Stranica 91 od 110 PrviPrvi ... 41818990919293101 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,501 do 4,550 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne moraš niti reći da smatraš da je njihovo mišljenje super. Možeš reći da njihove vrijednosti nisu vaše vrijednosti i da ne smatraš da je to što oni rade dobro. Ali, kao što je Tang napisala, učiš ih da Željku Markić ne nazivaju debelom krmačom zbog svojih stavova i da u šumi članaka u kojoj se piše o njoj pročitaju i one "za" i "protiv" i razluče što je istina, a što ne.
    hm, sad pilam :D
    ali, osim što se, naravno, slažem vezano uz pogrdne nazive, s ostatkom se ne slažem
    nemam ja smisla za njihove i naše vrijednosti. ili, kako da kažem, ne vjerujem u njihove i naše vrijednosti.
    sad na glas razmišljam...ne znam u stvari gdje bih mogla primijeniti to - njihove i naše vrijednosti.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Sve ste rekle

Jučer sam prviput gledala na HRT-u emisiju Stambeno pitanje i tema je bila kuća jednog inteligentnog čovjeka poznatog Hrvatskog (namjerno veliko slovo ) prezimena Lorković. Iznenadilo me što je sve pušteno u eter, kako to nije izrezano. Njegov je dio obiteljske kuće na Tuškancu konfisciranan (njegovom ocu) jer je kao kemičar bio direktor Bata cipela u ustaškom režimu, premda je zapravo činjenica da je stric bio ministar u Pavelićevoj vladi. Gost emisije je violinist, glazbenik (sin poznate Melite Lorković, velike glazebnice) koji živi u Švicarskoj. Čovjek ima takva jasan odmak od ustaškog režima i ispričao je kako ga je netko upozorio da Tuđman dolazi u Bern i da će on sigurno biti važan za Hrvatsku pa je otišao na predavanje i veli da mu je bilo užasno to predavanje i Tuđman čiji je cilj predavanja bio dokazati da je bilo manje žrtava u Jasenovcu. Sad mene zanima što će biti s tom emisijom, ali pretpostavljam da dok je ove Vlade neće biti reprize, iako je odlično napravljena.
    daaaaa
    i ja sam je gledala, kao i sve epizode dosad
    ali ovdje mi je baš bilo divno kad je rekao da je Jasenovac bila jedna tako užasna stvar da se tu jednostavno nema šta opravdavati, sve da je i 10 ljudi ubijeno, isto je jer je cijela ta ideja sušto zlo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nego, nastavno na Vašu raspravu, jeste vidjele novo povjerenstvo za strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije?

Čelnica je GROZDovka, debela većina je u prezreloj dobi:

Voditeljica je prof. dr. sc. Dijana Vican (GROZD), a članovi su akademici Ivica Kostović (73), Miroslav Radman (73, obožavatelj novog ministra) i Milena Žic Fuchs (62), te prof. dr. sc. emeritus Josip Milat (79! - antifašist u snazi), prof. dr. sc. Slobodan Uzelac (70), prof. dr. sc. Drago Šubarić (54, najmlađi član, rođen u susjedstvu od ministra - Modriča, BiH), rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin (ispod 60), prof. dr. sc. Vedran Mornar (ispod 60), prof. dr. sc. Davor Romić (ispod 60) i dr. sc. Vilmica Kapac (ispod 60, hrpa afera na leđima).
    Vidjela sam. Samo im još Paar fali

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Vidim da ću ispalit na živce dok mi djeca krenu u oš.
    Možda da se preselim na Island.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    hm, sad pilam :D
    ali, osim što se, naravno, slažem vezano uz pogrdne nazive, s ostatkom se ne slažem
    nemam ja smisla za njihove i naše vrijednosti. ili, kako da kažem, ne vjerujem u njihove i naše vrijednosti.
    sad na glas razmišljam...ne znam u stvari gdje bih mogla primijeniti to - njihove i naše vrijednosti.
    Ja tebe vise nis ne razumijem :D

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nego, nastavno na Vašu raspravu, jeste vidjele novo povjerenstvo za strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije?

Čelnica je GROZDovka, debela većina je u prezreloj dobi:

Voditeljica je prof. dr. sc. Dijana Vican (GROZD), a članovi su akademici Ivica Kostović (73), Miroslav Radman (73, obožavatelj novog ministra) i Milena Žic Fuchs (62), te prof. dr. sc. emeritus Josip Milat (79! - antifašist u snazi), prof. dr. sc. Slobodan Uzelac (70), prof. dr. sc. Drago Šubarić (54, najmlađi član, rođen u susjedstvu od ministra - Modriča, BiH), rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin (ispod 60), prof. dr. sc. Vedran Mornar (ispod 60), prof. dr. sc. Davor Romić (ispod 60) i dr. sc. Vilmica Kapac (ispod 60, hrpa afera na leđima).
    Jezivo.

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Vidim da ću ispalit na živce dok mi djeca krenu u oš.
    Možda da se preselim na Island.
    Slično se osjećam... Već neko vrijeme razmišljam o preseljenju u Brežice i radu u Zagrebu.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Enivej, ono sto mene najvise smeta u tim lijevo/desno polemikama su komentari i stavovi izreceni i steceni bez ikakvog razumijevanja i razmisljanja. Bitno je samo da se brze-bolje popljuje suprotni tabor. Npr., najsvjeziji uradak Brune Simlese gdje pise o nekakvom micanju Gospe iz uloge rukometnog trenera, iako Babic nikada nije izjavio bilo sto na temelju cega bi se to moglo napisati. Ili npr.jutros citam intervju Sanje Music Milanovic, pa sam se prisjetila napada nespretne izjave o rezanju crnog kruha na tanje snite, bez da se uslo u sustinu cijele price. Eto, ti mi primjeri sad bzvz padose na pamet, ali to je nesto sto me konstantno smeta.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    možeš primjeniti na objašnjenje da je u njihovom sustavu vrijednosti homoseksulanost grijeh, vantjelesna oplodnja isto grijeh, zigota isto što i čovjek. po meni su to sve legitimni individualni odabiri. ono za što imam nultu razinu tolerancije je kada se takvi odabiri pokušavaju nametati drugima. tu se potpuno slažem s tobom.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

u ozracju rijeci "post-truth" koja je izabrana za rijec godine 2016, pitajuci se koja ce nas rijec "usreciti" u 2017, te gledajuci prve "fascinirajuce" korake trumpove amerike, citam ponovo komentare na moje pitanje. prilicno interesantno. nisam pitala ni da li je nekome suluda ili ne suluda religija, niti sam pitala kako objasnjavate djeci da su neki ljudi religiozni, niti sam pitala tko se, ako se i zasto moli, niti zasto netko vjeruje, niti kako djeca vide svoje vrsnjake vjernike. nista od toga nisam pitala. pitanje je bilo vrlo jednostavno (niti osobno, nizi ikoga proziva, niti itko mora ista odgovarati, ako ne zeli): da li vi kada bi vam recimo dijete doslo kuci i kazalo da je npr. svijet stvorila kornjaca u suradnji sa velikim dabrom, te je odlucila da svi ljudi kada umru se pretvore ili u dabrove ili u kornjace, mudro klimate glavom, te usput dodajete da je vase misljenje ipak ponesto drugacije, a da dijete samo (6, 7 godina staro) treba stvoriti misljenje da li je velika kornjaca nasa stvoriteljica?
    Posljednje uređivanje od seni : 31.01.2017. at 16:00

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Seni, vjerojatno te ne razumijemo. Jer ja i dalje ne znam što bih odgovorila nego ono što već jesam.
    Trebam li odgovoriti na pitanje o kornjači? Ne, u tom slučaju mu ne bih rekla da treba sam stvoriti svoje mišljenje o tome. Sa 6 godina me stalno ispituje što od onog što vidi u crtićima i bajkama postoji ili ne, i za sve mu kažem da ne postoji. Osim za boga .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Za djeda mraza još nije pitao

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    u ozracju rijeci "post-truth" koja je izabrana za rijec godine 2016, pitajuci se koja ce nas rijec "usreciti" u 2017, te gledajuci prve "fascinirajuce" korake trumpove amerike, citam ponovo komentare na moje pitanje. prilicno interesantno. nisam pitala ni da li je nekome suluda ili ne suluda religija, niti sam pitala kako objasnjavate djeci da su neki ljudi religiozni, niti sam pitala tko se, ako se i zasto moli, niti zasto netko vjeruje, niti kako djeca vide svoje vrsnjake vjernike. nista od toga nisam pitala. pitanje je bilo vrlo jednostavno (niti osobno, nizi ikoga proziva, niti itko mora ista odgovarati, ako ne zeli): da li vi kada bi vam recimo dijete doslo kuci i kazalo da je npr. svijet stvorila kornjaca u suradnji sa velikim dabrom, te je odlucila da svi ljudi kada umru se pretvore ili u dabrove ili u kornjace, mudro klimate glavom, te usput dodajete da je vase misljenje ipak ponesto drugacije, a da dijete samo (6, 7 godina staro) treba stvoriti misljenje da li je velika kornjaca nasa stvoriteljica?
    Ja bih djetetu rekla da svijet nisu stvorili kornjaca i dabar, nego Bog. Kako bi se dalje rasprava razvila, to ne znam.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja te seni uopce ne razumijem, zato sto mislim da su pitanja koja smo naveli kao primjere prilicno drugacija od pitanja pretvaraju li se ljudi u dabrove. Ali evo, ne vidim kako bih sa sigurnosti mogla tvrditi da se ne pretvaraju, tako da da, mogao bi mi odgovor, nakon smijeha, biti i "zbilja ne vjerujem, ali to nitko ne zna. Zasto bas dabrove, a ne jezeve?"

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Generalno odlična, odlična serija Silvane Međušić, i stvarno je iznimno vidjeti i čuti čovjeka koji ima tako zdrav odnos prema događajima iz vremena 2 svj. rata, bez obzira na to što se radi o njegovoj najužoj obitelji, dakle i ocu - koji je ubijen nakon rata, i majci - kojoj je bilo onemogućeno nastupati i predavati na MA u Zagrebu.
    X
    Baš mi je žao što to nisam gledala. Poznajem R., a M. je bila moja draga prof.
    Zaista pametni ljudi čija obitelj tako teško strada zbog politike itekako imaju odmak od svakog pa i od "prijateljskog" sistema.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A nije mi ni potpuno strano prepustit djetetu da samo odluci zvuci li mu moja prica uvjerljivije ili od prijatelja, nije mi strano da odluci da vjeruje u boga i da mu se uvjerenja razvijaju s dobi, kao.kod cvijetine m.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja uopce ne govorim o vjeri i o tome da li ce vjernik/ateist to ostati ili postati.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja te seni uopce ne razumijem, zato sto mislim da su pitanja koja smo naveli kao primjere prilicno drugacija od pitanja pretvaraju li se ljudi u dabrove. Ali evo, ne vidim kako bih sa sigurnosti mogla tvrditi da se ne pretvaraju, tako da da, mogao bi mi odgovor, nakon smijeha, biti i "zbilja ne vjerujem, ali to nitko ne zna. Zasto bas dabrove, a ne jezeve?"
    pa to i pitam. ako odgovor nije evolucija, nego mogu biti i dabrovi i jezevi i razni bogovi, kako se kome svida, kako handlate sve ostalo? mozda i gravitacija ne postoji, nego neki covjeculjak vuce neke vrlo tanke niti, a mozda vam je i prvi susjed neki marsovac koji samo dobro glumi covjeka. i mozda ndh nije bila fasisticka tvorevina - eto ako sam dobro razumijela oko 70 posto srednjoskolaca to misli sa vecom ili manjom sigurnoscu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja stvarno ne razumijem o čemu govoriš. što bi ti odgovorila?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

seni, bogovi (tj barem onaj u koga vjeruje većinsko stanovništvo u HR) i evolucija se NE isključuju.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja razumijem sto seni govori. živimo u postfaktičnom dobu i to je zastrašujuće. gdje se svaki DOŽIVLJAJ može tumačiti i često i tumači kao DOGAĐAJ. te se na taj način relativiziraju mnoge istine koje se zaista ne bi smjele relativizirati. današnje školstvo tu situaciju vrlo često podržava. jer kad u udžbeniku piše da su ateisti posredni ili neposredni krvci za holokaust onda se pomičemo od -nečije osobne antipatije prema ateistima- ka tvrdnji koja naprosto nije istinita. i tu nema mjesta za- dozvolimo drugima da misle drugačije- jer ovo nije mišljenje nego laž. ja vjeru svojem dječaku objašnjavam kao i većina nevjernika ovdje- slobodni odabir pojedinca koji u tome pronalazi smisao, utjehu, motivaciju etc. ali ne skrivam kritički odmak od toga što crkva kao institucija predstavlja. ne meni osobno. nego FAKTIČNO. ne skrivam što znači sekularnost i objašnjavam zašto je važna i zašto i kako je ugrožena. ne nama nevjernicima koji ne volimo crkvu, nego FAKTIČNO. i još se spominjala Željka Markić. ja neću svojoj djeci objašnjavati da ona ima drukčije vrijednosti od nas- nego da agresivno i fašistički svoja uvjerenja nameće svima. to bi djeci objašnjavala kad bi i neki ljevičar pokušao svoja uvjerenja primjeniti na sve. recimo kad bi pokušao zabraniti ljudima da vjeruju u boga i idu u crkvu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hvala sasa na pojašnjenju, slažem se sa svime što si napisala.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    seni, bogovi (tj barem onaj u koga vjeruje većinsko stanovništvo u HR) i evolucija se NE isključuju.
    X

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moj dozivljaj je da je takvo besramno laganje u udzbenicima psiholosko maltretiranje maloljetne djece manjinaca.

Iz moje perspektive kroz ovakvu autocenzuru "ljubi bliznjeg svog, nema veze sto poducava tvoju generaciju da si smece", ateist zapravo okrece drugi obraz katoliku. Ja sebe nikako ne vidim da sam rodjena da patim. Niti mislim da ce me zbog toga sto trpim ove nasilnike s Kaptola posmrtno docekati Kornjaca i Dabar s kavom i kolacima u raju.
    Nikako nisam za okretanje drugog obraza, pogotovo ne kad se radi o maltretiranju djece.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 31.01.2017. at 20:08

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala Sasa, sad razumijem.

A je l Seni želi reći i "krivi smo mi koji smo ćutali"?
    (Ako i jesmo, ionako, nama je lepo, taman kako smo zaslužili )
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 31.01.2017. at 20:17

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja i dalje ne razumijem
    jer se sa svim tim slažem što pišeš sasa, ali nikad nisam rekla da bih djetetu odgovorila da je evolucija jedna perspektiva, a kreacionizam druga
    čak sam i spomenula da mu naglašavam što su to dokazi i koje stvari su dokazane i objašnjene u znanosti (a nepobitni dokazi koje si spominjala seni, to ne znam šta bi bilo, u mojoj struci toga nema)
    ali, postoje neka pitanja koja su filozofska i pored toga, postoje i znanstvenici koji vjeruju u nekog boga, i točno sam navela na koja sam pitanja mislila: što se događa poslije smrti, npr. ja tu i dalje ne mogu tvrdit da je ono što ja vjerujem utemeljenije od ičijeg drugog vjerovanja.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne bih se složila. Otkud iskonski grijeh ako nije bilo Adama i Eve? Koga je Isus spašavao, te od čega, ako sve polazi od iskonskog grijeha? To je slikovito, to ćemo izbaciti? U redu. Isus ostaje. Otkad je bog onaj koji sjedi i gleda, koji ne intervenira? Katolicizam baš i nije tako nekako zamišljen. Sve se vrti oko molitvi i nade da će on na molitve intervenirati. Zanemarimo to sve skupa. Ideja da je Isusa rodila neoplođena žena kralježnjak, sisavac, primat, zaista se ne poklapa s idejom o razvoju života kroz milijarde promašaja i pogrešaka. Kako reče Dawkins, suviše je okrutno i za abrahamskog boga.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Tangerina, ja sam preko Sasine interpretacije shvatila da Seni pita hocemo li presutiti npr. stvari "ateisti su zli" i objasniti ih kao "nečije drugačije mišljenje" koje je legitimno, do stvari (ne nužno samo pitanja koja se tiču krscanstva) gdje se sve rastače pa više u ništa nismo sigurni, nego i evolucija, i antifasizam i sl. nisu više "postavke naše civilizacije", nego "samo jedno od mišljenja", a "skroz je legitimno i ono drugo".

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Egzaktli!

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a onda moje čuđenje, seni, dolazi iz očekivanja da znaš nakon x godina na forumu da znam razlikovat šta je relativno a šta nije

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne bih se složila.
    Ne moraš se ti složiti, ali takav je službeni stav KC o evoluciji (što ne znači nužno da ga svi pripadnici KC prihvaćaju).

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne znam, kad Seni to tako napiše, i nas 5 se složimo da naravno da ne relativiziramo sve pred djecom, zvuči super, al opet mi se čini da je nešto naopako...

Običan google će na brzinu izbaciti da je 1985. 20% mladih vjerovalo da postoji Bog, 15% da je stvorio svijet, 10% da postoji pakao i raj. 2012. 79% mladih vjeruje da postoji Bog, 62% da je stvorio svijet, i 62% da postoje pakao i raj.

Na Isladnu nitko mladji od 25g ne vjeruje da je Bog stvorio svijet, u populaciji 26-44g njih 10% vjeruje u to, a u populaciji starijoj od 55g, 25%.

U SAD-u 73% gradana misli da je Bog stvorio svijet/ne vjeruje u evoluciju.

Sto reci o drustvenom kontekstu, konformizmu, dogmama, ideologijama i referentnoj točci "za neupitne istine i vrijednosti"? Na Islandu je trag?

Ili glede onih mladih i NDH iz ranijih postova... Normalno da ih 3/4 nije sigurno ili se ne slaže da je bio fašistička tvorevina kad ne znaju je li antifašizam stvarno nešto dobro, ili baš i ne. Kad to nije samo "anti-nacizam/fašizam/rasizam/ksenofobija... anti-ne mozes milijune ljudi ugušit, spalit i bacit u jamu"... Nego je "antifašizam isto tako jednako i Tito, komunisti, crvene komunjare koji isto imaju svoje jame".

Imam jos. Postotak onih koji bi zabranili legalan pobačaj je isti medju onima u dobi do 30g. i onih preko 60g, oko 40%. U populaciji 30-60g oko 20%.
    15% mladih bi prihvatilo Srbina kao susjeda, 70% njih ne bi dopustilo Romima da žive u Hrvatskoj.

Želim reći, može nas 5 doći doma i vikati da nema "nikakvog hebenog dabra i kornjace", al brojke nam ne idu u prilog. :pesimistična:

Hoću reći, lijepo mi je čitati Seni i složiti se s njom da nikakav dabar i kornjača ne dolaze u obzir... Ali, ostaje mi tu jedan ali... Ne da želim da mi dijete bude konformist i da ga učim u nešto što ne vjerujem zato jer su to vrijednosti 3/4 njegovih vršnjaka... Nego, zašto ih je 3/4???!!!
    Ne mogu ne razmišljati o tome da generacije koje dolaze (i ne samo u HR, i u Europi su mladi konzervativniji od roditelja) imaju drugačije vrijednosti od onog "što sam ja mislila da je ispravno". I ne razmišljati o tome kakve koristi od moje priče o dabru i kornjači.

I zato se pitam, jesmo li "krivi mi koji smo ćutali", pa izmedu ostalog i ja koja se na kraju ipak ne bih petljala u srpsko-hrvatska vrticka pitanja, umjesto da spomenem to teti, pa da barem u toj generaciji mladih bude bar 20% onih kojima ne bi bio problem da im je susjed Srbin.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prvi put čujem da ima veze s GROZDom - ta D. Vican predsjeda u svakom takvom (HDZ-ovom) povjerenstvu, valjda od HNOSa na dalje. Čudo jedno kako ne dojadi sama sebi.

Inače netko bi te mogao prozvati za "edgizam" - diskriminaciju prema dobi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajme nešto se pomiješalo

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moj dozivljaj je da je takvo besramno laganje u udzbenicima psiholosko maltretiranje maloljetne djece manjinaca.

Iz moje perspektive kroz ovakvu autocenzuru "ljubi bliznjeg svog, nema veze sto poducava tvoju generaciju da si smece", ateist zapravo okrece drugi obraz katoliku. Ja sebe nikako ne vidim da sam rodjena da patim. Niti mislim da ce me zbog toga sto trpim ove nasilnike s Kaptola posmrtno docekati Kornjaca i Dabar s kavom i kolacima u raju.
    Nikako nisam za okretanje drugog obraza, pogotovo ne kad se radi o maltretiranju djece.
    Apsolutno se slazem. Moja ne ide na vjeronauk i bez pardona joj kazem da nema Boga, da neki vjeruju u njega ali sto se nas tice nema ga. I prosle smo povijest religija i objasnila sam joj da su ljudi i u proslosti i danas vjerovali u kojekakve bogove i bozanstva, pa kako danas ne vjeruje u Egipatske, Grcke i ine bogove i bozanstva (prosle smo puno ilustracija kojekakvih antropomorfnih zivotinja i sl) ali vjeruju u recimo Indijska bozanstva, da je ovo sto uce danas na vjeronauku jednako "istinito" kao i bilo koja druga vjera.

O mrznji i netoleranciji pod krinikom ljubavi koju uce na vjeronauku cemo u visim razredima kad se malo vise osvijesti o podmuklosti i licemjernosti covjecanstva kao vrste...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam bb. Mene je onaj džulovićev tekst istinski šokirao. Mislim ne tekst, nego istraživanja koja je on u tekstu razložio.
    Tako da je mislim, da svi oni komentari i postovi po portalima zaista ne odražavaju pravo stanje stvari.
    Jer je ono naime puno gore.
    Ovdje gdje živim mlada generacija ne toka tako.
    Što mi daje nadu da će se za moje dijete, jos naći neki normalni kutak na ovoj zemlji.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    a onda moje čuđenje, seni, dolazi iz očekivanja da znaš nakon x godina na forumu da znam razlikovat šta je relativno a šta nije
    Kao sto rekoh, nije osobno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pred nesto mjeseci sam, mislim da su bile neke naše novine, pročitala razgovor s jednim intelektualcem, mislim da je to bio seselj - ravnatelj privatne gimnazije, koji objašnjenje nalazi u tome da su sloboda i demokracija izdale čovjeka.
    Primamljivo zvuči, zar ne?
    No ja mislim da je istina puno prozaičnija:
    Puno ljudi je izdalo i slobodu i demokraciju.
    Problem je jedino u tome što cijenu plaćamo svi.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne moraš se ti složiti, ali takav je službeni stav KC o evoluciji (što ne znači nužno da ga svi pripadnici KC prihvaćaju).
    To što je nešto stav KC ne znači da je logično, točno i da to prihvaća druga strana, ona znanstvena.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ajde Seni, bar si me utješila da nisam paranoična .
    Emigracija dakle... .

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

To što je nešto stav KC ne znači da je logično, točno i da to prihvaća druga strana, ona znanstvena.
    Da, i ? Ne razumijem ni tebe

Osvrnula sam se samo na seninu (i inače vrlo raširenu) predrasudu da vjerovanje u Boga podrazumijeva negiranje evolucije. Ima vrhunskih znanstvenika (dapače evolucionista) koji su istovremeno i vjernici. Isto tako, ne moraš biti vjerski fanatik da bi negirao evoluciju, dovoljno da budeš Pernar . Kad se njega sjetim pomislim - i od zla ima gore. To je moj optimizam

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne znam bb. Mene je onaj džulovićev tekst istinski šokirao. Mislim ne tekst, nego istraživanja koja je on u tekstu razložio.
    Tako da je mislim, da svi oni komentari i postovi po portalima zaista ne odražavaju pravo stanje stvari.
    Jer je ono naime puno gore.
    Što mi daje nadu da će se za moje dijete, jos naći neki normalni kutak na ovoj zemlji.
    Ajme Seni, ja sam tekst tek sad pročitala.
    To je ovaj? http://hr.n1info.com/a176863/Kolumne...-Domovine.html
    Zbilja sam svih brojki koje sam napisala bila svjesna i prije čitanja kolumne, pratim istraživanja .
    Ali kad ga je on stavio u kontekst u koji ga je stavio... ne da ću u emigraciju, nego ću se upucati .

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme Seni, ja sam tekst tek sad pročitala.
    To je ovaj? http://hr.n1info.com/a176863/Kolumne...-Domovine.html
    Zbilja sam svih brojki koje sam napisala bila svjesna i prije čitanja kolumne, pratim istraživanja .
    Ali kad ga je on stavio u kontekst u koji ga je stavio... ne da ću u emigraciju, nego ću se upucati .
    Jesi prošla obuku da se znaš upucati? Ja jesam
    Ali neću ipak u emigraciju - planiram poslati djecu ako se nešto drastično ne promijeni (a mislim da neće - odnosno svi trendovi pokazuju da idemo samo u crno i crnije... )

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Blago tebi .
    ONO i DSZ?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da ne duljim, ja sam na tragu Seni i Sase.

Što se riče reagiranja prema institucijama (vraćam se na početak rasprave), uvijek reagiram ili smatram da treba reagirati kad se religijske dogme i prakse, nacionalizmi, homofobije, nasilje itd. uvuku u njih, posebice u odgojno-obrazovne institucije. Jednostavno, ti ljudi koji tamo rade moraju steći dojam o tome što (nekim) ljudima nije prihvatljivo. To uključuje i ponašanje među djecom, na što bih tetama bez problema ukazala (tipa, dijete mi dolazi doma s neprihvatljivim stavovima, ja ću to s njim odraditi, ali vas molim da poradite s djecom na tim i tim pitanjima - npr. različitosti su dobre i sl.).

Stambeno pitanje - sve epizode možete pogledati na HRTi, samo se registrirajte, tamo vam je svašta. Tako ih ja gledam (kad ja mogu, a ne kad su na programu), a tako sam u dva dana pogledala sve epizode Crno bijelog svijeta 2. sezone i Novine. (Tko nije, preporučam, dobra zabava i malo povratka domaćoj produkciji nakon godina loših serija).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, i ? Ne razumijem ni tebe Osvrnula sam se samo na seninu (i inače vrlo raširenu) predrasudu da vjerovanje u Boga podrazumijeva negiranje evolucije. Ima vrhunskih znanstvenika (dapače evolucionista) koji su istovremeno i vjernici. Isto tako, ne moraš biti vjerski fanatik da bi negirao evoluciju, dovoljno da budeš Pernar . Kad se njega sjetim pomislim - i od zla ima gore. To je moj optimizam
    znam ja to kanga. no poanta mojih postova nije bila rasprava o evoluciji ili kreacionizmu, nego pitanje, dali su fakti nesto sto svak za sebe moze odluciti ovako i onako. da od zla ima gore me uopce vise ne tjesi. jer ovo gore koje moze doci, moze stvarno biti vrlo lako i najgore.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samo, kad smo kod Željke Markić, stvar je u tome da se ona ne služi fašističkim metodama, nego se služi alatima demokracije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajde ti nama sad nađi neko istraživanje o stavovima mladih u austriji, prokopaj malo po guglu na njemačkom, ja sam probala na engleskom, al ne poznajem pa ne znam razlučiti koji su vjerodostojni izvori. da vidimo crno na bijelo kako misli mlada generacija općenito. vlastito okruženje, znamo - može jako prevariti. to hoću reći da ti ne vjerujem na riječ da su mladi austrijanci skroz open-minded
    u principu, u austriji je vjeronauk još više ukorporiran u školstvo, kao obvezan predmet za razliku od hrvatske gdje je izboran.
    dakle, nije stvar u vjeronauku nego u demokraciji i sekularnosti države.
    iako, iz ove naše perspektive, da me pitaš, nikako ne mogu zamisliti da mi djeca idu na vjeronauk, kao obvezan predmet, što im poručuje da je vjera nešto što je, ne znam kako da kažem - jako bitno. kad svi moraju slušati. ne znam, kao matematika. ne radi se o predmetu religijska kultura. nego vjeronauk. da nikad ni u jednom udžbeniku ni jednom vjeroučitelju ne padne na pamet reći kako su ateisti - zli, opet, radi se o odgojnom, svjetonazorskom predmetu - u suprotnosti s našim obiteljskim svjetonazorom.
    tako da, eto, baš me zanima kako austrijske ateističke obitelji to hendlaju.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U redu vertex. Zlorabeci demokratski proces, a i rupe u nasoj demokraciji te jos vise navodnoj sekularnosti doticna namece fasisticke stavove i uvjerenja ostalima. Mislim, i Hitler je radio po zakonu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto zlorabeći? Možda si u pravu, ali argumentiraj mi to. Zašto je to zloupotreba, a ne upotreba radi ostvarenja željene vizije društva (koja je sasvim drugačija od moje, ali ne vidim zašto je to važno)?
    Ne slažem se da je njen teški konzervativizam isto što i fašizam, dapače, mislim da je to također nazivanje osobnog doživljaja - faktom.
    Ima li još nekog u našem društvu tko je zadužen da se sekularnost očuva, da demokracija bude jaka, da ideje Željke Markić nemaju prolaza? Šta se radi, čime se bave? Ili da se svi skupa jednostavno nadamo da će ona jednostavno nestati, jer je tako grozna, i tako u krivu?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vertex, na ovo misliš? http://www.lupiga.com/vijesti/koment...-zeljke-markic
    odličan članak.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •