Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
ajde ti nama sad nađi neko istraživanje o stavovima mladih u austriji, prokopaj malo po guglu na njemačkom, ja sam probala na engleskom, al ne poznajem pa ne znam razlučiti koji su vjerodostojni izvori. da vidimo crno na bijelo kako misli mlada generacija općenito. vlastito okruženje, znamo - može jako prevariti. to hoću reći da ti ne vjerujem na riječ da su mladi austrijanci skroz open-minded u principu, u austriji je vjeronauk još više ukorporiran u školstvo, kao obvezan predmet za razliku od hrvatske gdje je izboran. dakle, nije stvar u vjeronauku nego u demokraciji i sekularnosti države. iako, iz ove naše perspektive, da me pitaš, nikako ne mogu zamisliti da mi djeca idu na vjeronauk, kao obvezan predmet, što im poručuje da je vjera nešto što je, ne znam kako da kažem - jako bitno. kad svi moraju slušati. ne znam, kao matematika. ne radi se o predmetu religijska kultura. nego vjeronauk. da nikad ni u jednom udžbeniku ni jednom vjeroučitelju ne padne na pamet reći kako su ateisti - zli, opet, radi se o odgojnom, svjetonazorskom predmetu - u suprotnosti s našim obiteljskim svjetonazorom. tako da, eto, baš me zanima kako austrijske ateističke obitelji to hendlaju.
vjeronauk u austriji nije obavezan predmet. ne znam otkud ti ta informacija?