Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
sasa, nakon što sam uskrsla temu, shvatila sam i napisala da i nije baš pametno ići po principu "što na umu to na forumu", pogotovo kad te uznemiruje nešto što ti nije lako objasniti.
Evo o čemu se radi: ako su ti s kojima si razgovarala već u branši, onda su se baš i mogli sjetit tih žena koje pišu glazbu! Možda njih i nije tako jako jako malo (kad ih se ja, koja uopće na to ne obraćam pažnju, mogu sjetiti), nego ih oni nisu skloni primijetiti? Možda se jedna doza seksizma u svakoga nađe - pa kako i ne bi, tako smo svi više-manje odgajani. A tako se i Seve našla u mom toku misli: ako žena puni Arene, redom, i uz to je i napisala dio svoje glazbe, kako je moguće da je neprimijećena? Naravno, tad sam još mislila da govorimo o autorima s malim a :D
I nekako, kladim se da ako izabereš 10 vrhunskih muških i ženskih Autora, da je za muške riječ "genijalan" u glazbenim kritikama upotrijebljena nesrazmjerno češće nego za ženske. To bi išlo uz onaj jenin tekst o (kojem ono) kritičaru, tj. taj tekst bi išao uz ovaj moj filing.
Ja ne znam kojim da rijecima objasnim. Stvarno se trudim, no citavo vrijeme se gubimo. Nisu ti iz branse ne primijetili zene, slusaju oni i Joan Baez i Lauru Marling i Kate Bush nego konstatirali da ih je manje. Sto je fakat. Pa smo se svadjali oko toga zasto.
A Severina tu nije nikakav argument. I stvarno mi je svejedno jel ju pola Hrvatske dozivljava kao role model i girl power. Ja samo mislim da nju ne mozemo uzimati u obzir kao nekog vrijednog autora- jer je njen autorski rad umjetnicki stvarno beznacajan. Pune Arene su super stvar. No i MPThompson ih ( medju ostalima) puni, one nisu jedini kriterij necije umjetnicke vrijednosti. Doista imam osjecaj da me se u ovoj raspravi pokusava natjerati da se osjecam krivom sto Severinu ne dozivljavam kao snaznu i krasnu zenu koja rusi granice. Ponavljam, dok Seve drzavi placa porez, bas me briga kako zaradjuje, ali dozvolite da me njen nacin ne odusevljava. Eto.