-
Ne slušam Seve, niti išta slično, čak se ni ne družim s ljudima koji imaju takav glazbeni ukus
No, pitanje je i bi li Seve slušala Seve da to nije ona sama.
Ne bih se vraćala na početke njene karijere, bilo je to prije 25 godina, a u tom se razdoblju ljudi i privatno i profesionalno, manje ili više uspješno, mijenjaju. Mislim da je Seve sebe vrlo uspješno izgradila na oba područja. Profesionalno je od polukoke koja zapravo i ne zna pjevati, ne bez prepreka, postala regionalna zvijezda koja traje već neko vrijeme, a malo je čak, usuđujem se reći, i popravila sluh. To je uspjela pomno osmišljenim performanceom i PR-om, i to se nekom može svidjeti ili ne, kao što se nekome (ne) sviđaju Madonna, Katy Perry, Lada Gaga itd.
Ali pitanje je kako se netko nosi sa svojom popularnošću i kako koristi tu svoju moć. Teško mi je naći nekoga iz tog tabora lakih nota tko je koristi na meni bliskiji način od Seve. Žena već nekoliko godina daje intervjue u kojima uvijek iskoristi priliku da proturi neki društveni stav, a po sustavu vrijednosti i razmišljanjima (to znam), vrlo bi se lako uklopila u ovaj naš topik (dok za mnoge "alternativce" i "progresivce" iz političke i kulturne javnosti bogme nisam sigurna).
Žena ima moć, kupuju je, slušaju i dolaze vidjeti deseci tisuća ljudi. I njoj je jasan profil tih ljudi. Ali se npr. osjećala dužnom uključiti se u kampanju protiv iako je bila svjesna da će je zbog toga vaditi crijeva po svim mogućim forumima, jasno joj je da svaki put kad izađe iz okvira "prihvatljivog" ljudi potežu filmić, oca Srbina itd. Pa ipak u tom smislu ne podilazi svojoj publici, dapače. Za to ipak treba...možda ne toliko hrabrosti, ali ipak neke društvene odgovornosti na koji način iskoristiti svoju moć.
Suprotna krajnost je Thompson, a u sredini bi bila Rozga, potpuno nezainteresirana i neosvještena zabavljačica, koja je samo to, zabavljačica. Seve je ipak više od toga, a do toga je došla vlastitom odlukom.
I po tome je Seve utjecajnija "feministkinja" u društvu od većine feminističkih teoretičarki i feminističkih portala. Njene poruke dolaze do većeg broja ljudi.
Na sličan način kao što su sapunice imale određeni emancipatorski utjecaj na južnoameričke žene kad su shvatile da se mogu i razvoditi ako im u braku ne paše.
Na slčan kao što Klauški i Rašeta imaju veći utjecaj u 24 sata nego što su ih imali ili imaju u nekim drugim glasilima i zato je dobro da tamo pišu...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma