Citiraj olja prvotno napisa Vidi poruku
Rehab, potpuno razumijem sta mi govoris, ali tu je po srijedi mnogo komplikovanija prica. Podzakonski akti i Plan i program ocito nisu uskladjeni sa Zakonom, to sve prevazilazi okvire u kojima jedna skola ili jedan direktor mogu nesto da ucine. Stvar je do onoga ko uskladjuje nastavni plan sa Zakonom. Nasla sam ja maloprije i kompletan Plan i program sa cijelim fondom casova i metodskim jedinicama, po njemu vjeronauka nije izborni predmet, kao ni jedan drugi. Svi predmeti su obavezni. To je dio koji bi Ministarstvo trebalo da rijesi. Direktori ovakvim ponasanjem samo izbjegavaju apsurd u kojem bi se nasli, jer nemaju ingerencije da postupaju ni protivno Zakonu, a ni protivno Planu i programu. U svakom slucaju, namjeravam pokrenuti ovu pricu, ocekujem da ce skola predmet uputiti na Ministarstvo, a zivo me zanima kakav ce njihov odgovor biti.

Takodje me zivo zanima i kako izgleda zivot u zemljama u kojima zakoni predstavljaju nesto vise od mrtvog slova na papiru...
Kužim te, ali meni je ovo stvarno prvi glas da se zakon tumači tako da je vjeronauk obavezan. Vidiš da i Biserkino dijete ne ide na vjeronauk. Ipak mislim da je do ravnatelja, a ne do Plana i programa - bez obzira na to što u njemu piše (nisam čitala). Ili svi ravnatelji krše zakon, a vaš ga se drži kao pijan plota.
Bilo kako bilo, želim ti sreću i nadam se da ćeš se izboriti da se poštuju prava tvog djeteta.