Jedino me čudi ovo da je u obvezi, jednom upisano, da sluša predmet za vijeke vjekova - tu se isto raspitaj ful dobro, da ne bi ispalo nisam znala...
Jedino me čudi ovo da je u obvezi, jednom upisano, da sluša predmet za vijeke vjekova - tu se isto raspitaj ful dobro, da ne bi ispalo nisam znala...
vrlo sam razočarana stavom udruge Roda (koju volim pa me ovo i osobno pogađa) i pismom ministru vargi oko cijepljenja.
u potpunosti podržavam dio gdje se govori o otvorenom dijalogu, o potrebi edukacije i o protivljenju prisilnom cijepljenju djece (iako ne znam kako bi se to uopće i izvelo - kako bi to uopće pedijatri prisilno cijepili djecu?), o jačanju povjerenja.
No, onaj dio o prihvaćanju različitosti (kojih različitosti?), onaj dio gdje se u principu zagovara ukidanje obveznog cijepljenja - taj dio me je totalno razočarao. to je prvi put da je udruga roda (ne pratim sve objave, al tako mi se čini, ispravite me ako griješim) službeno iskazala svoj stav oko cijepljenja. nisam ovo očekivala
odličan članak na temu - http://www.forum.tm/vijesti/epidemij...zdravstva-3157
"Istina pomalo, ali već tri godine uzastopce, u Hrvatskoj se događa pad cjepnih obuhvata za sva cjepiva. Još nije riječ o dramatičnoj situaciji, ali ako se ovaj trend nastavi, nakupit će se dovoljno osjetljivih i nezaštićenih, pa će se povećati broj oboljelih. Opasnost da populacija postane ugrožena zaraznim bolestima može postati sasvim realna"Dijete koje nije cijepljeno od dječje paralize danas neće oboljeti, jer imamo visok kolektivni imunitet, pa uzročnika ove bolesti u zemlji nemamo. Ali da nekoliko godina procijepljenost padne na 80 posto, virus dječje paralize opet bi se pojavio. Za povratak stalnih epidemija ospica dovoljno je da procijepljenost padne na 90 posto u nekoliko godina. No, za neke druge zarazne bolesti opasnost kontinuirano postoji. Na primjer, virus hripavca stalno cirkulira među odraslima. Oni su izvor infekcije za dojenčad, koja je najosjetljivija, i od ove bolesti mogu imati teške komplikacije kao što su upala mozga i upala srčanog mišića. Hripavac može ostaviti trajne posljedice na djetetu, a ono može i umrijeti. Izlagati dijete takvom riziku neodgovorno je roditeljstvo.
Olja, da, ja zivim u Federaciji BiH. Kao sto sam napisala moje dijete ne ide na vjeronauk, u nasoj skoli nikada do sada nije naisao na neke neprijatnosti u vezi sa tim, niti pitanja zasto ne ide. Ima jos djece iz njegovog razreda koja ne idu, i tada imaju predmet D/k/r, kao sto sam napisala, a ako je lijepo vrijeme uciteljica ih izvede u dvoriste. Ponekad on postavlja pitanje zasto ne ide, ali vise jer je njemu to zanimljivo i volio bi vidjeti sta se to tamo desava, ali to je vec druga tema.
Imam prijateljicu koja zivi u Bijeljini (RS) i mislim da njeno dijete takodjer ne ide na vjeronauk, mogu se raspitati kako ako te zanima.
Dakle, moguce je da u neki sredinama (posebno manjim ili onim u kojima preovladava jedna nacija) vecina djece ide na vjeronauk, ne bjezim ni od toga da mozda neka djeca dozive neka neugodna pitanja zasto ne idu. U nasem slucaju i slucaju brojne druge djece to zaista nije tako. Ukoliko ne zelis, nema pritiska. Istina je takodjer i da smo mi birali skolu u koju cemo ga upisati, a ovakav odnos upravo nam je i bio jedan od kriterija.
Nemam pojma o tom pismu, ali nije to samo Roda, to je sveopće rašireno, po meni. Naprosto ne mogu svi biti u pravu i sve ići pod potrebu "tolerancija različitosti", nešto je 0 ili 1, dokazano ili nije dokazano, dobro je ili nije dobro, a zapravo jako mali broj ljudi danas, meni se čini, funkcionira na tom principu, više je stila "drevno znanje" i "moje iskustvo je takvo i takvo". Vezano za to, večeras je emisija na HRT3 o Dokazima u medicini, Treći element, u 22.10.
Posljednje uređivanje od ina33 : 07.05.2015. at 16:06
eh sad što je kome "tolerancija različitosti"![]()
Hm, stvarno ne mogu reći da me iznenađuje ovakav stav Rode u vezi cijepljenja.
ni mene ne iznenađuje stav rode u vezi cijepljenja. čak više, iznenadilo bi me da sam pročitala drugačije. i to je jedan od razloga zbog kojeg nikad ne bi mogla stajati iza takve udruge iako su nesumnjivo napravili puno dobrih stvari za roditelje i djecu u rh.
ja jesam za slobodu izbora, ali pitanje je kad nečije slobode ugrožavaju tuđe, ono, boli me briga hoće li se netko poroditi doma ili u bolnici, hoće li dojiti ili davati ad, ali bome cijepljenje nije područje u kojem bi trebali biti tako liberalni. barem ja tako mislim.
Ovo apsoluno stajanje iza neke udruge, stranke i sl. je meni jako problematicno. Cak i kad mi se neka ekipa jako svidja, uvijek me strah da cu se negdje jako razici u misljenju od neke vecine i ne uclanjujem se ni u sto osim strukovnih organizacija. A i tu sam imala situacije da mi je bilo zlo sto sam dio toga.
a mene eto iznenadilo
znam da roda ima šaroliko članstvo i da nemaju svi isti stav oko pojedinih pitanja.
ali, radi stava rode oko jednog drugog medicinskog pitanja, oko MPO, nekako sam mislila da se službeni stav udruge oslanja na znanstvene činjenice, na stav struke. a ne poziva na široku javnu raspravu o temi. ili bar da ga - nemaju. službenog stava ispred udruge.
ako smo u području cijepljenja dobra europska praksa, onda ne moramo uvoziti i preslikavati nekakve sisteme koji funkcioniraju lošije od našeg. poput ovoga:
a mogućnost individualnog rasporeda postoji. to se itekako provodi u praksi. pa pola forumske djece je cijepljeno ne striktno po kalendaru. po preporuci pedijatra.Iako smatramo da treba postojati čvrsta preporuka cijepljenja, nužno je da postoji mogućnost kreiranja individualnog rasporeda cijepljenja ili odbijanja cijepljenja u potpunosti, bez različitih oblika prisile na isto.
Nece Rodin stav promijeniti Zakon. Nije Roda Crkva.
Ali ako dovede do propotkivanja politike, sire edukacije gradjanjstva, roditelja.... Meni ok.
Ne stojim iza toga, al ni ne moram. Ne svidja mi se ni sto MM pusi pa se nismo jos razveli![]()
U skladu s današnjim danom (pozdrav iz Istre), evo jednog linka:
http://www.portalnovosti.com/fotogal...30-aprila-1944
Cvijeto, ovo vam je za izlet.
Lipa pamti!
bili. jezivo. 121 djece ubijeno, od toga najmlađe je imala beba od 15 mjeseci.
a kad smo kod istre, malo vedrijih vijesti. a je me jučer nasmijala vijest iz pazina![]()
Cvijeta, Franjo se u Pazinu bio puno lošije proveo od Kolinde![]()
htjela bih se samo kratko osvrnuti na cvijetine riječi:
mislim da ovo nije točno. osim ako se ne ide od pretpostavke da je katoličanstvo jedina istinska vjera i ako zanemarimo sve one druge religije koje postoje (a koje po meni imaju isto toliko pravo tvrditi da su istinske kao i katoličanstvo).dakle, ti ćeš svjesno svoju djecu ograničiti u tom pogledu.
tako da neupisivanjem dijete na katolički vjeronauk ne ograničavamo djecu u ničemu. dapače, ostavljamo im mogućnost da sve religije podjednako upoznaju kad budu htjeli /ili ako želimo, možemo im i mi objasniti različite religije i uvjerenja/.
zašto ne bismo djecu upisivale na islamski vjeronauk? pa neupisivanjem ih također ograničavamo?!
dijete ima pravo na svoj vlastiti stav o ireligioznosti/religioznosti. ja bih rekla da negdje oko 12-14 godine sami mogu o tome odlučivati. baš bih voljela znati što je roditeljima teže prihvatiti... ateistima da im dijete postane teist/deist ili teistima da im dijete postane ateist?
p.s. ispričavam se, ovih dana me nema na netu, pa samo ulijećem![]()
Posljednje uređivanje od mama courage : 12.05.2015. at 18:36
mama courage, potpisujem te.
Ogranicavati dijete u cemu? Upravo smo i pisale o tome da zelimo djeci pruziti sirinu saznanja o vjerovanjima i svjetonazorima, a ne ih zatvarati u bilo kakve kutije u formirajucem razdoblju zivota.
Kako lijepo... http://oikotimes.com/2015/05/12/may-...rovision-mood/
Ovisno o jačini uvjerenja, okruženju i koliko je što vidljivo.
Ateistima - ako žive u religioznoj sredini (što je većina, pretpostavljam) , uvijek se mogu tješit "bit će im sad lakše vis-a-vis okoline".
Teistima - ako je odradilo sve crkvene sakramente i ako je ateizam "nevidljiv" (stila - ne vjeruje baš, ali "ne talasa", nije se "ispisao") - isto se mogu tješit da je neka faza.
Najteže je onima koji su ful religizni i ful ateistični u smislu da svoja uvjerenja žive - ali opet, ako je dijete odraslo, šta mogu nego se pomirit s tim.
A sigurno ovisi i o karakteru ljudi, sumnjam da je svedivo na grupu a ili grupu b.
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.05.2015. at 16:44
ne mogu vjerovati da su uveli blagoslov svećenika na maturalnim večerama
a tek natpisi na kršćanskim portalima o profesorima koji su se usudili usprotiviti
http://www.index.hr/vijesti/clanak/c...ri/821040.aspx
ne mora te to čuditi, blagoslivljaju otvaranje škola, dvorana, dolaze na blagoslov kruha...pa što ne bi na matursku večeru.
svaka čast profesorima i ravnatelju koji su to htjeli spriječiti-nisu se trebali tamo ni pojaviti kad ih se nije poslušalo.
kod nas je pretprošle godine pop hodao po razredima blagoslivljati kruh za dane kruha, to sam presjedila u zbornici, ali ove sam rekla da ću ga istjerati van ako mi uđe u razred-pa su paradu organizirali bar na jednom mjestu. jadno je sve to, jadno da ne može biti jadnije.
a jeste čuli za male 4 mala grobničana koji na kraju nisu otišli u kumrovec? jer je školi zaprijetio pismom lokalni predsjednik hdz-a i udruge specijalne policije domovinskog rata?
ajme, koma
uznemiruje me ovo u Kninu na milijun razina
i iako znam da ovakvi sentimenti postoje u kontinuitetu već dugi niz godina, ponekad mi fali Mesić koji je u ovakvim situacijama jasno i glasno znao reći popu pop a bobu bob
Vidim da je otkazan izlet za sve na zahtjev. Je l to onda znači da ih je samo 4 u generaciji? Pretpostavljam da su se bojali da će djeca biti indoktrinirana komunističkim naukom za pionire i početi se držati tadašnjih zapovjedi - Pošten, Iskren, Odan, Napredan, Istrajan i Radin.
Ovo za svećenika na maturalnoj proslavi je stvarno bolesno. Mogli su ujutro organizirati misu za sreću maturantima da ispune duhovnu potrebu svojih vjernika. Samo što se ovdje radi o pokazivanju mišića srpskoj manjini i nema nikakve veze s vjerom.
Joj smučilo mi se....nedostatak kulture i diktatura ateizma. Malo je i smiješno, onako, gorko-kiselo.
ma da, jenn, to je ono kad se smijes od muke pa ti se na kraju i povraca
e, a te lokalne serife, ja bih to sve pozatvarala, majke mi
vidim ih i u svojoj okolici i mam me opere agresija
A meni je čaša napola puna i mislim kako je super da su se našli i neki koji su smatrali da molitvi nije mjesto na plesu, osobito što se radi o Kninu.
Pa se barem čuo taj drugačiji glas.
Tko zna koliko tih situacija ima da nitko i ne pomisli da je nešto naopako i da se pobuni.
ima nešto i u ovome što jurana piše, samo bojim se da sljedeće godine neće biti nikog tko bi se usudio nešto reći protiv popa na maturskoj.
a da bi se trend takvih "blagoslova" mogao početi širiti diljem "lijepe" naše.
Mene bi veselilo da se ta djeca oglase da idu plesati, jesti i piti sa svojim vrsnjacima i profesorima i da ih ostave na miru s molitvama i himnama. Jos malo pa ce ples u diskoteci poceti molitvom i himnom i ako to nekome bude smetalo nije zasluzio biti hrvatskim gradjaninom.
Jos malo pa ce Sjeverna Koreja poceti skupljati ideje kod nas.
Ja se slažem sa Juranom, ovo u Kninu traje već 19 godina, i sad se prvi puta za to uopće čuje.
Nisam to znala. Ja sam odrasla i školovala se u Rijeci, osjećam se kao da sam živjela pod staklenim zvonom.
Da, ja sam isto skužila iz članka da je taj blagoslov dio kninskih maturalnih od Oluje naovamo
pa se sama priča i pobuna može vidjet kao korak naprijed
ali ovu retoriku kninskog HDZa iz članka koristi i Karamarko, evo jutros gledam najavu intervjua u Globusu, sve puno obračuna sa crvenim vragovima i sličnog. Tako vrh HDZa ipak nije pričao jedno vrijeme
Meni je zapravo nevjerojatno da ta prica o crvenima prolazi, buduci da ljevica uopce ne postoji kod nas. Zar netko primjecuje trend vracanja ukradenog kapitala obicnom malom covjeku? Je l nije ocit trend raslojavanja na bogate i siromasne i nestanak srednje klase? Ispada da je ljevica lijeva samo po prihvacanju nekih civilizacijskih dosega Europe vezanih uz smanjivanje diskriminacije manjina koju desnica zeli sprijeciti.
to je njihova standardna retorika kad nisu na vlasti. kad dođu na vlast, onda mijenjaju retoriku. nažalost, kako je dežulović lijepo napisao, uvijek isto kod nas. već dvadeset i pet godina. uvijek iste priče imaju prolaz. i za dvadeset pet godina, 2040. godine, ćemo slušati o crvenim vragovima. a da bar postoje, kao što kaže jelena.
Ja osjećam da nema kod nas ni ljevice ni desnice. Samo banda lopovska. Malo kradu jedni i prave nas budalama, pa malo kradu drugi i tako u krug. Sad se i crkva osokolila pa se gura i di treba i netreba. A najviše od svega mrzim kad mi netko kaže da nešto moram. E pa nemoram-moram samo umrijet.
Ja sam odrasla u malom mjestu u blizini Rijeke gdje je komunizam bio jak i kao dijete sam išla u crkvu kad baš nitko osim baba od 80 godina nije išao. Čim su svi navalili u crkvu-ja sam prestala ići![]()
Evo lijepih vijesti iz Irske:
http://www.jutarnji.hr/-59-posto-lju...sude-/1353968/
Najbolja mi je fora:
"Irci na privremenoj adresi izvan zelenog otoka masovno su se tijekom ovoga tjedna vraćali u domovinu kako bi glasali na referendumu za legalizaciju istospolnih brakova."
Zamisljam si nasu dijasporu.