Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    ma nikog ne osudjuje, naravno, osim mpo populacije (mi smo ubojice svoje djece, da se ne zaboravi)
    i jos pokoje skupinice...naslo bi se...

a ove izjave "boze moj" i slicno koristim i ja onako kao postapalicu
    i pri tom ne mislim na bilo kakvog boga, to je nesto sto mi je ostalo u uhu valjda iz djetinjstva
    postapalica, nista vise
    ja cu se osvrnuti na 1. da katolicka vjera nikog ne osuđuje i 2. stav da katolici misle da su ludi koji idu na mpo ubojice svoje djece
    1. katolicki nauk zbilja nikog ne osuđuje, niti mogu naci u Bibliji osudu neistomisljenika. ali mogu naci da se neistommišljeniku pomoglo (milosrdni saaritanac), da se nije osuđivalo kada svi osuđuju ( kamenovanje Magdalene) i da treba ljubiti one koje te osuđuju i mrze (isus na krizu kaze oprosti im jer ne znaju sto cine a ne kaze, kazni ih jer su me ubili).
    2. prije nego obrazlozim svoj stav zellim reci da imam dosta zivotnih rana, ali zacece nije jedna od njih. i da ja o svojim ranama pricam s nekim tko to nije prosao osjecala bih da me ne razumije. znaci, fer bi bilo da sam vjernik koji ne moze zaceti dijete prirodnim putem. i krecem s tog stajalista , samim time vas molim da mi se ukaze ukoliko sam nekog uvrijedila jer mi nije namjera. A sto se tice stava, nekako sam u raspravi sa zutomminutom dosla do srzi naseg razmimoilazenja (ako se uzme nas dvije kao predstavnike suprotnih stavova), a to je da je za mene zacece pocetak zivora a za nju nije. istina moze biti samo jedna, znaci netko je u krivu. i eto rasprave. međutim, bio u krivu bio u pravu krscanin ne smije nikoga osuđivati za nista, za to nema temelja u Bibliji. Isto tako, moj stav je da je embrij zivot i ja ga necu dirati nego cuvati ali ne mogu tebe natjerati da ga cuvas ako u to ne vjerujes. hocu reci da mene tvoj stav ne vrijeđa i da ako ja kazem svoj stav da je to samo moj stav a ne ujedno i prozivanje onih suprotnog misljenja. ne znam jesam dobro opisala. a rjesenje problea vidim u zbrojenim glavama i raspravama da se dođe do istine.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uh, šta ste aktivne, odgovorit ću elor na post koji je nadovezala na moj, ao stalo ću čitati kad stignem

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
    hvala, i uvazavam. nitko tu nije blesav i svatko je na osnovu necega formirao svoj stav. meni je interesantno ako imamo iste cinjenice i podatke dostupne kako to ne mislimo isto. fora mi je to ali i intriga, sta ne? mislim da bi uvazavanje trebalo biti stvar osobne kulture, a ne zakona, ali to neka cvjeta tisucu cvijetova i nek svak bira svoje, to mi stoji.
    Slažem se da je uvažavanje stvar osobne kulture, ali ako ga izostaviš iz zakona, onda je ono samo floskula, šuplja svirala na grani. Npr. uvažavam izbor osoba istospolne seksualne orijentacije da žive u skladu sa svojim potrebama, ali pobrinut ću se da na to nemaju i zakonska prava. Ili, uvažavam nečiji izbor da koristi postupke medicinski potpomognute oplodnje za liječenje neplodnosti, ali zakon ću urediti u skladu s mojim moralnim načelima, a ne dokazanom praksom koja pruža najveće šanse za uspjeh. To je dvoje već provedeno zakonom zahvaljujući dogmatski-orijentiranoj frakciji unutar Crkve, a svako malo se podiže ista prašina i oko prava na pobačaj. Ne pripisujem tebi osobno odgovornost za bilo što od navedenog (ne podržavaju to ni svi vjernici), samo iznosim činjenice i pokušavam ti objasniti odakle ogorčenje nas (i dijela vjernika) na Crkvu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Još samo komentar na ovo

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
    A sto se tice stava, nekako sam u raspravi sa zutomminutom dosla do srzi naseg razmimoilazenja (ako se uzme nas dvije kao predstavnike suprotnih stavova), a to je da je za mene zacece pocetak zivora a za nju nije. istina moze biti samo jedna, znaci netko je u krivu.
    Ja baš obrnuto, mislim da nitko nije u krivu, da istina može biti više i da je spremnost na prihvaćanje male doze apsurda u našem beskonačno složenom postojanju ponekad jedini put prema istinskom uvažavanju. Tvoja je istina da je začeće početak života – ti u tom trenutku osjećaš postojanje novog čovjeka i tvoja istina nikako ne može biti drugačija od toga. Za mene je, biološki gledano, svaka stanica živa pa tako i spermij i jajna stanica, ali ne doživljavam ih kao ljudska bića. Ni zigotu ni stanice ranog embrija ne smatram čovjekom, iako imam ogromno poštovanje prema njima. Za mene je blaga prekretnica implantaciju (koju uspješno završi manje od 3/4 embrija), tu nekako počinje moj osjećaj za novo biće (kao što tvoj počinje na razini zigote), to je moja istina. Ne znam i ne mogu znati istinu drugih ljudi, mogu je jedino uvažiti i željeti im da mogu živjeti u skladu sa svojim uvjerenjem. Klasična kritika ovog rezoniranje je (pušem na hladno ) da je onda ok napraviti pobačaj i u devetom mjesecu trudnoće ako netko smatra da to još nije novi čovjek. Ona je promašena jer jasno da se to rezoniranje odnosi specifično na periodu za koji očito postoji veliko nesuglasje mišljenja, a ne na situaciji za koju će se >99.99% ljudi složiti da je jasna.

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

odgovarati cu po redu, malo mi je previse

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Još samo komentar na ovo

Ja baš obrnuto, mislim da nitko nije u krivu, da istina može biti više i da je spremnost na prihvaćanje male doze apsurda u našem beskonačno složenom postojanju ponekad jedini put prema istinskom uvažavanju. Tvoja je istina da je začeće početak života – ti u tom trenutku osjećaš postojanje novog čovjeka i tvoja istina nikako ne može biti drugačija od toga. Za mene je, biološki gledano, svaka stanica živa pa tako i spermij i jajna stanica, ali ne doživljavam ih kao ljudska bića. Ni zigotu ni stanice ranog embrija ne smatram čovjekom, iako imam ogromno poštovanje prema njima. Za mene je blaga prekretnica implantaciju (koju uspješno završi manje od 3/4 embrija), tu nekako počinje moj osjećaj za novo biće (kao što tvoj počinje na razini zigote), to je moja istina. Ne znam i ne mogu znati istinu drugih ljudi, mogu je jedino uvažiti i željeti im da mogu živjeti u skladu sa svojim uvjerenjem. Klasična kritika ovog rezoniranje je (pušem na hladno ) da je onda ok napraviti pobačaj i u devetom mjesecu trudnoće ako netko smatra da to još nije novi čovjek. Ona je promašena jer jasno da se to rezoniranje odnosi specifično na periodu za koji očito postoji veliko nesuglasje mišljenja, a ne na situaciji za koju će se >99.99% ljudi složiti da je jasna.
    A i to je sve ok, da svatko ima svoju istinu, sve dok se na kriterijima objektivne istine pišu zakoni.
    Ono što me je danas "razveselilo" i podsjetilo na Jelenu je ova vijest http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...em/891184.aspx

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    A i to je sve ok, da svatko ima svoju istinu, sve dok se na kriterijima objektivne istine pišu zakoni.
    Ono što me je danas "razveselilo" i podsjetilo na Jelenu je ova vijest http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...em/891184.aspx
    X. Samo što će ti većina ljudi danas, a nemali broj... kako da ih politički korektno nazovem... ajmo reći "zagovornika stavova "S one strane znanosti"", reći "a što je to objektivna istina" (i meni je pomoglo ovo i ovo, pa "ko voli nek izvoli"), pače, pobijat će da je to uopće moguće... i među znanstvenicima (barem trenutno u RH najisturenijim). Po mome... to je nekih 90% ljudi danas, a za ostale misle da smo "rabljeni, s iluzijom "razuma u letu" ).

I mene članak podsjetio na Jelenu, ali mi se čini da je HRT3 programski još uvijek OK, nije baš samo kuhanje, hrvatska povijest, povijest religije itd. Neki dan baš bila zanimljiva emisija o viktorijanskom dobu.

Vezano za rutvicu i mojcu - ima Boga - nema Boga - rekao ovaj ili onaj, to je još dugi put i klatno u odgoju. Nadam se da nećemo doći do faze da RH postane službeno nesekularna država.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.05.2016. at 17:57

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    U tom slučaju može biti samo jedna istina, a mislim da je to ono što elor zanima. Meni je život bitan od trenutka kada se živčani sustav počne razvijati, nekome od trenutka implantacije, elor od spajanja gameta, a nekome su i spermiji sveti (nije šala). Kako ćemo se usuglasiti? Što je tu objektivna istina?

ina, jesam li ja sada s one strane znanosti?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.05.2016. at 18:23

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    U tom slučaju može biti samo jedna istina, a mislim da je to ono što elor zanima. Meni je život bitan od trenutka kada se živčani sustav počne razvijati, nekome od trenutka implantacije, elor od spajanja gameta, a nekome su i spermiji sveti (nije šala). Kako ćemo se usuglasiti? Što je tu objektivna istina?

ina, jesam li ja sada s one strane znanosti?
    Evo ti moje testno pitanje: a) vjeruješ li ti da postoji objektivna istina, ili b) vjeruješ da nešto pomaže samo tebi, pripadnik si teze one "ništa ne može škoditi" ? Ako si b), onda si (meni) "s one strane", da se tako izrazim. Ma, nije to nešto turbo važno, ja ugrubo računam da je većina "meni s one strane", pa čekam da me netko iznenadi i pjevam u sebi "ima nas još" ako na takvog/takvu naiđem. Recimo... meni je nezanimljiv pojam duše (ne vjerujem u to, tj. ne zanima me, iako volim pročitat onog psihijatra-otpadnika u Globusu). I tako...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.05.2016. at 19:18

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •