Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Transkript je još više da se čovjek zgrane.
O da, pa naravno. Ali mnogi ljudi i dalje ne vide u čemu je zapravo problem. Neću se ponavljati, rekoh već, nije tu problem crkva, a još manje u Hrvata..

Bayern, pogotovo München odličan je primjer civlizacijskog paradoksa na dijelu. Za razliku od Seni, ja se hoću neću moram baviti religijom i crkvom. Ali ne samo radi djece, i bez djece nalazi ona svoje pute i načine do svih građana, o još kako, u gradu kojeg čine 40% stranca, u kojem žive ljudi iz ukupno 180 nacija.

Mislim da svi znamo da je Njemačka jedan od vodećih primjera sekularizma u svijetu. Što god sekularizam po svojoj strogoj definiciji značio. Pa će vas tako u Munchenskim osnovnim školama dočekati raspelo na zidu, dok je svako 3 dijete polaznik stranac, a gotovo svako 4 muslimanske vjeroispovijesti.

Prilikom upisa u školu ne samo da se traže podaci o nacionalnosti, već i o vjerskoj pripadnosti. ALi ne radi toplog obroka. Za našu kćer su čak i bez postavljenog pitanja na osnovu toga što dolazi iz Hrvatske zaključili, ah ja, getafut (krštena). A nije. Osim toga opće je poznata stvar (uostalom kao i svugdje, u svim društvima i sistemima) da se djecu od starta grupira prema pedigreu, zatim nacionalnosti i vjeroispovijesti. Sad, imaš izbor prihvatiti pravila igre ili ih ne prihvatiti. Kao i uvijek.

A katolički vrtići su tek fantastični prikaz kako sekularizam u stvarnosti funkcionira. Svako 5 diijete u prosijeku muslimanske vjeroispovijesti.
Ali ne samo kako funkcionira sekularizam, crkva ili katoličanstvo, već ljudi, mase, koji će uz određenu prigodu i potrebu, ipak većinom djelovati prigodno i u skladu, bez obzira što u četiri zida govorili ili mislili.

Netko je spomenuo neke dijaloge?