Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
pokusala sam gore objasniti, valjda nisam dobro. mislim da je pitanje početka točka razdvajanja stavova a kako je zivot opipljiv onda je i početak egzaktan i ne ovisi o trenutnom osobnom stavu. mislim da su druge rasprave suvišne jer proizlaze iz ove.
Zašto je početak kao početak nešto značajno?
koji bi drugi kriterij bio važniji?
Napisala sam svoj kriterij: živčani sustav. Nekome je to ovo da embrij ovisi direktno o drugom organizmu, pa stoji i usporedba sa sljedećim. Kada bi bila jedina osoba koja može donirati krv nekome, inače će taj netko umrijeti, ima li te itko pravo prisiliti na doniranje, bez obzira što je postupak bezopasan za tebe?
Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
Još malo.
elor, smijem te pitati, zašto je bitno znati kada te dvije spojene stanice postanu život?
Kako nije? Iz nečijeg kuta se radi o ljudskom životu. Čak mislim da pro liferi tek oplođenu jajnu stanicu vide kao super minijaturnog čovjeka. Ono, sve je tu: oči, kosa, nokti. Bio je dobar meme negdje, ne mogu ga naći.
ja sam jos malo koraka ispred ako me hoces razumjeti. naravno da postoji pravo na izbor, ne mozes nekoga spriječiti da nesto napravi. ali mislim da je jako bitno kad počinje život jer život svi (i jedni i drugi ) čuvaju. nema majke koja ce oduzeti svom djetetu zivot nema je. ali ako se rjesava nekoliko stanica koje su potencijalno zivot onda je to druga stvar. tu se lome koplja. sve ostalo je posljedica odgovora na ppitanje: kada počinje život? šta ne?
Ha? Ne pratiš crnu kroniku.
Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
Cvijeto, ako je ovo stvarno istina, onda me ta istina iskreno rastužuje. Ne ovo o neimanju posljedica, to je OK, nego ovo o olakšanju.
Ako je olakšanje razlog prekidanja icijeg života, tada je to jako, jako loš razlog.

A o razlozima možemo koliko hoćemo, ima ih, samo nemojmo dati da "olakšanje" bude razlog.
Hm, pa naravno da je olakšanje ako je abortusu prethodila noćna mora. Da nije prethodila što bi to značilo? Da se žena ležerno odšetala do klinike i obavila ga s lakoćom poput jutarnjeg mokrenja? Ili bi trebala nastaviti proživljavati noćnu moru jer je tako ispravno?