Stranica 80 od 110 PrviPrvi ... 3070787980818290 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,951 do 4,000 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam sigurna da među ljudima koji govore o pravu svakog začetog ploda na život ima puno vrlo iskrenih, pametnih i brižnih ljudi koji nemaju ni loših ni prikrivenih namjera, nego jednu stvarnu brigu da se nekome čini zlo.
    I za sve takve, mislim da cvijetin post zaista sadržava realnost s kojom bi se trebali suočiti. Jednostavno, neke dobre namjere ponekad samo popločavaju put u pakao.

rehab, za tvoja pitanja iz iz zadnjeg posta ima rješenja, puno jednostavnijih. Nije dobro da se abortus preporučuje kao uzimanje bombončića i promovira kao lako rješenje, što je recimo stav koji se zna provlačiti kroz društvenu svjest.
    Ali s druge strane, stvar je u tome što ne postoji zakonska obaveza abortusa. Prema tome, pitanje žena koje su napravile abortus i teško se s tim nose je sasvim drugog karaktera.
    Posljednje uređivanje od vertex : 23.05.2016. at 12:07

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Evo Cvijeta, ja sam dosad vrlo detaljno iznijela svoje stavove.
    Mogu li tebi postaviti isto pitanje prije nego što ti odgovorim ?
    Tko će preuzeti (i tko već sada preuzima) odgovornost za žene čiji su životi najčešće nepovratno uništeni nakon abortusa ? Jesi li svjesna da su mnoge žene smatrale da im je to jedini izlaz, jer im se pobačaj sustavno prezentirao kao nešto što, eto, nije baš najljepše i najispravnije što im se može dogoditi u životu, ali da je to njihovo pravo, da je to što se nalazi u njihovom tijelu samo beznačajna nakupina stanica, da je bolje to, nego roditi neželjeno dijete, razmišljati o financijama, eventualnoj skrbi ako je u pitanju pobačaj zbog malformacija djeteta, itd ? Jesi li ikada čitala iskustva tih žena ? Razgovarala s njima ? Tko preuzima odgovornost za njih i njihove uništene živote ?
    Ja sam razgovarala s nekoliko njih. Neke žale, neke ne, ali ni jedna mi nije rekla da zbog toga doživljava svoj život uništenim.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Pa što se onda događa kad je pobačaj zabranjen zakonom, a žena ne želi dijete? Iz bilo kojeg razloga ga ne želi? Društvo je recimo divno i podržavajuće, ali ta žena je očajna što je trudna? Šta se s njom događa, šta ona radi, šta rade drugi oko nje? Odvrti mi taj scenarij, kako ga ti zamišljaš.
    Ne da ga zamišljam, nego sam prošla to. Moje prvo dijete je bilo ne samo neplanirano, nego i neželjeno. Nije me stid to reći, jer ne pravim od sebe sveticu. Gorko sam preplakala svaki dan svoje trudnoće i bila sam ta očajna žena o kojoj pišeš. Prošla sam to. Bila sam u depresiji. Došla bih s posla i samo ležala u sobi do sljedećeg dana. Ispovijedala sam se, svećenik je imao razumijevanja i bodrio me, ali pomoglo mi je jedino kad sam rodila i ugledala svoje dijete. Tek tad su se u meni probudili majčinski osjećaji. Čak i tada, u meni su se miješali osjećaji ljubavi prema djetetu i žal za životom prije trudnoće.
    Što me je spriječilo da napravim abortus, odnosno, zbog čega nisam niti pomislila na abortus ?
    Vrlo jednostavno, svijest da je to što raste u meni ljudsko biće i da mu nemam pravo oduzeti život.
    Mogu li se napraviti centri za žene koje pomišljaju na abortus ? Centri sa stručnom psihološkom skrbi koja bi pomogla tim ženama ? Može li se mijenjati javno mijenje o doživljaju nerođenog djeteta ?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mogu, zašto ne, dapače. Samo se žene ne smije prisiljavati da idu u takve centre, odnosno ne smije im se pravo da naprave pobačaj uslovljavati odlaskom u takav centar.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Tko će preuzeti (i tko već sada preuzima) odgovornost za žene čiji su životi najčešće nepovratno uništeni nakon abortusa ? Jesi li svjesna da su mnoge žene smatrale da im je to jedini izlaz, jer im se pobačaj sustavno prezentirao kao nešto što, eto, nije baš najljepše i najispravnije što im se može dogoditi u životu, ali da je to njihovo pravo, da je to što se nalazi u njihovom tijelu samo beznačajna nakupina stanica, da je bolje to, nego roditi neželjeno dijete, razmišljati o financijama, eventualnoj skrbi ako je u pitanju pobačaj zbog malformacija djeteta, itd ? Jesi li ikada čitala iskustva tih žena ? Razgovarala s njima ? Tko preuzima odgovornost za njih i njihove uništene živote ?
    Ti si razgovarala sa svim tim ženama i znaš da je svakoj od njih život nepovratno uništen?

Ja ih u bliskoj obitelji imam, i niti jednoj život nije uništen.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne da ga zamišljam, nego sam prošla to. Moje prvo dijete je bilo ne samo neplanirano, nego i neželjeno. Nije me stid to reći, jer ne pravim od sebe sveticu. Gorko sam preplakala svaki dan svoje trudnoće i bila sam ta očajna žena o kojoj pišeš. Prošla sam to. Bila sam u depresiji. Došla bih s posla i samo ležala u sobi do sljedećeg dana. Ispovijedala sam se, svećenik je imao razumijevanja i bodrio me, ali pomoglo mi je jedino kad sam rodila i ugledala svoje dijete. Tek tad su se u meni probudili majčinski osjećaji. Čak i tada, u meni su se miješali osjećaji ljubavi prema djetetu i žal za životom prije trudnoće.
    Što me je spriječilo da napravim abortus, odnosno, zbog čega nisam niti pomislila na abortus ?
    Vrlo jednostavno, svijest da je to što raste u meni ljudsko biće i da mu nemam pravo oduzeti život.
    Mogu li se napraviti centri za žene koje pomišljaju na abortus ? Centri sa stručnom psihološkom skrbi koja bi pomogla tim ženama ? Može li se mijenjati javno mijenje o doživljaju nerođenog djeteta ?
    Da, ali TI si odlucila da zelis prihvatiti trudnocu i dijete.
    TI si odlucila iako si imala izbor. Nitko drugi nije odlucio za tebe.
    I to je razlika. Ogromna.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

rehab, ti govoriš o svojoj unutarnjoj borbi. To ipak nije odgovor na moje pitanje, koje govori o vanjskoj, zakonskoj zabrani nad ženom koja i dalje ne želi dijete.
    Čini se da ti misliš da će svaka žena zadržati trudnoću ako je netko pravilno savjetuje? Takvo razmišljanje nema nikakvo uporište, osim tvoje želje.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A zašto ne dopuštaš da se druge žene mogu drugačije osjećati?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Mogu, zašto ne, dapače. Samo se žene ne smije prisiljavati da idu u takve centre, odnosno ne smije im se pravo da naprave pobačaj uslovljavati odlaskom u takav centar.
    I potpis na ovo.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I da TI imas stav i osjecaj da u plod u tebi vec tada jest osoba sa svim svojim pravima.
    To si ti. Netko drugi nema taj stav i taj osjecaj.

za rehab.
    Posljednje uređivanje od sirius : 23.05.2016. at 12:19

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

imam i ja, ne žale se niti smatraju da im je život uništen.
    njihov je zaključak da su abortusima poboljšale kvalitetu života ostale djece u obitelji.
    što je također pogrešan zaključak, jer bi bilo bolje da do abortusa nije moralo doći.

ali je nekako uvriježeno mišljenje da se u braku (pogotovo onima starije generacije) ne prakticira nikakva zaštita od začeća,
    tako da je redovito dolazilo do trudnoća.

abortusi se mogu spriječiti samo dodatnom edukacijom, nikako zakonima.
    bilo kakvi represivni zakoni za sobom povlače dodatne mehanizme kojima žene ugrožavaju svoje živote.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

U obitelji nemam ali imam u krugu prijateljica i susjeda žene koje su napravile abortus.
    Dvije dok su bile studentice, dvije već majke dvoje djece.
    Ni jedna ne žali.
    Ni jedna ne smatra da su si uništile život time.

Znaju živjeti sa svojim izborom. I to je prvo što se žene moraju zapitati kod donošenja takve odluke: hoću li ja moći živjeti s tim?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram priznat da ovo nisam znala (iz kolumne Julijane Adamaović):
    Napokon, u kršćanstvu pobačaj nije oduvijek u zoni zabrane i grijeha. Tek u 13. stoljeću papa Inocent III. određuje da 'plod postaje osoba, živo, biće u trenutku kada se počinje pomicati u trbuhu pa pobačaj nakon tog razdoblja postaje ubojstvo, a prije toga se smatra manjim grijehom'. Daleke 1591. i papa Grgur to stajalište dodatno vremenski pojačava odredbom da je 'pobačaj dopušten u prvih 116 dana od začeća', a tek papa Pio IX. u 19. stoljeću donosi odluku o zabrani svih pobačaja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uopće mi se ne sviđa ideja da ingerencija žene u odnosu na njenu spolnost, kontracepciju i mogući prekid trudnoće, postaje polje odluke bliže okoline i partnera.
    To je onako zamjena teza. Jer onda samo korak fali, do teze, da ta okolina, društvo ili partner ima zapravo pravo od žene zahtijevati da rodi i bude majka i ako to ne želi. Jer su oni eto, ponudili uvjete koji bi po njihovom mišljenju, svaku ženu trebali zadovoljavati.

Sasvim je jasno da ima žena kojima je pobačaj opcija, jer nemaju posao, uvjete, partnera...itd

Isto tako je jasno da ima žena, koje je bb opisala, koje dijete, odnosno jos jedno dijete ne žele.
    I ako im se neželjena trudnoća dogodi, u tome da je ne žele, nema ama bas ništa licemjerno.

No evidentno je licemjerno staviti se u ulogu procjenjitelja, koga ćemo osuđivati (one koje ne daju da im drugi diktiraju da li ce željeti nijedno, jedno ili petoro djece), a koga ćemo razumijeti (one koje će imati neki razlog izvana, koji će se procjenjiticeljici činiti dovoljno dobar)
    A mogu pretpostaviti, da ni ti razlozi financijske i ine prirode, bas i nisu neki razlozi. Ima dovoljno ljudi na ovom svijetu koji žive u potelušicama sa x brojem djece.

A jos je licemjernije praviti se da ne postoje žene, razborite, savjesne, koje se odgovorno odnose prema kontracepciji, ali im se neželjena trudnoća dogodi. Naprave prekid i zivot ide dalje. Normalan, neuništen, dobar.

Da ima zena koje iz raznih razloga ( od kojih je vjerojatno najveći neznanje, neduciranost, te nepristupačnost kontracepcije) pobačaj koriste umjesto kontracepcije, je jasno. No zabrana pobačaja njima ne pomaže. Nikako.

Ima naravno i zena koje isto tako potpuno neodgovorno rađaju djecu, ostavljaju ih po raznim domovima, ili se uopce ne brinu za njih. Ali nijednom razboritom čovjeku ne pada na pamet da ih prisilno sterilizira, ili nesto slično.

Ima i puno ljudi koji potpuno nerazborito samodestruktivno žive svoje živote. No zakoni se ne kroje po njima. Nego po većini onih kojima ti zakoni trebaju služiti i poboljšati život.
    uzimajuci u obzir ne samo kompleksnost, nego i posljedice koje bi mogao prouzrokovati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
    i samo jos nesto meni jako simpatično....kad sam vidjela ireligiozni topic pomislila sam da se ovdje prica o svemu samo ne o vjeri. a kad tamo, samo se o vjeri i priča pa mi se svidjelo pa sam ostala
    Ne znam za tebe, ali mi ovdje ne pričamo o vjeri nego o nametanju vjere. Nama ostalima. Nije nam simpatično.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja uopće ne vidim kako se i kojim ženama nameće abortus kao jedini izbor.

što se iskustava tiče, evo malo suprotnih, kako bi doznala da i takva postoje
    http://fusion.net/story/275184/supre...ul-experience/
    http://www.salon.com/2015/08/10/i_ha...m_not_ashamed/
    http://www.elle.com/life-love/a14554/i-had-an-abortion/
    http://www.theguardian.com/lifeandst...lbeing.society
    itd, itd.
    slobodno guglaj "i had an..." i prvo što će se pojaviti biti će "abortion".
    naići ćeš naravno i na prolife i prochoice stavove, ali dozvoli da svaka žena sama za sebe odluči s kakvim će se ishodom ona lakše nositi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moram priznat da ovo nisam znala (iz kolumne Julijane Adamaović):
    Napokon, u kršćanstvu pobačaj nije oduvijek u zoni zabrane i grijeha. Tek u 13. stoljeću papa Inocent III. određuje da 'plod postaje osoba, živo, biće u trenutku kada se počinje pomicati u trbuhu pa pobačaj nakon tog razdoblja postaje ubojstvo, a prije toga se smatra manjim grijehom'. Daleke 1591. i papa Grgur to stajalište dodatno vremenski pojačava odredbom da je 'pobačaj dopušten u prvih 116 dana od začeća', a tek papa Pio IX. u 19. stoljeću donosi odluku o zabrani svih pobačaja.
    a da ne spominjemo Stari zavjet, po kojem se trudnica koja nosi vabračno dijete spaljuje - Postanak, 38:24

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Je li ovaj link s ovog topika? Otvoren mi je članak od jučer, tek sam ga sad pročitala.
    Ovo boli dok se čita

Abortus-na-selu

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Je, to sam ja stavila prije nekoliko stranica
    Godiste i kraj moje pokojne bake, tako da meni bas hits close to home

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali TI si odlucila da zelis prihvatiti trudnocu i dijete.
    TI si odlucila iako si imala izbor. Nitko drugi nije odlucio za tebe.
    I to je razlika. Ogromna.
    upravo se o tome radi

ako nitko nema pravo uplitati se u bilo koji aspekt života pojedinca, ovakav zakon bi bio van svake pameti
    zašto ljudima koji bi taj zakon uveli nije dovoljno živjeti po svojim uvjerenjima? čemu krojiti sudbine drugih kad ih se ni na koji način te sudbine ne tiču?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

to bi pitanje imalo smisla kad bi sad hrvatska postala kina od prije 50 godina i ograničila prava obitelji da imaju više od jednog djeteta.

da se radi o tome, i da ja glasam za takav zakon, onda bi tvoje pitanje imalo smisla i ja bih, ukoliko glasam za takav zamišljeni zakon na zamišljenom referendumu, koliko god mi se činilo da takvo zakonsko rješenje ima smisla, da, snosila bih dio odgovornosti za svaki uništeni život.

ovako, dok postoji pravo na izbor, tvoje pitanje nema smisla.

a na stranu što ne poznajem niti jednu ženu kojoj je život nepovratno uništen nakon abortusa. al nebitno, svakako ti vjerujem da postoje i da si ti upoznata s takvim iskustvima iz prve ruke.

no, ta ista žena, taj isti abortus će napraviti i uz zakon.

tebe nije spriječio niti potaknuo nikakav zakon da napraviš abortus. nego osoban stav.

dakle, što hoću reći, ako aludiraš na činjenicu da su njihovi životi nepovratno uništeni radi opće društvene klime da se radi o nakupini stanica, a ne životu, što bi kao ovaj zakon trebao promijeniti, to je oksimoron. onim ženama koje misle da se radi o nakupini stanica, život sigurno nije uništen. uništen je onima koje su mislile da ubijaju svoje nerođeno dijete.

ali neovisno o tome što mi mislimo o početku života, abortus je rutinski, no agresivan zahvat, koji može imati posljedice na ženino zdravlje. i fizičke i psihičke. rijetke su, i fizičke i psihičke. ali postoje.

istovremeno, radi se o zahvatu koji je moguće nikad u životu ne napraviti i ne dovoditi se uopće u rizik.

i uspješni smo, čak i mi u hrvatskoj, u njegovom izbjegavanju. broj se smanjuje iz godine u godinu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

što mislite, temeljem čega autor ovog teksta temelji svoj stav da se neće ići na promjenu zakona?

Obje su varijante jezive, jer smjeraju na okupaciju javnog polja jednom destruktivnom i opasnom inicijativom koja u suvremenom svijetu - empirijski je utvrđeno - ne može preživjeti. Prvo, graničilo bi s čudom da se žene u Hrvatskoj odluče za zakonske restrikcije, nakon toliko desetljeća prakse koju sasvim sigurno konzumiraju i katolkinje. Neovisno o moralnim stavovima i izborima koji su ovdje igri i koje sada nećemo analizirati, svi su svjesni da se slobodan izbor o rađanju djece ne može zaustaviti, može se jedino maltretirati žene da preskaču granice i dodatno osiromašuju plaćanjem usluge u inozemstvu.
    ne kužim. temeljem čega autor teksta misli da ne može preživjeti? preživljava u malti, poljskoj, irskoj...
    a s drugim dijelom rečenice se slažem.

ne znam jesu li brojke ispravne, ali ako jesu, 150000 abortusa godišnje, više od 150.000.000 EUR se obrće. lijepa industrija, nema šta.

Poljakinje godišnje obave 150 000 abortusa, od čega se tek 10 -15 posto obavlja izvan zemlje, najčešće u Njemačkoj. Jedan od razloga zašto u Poljskoj raste broj pobačaja obavljenih izvan zemlje je i strah od socijalne stigme. Ilegalni pobačaji u toj zemlji su dostupni, usprkos činjenici da liječnicima prijeti kazna i do dvije godine zatvora, a cijena im varira od 500 – 1 000 eura. Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Europi. Zabranjen je u svim slučajevima, osim u ranim stupnjevima trudnoće u slučajevima incesta, silovanja, kada predstavlja zdravstveni rizik za ženu te u slučaju deformacije fetusa.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 23.05.2016. at 14:36

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

To je stav Nataše Škaričić koji je već bila iznijela i obrazložila u ovom članku: Nece-se-usuditi

Ona tvrdi da o pobačaju u Hrvatskoj odlučuje liječnički lobi i da oni nisu za zabranu jer su im pobačaji, između ostalog, i biznis.

Ja ne tvrdim da nije tako, ali smatram i da se taj lobi može pritisnuti, da se s njim može na razne načine trgovati i da se oni koji trenutno provode katolibansku revoluciju neće zamarati liječničkim lobijem jer će ići i glavom kroz zid ako treba. Jutros je jedan od njih na HR 1 izjavio da će najprije ići na senzibilizaciju javnosti pa na zabranu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zanimljiva studija:
    http://www.slate.com/blogs/xx_factor...oped_ones.html

Sent from my iPhone using Tapatalk

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Znaš li što je licemjerje ? Licemjerje je gurati pobačaj kao ispravno rješenje, kao pitanje reproduktivnog zdravlja žene, kao pitanje ljudskog prava žene. Licemjerno je u startu odbacivati mogućnost da se unaprijede uvjeti za trudnice i majke, da se ženama (a i očevima ! ) pruži odgovarajuća podrška i da se osmisli konkretan paket kratkoročnih i dugoročnih mjera koje će koristiti, ne samo ženama koje žele napraviti abortus, nego i ostalim ženama, majkama i trudnicama. Licemjerno je zatvarati oči pred činjenicom da su i embrij i fetus ljudska bića i da ne vrijedi nečiji život manje zato jer je prisutan invaliditet, zato što roditelji nemaju novca ili zato što to naprosto ugrožava komociju roditelja. A vrhunac licemjerja je bio čitati odvratne komentare nakon ove inicijative upravo od onih koji se zalažu za toleranciju, humanizam, pravo izbora, a nesmiljenom su se mržnjom i psovkama obrušili na one koji misle drugačije.
    Pravo licemjerje je zalagati se za zakone koji se neće moći provoditi osim možda kao sredstvo iživljavanja represivnog aparata nad najsiromašnijima. Jer ostalih 90% žena taj zakon neće svezati za radijator da ako žele da ne odu i naprave abortus. Niti će riješiti išta od nekih razloga zbog kojih žene odluče napraviti abortus. I to je suština pravog licemjerja ovog prijedloga. Praviti se "fin" a znati unaprijed da je sve to samo jedna obična laž i predstava. I ništa taj Markićkin pokret ne riješava od problema nego ih samo spina kao paravan za represiju. Koja će, kao i obično, se iživljavati na najslabijima, a ostali će se, kao i uvijek, snaći...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sto su posljedice? u poljskoj i slovackoj predlazu da zene idu u zakon. kao sto je to vec u rl salvadoru slucaj.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zatvor

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čitam ja tako stranicu za stranicom i poželim nešto komentirati Nikako nisam za abortus ako se ikako može izbjeći, ali i nikako nisam za zabranu abortusa, bez obzira na razlog.

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Znam ja sto je prenatalna dijagnostika. I samo jedan malio dio ima svrhu spasavanja zivota. To je vjerojatno jasno tebi i meni. Obzirom da smo ocito bile u vrlo slicnoj situaciji.
    Sva ostala prenatalna dijagnostika ima drugu svrhu. Ciju ja svrhu ne vidim ako mogucnosti za izbor ne bude bilo.
    Sa ovim se posve slažem.

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto tim ljudskim bićima opadne vrijednost njihova života čim su rođeni?
    i opet pitam, ako zigota nije covjek kada postaje?
    Po zakonu postaje čovjekom tek kada se rodi. Kada fetus pogine u majčinom tijelu zbog saobraćajne nesreće ili nasilja, onaj tko je skrivio smrt embrija ili fetusa uopće zakonski ne odgovara. Bez obzira moglo dijete živjeti izvan maternice u času smrti ili ne. A o abortusu raspravljaju, o ovome nitko.

abortus do 40 tjedna je tebi ok?
    Znaš bebe umiru tokom trudnoće, neovisno o želji majke, moja je umrla na samom porodu, u 40.om tjednu. Znači i priroda i (napisat ću) Bog, smiju ubiti dijete tokom trudnoće, samo mama ne smije?

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Nekome intimno fetus može biti čovjek, ali prema definiciji čovjeka, fetus nije čovjek. Nije sposobno govoriti, razmišljati, rješavati probleme, nema razvijen mozak. Fetus je tek predispozicija jednom postati čovjek.
    Ma daj, pa zar novorođenče može govoriti, rješavati probleme Kakav ti je ovo argument?

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Čuj, ja sam išla u obje trudnoće na amniocentezu zbog dobi. Nisam odbila pretragu. Na sreću, sve je bilo ok, ali da nije - bila bih suočena s odlukom da li zadržati trudnoću ili ne.
    Ja nisam. Iako sam imala godina za amniocentezu, meni u toj trudnoći pobačaj nije bila opcija, bez obzira na sve, te mi amniocenteza nije bila potrebna. Znači, ja sam sama, kao majka tako odlučila. I super mi je da sam imala pravo na to, a ne da me je netko tjerao na amniocentezu, ili na pobačaj ako nalaz nije idealan. Licemjerje. I točka. Ako želiš dijete, želiš ga. Ako ne želiš, ne želiš. Za mene je to tako jednostavno riješiti.
    Samo sve treba pustiti kako je.

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam razgovarala s nekoliko njih. Neke žale, neke ne, ali ni jedna mi nije rekla da zbog toga doživljava svoj život uništenim.
    Iskreno, dva puta sam doživjela pobačaj u ranim tjednima željenih trudnoća, žalila sam za mogućnošću roditeljstva koju sam izgubila, ali nikakav osjećaj da nosim živo biće još nisam imala, ništa nije boljelo, krvarenje je bilo kao obična menstruacija. Fizički, pobačaj nije nikakavtežak zahvat. Psihički može biti, no u tome dijelu se ženi može pomoći.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uf, preskočila sam ovo:
    zutaminuta prvotno napisa

Zašto tim ljudskim bićima opadne vrijednost njihova života čim su rođeni?
    Da, i ja se to pitam. Ustvari, ne opadne im vrijednost direktno, ali nekako ih vlast ne doživljava, samo im smetaju invalidi i bolesni.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

postoji neko nedavno istrazivanje koje dokazuje da zene nemaju psihicke probleme ili da zale ili smatraju svoj zivot unistenim nakon ab. jedine koje imaju teskoce su one koje su i prije ab imale neke psihicke poteskoce ( depresiju ili sl.).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma daj, pa zar novorođenče može govoriti, rješavati probleme Kakav ti je ovo argument?
    Pa i nije neki. Ovako izvučen iz konteksta.

Samo što je čitav post išao ovako:
    Nekome intimno fetus može biti čovjek, ali prema definiciji čovjeka, fetus nije čovjek. Nije sposobno govoriti, razmišljati, rješavati probleme, nema razvijen mozak. Fetus je tek predispozicija jednom postati čovjek.

Zbog toga i postoje stroga razgraničenja, kao i prava, obaveze i odgovornosti (i zakonski definirane!) između novorođenčadi, dijeteta, adolescenta, odrasle osobe.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ali to i nadalje zapravo nije argument niti je pisan kao takav, već više kao konstatacija. I nadovezuje se na mojih par prethodnih postova.
    Posljednje uređivanje od šafran : 23.05.2016. at 23:02

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i nije neki. Ovako izvučen iz konteksta.

Samo što je čitav post išao ovako:
    Nekome intimno fetus može biti čovjek, ali prema definiciji čovjeka, fetus nije čovjek. Nije sposobno govoriti, razmišljati, rješavati probleme, nema razvijen mozak. Fetus je tek predispozicija jednom postati čovjek
    Niti novorodjence nije sposobno govoriti, razmisljati, rjesavati probleme niti ima potpuno razvijen mozak. Zelis li reci da novorodjence ima tek predispoziciju postati covjekom ? Da mozemo s novorodjencetom uciniti ono sto nam zakon trenutno dopusta da cinimo s fetusom ?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

rehab, ti govoriš o svojoj unutarnjoj borbi. To ipak nije odgovor na moje pitanje, koje govori o vanjskoj, zakonskoj zabrani nad ženom koja i dalje ne želi dijete.
    Čini se da ti misliš da će svaka žena zadržati trudnoću ako je netko pravilno savjetuje? Takvo razmišljanje nema nikakvo uporište, osim tvoje želje.
    Pitala si me kako zamisljam tu situaciju, ne zamisljam je nego sam je prozivjela. Ok, u pravu si, ja sam odgajana na nacin da mi je abortus nesto sto mi nikada ne bi palo na pamet. To je stav koji je duboko ukorijenjen u meni i sigurno bi mi bilo teze da je abortus bio prihvatljiva opcija. Ovako sam bez razmisljanja i dvoumljenja o abortusu prosla kroz tu situaciju.
    Medjutim, nitko mi ne moze reci da vanjski faktori nemaju apsolutno nikakvog utjecaja na zenu kad donosi odluku o abortusu. Ok, mozda kod nekih i nema, ali mislim da se radi o vrlo malom postotku zena. Dakle, ima prostora za djelovanje.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    To je stav Nataše Škaričić koji je već bila iznijela i obrazložila u ovom članku: Nece-se-usuditi

Ona tvrdi da o pobačaju u Hrvatskoj odlučuje liječnički lobi i da oni nisu za zabranu jer su im pobačaji, između ostalog, i biznis.

Ja ne tvrdim da nije tako, ali smatram i da se taj lobi može pritisnuti, da se s njim može na razne načine trgovati i da se oni koji trenutno provode katolibansku revoluciju neće zamarati liječničkim lobijem jer će ići i glavom kroz zid ako treba. Jutros je jedan od njih na HR 1 izjavio da će najprije ići na senzibilizaciju javnosti pa na zabranu.
    Pa i MPO je unosan biznis pa su ga lijecnici morali pustiti. Ja sam potrosila barem 10.000 € u inozemstvu jer mi ne bi u RH dali odgovarajuce lijekove ili bi bacili mojih 12-13 jajnih stanica u smece.

I meni se cini optimisticnim oslanjanje na lijecnicke lobije.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dobar point Čokolade o stigmatizaciji majke dvoje djece koja trece ostavlja u rodilistu i daje na posvajanje. Doma u selu svi ju tapsu i kazu - dobro si odlucila, to je najbolje za dijete, a i jedan (hetero) par si usrecila.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Kako da ne. Mnogi od nas uzimaju ta prava.
    Pobuna robova, seljačka buna, domovinski rat.
    Kad si ustrijelio onoga ne fetusa, nego formiranog covjeka s druge strane rova, uzeo si njegov zivot u svoje ruke.
    i stavio si npr. svoju zelju za oslobođenjem od ropstva, neovisnošću drzave i slično iznad njegova života. I to odraslog formiranog života, koji ima djecu, obitelj, a ne 10-dnevnog embrija.

pravo na život nikada nije bilo, niti ce biti apsolutno.

sto ce kontracepcija biti naprednija, a zdravstveni odgoj biti standard, dakle sto ce se vise raditi na podučavanju o spolnosti, te dostupnosti kontracepcije, to ce broj neželjenih trudnoća biti manji.

dakle kontracepcija i podučavanje riješavaju problem neželjene trudnoće.
    zabrana prekida trudnoće, ne riješava niti problem neželjene trudnoće, niti bilo kakav drugi problem.

ona samo generira probleme, sto je naprosto egzaktna, provjerljiva i dokazana činjenica, na primjeru svih onih društava u kojima je ta zabrana stvarnost.
    Prvi put kad sam vidjela ovu usporedbu, par stranica prije, sam pomislila da si se možda krivo izrazila, pa ajde, ali vidim da se ideja ponavlja.
    Nitko u domovinskom ratu nije stavio svoju "želju" za neovisnošću iznad tuđeg života, nego je branio svoj ŽIVOT.
    Mi nismo izazvali taj rat, nego je našu samostalnu državu netko napao.
    Nisu nas bili prisiljeni napasti.
    Ne znam je li u pitanju potpuno nepoznavanje i nerazumijevanje povijesti ili nešto drugo, ali morala sam reagirati jer me osobno vrijeđa.
    Onda možemo reći i da su Saveznici stavili svoju želju za ukidanjem režima koji im nije odgovarao ispred života jadnih nacista.

A sad da se tema ne pretvori u raspravu o ratu,
    meni je glavni razlog što nisam specijalizirala ginekologiju bio to što bi morala obavljati pobačaje.
    Prvi put kad sam vidjela proceduru uživo, povraćala sam. I nakon što sam rodila svoju djecu vraćala mi se ta slika i zato mi se gade šale i pošalice na tu temu, kao i korištenje "abića" kao kontracepcije, što se itekako događa, i mogu reći s gotovo apsolutnom sigurnošću da ja ne bih pobacila niti bih to preporučila drugim ženama.
    Ipak, mislim da zabrana ne bi donjela ništa dobro, pogotovo jer bi i dalje bilo liječnika koji će to raditi na crno.
    Kao puno bolja metoda mi se čini osigurati da žene koje ŽELE zadržati dijete, imaju uvjete za to.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Glede rata, mislim da je Seni općenito navela rat kao primjer u kojem ljudski život nije iznad svega (kao paralelu da bi kod pitanja pobačaja najproblematičnije trebalo biti očuvanje života), rat u kojem možeš oduzeti tudi zivot, zivot drugog vojnika (nebitno tko se brani, a tko napada), nego je rat situacija u kojoj "život tog drugog ne vrijedi".

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne domovinski, nego bilo koji rat. Ili bilo koja druga situacija iz povijesti gdje se nesto rijesava oduzimanjem zivota. Nije naglasak toliko na boldanome, nego na rečenici ispod, pravo na život nikad nije bilo apsolutno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bb, upravo tako.
    Pravo na život nikada nije bilo, niti će biti apsolutno.
    To je poruka.
    Primjer može biti bilo koji rat, (domovinski nam je blizak), bilo koja revolucija, seljačka buna, borba protiv ropstva, apartheida, te ostali primjeri.
    Uz to i kada braniš svoj život ne samo u ratu, nego i u bilo kojoj samoobrani, njega stavljaš ispred onog života koji te napada. Zar ne?

Ako će netko iz mog posta iščitati takve besmislice, tipa da smo mi izazvali rat, odnosno da ja ne poznajem povijest ( a mozda i nešto gore, zar ne ), te smatram da su nacisti bili jadni dečki,
    ja tim očima i razumu promatrača zaista ne mogu pomoći.

Mogla bih doduše napisati, da ta interpretacija mene osobno vrijeđa, ali to nije moj stil.

Što se tiče toga da je prekid trudnoće za nekoga nepostojeća opcija, to nije nikakav problem. Na njega nitko nije prisiljen. Radi se prvenstveno o tome, da li tu opciju, koja i jest zadnja opcija, drugome uskracuješ. I da li si pri tome svjestan, svih groznih posljedica, koje bi ta zabrana donijela.

Na prijašnjoj stranici cvijeta je napisala jedan sjajan tekst, koja ovu cijelu situaciju kontekstualizira i stavlja u realne okvire sadašnje situacije u Hrvatskoj. I kojem ne bih ni zarez dodala ili oduzela.

A podcrtala bih jos jednom, da su upravo ovi glavni hodači ti, koji sustavno i već dugo, blokiraju i zdravstveno/spolni odgoj koji uključuje edukaciju o kontracepciji kao odgovornom odnosu prema spolnosti.
    Sto se tiče rada na poboljašnju uvjeta za trudnice i sve roditelje, s čim se svi slažemo, potpuno sam sigurna da organizatori hodača, niti su prstom mrdnuli, niti ce prstom mrdnuti.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Niti novorodjence nije sposobno govoriti, razmisljati, rjesavati probleme niti ima potpuno razvijen mozak. Zelis li reci da novorodjence ima tek predispoziciju postati covjekom ? Da mozemo s novorodjencetom uciniti ono sto nam zakon trenutno dopusta da cinimo s fetusom ?
    Niti jedna poznata definicija čovjeka pod definiciju čovjek ne obuhvaća fetus, novorođenče, dijete ili odraslu osobu, niti se bavi ontogenetskim razvojem čovjeka .
    Definicije čovjeka bavi se čitavom ljudskom civilizacijom i njenim nastankom i razvojem, a ne prenatalnim ili postnatalnim razvojem sisavca.

Na to samo skrećem ovim pažnju s obzriom na diskusiju o početku te o fetusu jednako čovjek.

A ako još k tome dodamo definiciju čovjeka kao osobe od integriteta i časti.
    Vrlo je dugačak put od fetusa do čovjeka.

Najlakše je roditi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pravo na život bi trebalo biti apsolutno, ali je kompromitirano od najranije povijesti ljudske civilizacije.
    Kao civilizacija uglavnom se još uvijek vrtimo u krug, razvijamo se samo tehnološki.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Radna skupina za donošenje novog Obiteljskog zakona. U radoj skupini udruga U ime obitelji:
    http://www.nacional.hr/novi-obiteljs...radnu-skupinu/
    http://www.slobodnadalmacija.hr/novo...iteljski-zakon

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

LOL na liječničke lobije koji će zaustaviti zabranu pobičaja. Znate tko jedini to može? Mi. Al' ne na forumima, nego ovako kao i Markićka, na cesti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    LOL na liječničke lobije koji će zaustaviti zabranu pobičaja. Znate tko jedini to može? Mi. Al' ne na forumima, nego ovako kao i Markićka, na cesti.
    X!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ako ste čitali Škaričićkin linkani tekst na Rodi, vidjeli ste da njen stav nije bez argumenata. No, i dalje ga smatram optimističnim iako je ona nedvojbeno više upućena u tu problematiku jer već godinama prati zdravstvo i poznaje i političke i zdravstvene aktere.
    Ja općenito mislim da su svi (bili) preoptimistični u pogledu kapaciteta i moći klepto-klero-retro grupacija koje su se, eto, ujedinile i dobro im ide.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ja općenito mislim da su svi (bili) preoptimistični u pogledu kapaciteta i moći klepto-klero-retro grupacija koje su se, eto, ujedinile i dobro im ide.
    definitivno
    ja prva
    mislila sam stalno "ma neće valjda"
    kad je bio prošli referendum, puno njih je prognoziralo ovu priču kao sljedeću
    a ja sam mislila "ma jeeeee"

čovjek bi rekao da ću, nakon što mi je Kerum bio gradonačelnik, naučit da nijednu opciju ne mogu olako odbacit kao moguću

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku

čovjek bi rekao da ću, nakon što mi je Kerum bio gradonačelnik, naučit da nijednu opciju ne mogu olako odbacit kao moguću

čovjek bi rekao i da će, nakon što mi je Kerum bio gradonačelnik, idući bit bolji.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •