Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Kanga, što bi se dogodilo da si kao roditelj odbila da ti dijete piše takvu zadaću i to napisala u bilježnici? Ili da si samoinicijativno dala drugi zadatak (recimo, kamo bi odvela nepoznatog prijatelja...)?
    Nisam probala, ali mislim da se ništa posebno ne bi dogodilo. Profesori su i sami ponekad zbunjeni i ne znaju šta bi. Npr. moj mlađi sin (6. r.) je početkom školske godine došao sav sretan iz škole jer mu je profesor povijesti rekao da on i još jedan učenik iz razreda koji ne idu na vjeronauk ne moraju ispunjavati neke zadatke u radnoj bilježnici iz povijesti, a koji su se odnosili na ranu povijest kršćanstva. To me zateklo čak i više od ovoga, htjela sam otići na informacije, ali na kraju nisam stigla...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam probala, ali mislim da se ništa posebno ne bi dogodilo. Profesori su i sami ponekad zbunjeni i ne znaju šta bi. Npr. moj mlađi sin (6. r.) je početkom školske godine došao sav sretan iz škole jer mu je profesor povijesti rekao da on i još jedan učenik iz razreda koji ne idu na vjeronauk ne moraju ispunjavati neke zadatke u radnoj bilježnici iz povijesti, a koji su se odnosili na ranu povijest kršćanstva. To me zateklo čak i više od ovoga, htjela sam otići na informacije, ali na kraju nisam stigla...
    A kako to izgleda, ne uzima se valjda Biblija kao izvor povijesnih činjenica? Jer ako se piše s odmakom, onda zbilja ne vidim zašto se ne bi učilo o ranom kršćanstvu. Tim više, to bi čak moglo dati neku kritičku dimenziju.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    A kako to izgleda, ne uzima se valjda Biblija kao izvor povijesnih činjenica?
    Uglavnom su bile u pitanju opće povijesne činjenice, možda je jedan zadatak bio formuliran na način da se mogao dvosmisleno shvatiti (nešto jest abc vs. kršćani vjeruju abc).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Joj, dobila je kćer (7. r.) prošli tjedan za domaću zadaću iz hrvatskog da napiše sastavak na temu "Kuda bih odveo/la Isusa". Prvo je nemilo protestirala (baš me iznenadila - ista ona djevojčica o kojoj sam prije par godina pisala da se želi upisati na vjeronauk), da kako ona može pisati takav sastavak, da će ona napisati da nije vjernica i gotovo... Meni se to nije činilo baš prikladnim kao domaća zadaća, a još manje prikladnim mi se činila ta tema za hrvatski jezik, i na kraju mi se od čitave te situacije "digao tlak" pa sam joj predložila neka lijepo napiše da bi odvela Isusa da utješi malog prvašića koji ne ide na vjeronauk i sjedi sam na hodniku zbunjen i usamljen... Iz prve je i to odbila, ali onda sam pribjegla najgoroj mogućoj taktici (i otvoreno je obznanila kao takvu) - obečala joj kupiti majicu s ebuy-a koju već duže želi ako napiše taj sastavak. Iskoristila je sav svoj talent za političku korektnost, bilo mi je čak i malo neugodno kasnije to čitati
    Odličan prijedlog, ali metoda kojom si je pridobila na njega mi je za deset

Inače, na sličnu temu... u gimnazijskim čitankama svojedobno (izdanja 90-tih i kasnije) su redovito bile zastupljene (ne znam jesu li još uvijek) pjesme Nikole Šopa o Isusu. Moja mama, kao profesorica hrvatskog bez vjerskih uvjerenja, nikad te pjesme nije analizirala s vjerskog stanovišta, nego isključivo s ljudskog, tražeći poantu na nekom univerzalnom nivou. Kaže da su učenici dosta dobro reagirali na to.

Ovo je pak naopako na drugu stranu
    Inače, kad je o povijesti riječ, moj sin se prošle godine bez kompleksa upustio u raspravu s profesorom na temu kršćanstva i vjerskih ratova Ali on se upušta u rasprave sa svima - na satu lektire je nedavno pomoću citiranih primjera dokazivao zašto je "Mali ratni dnevnik" loša knjiga i kako su pojedini dijelovi namješteno napisani (samoinicijativno - ja se uopće nisam htjela upuštati u komentiranje te knjige doma).

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    ja se uopće nisam htjela upuštati u komentiranje te knjige doma).
    jasno mi je da nisi nakon "incidenta" s redoslijedom navođenja nacionalnih manjina u udžbeniku iz PID

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •