Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Eh, draga... mlada si pa se ne sjećaš - nije to prvi put. SVAKI put kad republikanci preuzmu kormilo, srežu socijalna prava do kocena, razbuktaju segregacionizam i nezadovoljstvo sirotinje usmjere na istu takvu sirotinju drugih nacionalnosti ili druge boje kože... WASP je zakon, a svi ostali su nula. Kažu da oni potaknu oporavak gospodarstva, ali nisam baš sigurna da je to potpuno točno.

S druge strane, demokrati kad dođu na vlast, proces je obrnut - socijalna prava se vrate, a porezi za to porastu. I tako se zemlja klacka gore-dolje, gore-dolje... Malo se "oporavljaju" bogatuni, malo se oporavlja sirotinja. A s druge strane, krupni kapital ima drugačije interese nego potpomagati sirotinju, taman bila bijela i iz protestantskog jata... Nisu demokrati odselili njihovu industriju u Kinu i druge dalekoistočne zemlje.

Tja, tako je to...

Ako voliš SF, čitaj Williama Gibsona (Virtual Light https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Light, ima i u hrvatskom prijevodu, ali nije me se dojmilo). Tam je to tako bolno istinito opisano da mi je i danas zlo (čitala sam to prvi put kad sam se smucala s te strane oceana, pa sam zaključila da je ovdje neusporedivo bolje).

A ako te zanima europska literatura o istim pitanjima - Gunter Grass: Iz glave rođeni

Tamo je stari vrag napisao (godinama prije rušenja berlinskog zida) da bi DDR i BRD trebale svakih 10 godina zamijeniti sustav, kako bi se Demokratska republika Njemačka oporavila u kapitalizmu, a Savezna republika Njemačka očistila u komunizmu, hehehe....

Zaključak: ništ novo