Stranica 94 od 110 PrviPrvi ... 44849293949596104 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,651 do 4,700 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne treba biti izazovan, samo neka čitaju vrlo jednostavno rečeno - dobre knjige. A ne bezvezne. Moja kći je ove godine imala u lektiri Waitapu Jože Horvata, i još ima Kronike iz Narnije, ima obavezne Povjestice i Priče iz davnine (+ Mali ratni dnevnik) , a sve ostalo su romančići suvremenih hrvatskih autora.
    Pa baš tako.
    Jedina knjiga koja je mojem ove godine bila dobra bila je Kroz pustinju i prašumu, a i to si je sam izabrao za izbornu lektiru. Pritom je više od pola razreda za izbornu lektiru uzelo - Gregov dnevnik U 6. razredu o.š. bih očekivala da su ipak malo napredovali, ali očito previše očekujem.
    Ostalo što su dosad imali - Tajni leksikon (katastrofa da je netko tako nešto uopće objavio, a kamoli još i stavio u lektiru!), Pjesme Paje Kanižaja (ok, informativno, ali da je to lektira za cijeli mjesec???), već spominjani Mali ratni dnevnik, Povjestice (ajde, to spada u klasiku), Priče iz davnine (također obavezni dio), a sad je pročitao Cvenićev roman Čvrsto drži joystick, koji po tematici zvuči malo poticajnije, ali knjiga je toliko puna gafova i rupa da ozbiljno gubi na uvjerljivosti. Ne znam što će još imati ove godine, jer nisu dobili nikakav popis.
    Inače su u ponuđenoj lektiri za 6. razred Huckleberry Finn, bajke Oscara Wildea, Gulliverova putovanja... ali kod nas toga nema

(na stranu to što je Huckleberry Finn meni najdosadnija knjiga koju sam u životu pročitala ali sigurno ima veću književnu vrijednost od npr. Tajnog leksikona!)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ali vas dvije, odnosno vaša djeca, tanja b i sasa, ok, ja ne znam koji kurikulum iz hrvatskog jezika bi bio izazovan za vaše čitače :D
    čita potera sam s pet godina
    dakle - nisu prosjek, niti su iznad prosjeka nego su, ne znam, totalno vanserijski. samo kažem, ako niste svjesne te činjenice slučajno i mislite da su sva djeca tu negdje. nisu :D
    Ma nije moje dijete vanserijsko kad su knjige u pitanju Ali dovoljno ga tjeram na čitanje da zna razlikovati dobru od loše knjige.
    Ljetos je čitao knjige Zorana Pongrašića, koje zbilja nisu nešto intelektualno zahtjevne, ali su barem duhovite i dobro napisane.
    Čitao je Olivera Twista - ok, to je lektira za 7. razred, znači samo je godinu dana uranio. Pa Odabrana djela T.V.Spiveta - to je knjiga koju je u jednoj drugoj školi nastavnica preporučila petašima - i to mu se jako svidjelo.
    Dakle - ništa vanserijski, samo je birao (uz malu moju pomoć) kvalitetnije knjige koje su mu držale pažnju i o kojima je poslije htio razgovarati. Ne vjerujem da slično nije moguće provesti i u razredu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

D. nema Mali ratni dnevnik na popisu, provjerila sam.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A eto vidiš, a to bi trebala biti obavezna knjiga. Kao što rekoh, čula sam već da neki nastavnici svejedno ne stave tu knjigu na popis.

Bilo bi zanimljivo čuti što ima na popisu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A eto vidiš, a to bi trebala biti obavezna knjiga. Kao što rekoh, čula sam već da neki nastavnici svejedno ne stave tu knjigu na popis.

Bilo bi zanimljivo čuti što ima na popisu.
    Znam još jednu Zg školu u kojoj Mali ratni dnevnik nije bio u lektiri, bez obzira što je formalno obavezna lektira.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Znam i ja

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja znam da je kad dodje do knjiga V. vanserijski, ali bas zato sam ga navela kao primjer- jer on je gutac knjiga, on cita sve pred sobom, enciklopedije, romane, ma jednom je u autu procitao onu knjizicu debelu o automobilu za koju ja nisam znala da postoji. I onda kad takvo dijete mrzi lektiru onda znas da je lektira fakat uglavnom jako bezvezna. I da je sveukupno gledano gradivo i nacin na koji se obradjuje fakat uzasno nepoticajno i dosadno. Uce Hrvatsku u EU cjelinu iz PIDa. Pa te recenice majkomila- ne znam tocno, ali Hrvatska je suverena, samostalna, nezavisna demokratska drzava koja ima institucije sabor, vladu, predajednika i ustav. I ni mu ni be sta znaci suverena, sta nam dodje demokracija, sta znaci sabor, sto radi i kako se stvori vlada. Ono, pa malo da se napravi neki kontekst. Pa klincima bi isto bilo vise fora da nije ovak suhoparno.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja znam da je kad dodje do knjiga V. vanserijski, ali bas zato sam ga navela kao primjer- jer on je gutac knjiga, on cita sve pred sobom, enciklopedije, romane, ma jednom je u autu procitao onu knjizicu debelu o automobilu za koju ja nisam znala da postoji. I onda kad takvo dijete mrzi lektiru onda znas da je lektira fakat uglavnom jako bezvezna. I da je sveukupno gledano gradivo i nacin na koji se obradjuje fakat uzasno nepoticajno i dosadno. Uce Hrvatsku u EU cjelinu iz PIDa. Pa te recenice majkomila- ne znam tocno, ali Hrvatska je suverena, samostalna, nezavisna demokratska drzava koja ima institucije sabor, vladu, predajednika i ustav. I ni mu ni be sta znaci suverena, sta nam dodje demokracija, sta znaci sabor, sto radi i kako se stvori vlada. Ono, pa malo da se napravi neki kontekst. Pa klincima bi isto bilo vise fora da nije ovak suhoparno.
    Ovo je tek početak, ja sam se više puta uvjerila (i u gradivu iz različitih predmeta) da se na mala vrata uvode pojmovi koji se djeci nigdje ne objasne. I tako kreće učenje napamet, ako već ranije nije...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

toga se sjećam iz svog školovanja, pogotovo iz povijesti i zemljopisa, ja sam naravno mislila da je stvar u mojim intelektualnim sposobnostima kad ništa ne razumijem, a nitko ništa ne spominje

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U 6.r.iz povijesti uče o križarskim ratovima. Pa se tako kao uzrok ratova spominje da islamski nomadi ometaju hodočašća kršćana na Kristov grob u Svetu zemlju Palestinu i neprijateljski se odnose prema njima te zato papa Urban II. poziva europsko građanstvo na obranu kršćana.
    Prof. je morao dopuniti da im je uz spomenuto, glavna motivacija za odaziv bilo Papino obećanje o oprostu grijeha, želja za osvajanjem novih posjeda, nastojanje da se na Istoku smanji trgovinski utjecaj Arapa. Spominje se u knjizi samo da su se kasniji križarski ratovi pretvorili u pljačkaške pohode koji su zaprepastili kršćanski svijet tek kad su križari napali svoje kršćane u Zadru.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Nema je D. na popisu, stoji nam na frižideru. To je taj Mali ratni dnevnik?
    Ima još i naslov Moj tata spava s anđelima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

.. i dodao je da su križari napravili pokolj židovskog i muslimanskog stanovništva kad su osvojili Jeruzalem, pa u tom kontekstu imaju spomenutu muslimansku želju za osvetom i džihad

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

To nije stigla zapisati , ali mi je sa zgražanjem prepričala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moja nije napisala ovo o oprostu grijeha

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ima još i naslov Moj tata spava s anđelima.
    E, taj jest na popisu, baš sam razmišljala da je to možda knjiga iste tematike, a zadana umjesto Malog ratnog dnevnika. Međutim, isto mi se činilo da je uopće nisu čitali - i nisu. Kaže D. da profesorica ne da uvijek sve s popisa, nego ubaci nešto svoje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vertex, to ti je ista knjiga, tako se zove Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik).

ta knjiga je stvarno dno dna.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

vertex, to ti je ista knjiga, tako se zove Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik).

Ma knjiga ko knjiga, svakakve gluposti se štampaju, ali meni je dno dna da je netko u Ministarstvu to propisao kao lektiru, i to još kao obaveznu. Nije to od jučer u lektiri, ima već više godina, ali nitko nije našao potrebnim da se to promijeni, iako se o tome dosta pisalo u medijima i dosta se roditelja bunilo
    Razmišljala sam svojedobno da svojem djetetu ne dam da to čita, ali sam odustala. Ako on i ne pročita, čitat će ostali jer moraju, nije stvar u njemu kao pojedincu, nego u društvenoj klimi koja se stvara među djecom u školi. Imam dojam da je to ciljano i stavljeno u lektiru da se u djece "na vrijeme" izgrade određeni stavovi bez njihovog preispitivanja...

(uostalom, mi smo doma sve to detaljno pretresli i komentirali, on ima u glavi čistu situaciju što se te knjige tiče)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa da, shvatila sam i kad je Jurana napisala
    Samo kažem da ju je njihova profa izbjegla.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ma knjiga ko knjiga, svakakve gluposti se štampaju, ali meni je dno dna da je netko u Ministarstvu to propisao kao lektiru, i to još kao obaveznu. )
    to sam mislila, da.
    poznavajući njihovu profesoricu hrvatskog i njene stavove, moralo je biti zanimljivo na satu kad su je obrađivali. ako jesu uopće. ta nije bez kritike mogla prijeći preko npr opisa majke koja treperi od unutrašnjeg uzbuđenja kad čuje na radiju kako bobo i jure viču mi smo spremni Poglavniče!

brrrr. mene te lektire strah.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bogme moj A. je na satu dokazivao profesorici zašto je to loša knjiga
    Izvukao je onu scenu kad im u stan dođu telefonirati ona djevojčica i njezin djed, i taj dijalog. Tvrdio je da je potpuno neuvjerljivo dijete koje vidiš prvi put u životu pitati: "Gdje ti je mama?" i da je cijeli taj dijalog napisan samo zato da bi bi se na kraju te scene doznalo kako je njezina mama pobjegla u Srbiju
    (to je on sam zaključio, o tome nismo doma raspravljali)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ma knjiga ko knjiga, svakakve gluposti se štampaju, ali meni je dno dna da je netko u Ministarstvu to propisao kao lektiru, i to još kao obaveznu. Nije to od jučer u lektiri, ima već više godina, ali nitko nije našao potrebnim da se to promijeni, iako se o tome dosta pisalo u medijima i dosta se roditelja bunilo
    Razmišljala sam svojedobno da svojem djetetu ne dam da to čita, ali sam odustala. Ako on i ne pročita, čitat će ostali jer moraju, nije stvar u njemu kao pojedincu, nego u društvenoj klimi koja se stvara među djecom u školi. Imam dojam da je to ciljano i stavljeno u lektiru da se u djece "na vrijeme" izgrade određeni stavovi bez njihovog preispitivanja...

(uostalom, mi smo doma sve to detaljno pretresli i komentirali, on ima u glavi čistu situaciju što se te knjige tiče)
    Slično je bilo i kod nas. Jedan sin je to čitao (i razgovarali smo o tome doma na ovakav način) a drugi je imao učiteljicu koja je to zaobišla. Kapa dolje!

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jel to ona knjiga u kojoj saznamo da je cika xy dobar iako je Srbin!? Ili ta ipak nije u lektiri?

Sent from my iPhone using Tapatalk

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mislim da je to sve ta knjiga
    a da se glavna junakinja zove Cvijeta

a ako netko želi prepisat lektiru, može se poslužit ovim pomagalom: http://blog.dnevnik.hr/print/id/1624...i-dnevnik.html
    točnije dijelom:
    Dojam o djelu:
    Dnevnik mi se jako svidio jer je realističan. Prikazuje rat baš onakvim
    kakav je bio.

na drugoj stranici sam našla komentar jednog djeteta "ovo je prva lektira koju sam pročita i dobra je"

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nemam ništa za komentirati na temu lektire, još nemam školaraca, ali… što me čeka…

Nego, vratila bih se na ovaj post…

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Mislila sam se da li da stavljam link na temu o Danu žena, ali evo je ipak ovdje, još jedna pluralistička komisija da razvuče raspravu o uvođenju prijeko potrebne promjene. A onda kad se dogode slučajevi poput nedavno Kristine Krupljan, svi se pitaju kako je to uopće moguće

http://faktograf.hr/2017/03/08/borba...radne-skupine/
    Uopće ne razumijem što ne valja s rodnom ideologijom. Odnosno, razumijem, ako se to stavi u širi kontekst, pa oni koji ističu „rod“ kao društveno konstruirane uloge muškaraca i žena, neravnopravnost, stereotipe, bla bla bla (za razliku od spola, tj. bioloških i drugih razlika koje definiraju muškarce i žene)… dakle, onda ti isti koji razliku rod i spol, su isti oni koji se bore protiv zabrane pobačaja, ističu pravo na izbor, ističu prava LGBT osoba… i tako dalje. To mi je jasno – pobačaj i homoseksulaci. Ali uopće ne kužim što su sve konzervativci ugurali u rodnu ideologiju, i što im (još) smeta kod nje?

Mislim, kao kužim. I guglala sam. Ali opet ne kužim. Ovo mi je potpuno nejasna izjava iz linkanog članka:

Munjin navodi: „ključan je problem Istanbulske konvencije što ona u paketu s odredbama koje reguliraju sprječavanje nasilja donosi novu vrstu nasilja – nametanje rodne ideologije u javnom prostoru, državnim politikama i obrazovanju (čl. 3., 11., 12. i 13. Konvencije)“ te zaključuje: „Istanbulska konvencija u svojem ‘totalnom ratu’ protiv nasilja nad ženama za sobom povlači različite žrtve – prije svega ljudska prava onih građana koji se protive rodnoj ideologiji (primjerice pravo na slobodu savjesti, vjeroispovijedi, izražavanja, poslovanja, odgajanja djece u skladu s vlastitim uvjerenjima…), a koji su protiv svake vrste nasilja, pogotovo nad ženama“.

Na stranu pobačaj, LGBT, i hoće li će netko simpatizirati ili pljuvati neka feministička nastojanja, aktivizam, razmišljanja, whatever... ali kako ikoja žena danas može biti protiv onoga što je u osnovi rodnih studija (iz kojih je konstruiran termin rodna ideologija) - a to je ono "žena je jednaka"... I na stranu svi oni s izjavama o drugotnima, štracama i sl. ... i dalje ne kužim što ne valja u "rod nije spol, i nemojte nam nametati uloge" i na što se to proširilo.

Mislim da mi je post zbrkan, ali kad mi ništa nije jasno .

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

bubilo, možda te papa prosvijetli:

http://www.catholicworldreport.com/I..._ideology.aspx

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

vidila sam u nekim komentarima, da čemu to protiv nasilja nad ženama, kad imamo zakone već koji brane svako nasilje nad ikim. To je pokazivanje totalnog nerazumijevanja problema.

Naravno da je svako nasilje zakonom zabranjeno, pa opet zapadne zemlje imaju posebnu legislativu i stručnjake koji se bave nasiljem nad ženama, jer je to jedan specifičan oblik sa specifičnom dinamikom, i stvar je puno složenija od toga "on je nju udario".

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ok upravo čitam članak koji sam linkala i pitam se je li mi to trebalo u petak

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ma ne, upravo to... skroz su pobrkali lončiće... al, evo iz jednog članka komentar na Papinu izjavu

http://www.autograf.hr/opet-taj-nesr...ne-ideologije/

Prošli mjesec papa Franjo je već iznio slične tvrdnje tijekom posjeta Poljskoj, gdje je također govorio o ”ideološkoj kolonizaciji“ koja se promovira u školama i javnom životu. Također je spomenuo da tu cijelu ideju podupiru i financiraju ”vrlo utjecajne skupine iz bogatih zemalja“. Te izjave odmah su prenijeli svi portali tzv. konzervativne orijentacije u nas, također bez konteksta i bez objašnjenja koje je papa Franjo kasnije dao novinarima u razgovoru u avionu po povratku iz posjeta Gruziji i Azerbajdžanu.
    ...
    Sam papa Franjo, kojega više zanima Kristova ljubav prema svakom čovjeku bez razlike, nego teološke i ideološke rasprave, novinarima u avionu po povratku iz posjeta Gruziji i Azerbajdžanu, međutim, objasnio je što misli pod pojmom ”ideološke kolonizacije“ ispričavši priču:
    ”Otac iz Francuske nedavno mi je ispričao kako je za stolom razgovarao sa svojim djetetom. Pitao je dječaka što želi biti kada odraste i ovaj mu je odgovorio. ‘Djevojka’. Jedno je kad osoba ima sklonost da promijeni spol, ili čak napravi operaciju, ali nešto je sasvim drugo kada djecu u školi uče da je pitanje spola osobna odluka te time nastoje mijenjati mentalitete. I to je za mene ideološka kolonizacija“

Što god sam pročitala i čula zadnjih godina, nekako mi je nevjerojatno što su utrpali u "rodnu ideologiju" i s čime sve u vezi toga manipuliraju.

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Da pitam one od vas koje ste vjernice, dopuštate li si sumnje u vezi vaše vjere? Ja se smatram vjernicom ali puštam si mogućnost da nije sve onako kako vjerujem. Npr. pita me kćer dali postoji raj? Odgovaram joj da mi kršćani, katolici vjerujemo zato se i nazivamo vjernicima. ALI nitko od nas ga nije vidio.
    Dopuštam si i pomisao da je Bog izvan naše moći spoznaje i možda uopće nije kako piše u Bibliji
    Nije da me to nešto previše muči, ali kad razmišljam, dopuštam si odstupanja.
    Kako vi stojite s time?

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj celeste prvotno napisa Vidi poruku
    Da pitam one od vas koje ste vjernice, dopuštate li si sumnje u vezi vaše vjere? Ja se smatram vjernicom ali puštam si mogućnost da nije sve onako kako vjerujem. Npr. pita me kćer dali postoji raj? Odgovaram joj da mi kršćani, katolici vjerujemo zato se i nazivamo vjernicima. ALI nitko od nas ga nije vidio.
    Dopuštam si i pomisao da je Bog izvan naše moći spoznaje i možda uopće nije kako piše u Bibliji
    Kako vi stojite s time?
    Klimavo.

Sumnjam, stalno preispitujem, ne zatvaram oči, ne pravdam i zapravo mi nije jasno mogu li se više nazvati vjernicom.

Ali vjerujem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam ništa za komentirati na temu lektire, još nemam školaraca, ali… što me čeka…

Nego, vratila bih se na ovaj post…

Uopće ne razumijem što ne valja s rodnom ideologijom. Odnosno, razumijem, ako se to stavi u širi kontekst, pa oni koji ističu „rod“ kao društveno konstruirane uloge muškaraca i žena, neravnopravnost, stereotipe, bla bla bla (za razliku od spola, tj. bioloških i drugih razlika koje definiraju muškarce i žene)… dakle, onda ti isti koji razliku rod i spol, su isti oni koji se bore protiv zabrane pobačaja, ističu pravo na izbor, ističu prava LGBT osoba… i tako dalje. To mi je jasno – pobačaj i homoseksulaci. Ali uopće ne kužim što su sve konzervativci ugurali u rodnu ideologiju, i što im (još) smeta kod nje?

Mislim, kao kužim. I guglala sam. Ali opet ne kužim. Ovo mi je potpuno nejasna izjava iz linkanog članka:

Munjin navodi: „ključan je problem Istanbulske konvencije što ona u paketu s odredbama koje reguliraju sprječavanje nasilja donosi novu vrstu nasilja – nametanje rodne ideologije u javnom prostoru, državnim politikama i obrazovanju (čl. 3., 11., 12. i 13. Konvencije)“ te zaključuje: „Istanbulska konvencija u svojem ‘totalnom ratu’ protiv nasilja nad ženama za sobom povlači različite žrtve – prije svega ljudska prava onih građana koji se protive rodnoj ideologiji (primjerice pravo na slobodu savjesti, vjeroispovijedi, izražavanja, poslovanja, odgajanja djece u skladu s vlastitim uvjerenjima…), a koji su protiv svake vrste nasilja, pogotovo nad ženama“.

Na stranu pobačaj, LGBT, i hoće li će netko simpatizirati ili pljuvati neka feministička nastojanja, aktivizam, razmišljanja, whatever... ali kako ikoja žena danas može biti protiv onoga što je u osnovi rodnih studija (iz kojih je konstruiran termin rodna ideologija) - a to je ono "žena je jednaka"... I na stranu svi oni s izjavama o drugotnima, štracama i sl. ... i dalje ne kužim što ne valja u "rod nije spol, i nemojte nam nametati uloge" i na što se to proširilo.

Mislim da mi je post zbrkan, ali kad mi ništa nije jasno .
    Samo kritičari koriste termin Rodna IDEOLOGIJA, a pravi naziv je Rodna TEORIJA.

Nažalost, kod nas je toliko kritičara, da se pravi naziv stava izgubio od galame kritičara i kvazisociologa. Ne možeš čak ni na internetu naći ispravan termin ako pretražuješ na hrvatskom jeziku.

Btw. Ja se isto slažem da je s rodnom TEORIJOM sve u redu jer u njenoj srži je tolerancija i kritika homofobije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kako vi stojite s time?
    Ne znam, mi nekako živimo , a i djecu odgajamo u skladu sa zdravim razumom. Moja baka je daaavno govorila da vjera i crkva nije isto. Slažem se s tim. Ne opterećujem se rajem i sličnim, nego se trudim živjeti tako da činim dobro zato jer to tako treba i ispravno je, a ne zato jer će mi duša jednom biti u raju. Tako učimo i djecu, da se ne boje pakla (imam ružna iskustva s vjeroučit2ljicom starijeg sina koja je klince plašila paklenim mukama, ufff) ali oni su sad srednjoškolci i koliko vidin, isto se ne opterećuju. Živimo kako mislimo da treba, da ne nabrajam, a što nas čeka nakon smrti, paaa ... nemam pojma i nekako me nije previše briga. Bit će zanimljivo to dočekati i otkriti , a ako nema ništa, valjda će nas se netko sjećati kakvi smo bili...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Kako vi stojite s time?
    Dapače, sumnja je poželjna, jer te tjera da razmišljaš, da propituješ, da više učiš... Dakle, ko ti je stalo do vjere, nemoj da sve ostane samo na sumnji. Iskoristi svoju sumnju za razgovor s nekim dobrim duhovnikom, za proučavanje vlastite vjere, dublju molitvu, čitanje vjerske literature... Potraži odgovore

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    I jos za Magriz- naravno da je i do nastavnika kako ce prezentirati djeci neko gradivo- ali kaj nije cudno da u knjizi iz PIDa imas lekcije- Probavni sustav, Disni sustav, Krvozilni sustav, Kostanomisicni sustav. I prigodno zaboravis da imamo i spolni sustav?!?
    Ići ću malo u off topic, ali mislim da to nije problem samo našeg društva. Nedavno mi je za rad s jednim autističnim dječakom zatrebao radni materijal baš na temu spolnih ogana i spolnog ponašanja i nigdje nisam uspjela naći prikladan materijal. Pretraživala sam strane materijale, ali, čak i u jednoj Americi, koja ima najbolje, najopširnije i najdetaljnije materijale za rad s djecom iz spektra, kada prikazuju ljudsko tijelo, spolni organi su izostavljeni u imenovanju, prekriveni odjećom ili neutralizirani u slikovnom prikazu. Možda ja nisam detaljno pretraživala, možda stvarno postoje sjajni materijali na tu temu, ali ono... Da ubacim u tražilicu bilo koju drugu temu, sigurna sam da materijal ne bih morala tražiti svijećom kao materijal na temu spolnosti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ima na njemačkom , pisalo se o tome prije par godina

http://www.index.hr/black/clanak/rod...sa/674859.aspx

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ima na njemačkom , pisalo se o tome prije par godina

http://www.index.hr/black/clanak/rod...sa/674859.aspx
    Takvo što bi mi možda i zatrebalo da je u pitanju tinejdžer, ali za ovo dijete ne. Svaka lekcija ima svoje vrijeme i mjesto

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ovo je knjiga za djecu od 5 godina

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Šalim se, ali stvarno... ako ti treba, mislim da na njemačkom ima prikladnih knjiga, koliko se ja sjećam da se o tome pisalo.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.03.2017. at 13:42

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ići ću malo u off topic, ali mislim da to nije problem samo našeg društva.
    Pa ne znam baš - evo npr. kako norvežani obrađuju spolni odgoj.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Koji uzrast djeteta? Pretpostavljam ne manje od 7 ni više od 11.

Odličan mi je plastični model i objašnjenje menstruacije, živi model bih ipak preskočila.

Zapravo, kad se zapitam bi li ovaj video u cijelosti pokazala svojoj djeci, odgovor je ipak ne.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Koji uzrast djeteta?
    Ne znam. Moji su ga gledali s 11, 13 i 15 god.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pogledala sam prvih par minuta videa i vec na prvoj slici dosla do zakljucka da taj video nije prikladan za djecu osnovnoskolske dobi. Barem po meni. Nemam nista protiv razgovora o spolnosti, ucenja, ali, opet cu ponoviti, smatram da svaka lekcija ima svoje vrijeme i mjesto. Kao sto ne smatram da bilo sto u vezi spolnosti treba biti tabu tema, tako smatram da ni prerano izlaganje djece eksplicitnim sadrzajima nije dobro. Djeci se sve to moze objasniti na njima primjeren i jednostavan nacin.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hi hi, pogledala sam dva filmica, strasno su zabavni, steta sto nista ne razumijem sto prica .

Nisam ni ja sigurna s koliko godina bih pokazala...
    (Usput cu reci, da je moj 6 godisnjak gledao kako brisem moju trogodisnjakinju, i pitao me gdje je rupica iz koje izade beba, no, nema veze...
    Nego, kako mislis "nije prikladan za djecu osnovnoskolske dobi? Čak ni 7. i 8. razred? Mislim da su (neki od njih) u toj dobi vidjeli i puno eksplicitnije sadrzaje. Kad sam ja isla u 8. razred (90-tih) dečki su gledali porniće, a u 1. srednje je par cura iz razreda imalo spolne odnose. Ne znam je l danas "bolje ili gore", al sigurno nije puno drugacije.

Prijateljica je vozila svog malog, i jos frenda i frendicu u autu, 6. razred... Kad je sa straznjeg sjedala došlo: "Kužimo kako to rade pederi, al kako to rade lezbe? I što je to točno pušenje?"

Koliko god nama bilo neugodno, neprihvatljivo, nepotrebno... Mislim da je trenutak kad se nama čini primjerenim daleko od toga kad su oni vec negdje drugdje puno toga otkrili.

Btw., ja sam svom malom od 6 godina na pitanje kako beba udje u trbuh rekla da tata ima tekućinu u piši, i da onda stavi pišu mami u rupicu, pa se od te tekućine i neceg sto mama ima u trbuhu stvori beba. Rekao je "aha!", okrenuo se i otisao. Nemam pojma je l primjereno ili ne, jednostavno mi se na to pitanje to cinilo najboljim odgovorom.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

rehab, stavila sam video samo kao protuargument tvojoj tvrdnji da se spolni sustav/odgoj zaobilazi općenito, a ne samo u HR - to naprosto ne stoji (nisam zainteresirana voditi razgovor u smjeru u kojem si krenula jer to je osobna stvar koju će svatko sam za sebe odrediti). Dapače, mislim da je i u HR zaobilaženje relativno novijeg datuma. Npr. ova knjiga se u Hrvatskoj izdala davne 1977. godine - s koricama istima kao u originalu mogla se nabaviti u svim knjižarama i knjižnicama, uključujući i školske (kod nas su izdana 4 sveska - mm se sjeća iz svoje OŠ knjižnice baš ove za od 7-9 god.). Baš se pitam kako bi se danas s obzirom na društvene trendove proveo izdavač koji bi ih pokušao ponovo izdati, pogotovo s ovakvim koricama.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kanga, odlican video. Mislim da bez obzira na cenzuru u samozvanim konzervativnim sredinama da je za djevojcice super postoji online. Vjerujem da ce ipak doci do jednog dijela djece navrijeme da razumiju i da potaknu razgovor roditelja i djece i nastavnika i djece. S obzirom na moj IVF staz, jasno mi je da ni roditelji, ni dobar dio nasih nastavnika ne znaju ni sami masu informacija. Ja sam kolegama od 30 godina objasnjavala da ne zavrsi svaka oplodjena jajna stanica trudnocom. Oni nemaju pojma o ulozi estrogena i progesterona u menstrualnom ciklusu. Sta ja znam, meni je to vaznije i zanimljivije znati nego suhoparni podatak tipa koja je najvisa planina u Sjevernoj Americi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

rehab, stavila sam video samo kao protuargument tvojoj tvrdnji da se spolni sustav/odgoj zaobilazi općenito, a ne samo u HR - to naprosto ne stoji (nisam zainteresirana voditi razgovor u smjeru u kojem si krenula jer to je osobna stvar koju će svatko sam za sebe odrediti). Dapače, mislim da je i u HR zaobilaženje relativno novijeg datuma. Npr. ova knjiga se u Hrvatskoj izdala davne 1977. godine - s koricama istima kao u originalu mogla se nabaviti u svim knjižarama i knjižnicama, uključujući i školske (kod nas su izdana 4 sveska - mm se sjeća iz svoje OŠ knjižnice baš ove za od 7-9 god.). Baš se pitam kako bi se danas s obzirom na društvene trendove proveo izdavač koji bi ih pokušao ponovo izdati, pogotovo s ovakvim koricama.
    Ja sam samo rekla na temelju svog iskustva kako mi se cini. Nisam napisala da je to 100% tako. I smatram da taj video ne pobija moje misljenje jer, po meni, nije prikladan za djecu predtinejdzerske dobi (od pocetka govorim o toj dobnoj skupini).

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hi hi, pogledala sam dva filmica, strasno su zabavni, steta sto nista ne razumijem sto prica .

Nisam ni ja sigurna s koliko godina bih pokazala...
    (Usput cu reci, da je moj 6 godisnjak gledao kako brisem moju trogodisnjakinju, i pitao me gdje je rupica iz koje izade beba, no, nema veze...
    Nego, kako mislis "nije prikladan za djecu osnovnoskolske dobi? Čak ni 7. i 8. razred? Mislim da su (neki od njih) u toj dobi vidjeli i puno eksplicitnije sadrzaje. Kad sam ja isla u 8. razred (90-tih) dečki su gledali porniće, a u 1. srednje je par cura iz razreda imalo spolne odnose. Ne znam je l danas "bolje ili gore", al sigurno nije puno drugacije.

Prijateljica je vozila svog malog, i jos frenda i frendicu u autu, 6. razred... Kad je sa straznjeg sjedala došlo: "Kužimo kako to rade pederi, al kako to rade lezbe? I što je to točno pušenje?"

Koliko god nama bilo neugodno, neprihvatljivo, nepotrebno... Mislim da je trenutak kad se nama čini primjerenim daleko od toga kad su oni vec negdje drugdje puno toga otkrili.

Btw., ja sam svom malom od 6 godina na pitanje kako beba udje u trbuh rekla da tata ima tekućinu u piši, i da onda stavi pišu mami u rupicu, pa se od te tekućine i neceg sto mama ima u trbuhu stvori beba. Rekao je "aha!", okrenuo se i otisao. Nemam pojma je l primjereno ili ne, jednostavno mi se na to pitanje to cinilo najboljim odgovorom.
    Znas da sam ja ovdje na forumu konzervativac :D Moje 7godisnje dijete se vec susrelo sa eksplicitnim slikama, sasvim slucajno, u igri s djecom koja su s takvin materijalom vec upoznata. Bio je sokiran, rekao mi je da ne zeli vise vidjeti takvo sto. Razgovarali smo, objasnila sam mu da golo ljudsko tijelo nije sramotno, kao ni to sto je vidio, ali da se takvo sto cuva za svoju intimu, a ne za javnost. Dalje od toga ga nije zanimalo. Moji se svi zajedno kupaju u kadi, znaju kako izgleda musko, a kako zensko spolovilo. Normalno sam dojila pred djecom. Dakle, nema govora o tome da pokusavam nesto sakriti ili da mi je nesto tabu. Naprosto smatram da je bolje da dijete sto dulje ostane dijete. Smatram da su danas djeca previse izlozena kojekakvim sadrzajima kojim ne bi trebala biti izlozena. Jasno mi je da s djecom treba razgovarati i objasnjavati im ono sto vide i sto ih zanima, ali bih u ovoj dobi ipak potrazila primjereniji materijal.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

P.S. U razredu mog sina (1.razred) vec su poceli razgovarati o takvim temama u sklopu edukacije o seksualnom zlostavljanju. Ucili su, u manjem opsegu, o tome koji su intimni organi, tko ih smije dirati, a tko ne, itd. Nisam vidjela nikakav slikovni ili pisani materijal, mislim da su samo razgovarali o tome. I to mi je ok tema za malisane.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Napredno. Kod nas ni da bi išta spomenjali po tom pitanju, najviše što rade je tjelesna higijena, ali glavno da im pune glavu glupostima na religji.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Rehab, što je vidio da ga je uznemirilo? Kad pišeš "golo ljudsko tijelo nije sramotno"... Moj (sad ce 7 god napuniti) redovito upada mm-u i meni u kupaonicu dok se tuširamo (kad smo sami s djecom, ne zakljucavamo se), nikad nista ne komentira, upadne i prica nesto svoje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •