Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Nije teško pronaći cjelovitog stručnjaka, nego je nemoguće. Uključivo i živuće koji si laskaju da se u sve razumiju. Ja ih ne vidim kao pozitivne primjere. Veliki broj je i opasan, s obzirom na reputaciju kojom mogu zavarati površnog promatrača iznoseći potpuno netočne teze. Malo je onih koji će s 80 godina biti dovoljno otvorena uma i samokritični da mogu promijeniti mišljenje ako se pokaže da su na krivom putu. S obzirom da je forum javni, ne bih sad prljavo rublje iznosila, pogotvo ne o ljudima koji su u naponu snage napravili puno dobrog.

Ovdje je razlog za nemogućnost cjelovitog stručnjaka.

Krajem WWII znanje se udvostručivalo svakih 25 godina, zadnji podaci su bili da smo sada na 13 mjeseci, a IBMove kalkulacije predviđaju 2020. udvostručivanje svakih 12 sati. Iz tog razloga je i cijeli koncept obrazovanja kod nas naopak. Gdje se uče podaci i sortira ih se po nekim kriterijima koji uskoro postaju irelevantnim, a zanemaruju fundamentalna znanja na temelju kojih se vjerojatno jedino može prilagoditi novim situacijama. Ovo sortiranje je problematično kod nas jer smo očito orjentirani vjerovanju i fanatizmu i ako nas netko drag i pametan nešto podučio u nekom trenutku, teško se odlučuje na odmak od danas neprihvaljtivih principa.
Ma sve je to u redu, ali ipak... nisu danas ljudi svjesni koliko se svi mi svakodnevno oslanjamo na tuđa znanja i umijeća.

A ja nisam baš sigurna da se znanje tolikom brzinom uvećava, jer znanje i količina informacija baš i nije ista stvar. Treba razlučiti bitno od nebitnog. To je isto problem.