znala sam da će te/vas zbuniti pretposljednja rečenica, još sam je htjela maknuti, ali sam mislila, ne želim kvariti smisao cijelog posta.
samo kratko da pojasnim, neke feministkinje su izrazito kritične prema konceptu roda (kao i uopće prema patrijarhatu, kapitalizmu, tzv. "seksualnim slobodama", pojmu "slobodne volje" i sl.) - prvo smatraju da je koncept roda uvijek hijerarhijski podjeljen (muški rod iznad, s više moći, ženski ispod, potčinjen muškom, slabiji), da je rod društveno uvjetovana kategorija, a ne "prirodna" ("ženom se ne rađa, ženom se postaje), da je rod ograničavajući (društvo od nas očekuje da se ponašamo prema rodnim ulogama). s obzirom na to što su žene proživjele u svojoj povijesti, tj. što svaka žena proživljava samo zato jer je žena, od najmlađe dobi (nasilje, diskriminacija, siromaštvo, nesloboda i sl), smatraju da to žensko iskustvo, koje je povezano i s našim spolom (mogućnošću da možemo rađati) bitno da bi se razumijela cijela povijest (uzroci i razlozi) ženske potčinjenosti (primjer - napad na ženske reproduktivna i seksualna prava) i toga što nas sve čini ženom (neke teoretičarke čak smatraju da je i sam izraz "žena" toliko "natovaren" neslobodama i ograničenjima, da bi ga trebalo zamijeniti drugom rječju ako se baš želi govoriti o potpuno slobodnoj osobi).
elem, ženu ne čini ženom samo njeni ženski spolni organi. niti se promjenom u ženski rod/spol tako lako postaje žena, jer nedostaje cijelo jedno iskustvo. tu dolazi do teorijskog mimoilaženja s drugim pravcima, tj. konkretno s ponekim transgender osobama koji po definiciji prihvaćaju rodne podjele i smataju da si rod kakvim se osjećaš da jesi. na kraju, te feministkinje smatraju i da je koncept roda potpuno nepotreban (ako se želiš šminkati, ne moraš "postati" žena, budi muškarac koji se šminka, tj. osoba koja se šminka), što je u suprotnosti s konceptom rodnog identiteta (biraš sam/a svoj rod).
nadam se da sam jasno (a i ispravno) uspjela objasniti.