Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: OSJETLJIVE BRADAVICE

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno OSJETLJIVE BRADAVICE

Dojim već mjesec dana i sve je za sad išlo bez problema. Malena dobro papa, imam mlijeka u dovoljnim količinama i nikakvih kvržica. Jedino što me muči je to što su mi u zadnje vrijeme bradavice jako osjetljive pogotovo kad se naježim. Na početku dojenja osjećam peckanje na bradavici, a na drugoj dojci u isto vrijeme kao da mi prolaze trnci. Bradavice mi izgledaju isto kao i prije tih problema, nisu ispucale i nisu crvene, a nisam primjetila ni nekakve kvržice pa me zanima da li su te "smetnje" normalne ili imam nekakav problem. :? :? :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ti "trnci" su tzv. "let-down" refleks, a ovdje možeš pročitati nešto o tome:

Kada beba doji, stimulira zivcane zavrsetke u areoli na bradavici koji salju impulse do mozga. Hipofiza otpusta hormon, oksitocin, koji stisce glatke misice koji se nalaze oko alveola u grozdovima mlijecnih zlijezda u grudima i iz njih istiskuje mlijeko. Mlijeko onda pojuri niz kanalice do spremista ispod areola odakle ga beba isisa. Ovo se naziva refleks otpuštanja mlijeka ili let down. Dakle, oksitocin ne stvara mlijeko, vec pomaze da spremljeno mlijeko istisne, a uzrokuje i kontrakcije maternice sto pospjesuje vracanje maternice na pretporodjajnu velicinu.
    Refleks otpustanja se obicno uvjezba prvih dana po porodu, nakon pocetnih <kasnjenja> kad je dojka poslije poroda nabrekla od limfe, mlijeka ili krvi pa oksitocin dolazi sporije do alveole. Dogadja se tada da dijete sise i do dvije minute, a da mlijeko ne potece. Kako beba nastavlja sa sisanjem refleks otpustanja se moze javiti u vise navrata tijekom jednog podoja.

Promatrajuci bebu kako sisa, mozemo uociti kad je nastupio refleks otpustanja: kad bebu stavimo na dojku ona sisa brzo i guta rijetko izvlaceci mlijeko sto je ostalo u mlijecnim sinusima nakon zadnjeg podoja. Kad dijete pocne sisati sporije, a gutanje postane cujno i cesto, mozemo zakljuciti da je doslo do priljeva novog mlijeka, da refleks otpustanja funkcionira. Neke zene primjecuju da je refleks otpustanja postignut po peckanju i napetosti u bradavicama, takodjer mlijeko moze poceti teci i iz druge, slobodne bradavice. Neke zene uopce ne mogu primjetiti da je refleks postignut, osim po djetetovom gutanju.
    Ako refleks otpustanja ne radi kako treba, moze doci do problema s dojenjem. Mami se moze ciniti da dojke ne proizvode dovoljno mlijeka ali to nije istina. Mlijeka ima ali ne tece.

Refleksu otpustanja moze smetati:
    - prvenstveno neispravan polozaj djeteta na dojci (umjesto cijele areole dijete ima u ustima samo bradavicu i neucinkovito sise)
    - stres, strah i nesigurnost majke (adrenalin koci lucenje oksitocina), nedostatak podrske
    - sok i bol
    - neugoda. Mamama se preporucuje da, ako se osjecaju nelagodno dok doje pred drugima, doje u mirnoj prostoriji, dok se ne ustali samo dojenje i refleks (oko 2-3 tjedna).
    - Dehidracija
    - Vece kolicine alkohola i kofeina. Uzrokuju dehidraciju i time smanjuju kolicinu mlijeka.
    - Nikotin, neki lijekovi
    - dojenje na sat, dodavanje druge tekućine, preskakanje noćnog dojenja,
    - hladnoća

Što pomaže refleksu otpuštanja:
    - dobar polozaj djeteta na dojci,
    - metode relaksacije, vježbe disanja
    - topla kupka ili tus prije podoja
    - mirna i ugodna atmosfera, ugodna muzika
    - koza-koza kontakt mame i bebe
    - popiti tekucine prije podoja
    - ugodan polozaj ili dojenje u lezecem polozaju
    - ako beba neutjesno place, potrebno ju je smiriti prije dojenja jer bi mogla, tako uzrujana, odbijati dojiti
    - kupanje sa bebom i dojenje u kadi
    - masaza dojke prije podoja
    - pjevusenje, vizulizacija
    - gledanje TV ili citanje knjige za vrijeme podoja
    - premjestanje bebe sa jedne dojke na drugu dok let down ne krene
    Ponekad je refleks potaknut i samim placem djeteta ili pogledom na njega ili njegovu sliku. Seksualno uzbudjenje moze potaknuti refleks.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon ovako lijepog i detaljnog posta mogu samo nadodati da je zapravo super sto osjecas te "trnce" pri pocetku podoja jer to znaci da refleks otpustanja mlijeka funkiconira kako treba. Ako pogledas slobodnu dojku – onu na kojoj ne dojis, vidit ces da mlijeko curi. Taj refleks za neke majke moze biti i malo neugodan a neke ga niti ne osjecaju vec samo vide po bebinom gutanju da "radi". Uglavnom ne brini, sve je to normalno dapace ako refleks ne funkionira to moze stvoriti probleme u dojenju.
    Vjerovatno si tek sad pocela osjecati refleks otpustanja mlijeka jer nekad treba vremena da se dojenje uhoda i postigne ravnomjeran odnos ponude i potraznje mlijeka.

I jedna anegdota iz mog dojenja: Sjedila sam i drzala u krilu stariju curicu cekajuci da se beba probudi jer je bilo vrijeme podoja. Neposredno prije toga sam se tusirala i zaboravila staviti jastucice: osjetila sam da je refleks krenio bez da je podoj poceo a na Anteinoj majici na ledjima su bile dvije mokre fleke

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marijanas prvotno napisa
    Ako pogledas slobodnu dojku – onu na kojoj ne dojis, vidit ces da mlijeko curi.
    Samo sam htjela napomenuti da dok nekim zenama curi mlijeko samo od sebe, nekim zenama uopce ne curi, i to je normalno.

Ako si jedna od tih kojima ne curi, onda prilikom refleksa otpustanja mlijeka ti mlijeko nece samostalno curiti. I to je savrseno u redu. :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •