Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Vazospazam (Raynaudov fenomen)

BiljanaG avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno Vazospazam (Raynaudov fenomen)

Pozdrav svima. Volela bih čuti iskustva mama koji imaju ovaj problem. Moja beba ima 5 meseci i mene jos uvek boli Doduše, na jednoj bradavici je proslo, na drugoj nije. Čitala sam o vazospaymu ali mi neke stvari nisu bas jasne. Da li vazospazam uzrokuje bol ili obrnuto? Čini mi se da sam u začaranom krugu. Imam klasične simptome, bela bolna bradavica, boli dok sisa, kad završi pobeli, kasnije se bol vraća i ona ponovo pobeli izmedju podoja, boli na hladno i sl. Leva bradavica, kao što sam rekla me ne boli i s njom može šta hoće (trebalo nam je skoro 4 meseca za to) ali desna nikako. Čim počne da sisa mene glava zaboli od bolova. Nema koju pozu nisam probala i nekada manje, nekada više boli ali ja to više ne mogu izdržati. Kako god da je uhvati, mene boli. Pomaže mi kad sam na toplom i ostali saveti koje sam pročitala ali mene interesuje kako smanjiti bol prilikom dojenja? Da li neko ima savet šta da radim? Ili ja nešto radim pogrešno... Svaki savet je dobrodošao. P.s beba super napreduje, njemu je sve u redu, ima 5 meseci, isključivo je dojen. Sve je ok što se toga tiče ali bol ne prolazi.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osim tih savjeta oko stavljanja toplih obloga, utopljavanja i pritiska na bradavicu nakon dojenja, svakako treba obratiti pažnju da je hvat dobar i da dijete nema neki problem zbog kojeg refleksno grize bradavicu (ali to bi trebalo biti ok, jer s drugom dojkom nemaš problema).
    Iz teksta dr. Newmana izvlačim i ovo:
    - ne zračiti bradavice
    - masaža bradavica zagrijanim (oprezno!) maslinovim uljem zna jako pomoći
    - dodavanje B6 vitamina ili cijelog B kompleksa
    - dodavanje magnezija i kalcija (na edukaciji smo spominjali i lecitin) u prehranu

Prije bilo kakvog uzimanja dodataka, OBAVEZNO se konzultirati sa svojim liječnikom. Osobito ako ti ili dijete imate kakvu bolest ili neko stanje koje bi moglo biti pogoršano dodavanjem ičega ili pijete neki lijek.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja sam ga imala sa zadnjim djetetom ali nemam ti nikakvih pametnih savjeta.mene su slali da se javim na SD u ambulantu za laktaciju ( ili tako nesto ) ali na koncu nisam otisla.zakomplicirale su mi se u isto vrijeme i neke druge stvari sa zdravljem pa mi je bilo dosta hodanja po doktorima i vodanja sa sobom bebe od mj dana jer ga nisam mogla zbog dojenja ostaviti.meni je to trajalo mozda mjesec dana ,mozda i malo duze i ne svaki podoj.par dana pa je dan dva bilo ok.bolilo me je jako i za vrijeme podoja ali ponekad je pobijelila i izmedu podoja.pomagalo mi je stavljanje toplih obloga.proslo je samo od sebe.dojili smo se na koncu skoro dvije godime.poslije nisam imala problema

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk

BiljanaG avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Meni je leva prosla sama od sebe ali desna nikako. Tako je i meni, par dana bude ok i onda opet neko vreme boli. Bas mi nije jasno zbog cega? Pomazu meni saveti, kao sto sam rekla, da mi bude lakse posle podoja ali za vreme podoja nikako da smanjim bolove. Vec sam htela da odustanem mnogo puta ali sve mi nekako zao. Spasilo me to sto mi je leva prosla, pa ajde izdrzim tu desnu na svaki drugi podoj.
    Mene interesuje da li je problem u samoj cirkulaciji ili to uzrokuje beba? Sta se desi pa prodje samo od sebe? Jedna facebook prijateljica kaze da doji malu 2.5 god i da je jos uvek boli. Negde sam citala da prodje posle par meseci. Kod nekih je prestalo sa 4-5 meseci i tako.
    Uglavnom nailazim na iste tekstove o tome, manje vise prevedene sa engleskog. Moja patronazna nikad nije cula to, pedijatrica takodje ne raspolaze nekim podacima o tome. Sto vise istrazujem, vidim da dosta mama ima problema s tim ali kao sto je navedeno na portalu, uglavnom se pogresno dijagnostikuje kao soor ili mastitis. I ja sam takodje bila lecena od toga, pogresnom dijagnozom dok se nije ispostavilo da je vazospazam.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene interesuje da li je problem u samoj cirkulaciji ili to uzrokuje beba? Sta se desi pa prodje samo od sebe?
    Vazospazam je problem u cirkulaciji.
    Dijete može pogrešnim hvatom ili refleksom grizenja (kad ima neki poremećaj ili stanje) pogoršati situaciju, ali inače je to do cirkulacije.

Gore sam ti napisala - masaža maslinovim uljem (ja bih ti preporučila da probaš čistim lanolinom ili čistim nevenovim uljem) bi mogla pomoći prije podoja da podoj bude ugodniji (čisto logički, toplina olakšava stanje, ako zagriješ bradavicu i potakneš cirkulaciju, možda bude lakše) i razmisli o o ovim dodacima, ali u dogovoru s liječnikom koji te zna.

BiljanaG avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Probacu tako pre podoja. Uglavnom se masiram posle ali do sad nisam probala i pre. Nadam se da ce dati neke rezultate. Probacemo i sa tim dodacima, vec sutra cu otici kod doktora da se konsultujem. Hvala puno na savetima.
    U medjuvremenu, ako jos neka mama zeli da podeli svoje iskustvo vezano za ovaj fenomen, rado bih saslusala.
    Puno pozdrava svima

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Imala s obje. S prvom je duže trajalo, i grozno boljelo. Sama sam otkrila što mi je :D Pisala sam o tome kada je trajalo, sad sam već pomalo i zaboravila. Sa starijom je bilo gore jer je ona često dojila pa se jadne bradavice nisu stigle oporaviti. I zimi je bilo gore, hladnoća je dodatno pogoršavala situaciju. Meni je pomoglo osušiti bradavicu nakon podoja (i svakog curkanja mlijeka), i masaža kada su bile skroz bijele da malo krv proteče. Čim su se podoji prorijedili bilo je lakše.
    I ja sam razbijala glavu zbog čega je i kako. Mislim da je imalo veze sa učestalim podojima, lakim otpuštanjem mlijeka, mojim osjetljivim bradavicama, i sa oblikom? čeljusti. Starija ima nepravilan zagriz, užu čeljust za razliku od mlađe, pa nagađam da je možda ta kombinacija faktora (hvat je uvijek bilo pravilan).
    Posljednje uređivanje od Storma : 12.01.2014. at 14:04

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •