Citiraj domica prvotno napisa Vidi poruku
Hvala na odgovoru i savjetima!

Moj sin se rodio s 4270, po otpustu iz bolnice imao 4010, nakon 2 dana od otpusta 4070, nakon toga ne znam više koliko je točno napredovao jer nisam zapisivala brojke kada bi došla patronažna, ali zadnji put kad je bila (ovaj ponedjeljak= kad je točno napunio 14 dana imao je 4335 g...što znači da je od otpusta napredovao 325 g.
Prirast od 325 grama u 14 dana je sasvim zadovoljavajuc prirast. Iznad prosjeka.

Ima mokrih i pokaknih pelena. Rekla bih 4-5 pokakanih i isto toliko upišanih. Nismo točno brojali. Stolica je senfaste boje i jako zrnata. kad se pokaka nije cijela pelena pokakana nego manje.
Boja stolice i zrnatost, to je sve ok. Ne mora biti pokakana cijela pelena, mrlja velicine kovanice od 5 kuna je dovoljna kolicina za jednu pokakanu pelenu. Beba ove dobi bi trebala imati 5-6 mokrih pelena i 3-4 pokakane u 24h.

Zadnji put kad je bila patronažna pratila je i gledala je kako doji. Činilo se da sisa 25 min, međutim kad smo ga vagale nakon podoja razlika je bila 25g (razlika prije i poslije). Ona je rekla da je očito jako malo posisao i neka mu uvijek ponudim dvije cice i nakon toga nadohranu. To smo napravili i sve je pojeo iz bocice.
Vaganje bebe prije i nakon podoja ne daje nikakvu korisnu informaciju, osim ako se ne obavlja nakon niza podoja, najbolje u periodu od 24h. Niti jedna beba ne jede jednaku kolicinu mlijeka po podoju. Bilo bi puno korisnije kad bi patronazna sestra obratila paznju na pravilan hvat bradavice, nego na jednokratno vaganje.

Loše mi je kad ga vidim da je nezadovoljan nakon dojenja, a isto tako ne osjećam se dobro kad mu nudim nadohranu. Sve skupa je trenutno jako kaotično, ne znam što radim i zašto nešto radim i ne znam imam li dovoljno mlijeka. Rekli su mi da velika djeca bi trebala i više napredovati. Razumijem da je još rano za donošenje takvih zaključaka i nadam se da će se kroz dva tjedna rasčistiti situacija - imam ili nemam dovoljno mlijeka.

Za sad mi je cilj pokušati sve što može povećati količinu mlijeka, a to je, koliko sam shvatila, da ga dojim na cicu koliko dugo on traži.
Velika djeca jedu onoliko koliko im treba, bas kao sto mala djeca jedu onoliko koliko njima treba. Mlijeka imas dovoljno, pitanje je samo pojede li dijete koliko mu treba, odnosno ima li priliku sisati onoliko koliko mu je potrebno da zadovolji potrebe. Prema napisanom prirastu, ne vidim problem u vasem slucaju.

Velika djeca ne moraju napredovati vise od male djece. Neka djeca su rodjena velika, a kasnije izrastu u ispodprosjecno velike ljude. Ili obratno. Nije uopce bitno, sve dok postoji zadovoljavajuc napredak (zadovoljavajuc ne znaci ujedno i ogroman... sto god to bilo). Kakav je bio porod? Epiduralna, carski, indukcija, prirodan vaginalni, bez lijekova? Pitam jer i te okolnosti utjecu na pocetnu tezinu bebe.

Još jedna napomena ... ja apsolutno ne osjećam promjene u dojkama prije ili poslije dojenja. Jedino su mi bradavice često iziritirane pa me peku i na dodir su osjetljive. Kao da ih je na suho navlačio. Izostanak tog osjećaj popunjenosti meni govori da imam malo mlijeka. To je ono što meni intuicija govori. Rekli su mi da ni to nije pouzdan znak, ali eto željela sam i to naglasiti ako netko na forumu možda ima isto iskustvo.
POnekad neke zene uopce ne osjete promjenu, odnosno prepunjenost i olaksanje. Ako beba sisa cesto, dojke nemaju prilike za prepunjavanje i to svakako nije los znak. Opet, ako ti se cini da imas malo mlijeka, najbolje je poceti nuditi vise podoja. Prema napisanom prirastu, ne vidim razloga za brigu.

Zanima me što mislite o tom uvođenju nadohrane? Je li moguće da moja velika beba ipak traži više hrane i da jednom dnevno mu se m že ponuditi bocica ako je izrazito nezadovoljan i ne možemo ga umirit?
Mislim da je uvodjenje dohrane, opet prema napisanom (s obzirom da ne vidim ni bebu ni podoje), nije potrebna. Ako ce tebe iz nekog razloga umiriti boca dohrane, daj je. Moras samo voditi racuna o tome da, ako je uvedes, moras je i zadrzati - ne mozes jedan dan davati bocu, a drugi ne. Druga bitna stavka je da uvodjenje bocice vodi i mogucoj konfuziji bradavice, sto moze stvoriti prilicno kompleksne probleme s dojenjem (u konacnici, beba odbija dojku).

Vidim sad da si tjedan dana dojila i uz sesirice. Sesirici takodjer mogu negativno utjecati na proizvodnju mlijeka, tako da, sad kad ih vise nema, stvari u principu mogu ici samo na bolje (uz dojenje na zahtjev).