Citiraj domica prvotno napisa Vidi poruku
Evo jučer bili kod pedijatra. Razočarana sam kako nas je brzo pregledala i sprašila doma. Ja sam si bila pripremila popis pitanja. Jedino što sam uspjela jest sa sestrom malo popričati o dojenju. Ona mi je rekla da nakon mjesec dana bi trebala biti dovoljna jedna dojka 15-20 min za tako veliku bebu (sada ima 5200 g) i ako mu nije dovoljno da mu dam nadohranu 60 ml. I da mora biti miran 2-3 sata.

Molim vas recite mi : Što znači da je beba mirna između podoja? Zanimaju me vaše iskustva s malim bebama do 2 mjeseca. Jesu li vam bile mirne i koliko dugo?

Moji ako nije na sisi, onda malo gleda ili se mršti kao da ga muče grčevi. Pa ga nosamo, igramo i onda kada iscrpim sve trikove vraćam ga na sisu jer tad je smiren. Ponekad se počne ljutiti i na sisu pa ako je prošlo dovoljno vremena od posljednje nadohrane damo bočicu opet.

Brojala sam koliko nadohrane mu dajemo i sad neki dan je bilo nekih 280 ml u 24 sata. Jučer nije puno spavao po danu, par puta po 40 minuta, a po noći je spavao od 21 do 3 ujutro. Tada sam ga podojila (na obje) i dala 60 ml nadohrane. Onda sam se izdojila i nakupilo se 110 ml od obje!!!! Kako to da on to nije povukao?

Danas ujutro nakon podoja izdojila sam jedva 20 ml iz svake, a on bio gladan i dali mu opet 60 ml nadohrane.
Susrest ćeš se tu i tamo sa sestrama koje nisu prodojeće, koje ne znaju dosta toga o dojenju i daju katastrofalne savjete. Pazi, savjetuje ti da ograničiš podoje, ali da mu daš nadohranu da bi bilo dijete sito. Odnosno, da manje "gnjavi" s dojenjem, a to je upravo suprotno od onog što treba činiti za uspješnu uspostavu dojenja. Dijete treba za uspješno dojenje čim češće stavljati na prsa i ne ograničavati mu podoje. Zato jer se tako povećava produkcija mlijeka.

Kaj da ti velim. Mene je u bolnici u koju uopće nisam došla zbog hranjenja ili ničeg vezanog uz to sestra takoreći natjeravala sa svojim savjetima da trebam rjeđe stavljati dijete, tada novorođenče, na prsa. Neke žene su ko alergične na tuđe dojenje.

Iz mog iskustva s dvoje djece - nisu bila mirna. Kada su mirna dugo vremena i ne traže dojenje to znači da je dijete malaksalo. Nije za očekivati od dojenčadi do dva mjeseca da budu mirna sama od sebe dugo vremena i da ne traže dojenje.