ma jel mi uopće pričamo o istim stvarima?
meni je ovo pisano pisanim slovima http://free-vt.t-com.hr/ksenijav/Fre...Scan%2004.jpeg
a ovo su mala tiskana slova pisana rukom http://www.pohrani.com/f/2C/U/4NWdHfSw/p2010048.jpg
ma jel mi uopće pričamo o istim stvarima?
meni je ovo pisano pisanim slovima http://free-vt.t-com.hr/ksenijav/Fre...Scan%2004.jpeg
a ovo su mala tiskana slova pisana rukom http://www.pohrani.com/f/2C/U/4NWdHfSw/p2010048.jpg
u daktilografiji nisam nešto jaka - tu bi me garant dobila
koristim samo 6 prstiju
blesavo zvuči, ali fakat sam u školi pisala/prepisivala/lovila bilješke najbrže i prilično uredno - ono, svatko bi bez ikakvog problema čitao napisano
al, neću više o svom autu, mogu sad i drugi malo![]()
pa ustvari neki i pišu
ne znam ni sama zašto je meni bilo lakše pisati mala tiskana slova (možda baš zbog onog osjećaja da sada smiješ raditi po svom, pa da to bude drugačije od onoga što si do tada morao - odnosi se na školu, jel)
i napominjem da je čak i dosta mojih slova spojeno kao da su pisana, pa je to baš neka kombinacija tiskano-pisanog rukopisa
Nepovezana slova kod grafološke analize ukazuje na teškoće uspostavljanja dubljih socijalnih kontakata.
Viš viš.... sad mi je jasno zašto se molba za posao mora pisati rukom... Životopis ne, ali molba (cover letter) se često traži u rukopisu - to puno otkriva o čovjeku čak i ako nisi grafolog: urednost, odnos prema poslu i slično.
Btw. i ja imam povremene prekide u riječima iako pišem pisanim slovima i to je uočljivije ako se "mučim sa sadržajem", ako mi sve teče glatko, takav je i rukopis.
Ja sam baš u toj nekoj fazi da bih bila posebno cool tamo u 5. ili 6. razredu počela pisati malim štampanim slovima, i onda mi je profesorica iz latinskog na zadaćnici dala 1 jer to nije čitljivo. I otad pišem pisanim slovima. I iako već godinama pišem na tastaturi ( čak sam neko vrijeme radila kao prevoditelj) i dalje izostavljam ili izokrećem slova... Nikako da naučim, pa mi se čini da je zapravo korisno da djeca dok su mala nauče koristiti tastaturu.
cek cek cek rahela, oni tvoji linkovi....ok, onaj prvi sam prestala pisati u visim razredima srednje. ne pisem ko drugi link, slova su mi povezana (nekad i tocka i kvacica ako ne dignem do kraja ruku) al to su mi pisana. ne po PSu. jedva sam docekala da S mogu pisati kao S i L kao L.
mene muz i dalje danas pita zasto si biljeske pisem po papiricima kad imam smartphone
rukopis mi je uvijek bio ruzan, a i razlikovao se o mom raspolozenju. i nagib i kako pisem koja slova. kad bi mi netko gledao skripte (mnozina) pomislio bi da ih je radilo nekoliko osoba.
onda u biti govorimo o istom
samo sam ja počela ranije nego ti pisati tim rukopisom
moj rukopis nije lijep, ja sam samo uvjerena da je čitak (a možda se i varam)
evo na procjenu
tiskano - pisana kombinacija
a mogla bih biti i preciznija pa koristiti riječ ili tiskana ili štampana, a ne jednom jedno, a drugi put drugo![]()
Pa to su najnormalnija pisana slova. Da mogu, sad bih tu zalijepila primjer kako izgleda rukopis malim štampanim slovima i hvatanje bilježaka na isti način. Ali neću, jer bi to bilo isto kao da sam stavila puno ime, prezime i JMBG - svojedobno je cijeli faks kopirao moje bilješke i moj rukopis je bio općepoznata činjenica, čak i kod onih koji me nisu osobno poznavali
Ne znam kako bih se provela kod nekog samozvanog psihologa koji analizira rukopis, vjerojatno bih dobila nekoliko dijagnoza (počevši od OCD-a, pa nadalje)![]()
Moj i sad, u osmom, pise pisanim, kaze da profesori na tome inzistiraju. Njegov stampani rukopis mi se puno vise svidja pa se nadam da ce se u srednoj presaltati.
Ja sam vrlo rano odustala od pisanih slova, valjda sam ih samo u zadacnicama koristila, a na faksu sam preuzela neciji prelijepi rukopis, odustala od malih slova lol i pisem isljucivo velikim tiskanim.
cek, i ti pod pisanim mislis onaj prvi link? onako kako su ucili u 1. osnovne?
ili pisano, ali, ajmo reci, personalizirano :D
Imam kreativno zanimanje i kad god sam u početnoj fazi projekta, kad skiciram, kad tek tražim pravi put ili prave puteve kroz neprohodnu prašumu ideja - moram koristiti olovku i papir. Nezamislivo mi je da taj dio radim na kompjuteru! Razrade, finese, korekcije - za to može i tipkovnica (i za milijardu drugih praktičnih, svakodnevnih zadataka), ali kad želim biti što bliže svojim nelinearnim mislima, treba mi slobodan pokret ruke. Lijeve. Za tipkanje su obje podjednako dobre.
Što se ljepote rukopisa tiče, rekla bih da je to relativno. Meni nikad nitko nije rekao da imam lijep rukopis, nije ni osobito čitak, ali ja ga ipak volim i smatram ga lijepim.I ne samo svoj.
Sad sam se sjetila zgode iz srednje škole. Profesor je vratio curi iz razreda neocijenjeni ispit uz napomenu "Ja nisam kardiolog." - rukopis joj je izgledao kao nalaz EKG-a. Meni se baš takav sviđao.
Javljala sam se na podosta natječaja, ali nikad se nisam susrela s time da molba mora biti pisana rukom.
Pa sad... za većinu poslova to ipak treba. Kod mene za svaki uredski posao to traže, a i drugi (i to je prednost). Evo primjera - prvi koji sam našla:
https://www.facebook.com/dm.Hrvatska...14777588545378
Ako se NE traži zamolba pisana rukom, onda na inicijalnom razgovoru dobiješ neki materijal u kojem moraš koristiti rukopis.
bome bi i ja letila s posla, brzinom oluje.
i ovo organiziranost i urednost me odmah podsjetilo koliko ubojica na filmu ima bas ove karakteristike :CSIfun:
Spajalica, bas tako! Upravo na lazno pozitivne (ili negativne, u svakom slucaju - lazne) sam i ja mislila...
ja ovako slično kao rahela pišem.
al dugo, još dok niti nisam pisala na kompjuteru, od srednje škole.
sad pišem sve manje i manje, pa je i rukopis neuredniji.
iako dosta i pišem, hvatam bilješke na radionicama, u rokovnik pišem zabilješke. podsjetnike, planove rada i tako. u tu svrhu uopće ne koristim kompjuter. bivši šef je nešto s nama pokušavao preko onih kalendara, pa task manager-a i sl, ma kakvi. dok si ne napišem na papir, ko da ne postoji
al isto ne kontam što se peterlin sva unervozila oko rukopisa![]()
i da po molbi možeš vidjeti organiziranost i urednost, ma daj.
pa ako već moram poslati molbu pisanu rukom, potrudila bih se da to na nešto i liči.
meni je rukopis to gori sto se vise trudim. najcitkije i najurednije, kao i estetski najljepse, su mi biljeske na postitima, ili popis za ducan. naravno, samo ako ga pisem sebi. ako ga pisem muzu pa se kao trudim da bude citak- katastrofa.
rahela ja pisem slicno, to su pisana slova![]()
Meni se vecina slova cine ok osim velikih E (ja sam ucila ga pisati u jednom potezu kao trojku), U (ucila sam ga pisati odozdola i to mi je nekako prirodnije nego odozgora) i Y(to smo ucili pisati isto kao malo y ali veliko, ako kuzite sto mislim). Drago mi je da su vratili prekrizeno Z jer ga ja uvijek krizam, kao i sedmicui meni ne smetaju vitice, bar vidis da je pisano slovo, neko vrijeme su velika pisana slova bila skoro ista kao i stampana, sto mi je bezvezno, pisana slova bi trebala biti onako, pomalo ornamentna. Steta sto nisu uveli i H onako viticasto s omcicama, mene je moja baka ga naucila tako pisati i puno je ljepse od ovog klasicnog stampanog H.
jedino ne vidim da li slova spajaju na crticu kod prekrizenih slova (t, Z) ili na donju viticu. Ja ih uvijek spajam na crticu da ne moram dici olovku s papira, ali mislim da vecina forsira spajanje na donju viticu sto je neprakticno i gubi se kontinuitet poteza...
meni je svejedno kako se zove to što ja pišem
poanta je da mislim da je bitno da klinci barem u nižim razredima pišu pisana slova, tj. da ih međusobno povezuju
potpuno je drugačije tipkanje po tastauri i pisanje rukom
lako će oni još naučiti i tipkati po tastaturi, klizati po touchevima, držati miševe..., ali ako ovo ne nauče kad je vrijeme, nikad neće
nevezano za temu, al da iskoristim :D kako ste vi ucili malo tiskano slovo a? ovako kako tu pise ili samo s jednim trbuhom? ja sam a, a kcer s jednim trbuhom.
btw. meni ni potpis nije isti. nekad me traze osobnu da potvrde :D
Posljednje uređivanje od leonisa : 13.01.2014. at 14:05
Kad smo već kod oblika slova, ako se uče slova kao Times, kako se onda piše malo tiskano g ? sa svim onim repovima? Ček malo, probat ću ga naći :
g ili g
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.01.2014. at 14:59
Mi smo u 1. osnovne učili malo tiskano a i g kao Times, tj. sa svim repovima i zavijucima. Bilo ih je teško naučiti pisati, i nikad kasnije nisam koristila takva slova u rukopisu.
Po onome što sam vidjela kod sina u bilježnicama, sad uče jednostavnije oblike, a s jednim trbuhom, i g sličnije pisanom g.
Moj sin je u 1., 2. i djelomično u 3. razredu tako prekrasno i uredno pisao da je bila milina pregledavati mu bilježnice. Njemu je problem što je dosta spor pa kada je trebalo ubrzati pisanje rukopis mu se baš jako pokvario i sada u 5. razredu baš ružno piše i iako ga upozoravam na to čini mi se da neće imati lijep rukopis.
Ja pišem svakodnevno rukom, ne previše ali volim pisati i uvijek me oduševi kad vidim nečiji posebno lijep rukopis, svejedno pisana ili štampana slova.
Sad ja zelim vidjeti rukopis tanje_b i zelim i zelim
Posljednje uređivanje od ivarica : 13.01.2014. at 20:36
neka nam posalje na pp, neka![]()
Ne da mi se skenirati![]()
ko jos skenira? pa fino uslikas onim pametnim telefonom, uploadas negdje i das link. ili mailas pa s kompa dignes i das link. i tako to :D
Joj, leonisa, ponekad mi se čini ovdje na forumu kao da sam zabasala u razred svog starijeg sina.... Mi smo ipak drugačija generacija. Em pišemo rukom, em ne koristimo pametne telefone (ne sve funkcije) jer nam se to ne uklapa u našu viziju privatnosti, nismo na fb iz istog razloga itd... Ne radi se tu samo o starosti, radi se o STAVU prema elektronici, kao i prema rukopisu.
Offt. ja imam skener na stolu, ali mobitel stari prastari koji nije smartphone (iako takve imaju i mm i djeca) i gle čuda - ja šaljem i primam mms bez problema, a ovi novi telefoni to ne mogu ako ne uključiš podatkovni promet, koji ti spali bon u 3 sekunde! A pretplatu isto ne bih (škrtica
). Može se slati slike e-mailom, ali samo ako si negdje u blizini besplatnog wifija. Sve te novotarije nose više komplikacija nego prednosti, a sigurno i više izbijaju iz džepa.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.01.2014. at 08:12
Pa rekoh ja da je to pitanje stava, a ne biološke dobi.
Kad je smartphone u pitanju, moj mlađi sin je na ovu temu rekao da njegov telefon prepoznaje rukopis (ima odgovarajuću aplikaciju - pišeš prstom po ekranu)! Pa možda ima nade za rukopis i kod te nove generacije. Netko je očito shvatio da je pisanje rukom ipak u prednosti pred pisanjem npr. poruka s touch screena. Uostalom, uz neke uređaje dobiješ i onu "pisaljku" jer prst je ipak neprecizan.
Uostalom i ovdje se na forumu često dobro vidi po broju tipfelera tko koristi takve uređaje, hehehe, fuj me bilo! Nije pravilo, ali ni iznimka.
meni ne bi pomogla ni pisaca masina LOL, ja tipfeler
a sto se tice novotarija, ja sam tanjine gore list, ali ipak volim ovaj moj pametni telefon. naprosto mi olaksava puno stvari. dok ga nisam dobila, nisam ni imala potrebu za njim (nisam zeljela MMove u nasljedje). a sad shvacam kako sam bila bedasta.
a ipak imam planer koji pisem rukom, sad bas planiram po ovogodisnji dosla placa, a pod borem me docekao porculan, pa moram sama ici u kupovinu.
Vidi pogreske u predrasudimaPuno manje gresaka imam kad tipkam s dva prsta s moba, sto cinim iznimno rijetko, recimo sada, nego kad tipkam s laptopa.
No elemente disgrafije nisam uocila dok nisam pocela tipkati. Dok pisem rukom nema sanse da mi se to dogodi.
I slazem se s cvijetom. Jako, jako.
Posljednje uređivanje od leonisa : 14.01.2014. at 10:09
što mislite može li tipkanje sa 10 prstiju dostojno zamjeniti razvoj mozga koji potičemo pisanjem? da pojasnim. davno sam negdje čitala da stručnjaci misle kako su u evoluciskom ciklusu pincetni hvat i fina motorika bili zamašnjak u razvoju mozga čovjeka. rajović piše kako je sve povezano. razvijanjem motorike razvijamo inteligenciju.
danas većina djece ne razvija finu motoriku izradom uporabnih predmeta. ako izbacimo pisanje ,s čim ćemo je razvijati? gledano tako, koja su to znanja važnija?
Leo, kakve točno elemente disgrafije?
I meni su se počeli javljati čudni detalji, u tragovima doduše, ali dovoljno da zabrinu moj perfekcionistički mozak.
primjetila sam kad tipkam da, osim sto zamjenim mjesta poput nije=njie, sto sam pripisivala brzopletosti tj. nemogucnosti prstiju da mi slijedi misli, pocela sam uocavati da zamjenjujem slova koja uopce na tastaturi nisu susjedna (pa da se radi o tehnickoj gresci) vec ona koja se slicno izgovaraju, pa vrlo cesto pomjesam z, s, c, k, g i tek pomnim citanjem skuzim sto sam napisala. to mi se nikad nije dogadjalo kad sam pisala rukom, ali je pocelo kako sam sve vise pisala na tastaturi i sve vise se demonstrira.
sad sam ponovo citala neke tekstove i uocila da je, i ono sto sam pripisivala dekoncentraciji (pisem nesto pa me se prekine i onda mi, recimo post, izgleda ko da ga je pisala svabice- pocnem u jednom rodu, nastavim u drugom, jednom padezu, nastavim u drugom, zavrsim u trecem) takodjer jedna od karakteristika.
ko mala nisam imala problema s citanjem, niti pisanjem, no nikad nisam voljela citati na glas jer sam onda morala bas citati slovo po slovo (sjecam se koliko puta me stari gnjavio da na glas citam neki clanak u novinama, i koliko puta me vracao na neku rijec koju sam uredno po nekoliko puta isla citati i svaki put pogresno procitala dok mi nije reko da citam slovo po slovo). citam prepoznavajuci rijeci, no ako je tekst pun novih pojmova (recimo neko gradivo) moram uloziti ogroman napor da ga procitam kako spada, inace naucim pogresno (profesor mi je vratio maturalni rad jer je mislio da ga nisam ja napisala, naime kroz cijeli rad sam pisala sitnoizam umjesto sintoizam. 4 ogromne knjige u kojima se ta rijec spominje tisucu puta, ja nisam znala sta on hoce, dok mi doma nisu rekli da je sitnoizam i dok, zaista, slovo po slovo, na glas, tu rijec nisam procitala. zato ne volim citati i to mi je najtezi oblik ucenja. audio i vizualno- sve pet.
no sijeli zivot sam mislila da sam brzopleta dok nisam isla surfati radi lee koja kad pise ima dosta gresaka u nekim rijecima, pogresno napisane rijeci. dugovremena je pisala zrcalno a da nije uopce mogla percipirati pogresku. to se popravilo, no neki dan je broj 2 napisala naopako i uopce nije skuzila. tako je napisala jedno 10 puta.
Posljednje uređivanje od leonisa : 14.01.2014. at 14:04
Vjerojatno imaš vrlo blagu disleksiju (dakle pri čitanju) koju si kompenzirala brzim prepoznavanjem riječi. Dok tipkaš moraš baš razmišljati po sistemu slovo po slovo, dok ti u ručnom pisanju ruka automatski vijugama povezuje slova (sad se ne sjećam pišeš li pisanim ili malim tiskanim)
Takav tip disleksije je tipičan za desnomozgovne (rekla si da si se našla u načinu razmišljanja hiperaktivaca).
Zamjenu slova u riječi vizualno ne prepoznaješ upravo zato što čitaš globalno (prepoznaješ sličicu riječi).
Posljednje uređivanje od čokolada : 14.01.2014. at 16:56
Asti miša.
Kod mene isto, osim rodova i padeža.
S tim da nisam ama baš ništa primjetila sve dok se svakodnevno nisam počela služiti tipkovnicom.