Rukopis....

Thread: Rukopis....

1. sarasvati's Avatar

sarasvati said:

Quote Originally Posted by leonisa View Post
    i u srednjoj (iako nitko nije provjeravao biljeznice, ali sav kontroliran tekst morao je biti pisanim slovima).
    Danas je u potpunosti uobičajeno, i dopušteno, pisati malim štampanim slovima, odnosno raznim kombinacijama. Školska zadaća može se ocijeniti negativno ako je napisana tiskanim slovima, ali kontrolna zadaća se pregledava, iako je napisana tiskanim slovima.

Ja pišem malim štampanim, iako su neka i povezana. Takav mi je rukopis. I pišem non-stop. Zapravo, sve zapisujem.

2. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by rahela View Post
    niste smjeli što? prestati pisati pisanim slovima?
    do kraja osnovne ste pisali pisana slova?
    možda sam sad zabrijala, ali koliko se ja sjećam, u 5. osnovne sam pisala malim štampanim slovima, nisam spajala slova, osim onoga što mi je bilo lakše tako za napisati
    Ja sam naivno mislila da pišeš pisanim slovima DO KRAJA ŽIVOTA kad ih jednom naučiš.

Ja pišem (rukom) tiskanim slovima djeci popis za dućan, a i to polako prestajem jer su (napokon) naučili čitati pisana slova.

3. rahela's Avatar

rahela said:

pa ustvari neki i pišu
    ne znam ni sama zašto je meni bilo lakše pisati mala tiskana slova (možda baš zbog onog osjećaja da sada smiješ raditi po svom, pa da to bude drugačije od onoga što si do tada morao - odnosi se na školu, jel)
    i napominjem da je čak i dosta mojih slova spojeno kao da su pisana, pa je to baš neka kombinacija tiskano-pisanog rukopisa

4. casa said:

Ja sam baš u toj nekoj fazi da bih bila posebno cool tamo u 5. ili 6. razredu počela pisati malim štampanim slovima, i onda mi je profesorica iz latinskog na zadaćnici dala 1 jer to nije čitljivo. I otad pišem pisanim slovima. I iako već godinama pišem na tastaturi ( čak sam neko vrijeme radila kao prevoditelj) i dalje izostavljam ili izokrećem slova... Nikako da naučim, pa mi se čini da je zapravo korisno da djeca dok su mala nauče koristiti tastaturu.

5. leonisa's Avatar

leonisa said:

cek cek cek rahela, oni tvoji linkovi....ok, onaj prvi sam prestala pisati u visim razredima srednje. ne pisem ko drugi link, slova su mi povezana (nekad i tocka i kvacica ako ne dignem do kraja ruku) al to su mi pisana. ne po PSu. jedva sam docekala da S mogu pisati kao S i L kao L.

mene muz i dalje danas pita zasto si biljeske pisem po papiricima kad imam smartphone

rukopis mi je uvijek bio ruzan, a i razlikovao se o mom raspolozenju. i nagib i kako pisem koja slova. kad bi mi netko gledao skripte (mnozina ) pomislio bi da ih je radilo nekoliko osoba.

6. ivarica's Avatar

ivarica said:

Moj i sad, u osmom, pise pisanim, kaze da profesori na tome inzistiraju. Njegov stampani rukopis mi se puno vise svidja pa se nadam da ce se u srednoj presaltati.
    Ja sam vrlo rano odustala od pisanih slova, valjda sam ih samo u zadacnicama koristila, a na faksu sam preuzela neciji prelijepi rukopis, odustala od malih slova lol i pisem isljucivo velikim tiskanim.

7. leonisa's Avatar

leonisa said:

cek, i ti pod pisanim mislis onaj prvi link? onako kako su ucili u 1. osnovne?
    ili pisano, ali, ajmo reci, personalizirano :D

8. Pandora Aura Monroe's Avatar

Pandora Aura Monroe said:

Imam kreativno zanimanje i kad god sam u početnoj fazi projekta, kad skiciram, kad tek tražim pravi put ili prave puteve kroz neprohodnu prašumu ideja - moram koristiti olovku i papir. Nezamislivo mi je da taj dio radim na kompjuteru! Razrade, finese, korekcije - za to može i tipkovnica (i za milijardu drugih praktičnih, svakodnevnih zadataka), ali kad želim biti što bliže svojim nelinearnim mislima, treba mi slobodan pokret ruke. Lijeve. Za tipkanje su obje podjednako dobre.

Što se ljepote rukopisa tiče, rekla bih da je to relativno. Meni nikad nitko nije rekao da imam lijep rukopis, nije ni osobito čitak, ali ja ga ipak volim i smatram ga lijepim. I ne samo svoj.

Sad sam se sjetila zgode iz srednje škole. Profesor je vratio curi iz razreda neocijenjeni ispit uz napomenu "Ja nisam kardiolog." - rukopis joj je izgledao kao nalaz EKG-a. Meni se baš takav sviđao.

9. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by Pandora Aura Monroe View Post
    Imam kreativno zanimanje i kad god sam u početnoj fazi projekta, kad skiciram, kad tek tražim pravi put ili prave puteve kroz neprohodnu prašumu ideja - moram koristiti olovku i papir. Nezamislivo mi je da taj dio radim na kompjuteru! Razrade, finese, korekcije - za to može i tipkovnica (i za milijardu drugih praktičnih, svakodnevnih zadataka), ali kad želim biti što bliže svojim nelinearnim mislima, treba mi slobodan pokret ruke. Lijeve. Za tipkanje su obje podjednako dobre.

Što se ljepote rukopisa tiče, rekla bih da je to relativno. Meni nikad nitko nije rekao da imam lijep rukopis, nije ni osobito čitak, ali ja ga ipak volim i smatram ga lijepim. I ne samo svoj.

Sad sam se sjetila zgode iz srednje škole. Profesor je vratio curi iz razreda neocijenjeni ispit uz napomenu "Ja nisam kardiolog." - rukopis joj je izgledao kao nalaz EKG-a. Meni se baš takav sviđao.
    Isto ovako! MORAM započeti u rukopisu, na papiru, često na A3 tako da to izgleda kao mentalna mapa. Poslije se prebaci na računalo, ali te početne ideje su mi bitne da budu rukom zapisane ... Kao da lakše mislim uz olovku u ruci.

10. ivarica's Avatar

ivarica said:

cek, i ti pod pisanim mislis onaj prvi link? onako kako su ucili u 1. osnovne?
    ili pisano, ali, ajmo reci, personalizirano :D

ma svojim rukopisom naravno

11. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

pa ustvari neki i pišu
    ne znam ni sama zašto je meni bilo lakše pisati mala tiskana slova (možda baš zbog onog osjećaja da sada smiješ raditi po svom, pa da to bude drugačije od onoga što si do tada morao - odnosi se na školu, jel)
    i napominjem da je čak i dosta mojih slova spojeno kao da su pisana, pa je to baš neka kombinacija tiskano-pisanog rukopisa
    Nepovezana slova kod grafološke analize ukazuje na teškoće uspostavljanja dubljih socijalnih kontakata.

Viš viš.... sad mi je jasno zašto se molba za posao mora pisati rukom... Životopis ne, ali molba (cover letter) se često traži u rukopisu - to puno otkriva o čovjeku čak i ako nisi grafolog: urednost, odnos prema poslu i slično.

Btw. i ja imam povremene prekide u riječima iako pišem pisanim slovima i to je uočljivije ako se "mučim sa sadržajem", ako mi sve teče glatko, takav je i rukopis.

12. Bubica's Avatar

Bubica said:

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Viš viš.... sad mi je jasno zašto se molba za posao mora pisati rukom... Životopis ne, ali molba (cover letter) se često traži u rukopisu - to puno otkriva o čovjeku čak i ako nisi grafolog: urednost, odnos prema poslu i slično.
    ma daj, to je tako pausalna ocjena. Ali ne bi me cudilo da se neki rukovoditelji i koriste ovakvom kvazi psihologijom...

13. Anemona's Avatar

Anemona said:

Javljala sam se na podosta natječaja, ali nikad se nisam susrela s time da molba mora biti pisana rukom.

14. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by Bubica View Post
    ma daj, to je tako pausalna ocjena. Ali ne bi me cudilo da se neki rukovoditelji i koriste ovakvom kvazi psihologijom...
    Nije to psihologija. To je stvar zdrave pameti. Urednost se vidi, organiziranost se i te kako vidi, a sve ostalo je nadgradnja.

15. rahela's Avatar

rahela said:

cek cek cek rahela, oni tvoji linkovi....ok, onaj prvi sam prestala pisati u visim razredima srednje. ne pisem ko drugi link, slova su mi povezana (nekad i tocka i kvacica ako ne dignem do kraja ruku) al to su mi pisana. ne po PSu. jedva sam docekala da S mogu pisati kao S i L kao L.

mene muz i dalje danas pita zasto si biljeske pisem po papiricima kad imam smartphone

rukopis mi je uvijek bio ruzan, a i razlikovao se o mom raspolozenju. i nagib i kako pisem koja slova. kad bi mi netko gledao skripte (mnozina ) pomislio bi da ih je radilo nekoliko osoba.
    onda u biti govorimo o istom
    samo sam ja počela ranije nego ti pisati tim rukopisom
    moj rukopis nije lijep, ja sam samo uvjerena da je čitak (a možda se i varam )
    evo na procjenu
    tiskano - pisana kombinacija

a mogla bih biti i preciznija pa koristiti riječ ili tiskana ili štampana, a ne jednom jedno, a drugi put drugo

16. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Javljala sam se na podosta natječaja, ali nikad se nisam susrela s time da molba mora biti pisana rukom.
    Pa sad... za većinu poslova to ipak treba. Kod mene za svaki uredski posao to traže, a i drugi (i to je prednost). Evo primjera - prvi koji sam našla:
    https://www.facebook.com/dm.Hrvatska...14777588545378

Ako se NE traži zamolba pisana rukom, onda na inicijalnom razgovoru dobiješ neki materijal u kojem moraš koristiti rukopis.

17. ivarica's Avatar

ivarica said:

Nije to psihologija. To je stvar zdrave pameti. Urednost se vidi, organiziranost se i te kako vidi, a sve ostalo je nadgradnja.
    da je po rukopisu, pola lijecnika onda ne bi dobilo poso lol

18. spajalica's Avatar

spajalica said:

bome bi i ja letila s posla, brzinom oluje.

i ovo organiziranost i urednost me odmah podsjetilo koliko ubojica na filmu ima bas ove karakteristike :CSIfun:

19. Bubica's Avatar

Bubica said:

Spajalica, bas tako! Upravo na lazno pozitivne (ili negativne, u svakom slucaju - lazne ) sam i ja mislila...

20. leonisa's Avatar

leonisa said:

evo na procjenu

a mogla bih biti i preciznija pa koristiti riječ ili tiskana ili štampana, a ne jednom jedno, a drugi put drugo
    ma daaaj to su pisana slova :D
    pa tako su i profesori pisali, tj. ucitelji

21. cvijeta73's Avatar

cvijeta73 said:

ja ovako slično kao rahela pišem.
    al dugo, još dok niti nisam pisala na kompjuteru, od srednje škole.
    sad pišem sve manje i manje, pa je i rukopis neuredniji.
    iako dosta i pišem, hvatam bilješke na radionicama, u rokovnik pišem zabilješke. podsjetnike, planove rada i tako. u tu svrhu uopće ne koristim kompjuter. bivši šef je nešto s nama pokušavao preko onih kalendara, pa task manager-a i sl, ma kakvi. dok si ne napišem na papir, ko da ne postoji

al isto ne kontam što se peterlin sva unervozila oko rukopisa
    i da po molbi možeš vidjeti organiziranost i urednost, ma daj.
    pa ako već moram poslati molbu pisanu rukom, potrudila bih se da to na nešto i liči.

22. leonisa's Avatar

leonisa said:

meni je rukopis to gori sto se vise trudim. najcitkije i najurednije, kao i estetski najljepse, su mi biljeske na postitima, ili popis za ducan. naravno, samo ako ga pisem sebi. ako ga pisem muzu pa se kao trudim da bude citak- katastrofa.

23. malena beba's Avatar

malena beba said:

rahela ja pisem slicno, to su pisana slova

24. Anemona's Avatar

Anemona said:

rahela, to su pisana slova.

25. rahela's Avatar

rahela said:

meni je svejedno kako se zove to što ja pišem

poanta je da mislim da je bitno da klinci barem u nižim razredima pišu pisana slova, tj. da ih međusobno povezuju
    potpuno je drugačije tipkanje po tastauri i pisanje rukom
    lako će oni još naučiti i tipkati po tastaturi, klizati po touchevima, držati miševe..., ali ako ovo ne nauče kad je vrijeme, nikad neće

26. tanja_b said:

evo na procjenu
    Pa to su najnormalnija pisana slova. Da mogu, sad bih tu zalijepila primjer kako izgleda rukopis malim štampanim slovima i hvatanje bilježaka na isti način. Ali neću, jer bi to bilo isto kao da sam stavila puno ime, prezime i JMBG - svojedobno je cijeli faks kopirao moje bilješke i moj rukopis je bio općepoznata činjenica, čak i kod onih koji me nisu osobno poznavali

Ne znam kako bih se provela kod nekog samozvanog psihologa koji analizira rukopis, vjerojatno bih dobila nekoliko dijagnoza (počevši od OCD-a, pa nadalje)

27. leonisa's Avatar

leonisa said:

nevezano za temu, al da iskoristim :D kako ste vi ucili malo tiskano slovo a? ovako kako tu pise ili samo s jednim trbuhom? ja sam a, a kcer s jednim trbuhom.

btw. meni ni potpis nije isti. nekad me traze osobnu da potvrde :D
    Last edited by leonisa; 13.01.2014 at 14:05.

28. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

nevezano za temu, al da iskoristim :D kako ste vi ucili malo tiskano slovo a? ovako kako tu pise ili samo s jednim trbuhom? ja sam a, a kcer s jednim trbuhom.

Učili smo mala tiskana slova onako kako se piše koso tehničko pismo, a ne Times ili slična slova s ušima i vijugama. Slovo a ovako kako piše ovdje vidjela sam da djeca uče u Londonu (isto kao i broj 1 koji izgleda kao veliko slovo i, bez ove kratke crte).

29. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Kad smo već kod oblika slova, ako se uče slova kao Times, kako se onda piše malo tiskano g ? sa svim onim repovima? Ček malo, probat ću ga naći :

g ili g
    Last edited by Peterlin; 13.01.2014 at 14:59.

30. martinaP said:

Andrija je učio oba, i može pisati koje god.

31. tanja_b said:

Mi smo u 1. osnovne učili malo tiskano a i g kao Times, tj. sa svim repovima i zavijucima. Bilo ih je teško naučiti pisati, i nikad kasnije nisam koristila takva slova u rukopisu.
    Po onome što sam vidjela kod sina u bilježnicama, sad uče jednostavnije oblike, a s jednim trbuhom, i g sličnije pisanom g.

32. Water said:

Moj sin je u 1., 2. i djelomično u 3. razredu tako prekrasno i uredno pisao da je bila milina pregledavati mu bilježnice. Njemu je problem što je dosta spor pa kada je trebalo ubrzati pisanje rukopis mu se baš jako pokvario i sada u 5. razredu baš ružno piše i iako ga upozoravam na to čini mi se da neće imati lijep rukopis.

Ja pišem svakodnevno rukom, ne previše ali volim pisati i uvijek me oduševi kad vidim nečiji posebno lijep rukopis, svejedno pisana ili štampana slova.

33. ivarica's Avatar

ivarica said:

Sad ja zelim vidjeti rukopis tanje_b i zelim i zelim
    Last edited by ivarica; 13.01.2014 at 20:36.

34. čokolada's Avatar

čokolada said:

I ja, i ja.

35. leonisa's Avatar

leonisa said:

neka nam posalje na pp, neka

36. tanja_b said:

Ne da mi se skenirati

37. leonisa's Avatar

leonisa said:

ko jos skenira? pa fino uslikas onim pametnim telefonom, uploadas negdje i das link. ili mailas pa s kompa dignes i das link. i tako to :D

38. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

ko jos skenira? pa fino uslikas onim pametnim telefonom, uploadas negdje i das link. ili mailas pa s kompa dignes i das link. i tako to :D
    Joj, leonisa, ponekad mi se čini ovdje na forumu kao da sam zabasala u razred svog starijeg sina.... Mi smo ipak drugačija generacija. Em pišemo rukom, em ne koristimo pametne telefone (ne sve funkcije) jer nam se to ne uklapa u našu viziju privatnosti, nismo na fb iz istog razloga itd... Ne radi se tu samo o starosti, radi se o STAVU prema elektronici, kao i prema rukopisu.

Offt. ja imam skener na stolu, ali mobitel stari prastari koji nije smartphone (iako takve imaju i mm i djeca) i gle čuda - ja šaljem i primam mms bez problema, a ovi novi telefoni to ne mogu ako ne uključiš podatkovni promet, koji ti spali bon u 3 sekunde ! A pretplatu isto ne bih (škrtica ). Može se slati slike e-mailom, ali samo ako si negdje u blizini besplatnog wifija. Sve te novotarije nose više komplikacija nego prednosti, a sigurno i više izbijaju iz džepa.
    Last edited by Peterlin; 14.01.2014 at 08:12.

39. tanja_b said:

Nemam smartphone i totalno mi je stran princip touch screena, zapravo, pitam se što ću kad mi moj stari Sony Ericsson na tipkice krepa (a počeo je otkazivati poslušnost nakon 6 godina).
    Jesam dosta mlađa od Peterlin, ali nekako sam se našla u njezinom zadnjem postu

40. Angie75's Avatar

Angie75 said:

evo i mene k vama

41. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by tanja_b View Post
    Nemam smartphone i totalno mi je stran princip touch screena, zapravo, pitam se što ću kad mi moj stari Sony Ericsson na tipkice krepa (a počeo je otkazivati poslušnost nakon 6 godina).
    Jesam dosta mlađa od Peterlin, ali nekako sam se našla u njezinom zadnjem postu

Pa rekoh ja da je to pitanje stava, a ne biološke dobi.

Kad je smartphone u pitanju, moj mlađi sin je na ovu temu rekao da njegov telefon prepoznaje rukopis (ima odgovarajuću aplikaciju - pišeš prstom po ekranu)! Pa možda ima nade za rukopis i kod te nove generacije. Netko je očito shvatio da je pisanje rukom ipak u prednosti pred pisanjem npr. poruka s touch screena. Uostalom, uz neke uređaje dobiješ i onu "pisaljku" jer prst je ipak neprecizan.

Uostalom i ovdje se na forumu često dobro vidi po broju tipfelera tko koristi takve uređaje, hehehe, fuj me bilo ! Nije pravilo, ali ni iznimka.

42. spajalica's Avatar

spajalica said:

Pa rekoh ja da je to pitanje stava, a ne biološke dobi.

Uostalom i ovdje se na forumu često dobro vidi po broju tipfelera tko koristi takve uređaje, hehehe, fuj me bilo !
    meni ne bi pomogla ni pisaca masina LOL, ja tipfeler

a sto se tice novotarija, ja sam tanjine gore list, ali ipak volim ovaj moj pametni telefon. naprosto mi olaksava puno stvari. dok ga nisam dobila, nisam ni imala potrebu za njim (nisam zeljela MMove u nasljedje). a sad shvacam kako sam bila bedasta.
    a ipak imam planer koji pisem rukom, sad bas planiram po ovogodisnji dosla placa, a pod borem me docekao porculan, pa moram sama ici u kupovinu.

43. cvijeta73's Avatar

cvijeta73 said:

JSve te novotarije nose više komplikacija nego prednosti, a sigurno i više izbijaju iz džepa.
    ok za stav, o stavovima se ne raspravlja al s ovim se ne slažem

44. cipelica said:

što mislite može li tipkanje sa 10 prstiju dostojno zamjeniti razvoj mozga koji potičemo pisanjem? da pojasnim. davno sam negdje čitala da stručnjaci misle kako su u evoluciskom ciklusu pincetni hvat i fina motorika bili zamašnjak u razvoju mozga čovjeka. rajović piše kako je sve povezano. razvijanjem motorike razvijamo inteligenciju.
    danas većina djece ne razvija finu motoriku izradom uporabnih predmeta. ako izbacimo pisanje ,s čim ćemo je razvijati? gledano tako, koja su to znanja važnija?

45. leonisa's Avatar

leonisa said:

Uostalom i ovdje se na forumu često dobro vidi po broju tipfelera tko koristi takve uređaje, hehehe, fuj me bilo ! Nije pravilo, ali ni iznimka.
    Vidi pogreske u predrasudima Puno manje gresaka imam kad tipkam s dva prsta s moba, sto cinim iznimno rijetko, recimo sada, nego kad tipkam s laptopa.
    No elemente disgrafije nisam uocila dok nisam pocela tipkati. Dok pisem rukom nema sanse da mi se to dogodi.

I slazem se s cvijetom. Jako, jako.
    Last edited by leonisa; 14.01.2014 at 10:09.

46. trampolina's Avatar

trampolina said:

Leo, kakve točno elemente disgrafije?

I meni su se počeli javljati čudni detalji, u tragovima doduše, ali dovoljno da zabrinu moj perfekcionistički mozak.

47. leonisa's Avatar

leonisa said:

primjetila sam kad tipkam da, osim sto zamjenim mjesta poput nije=njie, sto sam pripisivala brzopletosti tj. nemogucnosti prstiju da mi slijedi misli, pocela sam uocavati da zamjenjujem slova koja uopce na tastaturi nisu susjedna (pa da se radi o tehnickoj gresci) vec ona koja se slicno izgovaraju, pa vrlo cesto pomjesam z, s, c, k, g i tek pomnim citanjem skuzim sto sam napisala. to mi se nikad nije dogadjalo kad sam pisala rukom, ali je pocelo kako sam sve vise pisala na tastaturi i sve vise se demonstrira.

sad sam ponovo citala neke tekstove i uocila da je, i ono sto sam pripisivala dekoncentraciji (pisem nesto pa me se prekine i onda mi, recimo post, izgleda ko da ga je pisala svabice- pocnem u jednom rodu, nastavim u drugom, jednom padezu, nastavim u drugom, zavrsim u trecem) takodjer jedna od karakteristika.

ko mala nisam imala problema s citanjem, niti pisanjem, no nikad nisam voljela citati na glas jer sam onda morala bas citati slovo po slovo (sjecam se koliko puta me stari gnjavio da na glas citam neki clanak u novinama, i koliko puta me vracao na neku rijec koju sam uredno po nekoliko puta isla citati i svaki put pogresno procitala dok mi nije reko da citam slovo po slovo). citam prepoznavajuci rijeci, no ako je tekst pun novih pojmova (recimo neko gradivo) moram uloziti ogroman napor da ga procitam kako spada, inace naucim pogresno (profesor mi je vratio maturalni rad jer je mislio da ga nisam ja napisala, naime kroz cijeli rad sam pisala sitnoizam umjesto sintoizam. 4 ogromne knjige u kojima se ta rijec spominje tisucu puta, ja nisam znala sta on hoce, dok mi doma nisu rekli da je sitnoizam i dok, zaista, slovo po slovo, na glas, tu rijec nisam procitala. zato ne volim citati i to mi je najtezi oblik ucenja. audio i vizualno- sve pet.

no sijeli zivot sam mislila da sam brzopleta dok nisam isla surfati radi lee koja kad pise ima dosta gresaka u nekim rijecima, pogresno napisane rijeci. dugovremena je pisala zrcalno a da nije uopce mogla percipirati pogresku. to se popravilo, no neki dan je broj 2 napisala naopako i uopce nije skuzila. tako je napisala jedno 10 puta.
    Last edited by leonisa; 14.01.2014 at 14:04.

48. čokolada's Avatar

čokolada said:

Vjerojatno imaš vrlo blagu disleksiju (dakle pri čitanju) koju si kompenzirala brzim prepoznavanjem riječi. Dok tipkaš moraš baš razmišljati po sistemu slovo po slovo, dok ti u ručnom pisanju ruka automatski vijugama povezuje slova (sad se ne sjećam pišeš li pisanim ili malim tiskanim )
    Takav tip disleksije je tipičan za desnomozgovne (rekla si da si se našla u načinu razmišljanja hiperaktivaca).
    Zamjenu slova u riječi vizualno ne prepoznaješ upravo zato što čitaš globalno (prepoznaješ sličicu riječi).
    Last edited by čokolada; 14.01.2014 at 16:56.

49. trampolina's Avatar

trampolina said:

Asti miša.
    Kod mene isto, osim rodova i padeža.

S tim da nisam ama baš ništa primjetila sve dok se svakodnevno nisam počela služiti tipkovnicom.

50. sirius's Avatar

sirius said:

Ides , biti ce da je ista stvar kod mene.
    iako nisam sigurna , da li je to , ili problem sa malim ekranom pametnog telefona.