Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 129 od 129

Tema: Rukopis....

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme :D

pisem pisano. cak i kad moram pisati tiskano, povezujem ta slova. potrebna mi je velika koncentracija da ih ne povezujem, a kako tekst odmice ona popusta, pa me na kraju kcer ispituje sta tu pise
    desna sam, fest desna polovica, barem po svim ovim internet testovima.

i bez problema citam ono sto kao samo 3% ljudi moze procitati (a citaju svi moji fejsbuk frendovi ), lako se presaltam na ono brojovno pisanje (D4N45 54M 2V4L4 D08R3 M15L1) i tesko uocavam tudje disgraficne pogreske.
    cesto i pogresno procitam tudji post
    a rodovi/padezi se dogadjeju jedino kad mi misli skacu tokom pisanja s jedne stvari na drugu. i to i dalje brijem da je do dekoncentracije.

ajd, nisam jedina ovdje :D
    Posljednje uređivanje od leonisa : 14.01.2014. at 21:13

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Asti miša.
    Kod mene isto, osim rodova i padeža.

S tim da nisam ama baš ništa primjetila sve dok se svakodnevno nisam počela služiti tipkovnicom.
    Ali primijete drugi...

Takav je moj sin - isto desnomozgovni i ljevak. Ne primijeti svoje greške dok mu ne pokažem prstom.

Vježbom se to puno puuuno popravilo. Sad čak može pročitati i rukopis (tuđi) ako nije jako ružan, ali još ne može bez pomoći ravnala sam upisati 14-znamenkasti kod kad aktivira bon za mobitel, redovito se pogubi.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.01.2014. at 08:13

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

http://www.znanostblog.com/istina-il...-strane-mozga/

leo:
    Dakle trebate li vjerovati aplikaciji koja pokušava odrediti je li vam dominantna lijeva ili desna strana? Obje strane vašeg mozga, kao i neuroznanstvnici, kažu – NE!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Svejedno mi koja je strana, al daleko od toga da ne postoje analiticki, logicni, kreativbi, itd. mozgovi i da drukcije funkcioniraju.
    Ona balerina, recimo. Muz i ja gledamo u istu stvar i vidimo je potpuno razlicito.
    Tako da, ok, ima smisla da se ne koristi neka strana vise od druge ili da je tocno jedna odredjena za jedno, a druga za drugo, al da nam razlicito funkcionira i da na razlicite nacine gledamo, dozivljavamo, percipiramo, rjesavmo ovaj svijet i zivot, je istina. Kako ce se to nazvati, nebitno mi je

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mm i ja smo svojedobno ratovali oko balerine

Peterlin, pustite me da živim u neznanju

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mm i ja smo svojedobno ratovali oko balerine

Peterlin, pustite me da živim u neznanju
    To je i moj sin sam izborio.....odavno...

ALI ne možeš uvijek živjeti u neznanju bez posljedica. Moj sin je to i te kako osjetio kad je dobio 2 iz omiljene mu matematike koju inače dobro kuži. Trebao je pomoć kod (štajaznam) razlomaka i sličnog, morali smo doskočiti njegovom problemu jer mu je bio silno visok faktor greške dok nije osvijestio da treba provjeravati je li negdje zamijenio brojnik i nazivnik i nije li se kakva šestica pretvorila u devetku.

Ispuštena slova u školskoj zadaći iz hrvatskog jezika isto se negativno boduju i često ruše ocjenu, pa treba paziti, ali kad zapisuje predavanje iz prirode, baš je svejedno da li koje slovo fali...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.01.2014. at 12:52

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo s matematikom je bila moja boljka.
    na kraju testa opaska: postupak tocan, zbroj pogresan.
    pa prepisivanje zadatka s ploce, ajme... pogresno prepisan. i rijesis prva, znas da je tocno, ali ne, u startu si pocela s krivim brojem jer na ploci ne pise 2 vec 5.

i fizika. obozavala sam onu zutu zbirku i s gustom rjesavala zadatke, i koje treba i ne treba. i odem na zadnju stranju provjeriti rjesenje, kad ono fijasko. i iznova i iznova, dok ne bi prolpala, otisla starcima pitati ih sta krivo radim, a oni bi mi rekli ili da krivo prepisujem broj ili da krivo zbrojim, gluposti.
    naravno, tad nisam znala sta je to, sto mi se dogadja i nakon srednje sam rekla da idem tamo di nema ni m od matematike i f od fizike.

koliko puta sam dobila losu ocjenu radi toga i koliko sam bila nesretna jer sam znala gradivo, shvacala ga, dapace, cesto i rasturala, drugima objasnjavala, a onda dobijala lose ocjene.
    frustrirajuce.

i tek sam unazad par godina tim stvarima nadjenula ime.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

e da, brojeve racuna i poziv na broj radim cp.
    zato volim da je sve u digitalnom obliku jer mi oduzme previse vremena da ja to broj po broj, pa s prstom prekrivam sta nisam, pa prekontroliraj na isti nacin :tlaka:

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Peterlin, leonisa, zaslužne ste za žaruljicu iznad glave!!!

Zato nisam nikad imala matematiku više od 3-4 (u Miocu, doduše), a većina grešaka je bila iz tog spektra.

A što je najzanimljivije, i kod svog prvašića vidim elemente toga, iako rastura matematiku čas posla mu je zamijeniti plus i minus. Pripisivala sam to koncentraciji, ali možda i nije baš sve u njoj.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ovo s matematikom je bila moja boljka.
    na kraju testa opaska: postupak tocan, zbroj pogresan.
    pa prepisivanje zadatka s ploce, ajme... pogresno prepisan. i rijesis prva, znas da je tocno, ali ne, u startu si pocela s krivim brojem jer na ploci ne pise 2 vec 5.
    ovo cimavica radi, mene to izludjuje!! ono, sve je tocno ali je netocno jer je krivo neki broj prepisala

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je, i moja.
    tako sami pronasla "sebe" kad sam prije par godina krenula od "zrcalno pisanje". pa je jedno vodilo drugom.
    pa sam nasla i tipicni primjer matematike (bas to, kompleksan postupak tocan i perfektan, ali jednostavan zbroj dvaju broja pogresan i s time cijeli zadatak netocan), i tako to...
    i sve vise toga vidim kod nje. i da, zivcira me, frustrira i potrebna je samokontrola da se prisjetim kako je meni bilo.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Joj, leonisa, hvala što si me sjetila žute zbirke :rastop:
    I ja sam rješavala i što nije bilo zadano.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin, leonisa, zaslužne ste za žaruljicu iznad glave!!!

Zato nisam nikad imala matematiku više od 3-4 (u Miocu, doduše), a većina grešaka je bila iz tog spektra.

A što je najzanimljivije, i kod svog prvašića vidim elemente toga, iako rastura matematiku čas posla mu je zamijeniti plus i minus. Pripisivala sam to koncentraciji, ali možda i nije baš sve u njoj.
    Pomozi djetetu kinestetički - to pali kod takvih. Kad ima MIIIINUS nek gleda kak mu stoje usta (kao minus), a kad ima PLUUUUS onda usta stoje drugačije, jer i plus izgleda drugačije. Joj, koliko puta sam to ponovila, koliko puta sam pitala "gdje ti je ravnalo?" (uz pomoć kojeg ne preskačeš redove kod čitanja i prepisivanja) i tako dalje...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je, tako je moja ucila ispravno pisati. koji broj gleda prema ruci s kojom pise, koji prema onoj kojom ne pise. i slova isto tako.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sjetila sam se ove teme prošli tjedan bila sam na sastanku za voditelje Županijskih stručnih vijeća i jedna kolegica nam je pokazala NOVA pisana slova

Nemam pojma kome je to palo na pamet, tko je to osmislio jer struku očito nisu ništa pitali ali navodno već sljedeće generacije učenika patit će se novim slovima.
    Uglavnom, slova su slična onima kakva smo nekad učili (uspravno pismo, sjećam se tih velikih slova C, L, H) ali neka slova su dodatno zakomplicirali nekim glupim viticama . (Npr. veliko slovo E pisat će se iz 3 poteza).

Mene to jaako ljuti - dakle, slova nisu pojednostavljena već samo - promijenjena! Velika pisana slova C, Č, Ć pisat će se kao tiskana, ali zato se veliko slovo M neće pisati jednostavno iz jednog poteza kao do sada već iz 2!
    Posljednje uređivanje od LIMA : 19.01.2014. at 15:24

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Lima, vec sam se negdje na to osvrnula - zbilja ne razumijem te promjene, glupost prve vrste! Nepotrebno povećavanje broja poteza, nepotrebne male vitice, najblesavije mi je malo F i veliko V.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Lima, vec sam se negdje na to osvrnula - zbilja ne razumijem te promjene, glupost prve vrste! Nepotrebno povećavanje broja poteza, nepotrebne male vitice, najblesavije mi je malo F i veliko V.
    Slažem se...

S druge strane, nije to ni prvi put ni zadnji.

Vječito netko nešto prepravlja, ali promjene su rijetko kad na bolje. Ja sam imala u osnovnoj školi ne baš problema, ali su me ispravljali jer sam naučila kosa pisana slova prije nego sam uopće krenula u školu (1968) i nikada nisam spontano mogla pisati ravna pisana slova, morala sam se jako truditi.

Glupo je to što se dodaju vitice koje su možda trebale dok se pisalo perom, ali danas...

Zašto netko ne razmisli o tome što je ergonomski najjednostavnije ???

S druge strane, moj sin ljevak imao je problema kad su ga tlačili da piše pokretima tipičnim za dešnjake, a njemu je prirodno da krivulje slova zatvara na drugačiji način. Koliko sam samo živaca i riječi potrošila da to objasnim učiteljici... Uzalud

Tek sad dijete formira neki svoj povezani rukopis na način koji mu bolje odgovara.

Doma sam dugo uvježbavala klince da pišu abecedu iz jednog poteza (iako to nije dovoljno, jer nema svih, pa ni tipičnih kombinacija koje se pojavljuju pri pisanju riječi, dovoljno je dobro).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne znam što bih rekla :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam što bih rekla :/
    Pa LIMA je sve rekla...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo, sljedeci tjedan krecu u skoli s pisanim slovima, i bas me zanima kakva ce uciti.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

određeno je da novi slovopis ide od sljedeće godine jer zahtijeva nove udžbenike i nove, vjerovali ili ne, pisanke (ne znam ima li luđeg naroda od našega)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

određeno je da novi slovopis ide od sljedeće godine jer zahtijeva nove udžbenike i nove, vjerovali ili ne, pisanke (ne znam ima li luđeg naroda od našega)
    A bome sam si i mislila da je tako nešto razlog...Ne mogu svi oprat lovu na Sveticama, netko mora i na udžbenicima.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni se vecina slova cine ok osim velikih E (ja sam ucila ga pisati u jednom potezu kao trojku), U (ucila sam ga pisati odozdola i to mi je nekako prirodnije nego odozgora) i Y(to smo ucili pisati isto kao malo y ali veliko, ako kuzite sto mislim). Drago mi je da su vratili prekrizeno Z jer ga ja uvijek krizam, kao i sedmicu i meni ne smetaju vitice, bar vidis da je pisano slovo, neko vrijeme su velika pisana slova bila skoro ista kao i stampana, sto mi je bezvezno, pisana slova bi trebala biti onako, pomalo ornamentna. Steta sto nisu uveli i H onako viticasto s omcicama, mene je moja baka ga naucila tako pisati i puno je ljepse od ovog klasicnog stampanog H.

jedino ne vidim da li slova spajaju na crticu kod prekrizenih slova (t, Z) ili na donju viticu. Ja ih uvijek spajam na crticu da ne moram dici olovku s papira, ali mislim da vecina forsira spajanje na donju viticu sto je neprakticno i gubi se kontinuitet poteza...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    A bome sam si i mislila da je tako nešto razlog...Ne mogu svi oprat lovu na Sveticama, netko mora i na udžbenicima.
    I tako će i dalje dok mi svi šutimo.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Bolje da su se toga sjetili ove godine, kad se i tako mijenjaju udžbenici, nego dogodine.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a baš. nevjerojatno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni se čini da sam ja ovakva slova učila u školi...osim E, što kaže sillyme. Ako se uklopi u već predviđenu promjenu udžbenika...ajde, nije toliko strašno.
    Inače, pitala sam brata za članak s početka teme, nekako sam mislila da naše novine opet pišu bedastoće. Međutim, on mi kaže da ne zna u koliko država je tako, ali da se u školi njihove A. ne uči kurziv (kako zovu pisana slova) i da je to definitivno trend. A. ga zna jer je išla prvo u Montessori školu i tamo su to radili.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vertex i ja gledam i, osim velikog S ne vidim razliku.
    je malo m nije imalo onu pocetnu lijevu crticu pod tim nagibom, ako me pamcenje ne vara, ali ostala slova su sva ista (jedino se ne mogu sjetiti da lije veliko Z imalo crticu ili ne).

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •