Pa, ja isto svašta zapisujem rukom, i koristim pisana slova. Moj sin ( 6.razred) ima katastrofalan rukopis i često zapisuje ne pisanim, već tiskanim malim slovima. Tvrdi da mu je tako lakše. I osobno me to strašno živcira, ali iskreno vjerujem da je u pravu i da će poznavanje pisanih slova za 50 godina biti kao poznavanje latinskog jezika.
Kao što danas latinski obavezno uče djeca u gimnazijama 2 godine kako bi stekla neki opći uvid u kulturu na kojoj se gradi ova današnja, ali koja nakon te dvije godine zapravo nisu u stanju prevest ni jedan izvorni tekst, a djeca u klasičnim gimnazijama su jedina koja imaju dovoljno znanja da uistinu i mogu prevesti izvorni tekst. I zapravo, latinski im ne treba,on služi samo kao dio opće kulture ili za samo prese.... ubacivanjem poslovica ili izraza... I iako mi je to tužno, to je tako. Uvjerena sam da se isti proces događa i s pisanim slovima.
A što se tiče fine motorike, mislim da im miševi, tipkovnice, raznorazne igrice daju dovoljno poticaja. Nekad su djeca vježbala finu motoriku mužnjom, čisteći kukuruz... a danas to ne rade, ali rade neke druge aktivnosti. Evolucija pred našim očima...