Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 129

Tema: Rukopis....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Rukopis....

Baš razmišljam da li ovaj link staviti na podforum "Škola" ili ga ugurati u "Kutak za filozofski trenutak" i ne mogu se odlučiti...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/daci...slovima-914270

Budući da imam dvoje djece čijim rukopisom nisam zadovoljna (ali to je opća pojava) baš me zanima što mislite o ovom tekstu i koliko pišete rukom?

Ja sam "stara garda" i sve bitno i dalje puno toga zapisujem rukom (na poslu imam rokovnik, doma kalendar i tekicu za bilješke, još uvijek rukom pišem čestitke i razglednice i to tjeram svoju djecu a oni mi rade ovo ali nisam popustila) + od prije Krista znam desetprstni slijepi pa mi nije tlaka pisati ni na tipkovnici, ali i dalje imam solidnu zbirku pisaćeg pribora, papira, koverata itd. Nezamislivo mi je da mlade generacije uopće ne koriste rukopis. Uvjeravam djecu da se brže i lakše može zapisivati "povezana slova" i da će im to kad tad trebati, ali do sada ih nisam uspjela uvjeriti. Kad bacim pogled na bilježnice njihove generacije, tu i tamo koja cura ima lijep rukopis, ali većina ... škrabotine! Neugodno sam se iznenadila kad mi je sin svojevremeno rekao da im prof. iz njemačkog nije pokazala kako se pisanim rukopisom pišu slova kojih nema u hrvatskom jeziku, ali ista stvar se ponovila i s engleskim. Zemlja znanja... da, baš...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

joj danas je BC pisao lektiru, mladji je puno od tvog, alisam u jednom trenu pomislia da mozda balerina ce lijepse pisati kad kerene na jesen u skolu.
    nemam vremena sad citati clanak, sutra cu. ali me bas muci njegov rukopis

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa, ja isto svašta zapisujem rukom, i koristim pisana slova. Moj sin ( 6.razred) ima katastrofalan rukopis i često zapisuje ne pisanim, već tiskanim malim slovima. Tvrdi da mu je tako lakše. I osobno me to strašno živcira, ali iskreno vjerujem da je u pravu i da će poznavanje pisanih slova za 50 godina biti kao poznavanje latinskog jezika.
    Kao što danas latinski obavezno uče djeca u gimnazijama 2 godine kako bi stekla neki opći uvid u kulturu na kojoj se gradi ova današnja, ali koja nakon te dvije godine zapravo nisu u stanju prevest ni jedan izvorni tekst, a djeca u klasičnim gimnazijama su jedina koja imaju dovoljno znanja da uistinu i mogu prevesti izvorni tekst. I zapravo, latinski im ne treba,on služi samo kao dio opće kulture ili za samo prese.... ubacivanjem poslovica ili izraza... I iako mi je to tužno, to je tako. Uvjerena sam da se isti proces događa i s pisanim slovima.
    A što se tiče fine motorike, mislim da im miševi, tipkovnice, raznorazne igrice daju dovoljno poticaja. Nekad su djeca vježbala finu motoriku mužnjom, čisteći kukuruz... a danas to ne rade, ali rade neke druge aktivnosti. Evolucija pred našim očima...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mene. Moja piše toliko sitno da njen tekst niti s naočalama ne mogu pročitati. Atvrdoglava je za poluditi, i još tvrdi da joj je učiteljica rekla da dobro piše

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče fine motorike, mislim da im miševi, tipkovnice, raznorazne igrice daju dovoljno poticaja.
    Ne bih se složila. Miš i tipkovnica ni približno ne razvijaju finu motoriku kao stvarno korištenje ruku i prstiju.

Na temu rukopisa i linkanog članka: već prije sam načula za tu praksu neučenja pisanih slova, i ne sviđa mi se. Naročito nakon što sam čitala tekstove koji baš govore o povezivanju slova kao bitnom koraku u učenju pisanja i čitanja. Na žalost, trend je već tu. Moj sin ima - za dečka njegovih godina - sasvim pristojan rukopis (hoću reći, ima i gorih ), ali svejedno primjećujem da izbjegava pisana slova, tj. gdje god može, piše štampanima, pa se tako i potpisuje.
    Osobno, još uvijek dosta koristim olovku i bilježnice (pa i na poslu), ali sve više primjećujem kako mi mozak radi u copy-paste načinu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Neučenje pisanih slova mi se sada čini too much, ali iskreno ne vidim što će to naša djeca za 15-20 godina rukom pisati. Čini mi se da će to tada biti kao nama danas pisaća mašina. Meni dani i dani prođu da ne uzmem olovku u ruke. Zatreba mi nekad na poslu, uglavnom kad se moram potpisati (na kakvu ceduljicu otipkanu na kompjuteru). Tako da me ni (budući) rukopis neće jako brinuti ako ne bude lijep.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa, ali recimo moji znaju otvorit raznorazne poklopce, koje ja kao mala nisam otvarala, pa slažu legiće, pa crtaju sa šablonama, pa otvaraju limenke, pa imamo sve one uređaje na dodir ( ne baš mi, nego općenito)... Možda griješim, ali meni se stvarno čini da kako neke vještine postaju suvišne, tako se razvijaju nove. Prilagodbom na svijet napredujemo. ( Sve ovo jer sam vječni optimist i čvrsto vjerujem da je razvoj napredak)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih se složila. Miš i tipkovnica ni približno ne razvijaju finu motoriku kao stvarno korištenje ruku i prstiju.

Na temu rukopisa i linkanog članka: već prije sam načula za tu praksu neučenja pisanih slova, i ne sviđa mi se. Naročito nakon što sam čitala tekstove koji baš govore o povezivanju slova kao bitnom koraku u učenju pisanja i čitanja. Na žalost, trend je već tu. Moj sin ima - za dečka njegovih godina - sasvim pristojan rukopis (hoću reći, ima i gorih ), ali svejedno primjećujem da izbjegava pisana slova, tj. gdje god može, piše štampanima, pa se tako i potpisuje.
    Osobno, još uvijek dosta koristim olovku i bilježnice (pa i na poslu), ali sve više primjećujem kako mi mozak radi u copy-paste načinu.
    O, da... ovo je prokletstvo... Naša djeca isto tako, samo čitaju (s raznih ekrana, iz knjiga puno manje ) pa ne ostane vremena za pisanje. A istina je i dokazano da postoji veza oko-ruka-mozak i pisanje definitivno razvija mišljenje. Ali kako to objasniti generaciji koja je izložena informacijskom bombardiranju (i živi na taj copy-paste način koji daje lažni osjećaj znanja)? Kako djeci objasniti da im pisanje pisanih slova razvija razmišljanje, kad im je mozak preopterećen informacijama i ostaje tek neki mizerni postotak za obradu tj. mišljenje svojom glavom?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa, ali recimo moji znaju otvorit raznorazne poklopce, koje ja kao mala nisam otvarala, pa slažu legiće, pa crtaju sa šablonama, pa otvaraju limenke, pa imamo sve one uređaje na dodir ( ne baš mi, nego općenito)... Možda griješim, ali meni se stvarno čini da kako neke vještine postaju suvišne, tako se razvijaju nove. Prilagodbom na svijet napredujemo. ( Sve ovo jer sam vječni optimist i čvrsto vjerujem da je razvoj napredak)
    Meni se ne čini da je to napredak. Količina znanja i vještina se samo seli na novo mjesto, ne povećava se (u idealnom slučaju ostaje ista, a realno se smanjuje). Ali to je samo moje mišljenje.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma, Peterlin, seli se na viši nivo! Tako to vide optimisti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma, Peterlin, seli se na viši nivo! Tako to vide optimisti.
    I ja bih rado, ali Jerzy Lech davno je rekao "Optimizam je nedostatak informacija."

Već se puno znanja i vještina kroz stoljeća izgubilo. Jest da su nastale i neke nove, ali da malo odem offt. - neke koje su bitne za preživljavanje (paljenje vatre bez šibica, nalaženje hrane u prirodi) bespovratno su se izgubile. Možda sam stvarno fulala podforum, ne znam...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

I dalje potpuno offt. Kad smo se prije 4 godine preselili, meni sa vss mm sa sss objašnjava kako zapalit vatru u pećici i ja kao učim i učim. I ode on na put radi posla, a ja sama kući s troje djece zovem okolo ljude da zapale više tu vatru, jer nam ziiima. I vrati se mm i kaže mi: A žali Bože faksa, kad bi se ti pored peći, drva, šišarki i šibica smrzla!
    Danas, naravno, palim vatru kao od šale...

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Prvi put cujem za taj trend, zapravo mi je to sad toliko nepojmljivo (u razini mi je nepismenosti koja se propagira kao nešto cool) da ce mi trebati par dana da mi "sjedne".
    Ja recimo ne mislim da je latinski nepotreban/zastario ili sto već. Te dvije godine koje sam ga ucila mi je puno puta u zivotu posluzilo da logički dođem do znacenja novih rijeci na hr ili stranom jeziku (bez upotrebe B. Klaića ili drugog rječnika)
    I da zaključim, meni je ovo prestrašno ako tome ide, moja cura je još mala, ali bome će znati dobro pisati pisana slova (pa taman da ih i totalno ukinu), ne zvala se ja njena mama.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, sve je to lijepo u slučaju svijetle i napredne budućnosti.
    Ponekad razmišljam - ne mora se čak ni dogoditi nekakva velika katastrofa, što da iz nekog razloga samo ne budemo više imali struju?
    Morali bismo ponovno "otkrivati" davno otkrivene (i zaboravljene) vještine.

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Među prvim pitanjima učenika u srednjoj školi je: "Moramo li pisati pisanim slovima?", i na odgovor da su mala štampana dopuštena su oduševljeni, a obično slijedi pitanje poput: "Pregledavaju li se bilježnice?"
    U srednjoj školi se ni ne bi smjela dobiti ocjena iz urednosti bilježnice, a kamoli komentirati rukopis.
    I tako jedno drugo vuče.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja curka isto ima solidan rukopis, ali kod kuće u privatne svrhe isključivo hoće koristiti štampana slova.

Ja ništa ne pišem rukom, već sam i zaboravila pisati.

Čak i popise za dućan pišem na kompjuteru, a ured mi je ostvarenje sna "ured bez papira".

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma meni će moji pisati rukom, nema majci! Moraju zadržati te neke vještine, inače će u životu biti izgubljeni ako na tren nestane struje.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A ne smijem ni priznati kako se meni rukopis pokvario, strašno nešto. Sramim se sama sebe kad pogledam svoj rokovnik.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To je sigurno drugi nivo.
    Ne znam da li je to nadogradnja, ali cinjenica je da se nacin ucenja i vrsta ucenja -mjenja.
    nekome uvjezbavanje rukopisa je tesko , i realno , inzistiranje na dobrom rukopisu i urednosti kod neke djece JEST trosenje resursa na stvari koje njima nikada nece ici . U isto vrijeme ti resursi bi se mogli upotrebiti za puno veci napredak u nekom drugom podrucju.
    sto se tice fine motorike, postoje i drugi nacini , zanimljiviji od olovke i papira. Ali to zahtjeva razmisljanje izvan kutije, a to je uvijek tesko.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja jos uvijek nisam procitala link, ali mogu naslutiti iz vasih postova o cemu je rijec.
    ja pisem dosta rukom, kao i tanja imam dnevnik rada i pisem ga rukom, mada ce dosta rezultata mora prikazati graficki pa ih odmah unosim i sigma plot.
    nego na temu naucit ce pisati pisana slova, ako nestane struje, mi se cini na tren razumnim, a onda se sjetim kako mi u labosu imamo masinu za tipkanje, ako crknu kompjuteri da mozemo natipkati rad svima koji imaju srecu/nesrecu objavljivanja zanastvenog rada jasno je koliko je ovo fakat smijesno
    i tako smo ovo proljece masinu pospremili u ormar, u zabijeni kutak, jer smo cimerica i ja odlucile da vise nema smisla, da nam stoji nad glavom i zauzima mjesto.

a i kad pogledam svoj rukopis i rukopis moje bake to je jedno od drugog miljama udaljeno. ko zna sta je ona mislila o mom rukopisu.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 12.01.2014. at 10:23

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

spajalice, nasmijala si me s mašinom za pisanje. Mi smo svoju (na poslu) baš u petak bacili u rashod. Dugo je čekala, ali stvarno je bilo vrijeme za maknuti ju.
    Rukom pišem svaki dan na poslu, ali neke sitnice. Još uvijek znam pisati.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

citajuci tu po forumu (a i tekstove na portalima) zapravo vidim da imam srece sto moja voli pisati. uzasno puno pise. jos nisu u skoli ucili pisana slova, no ona je davno trazila da joj pokazem kako se pisano pise njeno ime pa se cesto tako znala potpisivati na crtezima.

iako puno vise tipkam, i dalje kad pisem pisem pisano i uzano mi je tesko pisati tiskanim slovima, sto zadnjih godina dosta jesam jer sam se sa starijom tako igrala (ostavljale smo si poruke, pisale pisma, pisala joj poruke zubic vile, djeda mraza- kakav je napor pisati 2 strane papira tiskanim slovima, ajmeeee).

na kompu je ali kad je, ne koristi mis (kao ni ja) vec touchped i mislim da na tome puno vise vjezba motoriku i koordinaciju pokreta nego misem.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja ću se samo podsjetiti da čim smo smjeli prestati pisati pisana slova (a to je bilo u 5. osnovne), pisala sam malim štampanim slovima
    i danas tako pišem, ali isto tako trudim se puno pisati rukom općenito
    ne sviđa mi se to da uopće prestanu pisati pisana slova, jer mislim da baš u tom razdoblju (niži razredi), da je izuzetno važno pisanje pisanih slova zbog spajanja raznih sinapsi u mozgu, kao ranije ono skakanje i vrtnja u krug

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ozbiljno?
    mi nikad nismo :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

niste smjeli što? prestati pisati pisanim slovima?
    do kraja osnovne ste pisali pisana slova?
    možda sam sad zabrijala, ali koliko se ja sjećam, u 5. osnovne sam pisala malim štampanim slovima, nisam spajala slova, osim onoga što mi je bilo lakše tako za napisati

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

s tim da mislim da smo nas dvije ista generacija

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

tko danas plete, hekla, ruli kukuruz, izrađuje uporabne predmete? zadnjih 50-etak godina to više ne radimo ali smo pisali. puno. mislim da je nebitno kakav će rukopis imati dijete u budućnosti, bitno je da vježba finu motoriku bar u tim prvim godinama školovanja. (da ne spominjem žnirance i čičke......)
    na žalost, čini mi se da se u školama sve manje radi na razvoju sposobnosti. štreberaj je u prvom planu. na kraju školovanja sve se vrati na početak. koje sposobnosti imamo?
    ako dijete razvije finu motoriku računalo nije prijetnja

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    niste smjeli što? prestati pisati pisanim slovima?
    do kraja osnovne ste pisali pisana slova?
    možda sam sad zabrijala, ali koliko se ja sjećam, u 5. osnovne sam pisala malim štampanim slovima, nisam spajala slova, osim onoga što mi je bilo lakše tako za napisati
    da, do kraja :D
    i ja mislim da smo.
    i u srednjoj (iako nitko nije provjeravao biljeznice, ali sav kontroliran tekst morao je biti pisanim slovima).
    covjece, kako si lovila biljeske tiskanim? :D

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nama se i u srednjoj u zadaćnici ocjenjivao rukopis. i to pisana slova, naravno
    i dan danas pišem pisanim slovima, u planer, u rokovnik na poslu, zabilješke. osim popise za trgovinu, one su jedine štampanim slovima. ali bez obzira na to, rukopis mi je oduvijek ružan i neuredan. pišem sitno i zgusnuto.
    mališa piše naširoko i ne pretjerano lijepo, ali uvijek rađe piše pisanim nego štampanim slovima

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Čitala sam članak.

Ali nikako ne mogu shvatiti kako je lakše pisati velikim ili malim tiskanim slovima nego pisanim? Ako ništa, brže je barem dvostruko.
    S druge strane je urednost, mislim da na tome ne treba inzistirati (malo upirati, možda ). U mojoj glavi je pismo prije svega funkcionalno pa tek onda estetsko (ako i onda).

Ja kao i casa, naložiti vatru bilo mi je sf. Ali kad malo bolje promislim, neka meni tog znanja. I heklanja, i vrta, i interneta.
    Od viška glava ne boli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    tko danas plete, hekla, ruli kukuruz, izrađuje uporabne predmete? zadnjih 50-etak godina to više ne radimo ali smo pisali. puno. mislim da je nebitno kakav će rukopis imati dijete u budućnosti, bitno je da vježba finu motoriku bar u tim prvim godinama školovanja. (da ne spominjem žnirance i čičke......)
    na žalost, čini mi se da se u školama sve manje radi na razvoju sposobnosti. štreberaj je u prvom planu. na kraju školovanja sve se vrati na početak. koje sposobnosti imamo?
    ako dijete razvije finu motoriku računalo nije prijetnja
    Ja, zbog gušta... Baš sam jučer sinu spajala kapu koju je isplela svekrva (više ne vidi dovoljno dobro da to može sama), znam heklati (i učim sina mlađeg jer je tražio ), puno cura odavde to zna i radi, puno muških se bavi štajaznam drvom i drugim stvarima. Rad rukama je važan! Rukopis je sastavni dio iste priče.

Meni dođe zlo kad vidim u školi 3/4 klinaca iz razreda u predugim hlačama jer mamice ne znaju skratiti nogavice ni rukom, a kamo li mašinom...

Meni dođe zlo kad vidim kako djeca ne znaju zavezati cipele (a moj stariji je imao ozbiljnih motoričkih smetnji, pa sam ga svejedno tjerala, ili baš UPRAVO radi toga da mu se motorika popravi). I uspio je.

Ne moramo danas to raditi zbog preživljavanja, ali bratemili, ne čini li vam se da se previše oslanjamo na znanja i vještine drugih? U svakodnevnom životu?

Danas su moji jeli lasagne za ručak (iz Lidla) a meni dan dugačak - ne kuham kao inače.... Lako je tako, ali treba imati novac za to. Eto, otplovili smo dalje od rukopisa...

Ja mislim da je šteta što današnja djeca ne uče u školi domaćinstvo, barem prišiti gumb i zabiti čavao, a bojim se da su pisana slova prva slijedeća za odstrel.

Uzalud vam trud, svirači, što možete napraviti kakvu god hoćete prezentaciju u power pointu (uz pomoć interneta) ako ne znate pročitati bakin recept za išlere zapisan krasopisom u tekicu??? Ja sam trenutno u fazi da baš to učim svoje mlađe dijete (6. razred - vizualna disleksija koja je prilično dobro sanirana). E, pa, kad može on savladati bakin i prabakin rukopis, nije to neka nuklearna fizika neshvatljiva prosječnom čovjeku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I dalje potpuno offt. Kad smo se prije 4 godine preselili, meni sa vss mm sa sss objašnjava kako zapalit vatru u pećici i ja kao učim i učim. I ode on na put radi posla, a ja sama kući s troje djece zovem okolo ljude da zapale više tu vatru, jer nam ziiima. I vrati se mm i kaže mi: A žali Bože faksa, kad bi se ti pored peći, drva, šišarki i šibica smrzla!
    Danas, naravno, palim vatru kao od šale...
    Tu smo negdje... Zauvijek ću pamtiti situaciju kad sam iznajmila jedan od svojih prvih stanova (u Dalmatinskoj, blizu Sv. Blaža) i tam je bila peć na drva. Došli su mi u goste dobar prijatelj i brat, a ja u peć ubacila kladu i pokušavam zapaliti šibicom.... Kako su mi se smijali! Prijatelj je naučio kuriti u vikendici, a moj brat nije volio vrtić ni boravak, pa je djetinjstvo proveo kod bake i dede i naučio kuriti peć na drva, cijepati i sve što treba. A ja - isto vss, pa se iskažem sa šibicom i kladom! Toliko o pismenosti! Sad sam naučila (u vikendici imamo peć na drva) ali bilo mi je kao i tebi!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam , ne vidim neku dramu u tome.
    moj sin zna puno bolje stvari koje ja ne znam. Puno se bolje sluzi racunalom, iznimno brzo tipka sa dvije ruke...to su vjestine kojima ja nisam bila izlozena u toj dobi, a sad sam daleko iza njega.
    Ako dode do kataklizme pa krepaju sva racunala , i ostanemo svi bez struje , i nestane svijet kakav poznajemo ...vjerujem da ce morati uciti loviti lukom i strijelom, i citati rucno pisane zapise.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moje su godine srednje, a i staromodna sam u duši, zato potpis na Peterlinine misli.
    Uvijek imam olovku u ruci, običnu grafitnu, stalno nešto črčkam, zapisujem (uvijek pisanim slovima), nikakve elektronske agende... dobri stari rokovničić i olovka.
    Ne vjerujem u izumiranje rukom pisanog teksta.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 12.01.2014. at 15:42

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

domaćinstvo i tehnički su mi bili omiljeni predmeti
    pa još kad smo u kabinetu razvijali film i pravili cb fotografije :nostalgicna:

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja ne bi tako daleko išla, pa sve te zaboravljene vještine se u stvari vrlo brzo nauče.

Ja se zapravo ne sjećam da me itko učio šiti, heklati, saditi, prišivati dugmad. Ono, zatreba ti, uzmeš iglu i konac i skratiš hlače. Kao i kuhanje. Neće biti za izložbu prvi put, ali stoti možda i hoće.

Mene više brine što ne bi znala npr. uloviti sebi i djeci večeru

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    da, do kraja :D
    i ja mislim da smo.
    i u srednjoj (iako nitko nije provjeravao biljeznice, ali sav kontroliran tekst morao je biti pisanim slovima).
    covjece, kako si lovila biljeske tiskanim? :D
    pisala sam najbrže u razredu
    i u osnovnoj i srednjoj
    kako? nemam pojma
    neka slova mi jesu spojena; možda bi moj rukopis bio kombinacija tiskanih i pisanih :eureka:

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Pišem, svaki dan, škrabam, recepte najviše
    Ponosna sam na svoju pazi sad, pernicu, stoji mi na radnom stolu, svakodnevno je u upotrebi. Ali ja ne pišem pisanim slovima, zapravo, ne sjećam se kad sam zadnji put pisala pisanim slovima, valjda lektiru? Pišem tiskanim slovima, ali ne iz razloga šta neznam pisana slova, nego moja pisana slova izgledaju odvratno! I kod mene to nije stvar vježbe, jer vježbala sam cijelu osnovnu, pa nisam nikad usavršila. Valjda je takav moj rukopis...

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pišem olovkom/penkalom svaki dan, nekoliko puta dnevno. bilješke, popise, zapise, jednostavne tablice. sve rukopisom. imam pernicu za svoja pisala. sviđa mi se pisati rukopisom.

generacija sam kojoj se urednost rukopisa vrednovala i u srednjoj školi.

ne znam zašto se rukopis gubi, ne sviđa mi se to.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pisanim slovima sam pisala cilu osnovnu i srednju skolu. danas na zalost puno brze tipkam i rukopis mi se bas pokvario u odnosu na onda :/
    cimavica izma uzasan rukopis, divim se uciteljici kako uopce to procita.
    zivcira me sta vec sad u 5 r. smije pisati velikim tiskanim slovima umjesto pisanim
    maza jos nije naucio sva slova pisat ali nadam se da ce pisati bar malo lipse od nje

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi smo morali i u srednjoj pisati pisanim slovima, mada nije mi nikad ni palo na pamet drugačije. Volim pisana slova i smatram da imam lijep rukopis (i drugi tako kažu).
    Ne sekiram se da li će dijete koristiti pisana slova ili ne, meni su nekako važnije "vještine preživljavanja", ne zato jer mislim da bez njih ne može, nego mi je nekako smiješno da se to ne zna (npr. koristiti nož, sjekiru, grablje, lopatu, luk i strijelu,...).
    Moje dijete zna več više godina zapaliti vatru (valjda od 3. ili 4.), zna cijepati drva, gađati lukom i strijelom,... prepoznati voće i povrće, zna kako se zasadi drvo, kako se posije nešto što raste iz sjemena, što je korov, nekakve osnove kulinarstva (gdje ide ošto, gdje glatko brašno, razbiti jaje,...), zabiti čavao čekićem, izvaditi čavao iz daske, razlikuje križni i obični odvijač i koristi ih, razbiti orah, razlikovati zrelo i nezrelo voće i povrće,..., znati koristiti šmirgl papir, znati ofarbati nešto,.... Negdje sam več napisala kako su on i frend prije par godina uzeli alat, zavukli se pod kuhinjski stol i nakon nekih pola sata rastavili ga na sastavne dijelove.
    Ne smatram da bi to svi trebali znati, to su samo stvari koje su meni osobno važnije od toga da li pisana slova imaju budućnost ili ne.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čovječe, impresivno :shock:
    Ni ja baš nisam sigurna gdje ide oštro, a gdje glatko brašno

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ko Rahela,cim su nam prestali kontrolirati rukopis (6.-7. razred), prestala sam povezivati vecinu slova. Ja i danas puno pisem, na poslu svaki dan sve pripreme pisem rukom i rukopis mi je sve grđi. Ja to povezujem s godinama

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja pisem jako malo, ali (osim popisa za ducan - a to ze zato da i netko drugi moze procitati) u principu pisanim slovima. Uopce mi nije palo na pamet da to izlazi iz upotrebe?! Cijelo skolovanje pisem pisana slova, i rukopis mi je apslolutno grozan, ciste zvrljotine, ali ja se nekako obicno snadjem (iako znam po 10-ak sekundi pogadjati kasnije koja je to rijec koju sam napisala ) Pisati stampana slova je puno sporije, ne vidim zasto djeca to preferiraju.

(PS - mi smo u vikendici nabavili mini-brener na kartusu, od onda napokon nemam taj osjecaj ocaja i ljutnje na sebe da nikako ne uspijevam upaliti vatru a u kuci ledeno. Eto, ja bi i dalje uz sibice i drva vjerojatno se smrzla, a kamoli bez sibica )

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nije to nešto što čovjek treba ići ciljano naučiti, samo smatram da ne treba dijete štititi od stvarnog života (barem te vrste).
    Ako palimo vatru ne tjeram ga da se odmakne, negu mu pokažem kako se slaže papir, kako drva i dam mu da zapali šibicu i vatru, pa onda pojašnjavam zašto je vatra opasna i kako se vatrom rukuje, isto tako s bilo kakvim vanjskim radovima, a kako smo zadnjih godina radili puno i nekih adaptacija i vrt i voćnjak,... imao je priliku svašta naučiti kako funkcionira.
    Ponavljam mu i kako treba reagirati ako se zapali čovjek, isto kao što mu u šoping centru volim napomenuti kome se treba javiti ako se izgubi, kako reagirati u toj situaciji,...
    Valjda će nešto ostati u glavi.

Isto kad kuham, od malena je volio "pomagati", nekako mi je bilo lakše uključiti ga, pa neka isprobava, važe ako treba, dodaje,... Kuhinja poslije izgleda kao da trebamo vatrogasce da je operu, ali ok, nešto je naučio.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma jel mi uopće pričamo o istim stvarima?

meni je ovo pisano pisanim slovima http://free-vt.t-com.hr/ksenijav/Fre...Scan%2004.jpeg

a ovo su mala tiskana slova pisana rukom http://www.pohrani.com/f/2C/U/4NWdHfSw/p2010048.jpg

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pisem jako malo, ali (osim popisa za ducan - a to ze zato da i netko drugi moze procitati) u principu pisanim slovima. Uopce mi nije palo na pamet da to izlazi iz upotrebe?! Cijelo skolovanje pisem pisana slova, i rukopis mi je apslolutno grozan, ciste zvrljotine, ali ja se nekako obicno snadjem (iako znam po 10-ak sekundi pogadjati kasnije koja je to rijec koju sam napisala ) Pisati stampana slova je puno sporije, ne vidim zasto djeca to preferiraju.

(PS - mi smo u vikendici nabavili mini-brener na kartusu, od onda napokon nemam taj osjecaj ocaja i ljutnje na sebe da nikako ne uspijevam upaliti vatru a u kuci ledeno. Eto, ja bi i dalje uz sibice i drva vjerojatno se smrzla, a kamoli bez sibica )
    ja tvrdim da brže pišem malim štampanim slovima, nego ti pisanim

edit: da ne zvučim bezobrazno; bilo bi mi drago da to nekako možemo provjeriti
    Posljednje uređivanje od rahela : 12.01.2014. at 19:01

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    ja tvrdim da brže pišem malim štampanim slovima, nego ti pisanim
    edit: da ne zvučim bezobrazno; bilo bi mi drago da to nekako možemo provjeriti
    S obzirom da ja pisem 99% svega sto pisem na tastaturi vjerujem da bi pobjedila moja pisana slova i svojim pisanim a kamoli stampanim. Ali meni osobno su moja pisana puno brza za pisati od stampanih, kod stampanih se preznojim. S tim da ja stampam samo velika slova, ova mala upoce i ne znam pisati, ako i probam nakon 3 slova ih automatski spajam (ma spajam i stampana, pa mi ni ona nisu najcitkija )

(ali ako hoces mozemo natjecanje u daktilografiji)
    Posljednje uređivanje od sillyme : 12.01.2014. at 19:08

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u daktilografiji nisam nešto jaka - tu bi me garant dobila
    koristim samo 6 prstiju

blesavo zvuči, ali fakat sam u školi pisala/prepisivala/lovila bilješke najbrže i prilično uredno - ono, svatko bi bez ikakvog problema čitao napisano
    al, neću više o svom autu, mogu sad i drugi malo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •