Pokušat ću skratit za one koji nas ne poznaju ili se ne sjećaju, curka T. danas 9 godina. Rođena u 36tj, apgar 8, krvarenje u mozgu, neurorizična, distoni sindrom, hipertonija jedne strane-ne znam više koje, mislim lijeva. Uglavnom prošli smo sve vježbe, neuropedijatre, dopust za dijete s PP, kašnjenje u govoru, psihologe, logopede, sve ono što ide u kompletu, od okuliste, probira sluha, snimanja bubrega, sve što ide. S neke 3 god završile su vježbe, sve 5, ne sjećam se kad i ortoped je rekao da se svod tabana lijepo počeo dizati, međutim vidim ja da i dalje ona zabacuje prema unutra jednu nogu.
I kako vrijeme prolazi vidim da zabacuje sve više (ono kad hoda) i pomalo i drugu, vidim da se tabani užasno spuštaju, gotovo da ona kost bočno dotaknu pod (unutarnja strana) i na pregledu za školu mi dr. savjetuje ortopeda i kontrolu tabana, kao nosit će uloške.
od dr. opće prakse sam tražila uputnice i za fizijatra i ortopeda, odemo kod ortopeda. On nam je rekao da ništa od tog nema veze s njenim problemima od prije, niti s tabanima, da su problem kukovi, bedra se uvijaju prema unutra i kako to već ide oslonac na unutranju stranu stopala i samim tim spuštena stopala. Znaći da nam fizijatar ne treba i da odradimo vježbe (hod na prstima, hod na peti, hod s lopticom među prstima) ta da dođemo (plača se 1000kn) po nekvu spravu koju bi nosila po noći i koja bi te bedrene kosti izvijala prema vani.
igrom slučaja upoznam ženu koja je fizijatar, pregleda mi malu i kaže da zbog njenog tonusa, koji uvijek pod stresom se može opet povisiti da takvo nešto bi joj samo štetilo, i da zaista da su problem kukovi, nategnuti mišići, tetive, i da to sve vježbama trebamo razgibati, rastegnuti, produžiti. Srećom mala ide na balet, ritmiku i ritmičku gimnastiku tako da dosta od tog tamo i rade.
međutim ja sam zbunjena, ne znam od kuda početi, odselili smo se, nemam kontakta ni s dr. Jukicom (fizijatar) ni dr. Rešić, ni njenim pedijatrom. Mislim da one ni ne rade s većom djecom i Split mi je sad daleko, mi smo u Istri. preporuka nam je Klaičeva.
Ne znam kako da se naručim da se odrade svi pregledi po potrebi, neuropedijatar, fizijatar i ortoped, s tim da bi ja na svoju ruku (platila i MR mozga), želim jednom zauvijek riješiti njene probleme i dobiti konkretno mišljenje, a ne da liječnici imaju oprećna mišljenja.
Molim vas pomoć...smjernice, gdje prvo, po uputnicu, za koga, kako, i ako je netko imao sličan problem.![]()