Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: kako izaći na kraj kao stanodavac s nesavjesnim podstanarima

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno kako izaći na kraj kao stanodavac s nesavjesnim podstanarima

Dakle ja kao magnet za nesavjesne podstanare.kako se vi kao stanodavci osiguravate od nesavjesnih podstanara?stanarina kao polog ok, to uzimam, no evo događa se već drugi put da imaju duga za režije, stanarinu za tekući mj nisu platili..i sad ako ih izbacim izvisit ću jer polog u visini jedne stanarine neće pokriti i jedno i drugo. kako se vi osiguravate protiv takvih??na koji način izdajete stan i štitite sebe od nesavjesnih podstanara?na koji način ih kontrolirati najlakše i najučinkovitije?ja na početku uzimam odreske svaki mj a onda svakih par mj tražim odreske i stanja brojila pa provjerim, no uz svu općenito životnu strku ne stignem baš ažurno voditi računa o tome svaki mj, ne idem tamo, ne maltretiram ljude, ne ulazim im u stan..misleži ako redovoto plaćaju stanarinu da se brinu i o svemu drugom jer ipak žive u tome, no izgleda da nie tako. Sad sam uvela da mi uslikaju ili skeniraju svaki mj odreske i pošalju na mail jer više ne znam kako doskočiti svemu tome i uvesti red.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam svojedobno svojoj gazdarici svaki mjesec faksiravala placene racune, mislim da ti je to ok traziti.

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nisam stanodavac nego podstanar. Prošli stanodavci došli su u stan dva tri puta kad je trebalo zamijeniti veš mašinu i izbaciti neki namještaj. Plaćali smo im preko interneta i ama baš nijednu uplatnicu nismo trebali pokazati. Razvio se neki odnos međusobnog povjerenja od samog početka, ali stvarno i jesmo izvršavali svoje obveze.
    Današnji stanodavci su zamolili da potpišemo ugovor, to smo s oduševljenjem prihvatili (i mi smo mislili to predložiti). U njemu su ipak neke obveze, obostrane, navedene. Navodi se i koje su režije podstanari dužni platiti. Na taj način bi ih ipak mogla pravno goniti ukoliko ne pomire režije do nekog roka koji im navedeš. Naši stanodavci za nas plaćaju porez državi.
    Ja bih predložila za početak najavu i odlazak k njima. Razgovor o mogućim razlozima, dogovor o roku plaćanja i obavezno faksiranje, mejlanje ili nalaženje s njima da pokažu uplaćene potvrde. Ako nije potpisan ugovor - razmisliti o tome. Kako malo štiti njih, tako isto malo štiti i tebe.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Najpoštenije kako sam ja imala, ugovor sa svim pravima i obvezama i objašnjenje otkaznog roka (prijavljen poreznoj), porez plačate po pola, polog jedna stanarina + polog nekakvih procijenjenih mjesećnih troškova, i svaki mjesec jednom dođi po stanarinu u unaprijed dogovoreno vrijeme, mi smo se dogovorili od 1. do 5.og tekučeg mjeseca.
    Tada kada dolaziš po stanarinu, moraju ti biti plačeni i računi od proteklog mjeseca i pokazani na uvid, pogledaš brojila i dr. Ujedno vidiš (bez puno šetanja po kući) i kako održavaju stan.
    I to ti kažem sa stajališta nekadašnjeg najmoprimca, to je jedino ispravno za tebe, jer ma koliko mi kukali na najmodavce, podstanara zaista ima svakakvih i uvijek je veća šteta po tebe. Em su u stanju razvalit cijeli stan, em su u stanju nabit dugove da ti pozlije.

I ja sam inzistirala uvijek koliko je moguće, RTV pretplata na najmoprimca, MAXtv, B net, telefon i slično što zaista ne treba biti na tvoje ime.

Sretno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

sve račune za stan svojih roditelja koji ga daju u najam plaća MM, a onda javi podstanarima koliko mu, uz najamninu, taj mjesec duguju (on njima pokaže račune ili kopije, ne znam više točno). nikad se ne bi smjelo dopustiti da se ta dugovanja nagomilaju. čak i ako je takva situacija da neki mjesec ne mogu na vrijeme platiti (refundirati) smatramo boljim da su oni dužni nama nego mi (odnosno njegovi roditelji) pružateljima usluga. pisani ugovor te formalno štiti (rekla bih više psihološki no stvarno), ali ukoliko nije solemniziran, kada ima snagu ovršne isprave, isto ti ga dođe s njim ili bez njega (inače, nije loše proučiti Zakon o najmu stanova, čisto se malo informirati). i za najmoprimce i za najmodavce, ovi su odnosi ruski rulet.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mi sad podstanarom imamo ugovor, ovjeren kod bilježnika, sad mu planiram dodati i ovršnu klauzulu (to smo zaboravili ali ovaj podstanar nam je za sad super pa se nisam niti žurila s tim). U ugovoru piše da se svi neplaćeni računi terete na njega i da ja za njih nikako ne mogu biti odgovorna. Za struju imamo sa HEP-om ugovor o samoočitanju pa mi svaki mjesec podstanar javlja stanje brojila i onda ja to preko interneta šaljem HEP-u. Tamo odmah vidim stanje plaćeno-neplaćeno. Istu stvar možeš i na stranicama od plinare vidjet. Druge stvari nisam do sad provjeravala ali to je stvar jednog telefonskog poziva...
    Televiziju i internet on ima na svoje ime...
    Stanarinu mi uplaćuje na tekući svaki mjesec do 15.-tog u mjesecu.

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    Najpoštenije kako sam ja imala, ugovor sa svim pravima i obvezama i objašnjenje otkaznog roka (prijavljen poreznoj), porez plačate po pola, polog jedna stanarina + polog nekakvih procijenjenih mjesećnih troškova, i svaki mjesec jednom dođi po stanarinu u unaprijed dogovoreno vrijeme, mi smo se dogovorili od 1. do 5.og tekučeg mjeseca.
    Tada kada dolaziš po stanarinu, moraju ti biti plačeni i računi od proteklog mjeseca i pokazani na uvid, pogledaš brojila i dr. Ujedno vidiš (bez puno šetanja po kući) i kako održavaju stan.
    I to ti kažem sa stajališta nekadašnjeg najmoprimca, to je jedino ispravno za tebe, jer ma koliko mi kukali na najmodavce, podstanara zaista ima svakakvih i uvijek je veća šteta po tebe. Em su u stanju razvalit cijeli stan, em su u stanju nabit dugove da ti pozlije.

I ja sam inzistirala uvijek koliko je moguće, RTV pretplata na najmoprimca, MAXtv, B net, telefon i slično što zaista ne treba biti na tvoje ime.

Sretno
    Gotovo sa svim bih se složila, ali ne bih nikada uopće razmišljala o ulasku u stan u koji bi mi najmodavac dolazio svaki mjesec u provjeru, po stanarinu i provjeravao kako održavam stan. Stan i plaćam da imam "svoja" četiri zida, a ne da me netko provjerava i pregledava. Istina je da najmodavac može imati veću štetu, ali to je uvijek jedan rizik pri iznajmljivanju stana, zato i postoji ugovor, a i oni prethodni razgovori s potencijalnim najmoprimcima kad se stekne neki dojam o njima.

pužić, ova opcija koju Riječanka zvuči dobro. Možda bi u tom razgovoru mogla to ponuditi podstanarima, s obzirom da su se pojavili problemi. Njima je određena poruka da moraju podmirivati na vrijeme, a tebi je neizbježan neko vrijeme veći angažman.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pardon krivo - plinara to nema... Smotala sam se... Ali opet možeš nazvat i provjerit...
    Ako imaš takvih iskustava onda možda stvarno da ubuduće tražiš i polog za režije... Nama je ovo prvi podstanar i nemamo problema s njim tako da se nisam previše zamarala...

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imam ja ugovor sa svim podstanarima i tamo su točno određene prava i obveze i moje i njihove, otkazni r najma momentalan s moje str ako ne poštuju zadano, struja, voda, plin i to su na moje ime sa ugovorom za samoočitanje a b net i sve dodatno na njihovo..sva uredno potpisano. ja uvijek imam podstanare na duže vrijeme, i na početku ih kontroliram prvih par mj , pa kad se stekne povjerenje i mene ponesu životne obaveze nisam tako striktna svaki mj misleći da su svi pošteni i da vode brigu o tome gdje i kako žive. no, eto izgleda da ispadam naivna.Imam ja i registraciju d aprovjerim dugovanja preko neta, ma sve (iznajmljujem već 7 god stan) ali kad mi ne šalju stanja brojila redovito..kako sam gore rakla nemam običaj ulaziti ljudima u stan i njuškati jer oni plaćaju za to i poštujem privatnost ali isto tako me jako nervira i neodgovorno je neplaćanje obveza a još više što mi se neće javiti na tel..Može li mi netko na pp poslati primjer ugovora koji potpisujete s tim dodatkom ovršnim i proceduru. da možda to uvedem?neki moji prijatelji uzimaju zadužnice na osobno ime pa ovrhu stave ako ne plaćaju..no to teško tko će dati, istot ako je problem i polog za cca trošak režija. jedva da imaju za taj prvi mj duplu stanarinu (poloj + najam)

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Naš ugovor nema taj dodatak za ovrhu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Uhhh, ja sam i stanodavac i stanoprimac.

I imala sam svakakvih iskustava, od najboljih do najgorih.

Iskreno, kad netko želi nekog preveslati može to napraviti uvijek. Imam sreću sa sadašnjim gazdama, pošteni oni i mi. Niti inzistiraju na nošenju uplatnica jednom mjesečno, niti nam vise u stanu. Baš radi toga uvijek ih volim pozvati na kavu i kolače, i sviđa mi se smjer u kojem ide naš odnos.

A s druge strane, nastojim razumjeti i svoje podstanare kad kasne koji dan s računima ili stanarinom, jedino inzistiram da za to obavezno znam. Polog ne uzimam više, nemaju ljudi novaca i sigurna sam da im je veliki problem iskeširati duplu stanarinu prvi mjesec. Za sada stvarno imam sreće, ali spremna sam i na rizik poslovanja, odnosno da mi se može dogoditi da me netko prevari.

Za sada, kažem, ovaj odnos uzajamnog povjerenja funkcionira na obje strane.

more avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja kao višegodišnji podstanar smatram da je sasvim u redu da mi stanodavac dolazi jednom mjesečno, uz obaveznu najavu, dobije plaćene uplatnice i uvjeri se da je stan u normalnom stanju.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj more prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kao višegodišnji podstanar smatram da je sasvim u redu da mi stanodavac dolazi jednom mjesečno, uz obaveznu najavu, dobije plaćene uplatnice i uvjeri se da je stan u normalnom stanju.
    ha-ha, a meni baš obratno- kao višegodišnjem podstanaru je to potpuno nepojmljivo i to mi je jedan od uvjeta za najam stana.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Meni je ok da dode jednom u pola godine

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam bila jednom podstanar ali u drugoj zemlji. Obicaji totalno razliciti. Morali smo dati 1 mjesec pologa (koji je ujedno i garancija) i jedan mjesec provizije agenciji (jer nitko ne sklapa ugovor bez agencije) i jedan mjesec najamnine - znaci odmah najamnina x3 a da nismo ni uselili.
    Onda dalje, rezije se placaju po pausalu direktno vlasniku, kojem stizu svi racuni, on 1x godisnje do 30.6. iduce godine napravi obracun. Otkazni rok je bio 3 mjeseca neki standardni a izvanredni ako ne placamo, ako se susjedi bune a mi na dva prigovora primljena preporucenom posiljkom se ne "popravimo" i sl. Vlasnika smo vidjeli tokom najma stana 1x kad smo se zalili da ne rade sve uticnice u kuhinji, pa je dosao s elektricarem. Sve ostalo preko tekuceg racuna. Moram priznati da ovo i nije bio los nacin, nema "iznenadjenja" u 12-om zbog grijanja i sl, bar su godisnji troskovi ujednaceni...

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u njem se tako u paušalu plaćaju režije vlasniku i on dalje plaće sve račune, nakon pola g ili god napravi presjek i vidi dal trebate dodati ili ste preplatili..kod nas mislim da to nebi funkcioniralo jer čim ljudima kažeš da treba nešto extra ili unaprijed dati vidiš klapnu pred očima..teško je i ja razumijem i razumijem i ako kasne par dana s plaćanjem samo želim da mi se to javi i da se dogovorimo . način da mijenjaju tel br stalno i ne javljajuse je nešto što me ljuti više od svega..što se gore spomenutog povjerenja tiče ja sam na žalost kako sam u prvom postu naposala magnet za probleme i desilo mi se da su nestali preko noći , usput zabunom kao odnijeli tv moj i tak još par stvari i ostavili dugove..više ne vjerujem nikome i bez pologa ne izdajem. jedino što mogu izaći u susret da ga daju u dva puta npr.ugl za sad sam uspjela dogovoriti slanje mailom odrezaka pa ćemo vidjeti dalje.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ako stavljaš ovršnu klauzulu u ugovor onda kod bilježnika moraš napraviti solemnizaciju. To je skuplje. Ali dobivaš sigurnost da istog trena kada nastane dug ti možeš tim ugovorom napraviti ovrhu. Za detalje se raspitaj kod bilježnika ili nekog odvjetnika, neka ti to oni sastave.
    Ja to sad nisam napravila ali kažem - još su mi iskustva pozitivna...
    Kad se odlučim i ulovim vremena onda ću naći nekog da mi to sastavi.
    A svojem podstanaru nisam bila u stanu od kad se uselio... Nekako mi je to normalno iako imam pravo doći kada hoću uz najavu...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi nismo nikakve rezije placali vlasniku u Njemackoj, nego elektri, toplani itd. Dug je bio moj, a ne od vlasnika stana. Njega nisam nikad ni vidjela, niti znam tko je. Sve sam s agencijom komunicirala, a ugovor o podstanarstvu je na dvadesetak stranica. Polog stoji i dobivas kamate na njega. Stan moras ulickati 100%, stolariju uglancati, pecnicu oribati i lijepo okreciti kad iseljavas i ta kontrola je bila jako stroga.
    U zg sam bila godinama podstanar. Svakakvih iskustava, al nisam voljela gazde koji su dolazili k meni. Jednima sam ja doma isla s placenim racunima. To mi je bilo manje iritantno. Da iznajmljujem, iskljucivo ugovor.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo za porez prvi put čujem, a bila sam svojevremeno podstanar. O kojem porezu se radi?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sarasvati prvotno napisa Vidi poruku
    Gotovo sa svim bih se složila, ali ne bih nikada uopće razmišljala o ulasku u stan u koji bi mi najmodavac dolazio svaki mjesec u provjeru, po stanarinu i provjeravao kako održavam stan. Stan i plaćam da imam "svoja" četiri zida, a ne da me netko provjerava i pregledava. Istina je da najmodavac može imati veću štetu, ali to je uvijek jedan rizik pri iznajmljivanju stana, zato i postoji ugovor, a i oni prethodni razgovori s potencijalnim najmoprimcima kad se stekne neki dojam o njima.
    Potpis debeli.
    Nama je isto uvjet bio da se ne moramo sastajati svaki mjesec, pa ja nekad nemam vremena ni sa sobom se sastati... Da ne placam struju redovno vrlo brzo bi nam je iskljucili, platim ponekad cak i nesto sitno za garazu kojoj nemamo pristup jer se ne stignemo naci...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nasem bivsem stanodavcu su podstanari napravili tisuce dem stete (digli parkete, neplacali rezije i sl).
    Kad smo mu mi rekli da bi otkupili od njega stan prvo nije htio, no kad smo mu rekli da cemo brzo iseliti cim nadjemo stan ipak se predomislio
    Ja ne bi dolazila u posjet stalno ali prvih par mjeseci bi vjerojatno u pocetku povremeno provjeravala situaciju i u stanu, ne samo pratila rezije.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja sam samo u jednom stanu (od njih 11) imala ugovor. Svaki put kad bi pitala stanodavca za ugovor, odgovor je bio ili da onda ja placam cijeli porez (a 10 posto od 3 tisuce kuna je dosta), ili bi mislili da sam ja kakva inspekcija pa bi rekli da naravno moze ugovor preko telefona, a kad bi dosla vidjet stan, onda kazu da ne bi ugovor. I ono najmrze: svi gledaju kako da te sutnu van kad dode sezona, jer tu u tjedan dana zarade puno vise.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bila sam podstanar na faxu, bilo je svakakvih stanodavaca i onih koji su dolazili uz najavu, onih koji su dolazili kad mene nije bilo i onih koji nikad nisu dolazili.
    Ugovor nisam nikad imala, a tada je postojala porezna olakšica za podstanarinu, tako da mi je moglo biti korisno.
    Da iznajmljujem svoj stan (što planiram u budućnosti) inzistirala bih na pologu od bar jedne mjesečne stanarine i na tome da ja plaćam režije, a podstanari mene refundiraju odmah, zajedno sa stanarinom.
    Također bih dolazila u provjeru stanja stana, bar jednom u dva mjeseca.
    Previše sam se trudila i odricala kako bih stekla taj stan i stvari u njemu, da bih vjerovala podstanarima koje ne poznajem. Pa kome bi odgovaralo tako poslovati, unajmio bi stan, kome ne bi - nebi unajmio. Simple.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Water prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo za porez prvi put čujem, a bila sam svojevremeno podstanar. O kojem porezu se radi?
    Porez o dohotku od najma stana.

Ja kao najmoprimac ga uvijek placam (jer uvijek predam kopiju ugovora Poreznoj), i ne trazim da ga napola plati podstanar. Prihod od stanarine koju mi placa) je moj, pa mi je logicno i da porez bude moj.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Bravo elly. Kad je stanodavac ok to je i logicno. Ja jos na takvog nisam naisla. U mom gradu tko ima nekretninu viska je jako bogat covjek. A takvima obicno nikad dosta, oa tako i porez prevaljuju na najmoprimce.

Posljednje uređivanje od S2000 : 14.01.2014. at 10:37

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kod nas u dbk valjda na prste jedne ruke mozes nabrojati stanodavce koji su kao elly
    uglavnom svi traze od podstanara, ako zele da ih se prijavi, da onda uz stanarinu plate i taj porez
    i ja sam bila podstanar u dbk od '95 do '06. godine
    to je moje iskustvo

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mit akodjer imamo ugovor i mi placamo porez.
    nemamo klauzulu o ovrhi.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj alkemicar prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas u dbk valjda na prste jedne ruke mozes nabrojati stanodavce koji su kao elly
    uglavnom svi traze od podstanara, ako zele da ih se prijavi, da onda uz stanarinu plate i taj porez
    i ja sam bila podstanar u dbk od '95 do '06. godine
    to je moje iskustvo

A ja od 2003.do neki dan... ljudi su ovdje posebna sorta

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sad, sve to ovisi o visini stanarine. Ja sam visinu stavila tako da bude ono što sam mislila + taj porez, a plaćam ga (fizički) ja.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sad, sve to ovisi o visini stanarine. Ja sam visinu stavila tako da bude ono što sam mislila + taj porez, a plaćam ga (fizički) ja.
    S obzirom na to da porez ide u postotku od iznosa stanarine, ako si digla stanarinu radi njega, onda ti i to povisuje iznos samog poreza.... (OK, opet s obzirom na to da se obracunava u postotku, nisi si podigla iznos poreza puno).

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Porez o dohotku od najma stana.

Hvala, to sam i pretpostavila.

Ja kao najmoprimac ga uvijek placam (jer uvijek predam kopiju ugovora Poreznoj), i ne trazim da ga napola plati podstanar. Prihod od stanarine koju mi placa) je moj, pa mi je logicno i da porez bude moj.
    Tako je, to je skroz logično i po zakonu pa me je iznenadila nine kad je napisala da je pošteno da se porez plaća napola, nije tu ništa pošteno - to je po meni čista pljačka.

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mi fukcionisemo tako sto naplatimo 1. I poslednju kiriju + depozit koji im se vraca ukoliko je sve u redu. Ukoliko su svi racuni placeni I nema nikakve stete napravljene deposit se vraca, on je u visini jedne kirije I cesto dopustamo placanje istog u ratama, previse je traziti tri kirije odjednom.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisam sve iščitala, ali pužić; možeš tražiti da ti polog plate u visini jedne stanarine s režijama, a stanarinu im daj jednu-dvije da plate na rate ako im već želiš izlaziti u susret?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam sve iščitala, ali pužić; možeš tražiti da ti polog plate u visini jedne stanarine s režijama, a stanarinu im daj jednu-dvije da plate na rate ako im već želiš izlaziti u susret?
    Taj polog bi trebao stajati oročen u banci (na rok od mjesec dana da se može brže do novca po raskidu ili po nekom dogovoru s najmoprimcem ako želi veću kamatu) i vlasnik pologa bi po raskinutom ugovoru trebao raspolagati s cjelokupnim ulogom. Na 5000 kn (npr. stanarina + režije) se godišnje dobije bar 100 kn.

Polog je zbilja većini ljudi puno novca, al ako se nešto dogodi u stanu, onda to ne rješava zapravo puno stanodavcu. Pokrije recimo lakiranje parketa. U Zagrebu je pak veliki broj stanova koji se iznajmljuje vrlo neugledan. Kad se to ne radi profesionalno, nego "kad umre baba".

Da mogu unajmiti pod istim uvjetima kao u Njemačkoj stan, ne bih ga nikad kupovala. Možeš preseliti ako ti više ne odgovara, ili zbog posla ili zbog novog člana obitelji ili zbog toga što su djeca otišla od kuće ili zbog napornih susjeda ili čisto zbog promjene.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •