Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: kako izaći na kraj kao stanodavac s nesavjesnim podstanarima

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Najpoštenije kako sam ja imala, ugovor sa svim pravima i obvezama i objašnjenje otkaznog roka (prijavljen poreznoj), porez plačate po pola, polog jedna stanarina + polog nekakvih procijenjenih mjesećnih troškova, i svaki mjesec jednom dođi po stanarinu u unaprijed dogovoreno vrijeme, mi smo se dogovorili od 1. do 5.og tekučeg mjeseca.
    Tada kada dolaziš po stanarinu, moraju ti biti plačeni i računi od proteklog mjeseca i pokazani na uvid, pogledaš brojila i dr. Ujedno vidiš (bez puno šetanja po kući) i kako održavaju stan.
    I to ti kažem sa stajališta nekadašnjeg najmoprimca, to je jedino ispravno za tebe, jer ma koliko mi kukali na najmodavce, podstanara zaista ima svakakvih i uvijek je veća šteta po tebe. Em su u stanju razvalit cijeli stan, em su u stanju nabit dugove da ti pozlije.

I ja sam inzistirala uvijek koliko je moguće, RTV pretplata na najmoprimca, MAXtv, B net, telefon i slično što zaista ne treba biti na tvoje ime.

Sretno

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    Najpoštenije kako sam ja imala, ugovor sa svim pravima i obvezama i objašnjenje otkaznog roka (prijavljen poreznoj), porez plačate po pola, polog jedna stanarina + polog nekakvih procijenjenih mjesećnih troškova, i svaki mjesec jednom dođi po stanarinu u unaprijed dogovoreno vrijeme, mi smo se dogovorili od 1. do 5.og tekučeg mjeseca.
    Tada kada dolaziš po stanarinu, moraju ti biti plačeni i računi od proteklog mjeseca i pokazani na uvid, pogledaš brojila i dr. Ujedno vidiš (bez puno šetanja po kući) i kako održavaju stan.
    I to ti kažem sa stajališta nekadašnjeg najmoprimca, to je jedino ispravno za tebe, jer ma koliko mi kukali na najmodavce, podstanara zaista ima svakakvih i uvijek je veća šteta po tebe. Em su u stanju razvalit cijeli stan, em su u stanju nabit dugove da ti pozlije.

I ja sam inzistirala uvijek koliko je moguće, RTV pretplata na najmoprimca, MAXtv, B net, telefon i slično što zaista ne treba biti na tvoje ime.

Sretno
    Gotovo sa svim bih se složila, ali ne bih nikada uopće razmišljala o ulasku u stan u koji bi mi najmodavac dolazio svaki mjesec u provjeru, po stanarinu i provjeravao kako održavam stan. Stan i plaćam da imam "svoja" četiri zida, a ne da me netko provjerava i pregledava. Istina je da najmodavac može imati veću štetu, ali to je uvijek jedan rizik pri iznajmljivanju stana, zato i postoji ugovor, a i oni prethodni razgovori s potencijalnim najmoprimcima kad se stekne neki dojam o njima.

pužić, ova opcija koju Riječanka zvuči dobro. Možda bi u tom razgovoru mogla to ponuditi podstanarima, s obzirom da su se pojavili problemi. Njima je određena poruka da moraju podmirivati na vrijeme, a tebi je neizbježan neko vrijeme veći angažman.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sarasvati prvotno napisa Vidi poruku
    Gotovo sa svim bih se složila, ali ne bih nikada uopće razmišljala o ulasku u stan u koji bi mi najmodavac dolazio svaki mjesec u provjeru, po stanarinu i provjeravao kako održavam stan. Stan i plaćam da imam "svoja" četiri zida, a ne da me netko provjerava i pregledava. Istina je da najmodavac može imati veću štetu, ali to je uvijek jedan rizik pri iznajmljivanju stana, zato i postoji ugovor, a i oni prethodni razgovori s potencijalnim najmoprimcima kad se stekne neki dojam o njima.
    Potpis debeli.
    Nama je isto uvjet bio da se ne moramo sastajati svaki mjesec, pa ja nekad nemam vremena ni sa sobom se sastati... Da ne placam struju redovno vrlo brzo bi nam je iskljucili, platim ponekad cak i nesto sitno za garazu kojoj nemamo pristup jer se ne stignemo naci...

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo za porez prvi put čujem, a bila sam svojevremeno podstanar. O kojem porezu se radi?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Water prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo za porez prvi put čujem, a bila sam svojevremeno podstanar. O kojem porezu se radi?
    Porez o dohotku od najma stana.

Ja kao najmoprimac ga uvijek placam (jer uvijek predam kopiju ugovora Poreznoj), i ne trazim da ga napola plati podstanar. Prihod od stanarine koju mi placa) je moj, pa mi je logicno i da porez bude moj.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Porez o dohotku od najma stana.

Hvala, to sam i pretpostavila.

Ja kao najmoprimac ga uvijek placam (jer uvijek predam kopiju ugovora Poreznoj), i ne trazim da ga napola plati podstanar. Prihod od stanarine koju mi placa) je moj, pa mi je logicno i da porez bude moj.
    Tako je, to je skroz logično i po zakonu pa me je iznenadila nine kad je napisala da je pošteno da se porez plaća napola, nije tu ništa pošteno - to je po meni čista pljačka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •