-
konstantna upala vanjskog uha
jel ima koga da je prolazio s djetetom ceste upale vanjskog uha?
nama je ovo 7 upala u godini dana.
3 na proljece,4 od kad je jesenas krenuo u skolu.
muci se jako,boli grozno,traje po 7-10 dana.
dr nam ne zna reci zasto ima tako ceste upale,bris uha uredan,cekamo pregled otorinca.
kapamo svaki puta,zadnjih dva puta cak dobio i atb,pazimo da od jeseni nosi kapice,bazene nismo vidli od 10mj,doma jedino moci uha 2x tjedno kad pere kosu (pocela mu se cesto mazati pa moramo).
vise smo ludi.
za novu god je dobio upalu,trajala tjedan dana,kapali maxitrolom i pili atb,proslo za 7 dana,danas se vec tuzi da ga uho opet boli..
meni se cini da to njemu uopce ne prolazi nego samo tinja pa malo malo bukne
inace je kao vanjska upala bezazlena za sluh, i nema veze sa zastopanim nosom i mandulama (tako bar tvrdi dr) ali mi nije svejedno posto se toliko muci i boli ga jako..
ima li tko sa slicnim iskustvom?
-
Evitta, mi smo isto cesto muku mucili sa tim upalama - mali ima sest godina. prosle godine mso ga odveli na pregdle kod jedne dr privtano, tada mu je radila neki pregled koji u ostalim ordinacijama nisu- ne znam sad napamet kako se zove ali ako te zanima mogu pogledati kuci veceras pa ti napisati. Uglavnom, nesto na t...
. I tada je rekla da se po tome vidi da ima deformitet te unutrasnje cjvcice (ovo ja sad potpuno laicki objasnjavam) te se sav taj sekret koji nastaje tokom i nakon prehlada tu skuplja, ne ide kanalicima van i inficira. Tako nastaju i upale, kod nas je posljednja bila bas jaka, gnojna. I zasiat, on se malo prehladi, super to podnese, malo nekog sekreta u nosu i sve ok. Ali nekoliko dana nakon toga uho mu se upali, dakle, tacno se taj sekret nakupi i inficira.
Kao jedno od rjesenja prije operativnog zahvata predlozila nam je kupovinu Otovent balona, koji smo kupili ali nikada nismo upotrijebili - ne znam ko ga je uopste zamislio onako: radi se o tome da je na jednoj strani cjevcice balon a sa druge strane krug sa sicusnom rupicom kroz koju bi sad ijete trebalo kroz nos napuhati taj balon. To je njemu bilo potpuno nemoguce jer za to stvarno treba bas snaga. Plakao je i nije bilo sanse da to upali a navodno je dobro jer se tim pritiskom ublazavam deformitet cjevcica u uhu.
-
hvala na odg,al ako se ne varam kod vas se radilo o upali srednjeg uha?
to je posljedica prehlada i zacepljenog nosica,a kod nas se radi o upali zvukovoda,vanjskog dijela uha.
moj skoro nikada nije prehladen i ne sjecam se dal je kad imao zacepljen nos.
a pretraga koju spominjes je timpanogram?
mislim da se sve to radi kod upala srednjeg uha,mislim da to s nasom vrstom upale nema veze,al budem bas pitala i to dr..
-
Da, zove se timpanogram, u pravu si, ali nikad nam nisu posebno precizirali da li je vanjski dio ili srednje uho, tako da je vrlo moguce da govorimo o razlicitim upalama. Uglavnom, koja god da je, znam da je grozno jer njega isto uvijek strasno boli, place, samo lezi... vec mi je dosta i antibiotika jer ih on za svoje upale redovno dobija. A ako se ne izlijeci do kraja redovno ode na grlo i dobije anginu, i onda ne smijem ni rizikovati i ne poslusati dr. pa ne dati antibiotik. Uglavnom, nadam se da cete naci neko rjesenje ili ce to jednostavno prerasti - ja se tako barem nadam za svog
-
Stvarno ne znam, ako dr pogleda i vidi upaljeno uho = upala uha koja se valjda tretira sa ljekom, to je jedina upala za koju ja znam da se izvana vidi, a za unutarnja događanja hvala Bogu ne znam.
Što se kod vas događa stvarno bi trebalo pitati ORL.
Moje skromne prepostavke:
1. Možda se u vrijeme viroza njemu sekret slijeva niz grlo, a ne kroz nos pa opet izaziva probleme.
2. Također ako ima sekreta, a sklon je upalama, dobro je razrjeđivati sekret (floumikan, bisolex) (duže vrijeme) i obavezno odčepljivati nos navečer, a ne samo ispirati sa vodicom.
3. Bris nazofarniksa, grla je napravljen?
Na vašem mjestu bih svakako napravila prvo ove briseve nosa i grla, jer glavni uzrok bolova u ušima je sekret.
Otovent balone bih koristila tek kad Orl potvrdi da je sa ušima sve u redu i to bih koristila pod obavezno.
Mogući scenarij su neke bakterije u mandulama koje ORL imaju običaj vaditi ako su upale toliko česte....
Eto toliko
-
Bas cekam mm da se vrate od dr, al sigurna sam da je u pitanju opet uho..
I mislim da se ne kuzimo,vi sve mislite na upalu srednjeg uha..
Naime, on uopce nema sekreta, nit zastopan nos, nit se sto cijedi,grlo cisto, pluca cista..
Ciscenje nosa nema smisla jer se nema bas nista za pocistiti, upotreba fluimukana ili bisolexa isto tako jer nema sekreta.vjerujem da bi se vec dr sjetio napraviti bris nosa i grla da je to povezano s tom vrstom upale uha..
Ono sto sam ja nasla kopajuci po netu je da joj vanjska upala uha povezana sa plivackim uhom, tj cesta je kod plivaca,ronioca i ostalih koji posjecuju bazene, i da je uzrok u bakterijama, virusima i gljivicama koje mogu preko vode dospijeti u zvukovod i stvorit upalu..
E sad,nadala sam se da je koja od vas imala taj problem, pa da mi pomogne savjetom sto se sve moze napraviti.
Tek sljedeci tjedan smo naruceni kod otorinca, nadam se da budemo nesto pametniji, jer ovo se vuce vec godinu dana.
-
Evita, baš mi vas je žao, nadam se da ćete uspjeti, ako je plivačko uho onda ovo sve gore ne vrijedi ništa.
Onda prema tome možda ako ima povećane količine cerumena pa možda uvesti vaxol - maslinovo ulje radi boljeg čišćenja i pokušati nikako ne močiti uši do daljnjega, ali ako ga stalno boli doktor mora odraditi svoj posao, ovo ostalo je sve higijena i preventiva.
Znam samo da smo mi na bazenu isto zaradili bolove i upalu (radi sklonosti cerumenu), kapao se u uho antibiotik, ali temperatura je i dalje bila prisutna tako da je završio na antibiotiku i to mislim duploj dozi.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma