Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: UZV kod socijalnog ginekologa

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno UZV kod socijalnog ginekologa

"Ginekološki UZV možete obaviti u ginekološkoj ordinaciji UZ PLAĆANJE IZVAN RADNOG VREMENA, ili uz UPUTNICU u bilo kojoj klinici BEZ PLAĆANJA."
    Citirano s vrata jednog socijalnog ginekologa. Dakle, trudnicama ne radi UZV iako ga ima, već ih šalje u bolnicu. Znači li to da uzv pregled hzzo ne plaća ili je ovo samo najobičnija pljačka?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Meni se cini kao pljacka,jer je meni moja ginekologica radila UZV u radn ovrijeme bez placanja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bome pretjeraše.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

HZZO pokriva preko uputnica samo neki određeni broj ultrazvuka u trudnoći, mislim tri. Socijalni ginekolozi sami kupe uzv aparat (on ne spada u osnovnu uslugu) i onda naplaćuju uzv. Znači, oni vam moraju u toku trudnoće dati tri uputnice za ultrazvuk. Pitanje je mogu li sami sebi pisati uputnice i onda to naplatiti od HZZO-a :?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Hm, ja sam išla besplatno kod mog i još mi je davao i uputnice i za bolnicu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja besplatno obavila sve uzv u trudnoći a bogme ih je i bilo. Samo zadnja dva tjedna trudnoće bila sam na uzv svaki drugi dan i sve besplatno

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

meni je socijalna ginekologica na svakom pregledu napravila uzv, ništa nisam platila

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja je meni radila uzv na svakon pregledu, a to san i placala 30 kn jer navodno to nije njen uzv :/

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Tijekom trudnoće su OBAVEZNA minimalno tri UZV (rana trudnoća - dijagnostika izvanmaternične trudnoće, zastoja isl, oko 18 -20 tj obavezno zbog dijagnostike trisomije, downa isl kao i točno utvrđivanje starosti ploda jer se ona nemože više utvrditi nakon 20tj kao i provjera stupnja razvitka pojedinih organa; nakon 30 (32) tj. provjera jesu li svi organi u potpunosti razvijeni, položaj djeteta, stanje posteljice (starenje i prokrvljenost) isl). Na svoju inicijativu doc može napraviti ili izdati uputnicu svaki put kad to smatra neophodnim. Zbog posebne brige oko zdravlja i prevencije bolesti nerođene djece socijalno sve mora pokriti.
    Dakle, svaka trudnica ima prava napraviti UZV kod svakog pregleda ali i između istih, odnosno kad god se pojavi sumnja da s djetetom ili majkom nešto nije OK.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: UZV kod socijalnog ginekologa

[quote="Cubana"]"Ginekološki UZV možete obaviti u ginekološkoj ordinaciji UZ PLAĆANJE IZVAN RADNOG VREMENA."

Ovo se može i dvojako shvatiti, plaćaš jedino ako obavljaš UZV izvan radnog vremena, a ne plaćaš ako ga obavljaš u radnom vremenu. Ja sa svojim socijalnim ginekologom nisam imala nikakvih poteškoća što se tiče UZV-a, a trudnoća mi je bila problematična. Napravio mi je UZV kod svakog pregleda, sve besplatno.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imala sam malih problema sa logiranjem pa sam zapocela temu, a onda ni glasa od mene.
    To je natpis sa vrata ginekologa koji radi u suprotnoj smjeni od mog, a znam da njegove trudnice uzv rade drugdje, npr kod dr Harni, i tamo ga plaćaju. Pretpostavljam da ne spada u osnovnu uslugu ali takodjer mislim da ga osnovno osiguranje pokriva, tj da ga on može naplatiti. Zato mi to zvuči kao ružna dodatna zarada, ali, nažalost mislim da je legalna.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Paula prvotno napisa
    Tijekom trudnoće su OBAVEZNA minimalno tri UZV (rana trudnoća - dijagnostika izvanmaternične trudnoće, zastoja isl, oko 18 -20 tj obavezno zbog dijagnostike trisomije, downa isl kao i točno utvrđivanje starosti ploda jer se ona nemože više utvrditi nakon 20tj kao i provjera stupnja razvitka pojedinih organa; nakon 30 (32) tj. provjera jesu li svi organi u potpunosti razvijeni, položaj djeteta, stanje posteljice (starenje i prokrvljenost) isl).

Ovo nije istina. Uvz pregled nije obvezan. Ni jedan ni dva ni tri. Oni su preporuceni, ali nisu obavezni.

Inace, meni se cini da na natpisu lijepo pise da ako hoces uvz na uputnicu, da onda ides negdje u bolnicu, a ako zelis, mozes ga uz placanje napraviti u toj istoj ordinaciji ali izvan radnog vremena. Iako to izgleda bezazleno, mislim da dafinitivno nije po zakonu/pravilniku/ilikakosetoveczove...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Našla sam članak iz dnevnih novina koji kaže da je riječ o ilegalnoj naplati usluge. Evo link: http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/in...04/split06.asp
    Btw, ali to je sasvim jedna druga tema, jel moguće da žene tako malo znaju o svojim pravima? Kad sam mijenjala posao naučila sam skoro napamet zakon o radu, sad me zanima na što imam pravo kao trudnica, i u zdravstvu i na radnom mjestu, pa mi je nevjerojatno da taj natpis tamo stoji i da nitko od njegovih pacijentica ne reagira.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Curke, obavezno skupljajte racune! I nek vam tocno naznace na sta se odnosi. I onda na HZZO sa zahtjevom za refundaciju! Cula sma da je to jedan od nacina. Jos nisam to napravila, ali hocu, pa vam javim!

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo da ne otvaram novu temu, podizem ovu staru. Moj socijalni ginekolog ima u ordinaciji u domu zdravlja UZV, napravio mi je jedan pregled sa uzv prvi put kad sam dosla, drugi put je bio pokvaren pa mi se nije dalo u bolnicu i isla sam privatno. Sada treci put me je pitao zelim li kod njega privatno u neku kliniku doci na uzv jer kao trebalo bi, bez da mi je ponudio uzv u ordinaciji. Pitala sam sestru i uzv u ordinaciji je popravljen. Zanima me da li soc. doktor ima pravo nuditi svoje privatne usluge bez da prethodno ponudi besplatne na koje imam pravo? Ako treba prebacite pitanje na rodina pravna pitanja jer me zanima da li je to po zakonu sto radi.

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo da ne otvaram novu temu, podizem ovu staru. Moj socijalni ginekolog ima u ordinaciji u domu zdravlja UZV, napravio mi je jedan pregled sa uzv prvi put kad sam dosla, drugi put je bio pokvaren pa mi se nije dalo u bolnicu i isla sam privatno. Sada treci put me je pitao zelim li kod njega privatno u neku kliniku doci na uzv jer kao trebalo bi, bez da mi je ponudio uzv u ordinaciji. Pitala sam sestru i uzv u ordinaciji je popravljen. Zanima me da li soc. doktor ima pravo nuditi svoje privatne usluge bez da prethodno ponudi besplatne na koje imam pravo? Ako treba prebacite pitanje na rodina pravna pitanja jer me zanima da li je to po zakonu sto radi.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne znam za zakon, ali po meni to nije nimalo moralno.

Jednako kao što mi je fuj da liječnici rade i u državnim bolnicama i privatno (ponekad čak uz korištenje opreme iz državnih bolnica, dakle one koju smo MI kupili, a oni nam je naplaćuju).
    Ma sram ga bilo.

Na sreću, kod nas ima samo jedan privatni ginekolog, a ovi socijalni i njihove odrinacije su i više nego dobri. Velike prednosti malog grada 8)

Nadam se da će ti netko odgovoriti na pitanje, ja sam došla samo komentirati i zgroziti se

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mozda da ipak otvorim novu temu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa
    mozda da ipak otvorim novu temu
    Evo, baš se na pdf-u "Građani protiv novog zakona o MPO" poteglo to pitanje. I nekako ispada da liječnici smiju raditi u državnim bolnicama, a istovremeno imati privatnu praksu (za razliku od ostalih državnih i javnih službenika).
    A za taj dio, da te namjerno gura u svoju privatnu ordinaciju - bojim se da nema to pravo, ali takav postupak je teško dokazati (tvoja riječ protiv njegove) i što će čovjek, biće mu opao posao zbog recesije pa se snalazi kako zna i umije

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imala sam sreće što me moj socijalni ginekolog svaki puta (cca svaki mjesec - sad sam u osmom) pregledao ultrazvukom, bez ikakvog spomena o posebnom plaćanju; zato sam se i iznendila da se u bolnici posebno radi pregled u ambulanti a posebno uzv, meni je normalno da se sve odjednom uzme u obzir - eto razmazio me moj doktor.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nazalost puno toga nije regulirano u ovoj drzavi ili ako i je onda zasigurno postoji nekakva "rupa" koju koriste.

Vezano za UTZ, ukoliko je ginekolog sam kupio aparat on ga ima pravo naplacivati jer je to njegovo vlasnistvo, za sto po meni bi trebao izdati racun i prijaviti dodatnu djelatnost. Ali oni te ne rade.
    Kad pitas racun, ginekolog jednostavno kaze da ne izdaje racun, ali ako zelis besplatno mozes dobiti uputnicu i ici ga napraviti u bolnicu.

Daleko je to od moralnog i normalnog....

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

svaki put mi ga napravi bez ikakve drame ili naplaćivanja, čaki kad nije bio na istom katu gdje i ordinacija, uvijek smo se prošetale do uzv-a

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

moj socijalni ginekolog nema uzv u svojoj ordinaciji nego me naruči navečer oko 8 u ambulantu u drgom kvartu i naplati uzv 100kn. Do sada sam bila na jednom uzv i nisam dobila sličicu pa me zanima dali će mi dati sada na drugom. sve mi je to sumnjivo jer on to radi vjerojatno na crno kod nekog kolege i s njim podijeli tih sto kuna pa mi zato niti ne daje sličicu i to me živcira. a ako mi da uputnicu za bolnicu to se čeka dugo a privatno se opet plaća.
    i šta da im radimo?

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja kod moje soc. ginekologice plaćam svaki UZV 100,00 kn. Plaćam i brzi Papa u priv. labosu, jer mi se neda čekati mjesec dana dok dođe rezultat ovog besplatnog.
    Ako želim mogu je tražiti uputnicu za UZV u bolnici, ali mi je to sve pre komplicirano, pa rađe platim tih 100 kn.
    Svaki put mi uredno izda račun koji priložim na kraju godine za povrat poreza.

Slažem se da je to sve skupa velika muljaža i dizanje para, ali kao što oni kažu, to je njihov privatni aparat i zakon im to dozvoljava, pa naravno da ga neće koristiti u soc. svrhe.
    Račun Vam MORAJU izdati i ja uredno podsjetim sestru na to kada ona "slučajno" zaboravi.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A kod moje gin na vratima piše kako svaka žena ima pravo na UVZ i Papa test.

Eto svatko radi kako mu se prohtje.

Nisam kod nje nikada dodatno plaćala kada mi je radila UVZ, naravno mislim na pregled kada nisam bila trudna.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moj ginekolog naplaćuje ultrazvuk 150 kn u radnom vremenu.
    Plaća se direktno njemu i ne izdaje račun.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kod mog "tarifa" 70 kn...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A ja ovo ne mogu vjerovati...
    Kod mog je za trudnice sve besplatno (uzv, brisevi, papa test) ili se plaća ona participacija (10-15 kn? koliko li je sad) za recepte i uputnice. I to je to. Prvi put čujem za naplaćivanje uzv na redovnom pregledu kod izabranog socijalnog ginekologa.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Participacija za ne-trudnice... nama sve mukte, čak i sličice s uzv-a

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj BP prvotno napisa
    Vezano za UTZ, ukoliko je ginekolog sam kupio aparat on ga ima pravo naplacivati jer je to njegovo vlasnistvo, za sto po meni bi trebao izdati racun i prijaviti dodatnu djelatnost. Ali oni te ne rade.
    Što onda ako je sam kupio aparat?
    Pa tko bi mu ga trebao kupiti ako je to privatna ginekološka ordinacija u zakupu?
    Ali, ako ima ugovor s HZZO-om onda neka ono što HZZO pokriva, a to su 3 UZV pregleda u trudnoći lijepo naplati od HZZO, a ne direktno od trudnice.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nevjerojatno.pa onda možeš i kod privatnog ginekologa, razlika u cijeni je skoro i neznatna. moja gin. ništa ne naplaćuje, svaki put dobijem i sličicu.

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod mene u 1.trudnoći je bilo ovako:
    dr.iz doma zdravlja u N.Zg,nije imala uzv(dok su kolegice vrata do imale i nisu joj dale radi velike gužve svojih pacijenata a i koliko sam čula da su one dvije kupile svojim novcima uzv :? )
    I onda je imala teoriju: meni na pregled a vi u bolnicu na uzv?I tako je bilo 2 puta,i dr.koji mi je vodio trudnoću je isto radio pregled.Nije mi bilo nikakve logike da me u 1tjednu pregledaju 2 razl.doktora.
    Bila je dosolovno poludila kad sam je tražila uputnicu za pregled u bolnici,znači da me samo prate gore na sv.Duhu+imala sam jako rizičnu trudnoću;krvarenje i jake bakterije koje su završile hospitalizacijom.
    Ona i dalje unatoć toj dijagnozi nije željela davati uputnice,dok se nije pojavio mm od 210cm i postavio se lijepo kulturno da je odmah dala uputnice a u karton napisala da je mm arogantan

2.trudnoća:super socijal.gin me isključivo šalje u bolnicu,radi nedajbože nekakvih kompilkacija,a isto imam dosta rizičnu trudnoću,+carski koji sam imala i disproporcija zdjelice....
    Pa je rekla da njoj ne smeta.A što se tiće uzv,ima noviji model 2d i u početku sam svaki put dobila sličicu

Mene je razočarao uzv na sv.Duhu.Bila sam u četv.i bile su 2 mlade dr(koje sam ćula da su na praksi gore-kaže moja dr.da su na praksi gore) i one su pod nadgledanjem dr.se vježbale na nama trudnicama.Sa 16+4dana mi je napravila uzv,da se nikaj nije kužilo.Ova njena mentorica je klafrala sa mlađom studenticom i tu i tamo pogledala na ekran,bila sam jako ...

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kod svog soc. ginekologa svaki puta platim UZV, i sad u trudnoći. Brisevi se plaćaju 50kn, papa ne, osim ako je u pitanju brzi onda je mislim 70kn.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni ovo uopće nije jasno. Nikad u trudnoći nisam ništa platila socijalnom ginekologu.
    Inače netrudnice (od prije godinu dana, čini mi se) plaćaju participaciju u slučaju da nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Tako je u moga dr-a na jugu. A valjda su zakoni isti u svim dijelovima države :?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

50 kn ultrazvuk svaki put; uputnica koliko želiš; "brzi" papa 100 kn nalaz za 3-4 dana

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ni u trudnoći ni van trudnoće nisam platila UZV kod svoje soc. ginekologice, a čak i na vratima piše da je UZV (i PAPA) pravo iz osn. osiguranja (ili tako nekako). platim ispis slikica 30 kuna i za to uredno dobijem račun/priznanicu, bez da ikoga išta "podsjećam".

mislim da je ovaj natpis i posljedica jedne afere u našem DZ, jer jedan doktor prije je naplaćivao UZV i onda ga je jedna od pacijentica prijavila (valjda HZZO-u, ne sjećam se) i čak se povlačilo to po novinama, pa je morao otići iz DZ, ne znam da li je bilo drugih sankcija. bilo je to dosta davno pa se ne sjećam baš detalja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •