Sram me ali zbilja sam u nedoumici:
na koliko stupnjeva treba prati traperice?
Što kažete tj.kako ih vi perete?
Sram me ali zbilja sam u nedoumici:
na koliko stupnjeva treba prati traperice?
Što kažete tj.kako ih vi perete?
Ja na 60 preokrenute i zakopčane (ako se sjetim to napraviti).
Na 40, kao i sav šareni veš.
Ako se neke MMove baš zaprljaju (da radi ili popravlja auto u njima) može i na višu temperaturu, ali onda perem same ili sa tamnom robom da se ne bi obojile.
U principu traperice trpe i temperaturu od 90 stepeni (operem ponekad kad mi se mnogo razvuku, tad se lepo skupe pa bolje stoje), ali ja nemam sa čim da ih perem na visokim temperaturama, a i nema razloga jer nikad nisu toliko prljave.
Na 30 stupnjeva perem šareni veš. Sve stvari izokrenem naopako i zakopčam, tak ih i sušim i peglam.
zavisi u kakvom su stanju i s čime se idu prati.
nekad na 60, ako mi je puna mašina za 60 pa ubacim i njih, ali češće na 40.
ne okrećem ih jer mi se ne da.
Preokrenem ih, šareno rublje uglavnom perem na 40°C, rijetko na 60°C, ako mi ih je sin junački zaprljao (trava, blato i sl.) znala sam oprati i na 90°C (ako su svjetlije mogu i s bijelim rubljem (tamnije bi obojale bijelo rublje).
Na 60 perem sve na cemu ne pise drugacije, traperice najcesce na 40, ovisno koliko su zaprljane, i obavezno ih okrenem naopacke. Jedino od malenog robicu perem na 95.
Uglavnom na 60, ali ako su nošene samo jednom i bačene na pod kao što ovi moji imaju običaj, onda ih izmuljam samo na kratkom programu i 40 stupnjeva. Uglavnom za tamnu i drugu obojenu robu koristim tekući detrđent, ali ne prevrćem hlače i ne zakopčavam ih, osim ako nisu prevrnute prilikom skidanja
.
A možda je najbolje ih i ne prati.
http://zadovoljna.hr/clanak/zdravlje...ez-pranja.html
nis ne preokrecem, zakopcavam i ino. kako je zavrsilo u kosari s prljavom robom, tako ide u masinu i na susenje. a bogami, cesto isto takvo i poslozim pa nek si spretne rucice koje "nisu mogle" skinut drugacije, same otpetljavaju
jeans perem s ostalom sarenom robom, na 40, program je kratak, ispod sat vremena. ako se neke bas toliko zamrljaju (a znaju se), uvalim ih s bijelom robom na 60. za sad nemamo jos nekih tamnih jeans komada...
Na hladno, sto god to bilo. Preokrecem, ne zakopcavam.
Inace je doma to sve islo na 30 jer je masina imala taj program, umjesto 40.
može li mi neka dobra duša objasniti zašto se okreću naopačke traperice?!
ili samterice, i to sam čula
zbog onih crta koje dođu?
inače ih perem na 40, ako su od blata (kopanje, planinarenje, igranje), onda na 60 jer zemlja neće uvijek dolje
ja ih perem iskljucivo s tamnim vesom, mislila sam da svi tako, ovo me sad bas iznenadilo
meni traperice nemaju veze sa sarenim vesom LOL meni je šareno crveno, zuto, pinki i tirkizno, ne traperice LOL
a temperatura, svoje i MM-ove na 40, djecje na 60
nis ne okrecem, ne zakapcam
jedino sto okrecem su jedne zarine cudne šljokičaste samterice na koje se naljepi svaka mucica, pa mi nakon pranja znaju bit gore nego prije pranja ako ih ne izokrenem
Na 40 stupnjeva sa tamnijim majicama, preokrenute. Ako su traperice svjetlije isprane boje, onda može i sa svjetlijim šarenim vešom![]()
Posljednje uređivanje od Nia_Zg : 22.01.2012. at 09:18
preokrenuto s tamnim vešom na 40. Perem ih preokrenute jer inače primjetim bijele crte gdje su bile lomljene . Isto tako i sušim
preokrenute, na 40 isto kao i sav veš koji nije bijeli (pod bijeli podrazumijevam kuh.krpe, ručnike, plahte za krevet, bodiće od malog i sl)
Preokrenuto se i peglaju...
aha, zato smo mi puni crta![]()
okrecem naopako samo majice s natpisima koji su osjetljivi (šljašteći, 3d mucasti, rukom bojani i sl)
sve ostalo perem onako kako se skinulo i strpalo u kosaru
na 30
imamo malu masinu koju napuni par kila robe pa robu perem prema bojama, u pet vrsta: crno i jako tamno, tamno (plavo i zeleno), crveno i žiži, žuto i bež, i bijelo na 60.
kako koristim niske temperature i malo praska, jednom mjesecno operem masinu.
mislim da oko boja pretjerujem jer sam nekoliko puta u zurbi sto god se moglo ubaciti, i sve je bilo isto.
kakve crte? one bijele?
ja sam mislila da na odjeci crte ostaju ako se stavi previse praska?
na 40 sa tamnom robom, ne okrecem, ne zakapcam
Ninine svijetle trapke znam oprati sa sarenim (sve sto nije tamno plavo, smedje i crno)
Kod mene nema sarenog vesa, ima crno i bijelo. Jedino je posteljina u bojama![]()
ja svu šarenu robu perem uvijek na 60. pa tako i traperice, đempere, svu crnu, crvenu, tamnu....odjeću. ne okrećem ih, samo ih zakopčam, i to zakopčam patent radi detrđenta koji nagriza patent.
ako su baš previše prljave, npr. od trave, a radi se o svjetlijim trapericama znam ih ubaciti i na 90 stupnjeva.
p.s. meni nema nikakvih crta ni crtica.
40, nepreokrenute i nezakopcane.
vise od 40 perem samo bijeli ves.
sve se fino opere, ma koliko bilo prljavo.
onda u susilicu na najslabije.
i to je to.
ako ih sakupim dovoljno, onda idu na program za trperice, 600 okretaja, ako ne, tamni ves i 900 do 1200 okretaja.
Ja sav veš(osim bijelog rublja) preokrećem. Od kada to radim, vidim da mi je sve puno očuvanije. Mrlje(koji je puno na dječjoj robi) skidam sapunom za iste prije pranja. Grupiram sve u nekoliko kategorija: crno na 40( u tu grupu idu traperice), crno na 60(čarape, tamni ručnici, dresovi za treninge mm-a i malaca),šareno 40(osjetljiviji pamuk i sintetika, posteljina-nju nekad i na 60), šareno 60(šareni ručnici, šareno rublje i čarape), bijelo 90(rublje i ručnici), bijelo 40(bijele košulje, majice, i sl.). Samo džempere perem na 30(od prave vune, pamučne na 40).
Nas 4 jako puno robe zaprljamo preko tjedna tako da vrti dnevno barem jedna mašina.
Sve preokrenuto ide u sušilicu-što može. Što treba peglati isto preokrenuto. Izvrćem na lice tek kad slažem u ormar.
Komplicirana sam do bola, znam.![]()
Okrenem i zakopčam.
Aku su tamne perem sa tamnim vešom (da ne puste boju na svijetli veš), ako su svjetlije perem kako kad imam bveša, nekad sa tamnim nekad sa svijetlim.
Perem ovisno sa čim upadnu, nekad na 40 nekad na 60.
pa cif je tako mali? mislim, ja ga nikad ne zakopcavam :/
i ja obavezno kopčam cif (ako ne zaboravim)
traperice idu na 50 (prije sam prala na 60, ali sam vidjela da mi ipak apšisa roba), a 40 mi je nekako preniska temperatura
50 mi je neki kompromis
tamnije idu u tamnu mašinu
svjetlije u svjetlo šarenu, ali ni najsvjetilije ne perem s bijelom robom
okrećem
ako su neke mrlje obradim sa sapunom za robu
premalena temperatura za što?
što vi radite s tom vašom robom? osjecam se nedovoljno cistom sada
ja ljeti perem robu u hladnoj vodi i bez detergenta, mislim na majice koji promijenimo 2-3 u danu
mislim da smo se opet ovdje pronašle one, neke, s možebitnom dg OKP...
jelda, ja se bojim za se jer lako preuzimam tudje OKP obrasce![]()
onda da ne napišem da u mulleru kupujem tekućinu za dezinfekciju koja se dodaje u robu koja se pere na nižim temperaturama?
meni su samo iskuhane donje gaće čiste, a kako ipak imamo i šarenih gaća volim ih operati na što višoj temperaturi, 40 mi nije dosta
hehehehehe, aleks, imas istu stvar u DM-u za triput manje para. hehehehehe......
Ja sve preokrećem na krivu stranu, samo gaće i potkošulje ne, tak i peglam. Očuva mi se boja kod šarenih i tamnijih stvari, sličica na majcama i sl.
da tolko titram oko muza si, ko neke od vas oko prljave robe, ne bi bilo sretnijeg muskarca na kugli zemaljskoj![]()
![]()
![]()
ja imam impresan
http://www.brauns-heitmann-shop.de/H...wendungen.html
ima i sagrotan, taj nisam probala
Ja uglavnom na 40, ako je jače zaprljano, onda na 60. Ne preokrećem ništa, osim ako mi se sličica čini osjetljiva.
Joj, hvala ti Aleks na infu o ovom dezinfekcijskom sredstvu! Kako imam neke svoje likrene gaće koje ne mogu na 90, a skroz su svijetle pa mi ih žao na 60 među šareno da se ne obojaju, onda ih perem na 40 sa bijelim. Ali sistalno mislim da nisu dobro oprane. Ovo će mi riješiti briju u glavi!
Ja znam da imam OKP, sigurna sam u to. Ali ne mogu si pomoći.
Neki dan mi bila frandica i objašnjavam joj kako postići takvu kakva je crnina mog kamenog sudopera. Poslije mi bilo neugodno, sigurno je mislila da sam malo poremećena.![]()
Zašto dezinficirate robu?
Ne razumijem.
Imate li neke imunološke bolesti pa se bojite vlastitih bakterija?
PP, tvoje bakterije ne brojim (što ti ne peru robu na poslu?)
Ooo, mislim da znam zašto....Ne radi se o vlastitim bakterijama.
Moja mama je mirovinu dočekala u uniformi med. sestre. Vječito je dezinficirala uniformu (prala ju je doma) + svu odjeću u kojoj je išla na posao iako je to stajalo u garderobi. Imala je za to debele razloge - unatoč oprezu vječito nam je donosila doma kojekakve bakterije i viruse i bili smo tome izloženi od najranijeg djetinjstva. Slično, ali ne u istoj mjeri, radi i sinova učiteljica jer se kreće među velikim brojem ljudi tj. djece.
Meni ne pada na pamet dezinficirati robu jer sjedim u običnom uredu u koji u normalnim okolnostima ne zalazi previše ljudi, ali perem robu češće ako je bilo tko u kući ili bližoj okolini bolestan (zarazne boleštine bilo koje vrste).
S druge strane, dok su djeca bila u vrtiću, prala sam im odjeću svakodnevno (isplatilo se). I dok su bili u boravku isto... Sad ne perem više tak često, ali još uvijek dovoljno često.
Dosta offtopičarenja.
Traperice perem na 40 stupnjeva tamne, preokrenem ih naopako + gledam da koristim tekući deterdžent za obojenu robu da mi ne ostanu ružne crte.
Kad se već isperu ili ako su svijetle, perem na 60 stupnjeva. Dječje ne štedim previše, perem s ostalom robom na temperaturi koja je naznačena na etiketi, ali muževe i svoje u principu ne miješam s drugom robom nego perem po dvoje (to je taman) i to je to.
Zato rekoh, kužim Puffy jer što ona sve ima na kuti...
On topic- prebacila sam se na tekuće detergente za šareno i za crno (a novo i još uvijek crno). Jer praškasti stvarno ostavljaju tragove na robi (crte, fleke...). Bar ovi neskupi koje ja kupujem.
Traperice perem na 40, naopako. A dječje znam i na 60.