Pozdrav svima, evo me ovdje nakon ohohoooooooo vremena ... i listam, listam i sve ne vjerujem, ne vidim nigdje pri vrhu diskusije oko toga kako se boriti s dječjom ovisnošću o ekranima svih vrsta (kompjuteri, mobiteli itd).
Moji klinci (V 13, Z 9), na sreću, još nisu došli u tu fazu (ovisnost), ali mi se svejedno čini da puno previše vremena provode u "ekranizaciji", a premalo se zabavljaju na druge načine (zabava s prijateljima, aktivnosti vani, čitanje itd) ... pa sada razmišljamo žena i ja kako doskočiti tome i uvesti nekakvu ravnotežu. Idemo mi i dalje na izlete, provozamo se biciklom, pročita se poneka knjiga i napravi nešto kreativno ... ali, ideja je da oni sami skuže gdje je točka ravnoteže pa da ne moramo mi misliti o tome. Odnosno, za sada kada (ipak) mi još vodimo računa o toj ravnoteži, na koji način ju uvesti, a da to ne bude tlaka i izvor ljutnje i nama i njima, nego da bude kompromis zadovoljavajuć svima.
Trenutno smo na tragu neke vrste razmjene - tko pomaže u kućanskim poslovima i zabavlja se i na druge načine, može se zabaviti i na kompu ... no, sad to treba još nekako "kvantificirati", pogotovo da ne bude bratosestrinskih svađa "ja više radim, a ti blabla .." ili "on je bio 15 minuta više od mene ..." itd.![]()
Ima li netko već neke druge sisteme?
(kod nas je do sada važio taj: Vedran kao stariji smije dnevno biti 90 min na kompu, Zrinka, kao mlađa, 30 min (često to nije ni iskorištavala). No, kako se sada putem poklona i kojekakvih drugih aranžmana povećao broj ekrana u kući, onda je to već teško kontrolirati, a i klinci imaju tendenciju vrdanja ...... dakle, stari sistem se potrošio, treba naći novi.)