-
Bilo je dosta tema o tome...Probat ću potražiti neku, a do tada evo iz glave kako mi pada na pamet:
Za mušku djecu ovo je dosta česta pojava. Često se veliki pomak dogodi tek zadnje ljeto prije samog polaska u školu, ali to ne znači da već sad ne treba početi raditi s djetetom.
Ja ga za početak ne bih posjedala za stol na silu (da ne stekne otpor prema učenju) nego bih osmislila razne igre koje možete raditi u bilo kojem trenutku, a služe vježbanju predčitalačkih vještina. Treba znati kojim GLASOM riječ počinje, kojim završava, rastaviti na glasove - sastaviti riječ od glasova i slično. Treba znati brojiti do 20, zbrajati i oduzimati do 10, znati odnose veće-manje, ispred-iza, ranije-kasnije, lijevo-desno, unutra-vani... Treba raspoznavati boje (osnovne) i poželjno je, ali ne i obveza, da raspoznaje velika tiskana slova.
Uzmi u knjižnici knjigu IGROM DO ČITANJA (Mira ČUdina Obradović) - unutra je opisana hrpa igara koje razvijaju vještine potrebne za kasnije čitanje
Još je važnije ovo:
- da zna svoje ime, adresu, ime roditelja, barem jedan kontakt telefon napamet
- da raspoznaje svoje stvari i o njima vodi brigu (da se može sam obuti, ako ne zna vezati cipele nije bitno, kupiš mu na čičak)
- da je u stanju slušati učiteljicu bar 10 minuta bez prekida
- da može funkcionirati u grupi
- da ima osnovne higijenske navike (oprati ruke prije jela i nakon wc-a, da zna sam obrisati guzu nakon nužde...)
Ako ti dijete voli crtati i bojati, to je za sada za motoriku sasvim dovoljno jer na testiranju obično traže da nacrta čovjeka i eventualno još jedan crtež po želji (moj stariji je nacrtao kućicu).
Od ostalih igara za predškolce imaš ovo:
- puzzle (da nauči mirno sjediti, a to je i dobra vježba za vizualnu pažnju)
- lego kocke (da nauči slijediti upute)
- čovječe ne ljuti se ili karte - razne igre s pravilima
- domino (da nauči brojenje točkica)
- glinamol i plastelin
- bojice
- igre loptom
- časopisi ili stripovi za malu djecu, ako ga baš želiš zainteresirati za čitanje (moji su čitali Winnie the Pooh, nemam pojma ima li toga danas, ali svejedno je - važno je da se djetetu sviđa i da nije pretežak)
Sve detalje o testiranju imaš ovdje (čak i više nego što treba roditeljima, jer to je materijal za stručnjake ali daje pristojan uvid u to kako se provodi testiranje spremnosti za školu): http://www.docstoc.com/docs/11652802...-u-prvi-razred
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma