Ja sam sebi isto postavila to pitanje, jer imam sina od 10 g., koji je sa 5 g. sam čitao knjigice, a sa 6. i titlove na televiziji, uopće ne znam kako je naučio, nikad ga nitko nije forsirao, on je jednostavno sam tražio, isto znao pisati sva slova. Listao novine i pitao koje je ovo slovo, koje je ovo i to mu je dosadilo i odlučio frajer sam čitati. Nikad s njim nisam vježbala čitanje, niti je bilo potrebno. On je svaki novi tekst u školi (ili bilo gdje drugdje) pročitao sam. U prva tri razreda pročitao hrpu knjiga, sad je malo stao. S druge strane sad imam predškolarku s kojom se bojim da bude pakleno. Manje više zna sva slova pisat (jedino nikako da svlada napisat slovo K, a ima ga u svom imenu, i baš se zato bojim da je riječ o nekom problemu), uspije pročitat neku manju riječ, iako vidim da pročita prva 2-3 slova, pa nagađa koja bi to riječ mogla bit, al zato cijenu u dućanu pročita bez problema (pravo žensko ). Glasovnu analizu i sintezu ima odavno, broji unaprijed unazad, zbraja, zna dane u tjednu, zna koji je dan bio jučer koji je sutra, pa čak i prekoprekosutra, tak da mi se to čini ok. Ali neće izvršavat zadatke koji joj se zadaju u maloj školi, i neće baš pisat, ali mi ćemo ovako i onako zbog upute tete u maloj školi (rekla je da je emocionalno nezrela) napravit obradu prije škole pa da znamo na čemu smo.