Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Jajovod: Hydrosalpinx

luna82 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Jajovod: Hydrosalpinx

Razmišljala sam u koji "podforum" uvrstiti svoje pitanje. Pišem ovdje, jer ne spadam ni u trudnice, ni u one koje rade na tome da to postanu (ne još).
    Dakle ovo je moj slučaj. 24 su mi godine. Do sada sam išla kod soc. gin. na preglede. Nemam zdravstvenih problema, papa-nalazi uredni, i u mojoj obitelji nema "ženskih bolesti". Na UZV me gin. nije slala. Valjda joj je sve izgledalo OK pa nije smatrala potrebnim,... ili, možda bi UZV bar jednom, radi reda, i napravila da je imala svoj aparat u ordinaciji! (Kako sam čula, nedavno ga je i dobila. No, ne želim sad ovdje pisati o našem očajnom zdravstvu!!) Dosad me to nije previše zabrinjavalo, jer sam se pouzdala u to da ginićka valjda zna svoj posao, a na UZV sam odlučila svakako otići prije prve trudnoće. I to zato da znam da je sa mnom sve u redu, kad se jednom odlučimo za bebu.
    I otišla ja tako prošli tjedan na kompletan pregled (sa UZV ) kod privatne gin. -btw: jako sam zadovoljna s njom!- Sve mi je u super stanju, ali......... na lijevom jajovodu je napipala i vidjela, citiram iz nalaza: "multilokularna policistična tvorba ispunjena bistrim sadržajem i vide se fimbrije. Dijagnoza: Hydrosalpinx"
    Pričala je o začepljavanju jajovoda i da to predstavlja mogućnost izvanmaternične trudnoće, pa odstranjivanje cisti laparoskopskim zahvatom i nije strašna stvar, u usporedbi s komplikacijama koje mogu zbog njih nastati kasnije. (OK. u šoku sam! Izvanmaternična!? Operacija!? Ja nikad nisam bila u bolnici!.... ali moram se složit da je bolje rješavati dok problem nije veći.) Hm, da. Ima još: može se... to nešto... maknuti, očistiti...propuhivati možda? (doista više ne znam koju je riječ upotrijebila) ali koliko sam bila sposobna shvatit, bolja solucija je odstraniti jajovod! ili dio jajovoda? jer se ciste mogu ponovo vratiti. (ŠOK NA KVADRAT!!!
    :shock: A ja bila uvjerena da je s mojim zdravljem sve pet)
    Nisam se stigla skockat da joj postavim neka suvisla pitanja. Kad je skužila da sam izbezumljena rekla je da to nije ništa konačno. Trebam na UZV ponovo doći 5. dan ciklusa, da može bolje vidjeti. A i tada mogu tražit drugo mišljanje, jer, kako veli, ona nije Bog.
    I sad u iščekivanju tog drugog UZV muči me milijun stvari. MM i ja planiramo imati prvo dijete za oko dvije godine. Najprije još moramo u životu riješiti neke stvari čisto egzistencijalne prirode. I sad si sve mislim što ako se stvari zakompliciraju pa onda kad budemo htjeli dijete, ja neću moći zatrudnit. Brine me to da ako se odstrani jajovod, onda i lijevi jajnik postaje beskoristan! (ili se kojim slučajem varam???)
    Imam sad jedno glupo pitanje : da li bi se u tom slučaju plodnost smanjila za 50%? Odnosno, kako uopće budu ovulacije? Jel svaki mjesec iz drugog jajnika, ili nasumično, koji je, eto raspoložen za šljakanje taj mjesec. Znam da je i ovo pitanje malo bezveze, ali sad sam u ovom filozofskom raspoloženju skužila da na kraju svog fakultetskog obrazovanja ne znam odgovor na to naizgled nevažno pitanje.
    I sad mi čak pada na pamet da se nekako prilagodimo situaciji i bebače stavimo kao prioritet, i odmah se bacimo na posao, ako ne bi bio sad još veliki rizik za izvanmaterničnu. A poslije neka se reže i vadi što treba. (Ovo razmišljanje mogu tu napisat, ali ga MM ne mogu reći da me ne bi uhvatio za riječ )
    Obećala sam samoj sebi da neću paničarit, barem do drugog ultrazvuka. Optimist sam i nije me puno strah, bez obzira što bude. Ali eto, glava mi je već puna gluposti. A valjda je to normalno u ljudskoj prirodi, nitko ne voli neizvijesnost.
    Cure drage! Ako ste imale isti problem, javite se! Zanima me jel ste bile na operaciji, jel maknu samo ono što smeta, ili cijeli jajovod. Ako ste u toj situaciji bile prije prudnoće, kao ja, jeste li imale problema sa zaćećem?
    Molim vas, umirite moju paranoju!

a jesam se raspisala.....
    pozdrav! Javim što i kako je bilo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

da te malo smirim dok ti se ne javi netko stručniji...s jednim jajnikom možeš ostati u drugom stanju.
    nadam se da bu sve ok.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Jajovod: Hydrosalpinx

Citiraj luna82 prvotno napisa
    Brine me to da ako se odstrani jajovod, onda i lijevi jajnik postaje beskoristan! (ili se kojim slučajem varam???)
    Imam sad jedno glupo pitanje : da li bi se u tom slučaju plodnost smanjila za 50%? Odnosno, kako uopće budu ovulacije? Jel svaki mjesec iz drugog jajnika, ili nasumično, koji je, eto raspoložen za šljakanje taj mjesec.
    Odstranjenje jajovoda ne utječe na funkciju jajnika - jajnik ostaje normalno funkcionalan, žena ostaje plodna i može najnormalnije zatrudnjeti. Malo da te umirim, trudnoća je moguća i u slučaju da žena ima npr. lijevi jajnik, a desni jajovod. Jajnici zapravo nisu u direktnoj vezi s otvorom jajovoda već se ovulacija (izbacivanje jajne stanice iz jajnika) dešava u trbušnu šupljinu iz koje jajašce tjerano strujanjem tekućine uplovljava u otvor jajovoda i kroz njega putuje do maternice. Strujanje može odnijeti jajašce sve do nasuprotnog jajovoda, kao u primjeru kojeg sam navela.
    Toliko od mene o fiziologiji, stručni medicinski savjet prepuštam drugom. Samo ću ti još reći da mi odstranjivanje ipak zvuči preradikalno i da bi na tvom mjestu potražila mišljenje drugog liječnika.

luna82 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala, cure!!!
    drago mi je što sam dobila podršku i savjet. Sad sam svakako mirnija, iako sam već i uspjela samu sebe uvjerit da ne paničarim. Nastojim biti optimist, znam da ima žena u puno težoj situaciji od mene. Ali, eto, mislim da se sad moram pripremit i prikupit informacije, pa da znam što pitati.
    Očekujem sad taj drugi ultrazvuk, a poslije toga drugo mišljenje svakako mislim potražit. I meni zvuči preradikalno vađenje cijelog jajovoda - ne dam se baš olako masakrirat!
    Eto, toliko. Još jednom hvala. Iako sam nova među forumašicama, već sad se osjećam prihvaćenom u ovu veliku RODA-obitelj! . Valjda ću se i ja jednom javiti s nekom lijepom viješću na ovim stranicama.

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odstranjenje hydrosalpinxa nije preradikalno. Ona tekućina u njemu je embriotoksična. Mnoge žene nakon nekoliko neuspješnih IVF-ova dobiju uputu za odstranjenje hydrosalpinxa. Ali dijagnozu je potrebno dokazati sa 100%-tnom sigurnošću, a to je dijagnostička laparoskopija koja se po potrebi može pretvoriti u radnu laparoskopiju.

Ja bih na tvom mjestu stavila bebu u prioritet, kad već postoje sve ove sumnje.

Ukucaj u naš pretraživač hydrosalpinx i sactosalpinx pa ćeš dobiti postove na ovu temu (većinom s Potpomognute oplodnje).

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

​vbb
    Citiraj luna82 prvotno napisa Vidi poruku
    Razmišljala sam u koji "podforum" uvrstiti svoje pitanje. Pišem ovdje, jer ne spadam ni u trudnice, ni u one koje rade na tome da to postanu (ne još).
    Dakle ovo je moj slučaj. 24 su mi godine. Do sada sam išla kod soc. gin. na preglede. Nemam zdravstvenih problema, papa-nalazi uredni, i u mojoj obitelji nema "ženskih bolesti". Na UZV me gin. nije slala. Valjda joj je sve izgledalo OK pa nije smatrala potrebnim,... ili, možda bi UZV bar jednom, radi reda, i napravila da je imala svoj aparat u ordinaciji! (Kako sam čula, nedavno ga je i dobila. No, ne želim sad ovdje pisati o našem očajnom zdravstvu!!) Dosad me to nije previše zabrinjavalo, jer sam se pouzdala u to da ginićka valjda zna svoj posao, a na UZV sam odlučila svakako otići prije prve trudnoće. I to zato da znam da je sa mnom sve u redu, kad se jednom odlučimo za bebu.
    I otišla ja tako prošli tjedan na kompletan pregled (sa UZV ) kod privatne gin. -btw: jako sam zadovoljna s njom!- Sve mi je u super stanju, ali......... na lijevom jajovodu je napipala i vidjela, citiram iz nalaza: "multilokularna policistična tvorba ispunjena bistrim sadržajem i vide se fimbrije. Dijagnoza: Hydrosalpinx"
    Pričala je o začepljavanju jajovoda i da to predstavlja mogućnost izvanmaternične trudnoće, pa odstranjivanje cisti laparoskopskim zahvatom i nije strašna stvar, u usporedbi s komplikacijama koje mogu zbog njih nastati kasnije. (OK. u šoku sam! Izvanmaternična!? Operacija!? Ja nikad nisam bila u bolnici!.... ali moram se složit da je bolje rješavati dok problem nije veći.) Hm, da. Ima još: može se... to nešto... maknuti, očistiti...propuhivati možda? (doista više ne znam koju je riječ upotrijebila) ali koliko sam bila sposobna shvatit, bolja solucija je odstraniti jajovod! ili dio jajovoda? jer se ciste mogu ponovo vratiti. (ŠOK NA KVADRAT!!!
    :shock: A ja bila uvjerena da je s mojim zdravljem sve pet)
    Nisam se stigla skockat da joj postavim neka suvisla pitanja. Kad je skužila da sam izbezumljena rekla je da to nije ništa konačno. Trebam na UZV ponovo doći 5. dan ciklusa, da može bolje vidjeti. A i tada mogu tražit drugo mišljanje, jer, kako veli, ona nije Bog.
    I sad u iščekivanju tog drugog UZV muči me milijun stvari. MM i ja planiramo imati prvo dijete za oko dvije godine. Najprije još moramo u životu riješiti neke stvari čisto egzistencijalne prirode. I sad si sve mislim što ako se stvari zakompliciraju pa onda kad budemo htjeli dijete, ja neću moći zatrudnit. Brine me to da ako se odstrani jajovod, onda i lijevi jajnik postaje beskoristan! (ili se kojim slučajem varam???)
    Imam sad jedno glupo pitanje : da li bi se u tom slučaju plodnost smanjila za 50%? Odnosno, kako uopće budu ovulacije? Jel svaki mjesec iz drugog jajnika, ili nasumično, koji je, eto raspoložen za šljakanje taj mjesec. Znam da je i ovo pitanje malo bezveze, ali sad sam u ovom filozofskom raspoloženju skužila da na kraju svog fakultetskog obrazovanja ne znam odgovor na to naizgled nevažno pitanje.
    I sad mi čak pada na pamet da se nekako prilagodimo situaciji i bebače stavimo kao prioritet, i odmah se bacimo na posao, ako ne bi bio sad još veliki rizik za izvanmaterničnu. A poslije neka se reže i vadi što treba. (Ovo razmišljanje mogu tu napisat, ali ga MM ne mogu reći da me ne bi uhvatio za riječ )
    Obećala sam samoj sebi da neću paničarit, barem do drugog ultrazvuka. Optimist sam i nije me puno strah, bez obzira što bude. Ali eto, glava mi je već puna gluposti. A valjda je to normalno u ljudskoj prirodi, nitko ne voli neizvijesnost.
    Cure drage! Ako ste imale isti problem, javite se! Zanima me jel ste bile na operaciji, jel maknu samo ono što smeta, ili cijeli jajovod. Ako ste u toj situaciji bile prije prudnoće, kao ja, jeste li imale problema sa zaćećem?
    Molim vas, umirite moju paranoju!

a jesam se raspisala.....
    pozdrav! Javim što i kako je bilo.

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

pozz,ja sam odstranila jajovod prija mj dana,Luna ja ti savjetujem da otidzes jos kod nekog ginekologa iz licnog iskustva,a to svoje iskustvo dijelim sa vama,meni moj dok kod kojeg se privatno lijecim preporucuje septum na maternici (pregradica)idem ja udrzavno bolnicu i meni doktor preporucuje ujedno da mi uradi i laparaskopiju kad cu vec biti pod anestezijom,naravno ja prihvacam al kao on ce vidjeti samo prohodnost jajovoda,pripreme zaoperaciju nalazi i td,dolazi i taj moj najcrniji dan u zivotu,vode mene u salu a ja bas opustena bez truna straha,jer su mi oni napunili glavu da to nije strasno,doduse i po forumi ma sam citala i bas nije bilo straha,eh budim se ja u nepodnosljivim bolovima na intezivnoj sestra oko mene pitam ja nju sto me ovoliko boli kod mene nije nista strasno,da bi ona meni od da sam imala tesku operaciju kao dok ce mi rec sve kad budem dobro,nakon par sati dolazi meni dok i kaze mi,desni jajovod je ok,al ljevi sam odstranio bio zadebljan ja opet njega pitam sto me ovoliko boli,da bi on meni rekao kad me htjeo poceti raditi laparaskop se pokvario i da je morao rezom raditi al taj rez kao kod zene koja rodi na carski,ja ostala 6 dana na intezivnoj,kroz mj dana javljam se svom dok prija kontrole u bolnici,poslje pregleda mog dok on mi saopstava da meni uopce pregradicu nije ni dirao,on meni neki polip skidao kojeg moj doktor nikad vidjeo nije,i sto je najgore kao da je bilo nekog zadebljena na jajovodu on je to moga vidjete dok zacepljene nevidi,i sto je najgore kaze da mi jajovod nije smjeo odstraniti bez mog znanja,sreca u toj mojoj svoj nesreci pa sam otisla prija svom dok vec na kontrolu po ph nalaz.drage moje molim vas dobro se raspitajte kod koga idete i razmislite sta vam se sve moze desiti nehatlukom nasih doktora,od vam zelim svima puno srece i da nas Allah dragi obraduje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •