ajme, kim ne podnosim. doslovno. uf.
ni ja ne volim crni kim.
i dugo vremena sam pokusavala od njega dobiti okus kakav je u istocnjackim zacinima, przila ga, mljela i nikako.
a onda sam u jednom razgovoru sa sirijcem skuzila da se radi o bijelom kimu i da to uopce nije ista biljka iako je kumin preveden kao kim.
Ima tih biljki cijela hrpa sličnih... Crni kim se latinski zove Nigela Sativa (imam doma alergičare i astmatičara pa znam).
Ono što mi zovemo kumin (na njemačkom Kummel, fali mi umlaut) je crni kumin i sad moram na internetu naći latinsko ime: Cuminum nigrum
Ima i ono što se na engleskom zove caraway (Carum Carvi) a na njemačkom Fennel - to je ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Caraway
Ima i drugih, ali ne raspoznajem ih. Možda je i ovo krivo. Trebalo bi se baviti time, ali meni je dovoljno da imam doma bočicu običnog kima za posipavanje sirnih štapića. Viš viš... mogla bih to ispeći, zahladilo je a i božićne kolače smo davno zaboravili.