Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: radni listovi predškolska dob

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno radni listovi predškolska dob

Mislim da ovo prije spada tu nego pod vrtić, u suprotnom molim admin da prebaci temu.

Zanima me da li je za rješavanje listova u predškolskoj godini vrtića potrebno proći neki određeni (propisani program) ili je dovoljno da tete na neki način vide jel djeci idu svi osnovno elementi koji se traže i to je onda dovoljno?
    Pitam jer želim znati koliko je to po zakonu obavezno ili ima šanse da se djeca još barem tu godinu igraju, a manje zamaraju stvarima koje se i onako vide ako je rad s djecom kontinuiran?
    Ako netko poznaje zakon o obrazovanju zanimalo bi me konkretan odgovor.

Hvala

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne poznajem zakon, al se svejedno javljam
    Koliko traje to rješavanje listića (ili zadataka iz bilježnice, kao kod nas)? Mislim, nema šanse da im to oduzima previše vremena od igre.
    A ni nije stvar samo u obveznim elementima, nego u pojmu "zadaća", "rješavanje zadataka"...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam zašto se svi pozivaju na tu zadnju godinu igranja ko da nam djeca inače u rudniku kopaju rješavaju pol sata, dobiju zadaću...neš ti. ne znam koliko je obavezno, al je potrebno za neke radne ideje i navike

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Od ove godine je propisano provođenje predškolskog programa u vrtićima 3 sata dnevno. Mislim da to ne znači da 3 sata rješavaju radne listiće.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam zašto se svi pozivaju na tu zadnju godinu igranja ko da nam djeca inače u rudniku kopaju rješavaju pol sata, dobiju zadaću...neš ti. ne znam koliko je obavezno, al je potrebno za neke radne ideje i navike

x

baš, zadnja godina igranja

mislim da je dobro da sa njima rade. ništa im se ne "oduzima" ako ispune svaki dan 3-4 reda neke vježbenice

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

to im JE igra.
    nece krvariti i znojiti se.
    rjesavat ce u vremenu kad ne spavaju, narocito ako u grupi ima predskolaraca koji spavaju i radi kojih i onako ne mogu nista raditi tj. mog se igrati u tisini, a svi znamo sta to znaci.
    ili mogu gledati crtice?

u prvom vrticu su svaki dan radili i svaki dan gledali i crtice. i igrali se.
    u drugom, ponovljena predskolska godina, listove, crtancice, pernice, zadace, uopce nisu ni imali.
    da mi to mala nije vec prosla, ja bi se bunila.

a zadace su bile: izrezati iz novina slike zimskih sportova.
    nacrtiati u crtancicu nesto.
    ispuniti red u crtancici onih oblika.

itd.

mislim, i to sto rade u vrticu rade, sta, pola sata?
    zar im ne treba neki prelazni oblik i neke navike koje trebaju usvojiti prije skole, pa cak i radne?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

X

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku
    X
    vidim da nitko ne zna konkretan odgovor, a očito niti djete perfekcionista. što volim kad te zajednica ovako spremno pojede za doručak kad tražiš pomoć...

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Molim admin da izbriše ovu temu. Hvala.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a zašto bismo je obrisali?

predškola jest regulirana tako da djecu priprema za školu
    manje sa zadacima, više sa koncentracijom, sjedenjem na miru 45 minuta...

u onome trenutku kad je uveden obavezni predškolski program, odgojiteljice su dobile materiju koja mora biti obrađena

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

EvaMona, ustvari nisam shvatila što tebe točno muči:
    a) da li su tete za to educirane, ili
    b) da li je to djeci potrebno (smanjuje im vrijeme igranja)?

Ako je pitanje pod a) - ne znam da li su educirane baš za to, ali vidjela sam radne listove koje dijete rješava i smatram da su tete dovoljno educirane da to s njima rade.
    Ako je pod b) - to nije 3 sata sjedenja i rješavanja listova dnevno (barem kod nas), nego možda pola sata listova, ostalo crtaju, pjevaju, pričaju priče, na kraju se igraju,... znači normalne vrtićke aktivnosti.

Smatram da je to itekako potrebno da se djeca pomalo nauče kako sva to funkcionira, da se nešto mora napraviti, da se mora na miru presjediti,... da se mora potruditi,...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije te nitko pojeo nego smo ti objasnili da se to radi svugdje, nije za ocjenu i djeci nije teško. A i da je, sad je krajnje vrijeme da shvate kad nije vrijeme za igru nego za neku obavezu, pša makar bila i polusatna

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Bilo bi dobro da se javi koja odgojiteljica, nisam sigurna ali mislim da na faksu uče dosta o grafomotorici.

Drugi je par postola čime se u stvari bave odnosno ne bave.

Evamona. ni ja nisam baš skužila o čemu je riječ, o djetetu perfekcionistu ili o tetama? Ili o potrebi radnih listova u predškolskoj dobi?

Vjerujem da bi dobila preciznije odgovore da si bila malo detaljnija.

Ali da, ukoliko dijete ima kakvih odskakanja radne liste i općenito predškolski program mogu biti problem (mom E. su bile).
    To se rješava sa stručnom službom i odgojiteljicama.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Njima je to sve igra i zabava i mislim da s veseljem idu u to.
    Moja Laura si je bila sva važna zadnju godinu vrtića zato što je školarka.
    Ne prestaju se oni igrati kada krenu u školu, dapaće na to im i dalje odlazi većina dana.
    Ne znam kako drugi prvašići, moja sa veseljem ide u školu, samostalnost, novi prijatelji, nova okolina.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    u onome trenutku kad je uveden obavezni predškolski program, odgojiteljice su dobile materiju koja mora biti obrađena
    tako je. a kroz to se i "procjenjuju" djeca, pa se vidi kome sta ide, kome ne i radi se, kako u vrticu, tako i u uputama roditeljima, kod kuce, na onome sto djetetu ne ide.
    u drugom vrticu nisu radili radne listove, konkretno ne njih, ali su imali predskolski program, a ona djeca koja su dobila odgodu, rad na razlogu odgode.
    mozda nisu ispunjavali kupovne listice, ali su takve zadatke imali na onim isprintanim papiricima, djeci kojoj je losije isla fina motorika, pikali su one piknice, motali vunu, provlacili konce, slagali slova, rezali skaricama.
    i to je sve kroz igru.

zar zaista treba roditelj tek na testiranju cuti za analizu i sintezu i da preko ljeta moraju s djetetom na tome raditi jer u vrticu to nisu?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj B je davno išao u vrtić, zadnju godinu smo kupili radne listove koje on uopce nije htio ispunjavati, tete ga na to nisu "silile", razgovarali smo o tome...sada znam da je to bio pogrešan pristup, mislim, svi smo pustili jer smo znali da on moze, ali to "eto, ne da mi se bas sad" rastezemo do danas...

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dijete je samostalno naučilo čitati i pisati, doma se ne radi nikakav presing na nju (nešto uči kad pokaže znatiželju), i na svim vrtićkim testiranjima na svu sreću nema nikakvih problema niti što se tiče izgovora niti grafomotorike.
    na engleskom bez problema radi hrpu zadataka koji uključuju koncentraciju od punog sata, crtanje i sl. baš zato je moje pitanje bilo da li netko zna kakav je zakon?
    ako dijete prvi put u 5 godina boli svako jutro trbuh , a zadatke što se tiče znanja rješava s lakoćom moje pitanje je točno to- da li to i dalje mora ili ne mora raditi po pitanju pravne regulative. isto tako nije ista zrelost sa 6 ili 7 g. i iz osobnog iskustva znam da je djetetu kroz par mjeseci skroz ok nešto što mu je ranije predstavljalo veliki problem jer mu je iz xy razloga bilo prerano.

mislila sam da je to dovoljno jasno postavljeno pitanje ako sam napisala- da li netko poznaje zakon, molim konkretan odgovor.

apricot možete brisati ili ne brisati što god želite ili ne, a ja isto tako mogu zamoliti da to napravite i ne moram se za to nikome opravdavati

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nije te nitko pojeo nego smo ti objasnili da se to radi svugdje, nije za ocjenu i djeci nije teško. A i da je, sad je krajnje vrijeme da shvate kad nije vrijeme za igru nego za neku obavezu, pša makar bila i polusatna
    kao da smo u 1988 pa govorimo u množini jer smo svi isti.
    pritom želi izbjeći bilo kakve insinuacije da mislim da mi je dijete "posebno". mislim da je taj izraz i ideja o njemu najveća glupost, ali oprosti molim te što ja poznam svoje dijete pa znam po njenoj reakciji procijeniti što je njoj teško
    nekom djetetu je teško trčati i skakati , a nekom je teško biti 8 sati s 30 djece u prostoriji u kojoj nema zraka, a nekom je sve to + 5 aktivnosti lagano.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Anemona i trampolina, hvala što ste zaista pročitale zašto sam uopće pokušala započeti ovu temu.
    Eci i apricot hvala na odgovoru o novom zakonu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa Vidi poruku

apricot možete brisati ili ne brisati što god želite ili ne, a ja isto tako mogu zamoliti da to napravite i ne moram se za to nikome opravdavati
    ali mi ne brišemo topice na zahtjev, žao mi je

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

EvaMONA, Zakonom još nije predškola propisana kao obavezna. Na ovoj temi miješaju se pojmovi Zakona i Plana i programa (rada dječjeg vrtića, vrtićke ili predškolske skupine i sl)

Naime, iako predškola (još) nije obavezna, sve aktivnosti u vrtiću se rade prema planu i programu (godišnjem, mjesečnom ili tjednom).
    Koliko mi je poznato Plan i program rada predškolskih ustanova nije striktno propisan od strane MZOŠ-a, kao onaj u školama. Međutim nije niti u potpunosti prepušten (samo)volji odgajatalje. U glavnim smjernicama sudjeluju svakako savjetnici iz AZOO, kao i stručni suradnici u dječjem vrtiću.

S obzirom da se u predškolskim ustanovama osobito naglašava individualizacija prema interesima i potrebama djeteta vjerujem da po tom pitanju možeš nešto ispregovarati u vrtiću odnosno grupi.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Prošle godine kad je E. bio predškolac sigurno nije bilo obavezno, a koliko znam nije se mijenjao/donosio zakon o tom.

Svakako je tvoje pravo tražiti da ne gnjave malenu, ali pitam se zbog čega je boli trbuh od listića? Da možda ipak nije radi odgojiteljica?

Ako je razlog dosada pri rješavanju onda dobro promotri problem sa svih strana jer će joj u školi s tim predznanjem biti još dosadnije.

A ako je razlog pristup odgojiteljica onda znaš i sama što ti je činiti.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala. malo ću detaljnije porazgovarati s tetama. nije mi palo na pamet da je to njoj možda dosadno.
    dosad sam saznala da pokraj nje sjedi curica koja se trese od straha da će pogriješiti dok rješavaju listiće, a moja je sklona empatiji pa smo dogovorile da ih malo razmjeste.
    tete su ok, ali prilično imaju gard kad roditelji bilo što spomenu kao potencijalni problem jer im je tlaka da se još moraju baviti time da i roditelji imaju mišljenje, ali sve pet; što dulje smo u "sustavu" vidim da je to relativno česta pojava.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam odgojiteljica.
    Kolegice su danas educirane po pitanju predškol fakultet od prije dvije godine traje 5g.
    Pitanje je kako je to u kojem vrtiću organizinirano.
    Ja nemam previše iskustva i ona što sam vidjela (a i ono što moja mala radi u svome vrtiću kao predškolac) su većinom kupljeni radni zadaci koje djeca ispunjavaju onoliko dugo koliko su zaiteresirani, ne svaki dan i u poslijepodnevnim satima, nakon što su cijelo jutro radili na aktivnostima, bili vani, ručali, igrali se itd. Većinu djece to veseli. Neki žele dodatne zadatke, znam da sam im ih ja morala sama izmišljati ili skidati s interneta. Oni koji ne znaju čitati kolegice im čitaju zadatak dio po dio i uz objašnjenja.

Ja bih se isto raspitala da nije problem u odgojiteljici, ali iskreno nisam još doživjela da odgojitelji tjeraju i plaše djecu s tima zadacima, ali da moraju pokušati riješiti bar jednu stranicu koja obično sadrži 2 zadatka (grafomotorika, bojenje, slogovi itd.) moraju, jer imamo papire u kojima pišemo (opet ovisi od vrtića) što djetetu ide, što zna, što ne...npr. grafomotorika, slogovi(predčitačke vještine), pažnja...itd....

Nema šta njima biti tlaka ako vi kao roditelj spomenete nešto kao problem, vi na to imate pravo i ne morate se zamarat što one o tome privatno misle jer one moraju na svome poslu biti profesionalne.
    Jedna od najvažnijih stvari u vrtiću ali i u edukaciji odgojitelja je suradnja s roditeljima. Isto tako od roditelja se očekuje razumijevanje i suradnja a ne osuda.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kako moj malac ide u logopeda i dosta radimo i doma sa njim, logopedica nas je baš tražila izvještaj o radnim listovima i što rade u vrtiću, da se malo uskladimo (a i mi smo se naravno interesirali di je zapelo ), ali je odgovor od teta da u našem vrtiću nemaju nikakav predškolski program "učenja". Je li moguće da to nije kao unificirano u svim vrtićima?
    Znači, ne rade apsolutno ništa. Crtaju...
    Posljednje uređivanje od Franciska75 : 13.03.2014. at 16:33

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa Vidi poruku
    hvala. malo ću detaljnije porazgovarati s tetama. nije mi palo na pamet da je to njoj možda dosadno.
    dosad sam saznala da pokraj nje sjedi curica koja se trese od straha da će pogriješiti dok rješavaju listiće, a moja je sklona empatiji pa smo dogovorile da ih malo razmjeste.
    tete su ok, ali prilično imaju gard kad roditelji bilo što spomenu kao potencijalni problem jer im je tlaka da se još moraju baviti time da i roditelji imaju mišljenje, ali sve pet; što dulje smo u "sustavu" vidim da je to relativno česta pojava.
    Ako zna pisati i citati , naravno da joj moze biti -dosadno.
    sigurno je poslusna i suradljiva pa ne zeli nista tetama reci nego trpi i guta.
    ima i drugih metoda priprema za skolu osim ispunjavanja listica.
    Oni su samo sredstvo za rad, ali nisu jedini nacin na koji se moze ( i treba) raditi priprema za skolu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •