Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: otkaz na komplikacijama

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno otkaz na komplikacijama

Priča je slijedeća:
    Ugovor na određeno ističe mi 31.01.
    Isti se produživao od 4. mjeseca uvijek po tri mjeseca. Kada sam priopčila da sam trudna, obećano mi je da će se Ugovorom riješiti moj status.
    Danas sam dobila obavijest da isti neće biti produljen. Porodiljni bi trebala otvoriti sa 07.02.
    Uložila sam žalbu, jer jedan od teh. direktora koji me i zaposlio, tvrdi da je došlo do nesporazuma i da će sutra riješiti moj status.
    Želim biti informirana i saznati što mogu učiniti.

Mislim da situacija stoji ovako:
    Ukoliko mi ne produže Ugovor:
    1. .....postajem nezaposlena, i do 07.02. mogu dobivati naknadu, poslije toga pa do rođenja djeteta (onih kao 45 dana) neću dobivati ništa, poslije prijave djeteta (kod mene blizanke) mogu dobivati naknadu kao nezaposlena u iznosu od cca 1.660,00 kn? Do kada? Do godine dana? Do tri godine (s obzirom na 4 i 5 djete i blizance)?
    2. ..... Da li se ja mogu prijaviti kod drugog poslodavca na tih 7 dana (odnosno tada bi ostala raditi do onih 28 dana prije termina), prekinuti kompikacije pa da mi prava ostaju? ( naknada od 100% plaće koju sam primala prije otvaranja komplikacija, 2.660,00 drugih 6 mjeseci, 1.660,00 do treće godine?)
    3. .... nešto treće???

Ukoliko mi produže Ugovor:
    1. .... pa ga otkažu za tri mjeseca, u tom slučaju sam već na porodiljnom i bebe su rođene, što tada? Ostajem bez 100% naknade i dobivam naknadu za nezaposlene?
    2. .... i budu fer pa mi ga produljuju za cijelo vrijeme porodiljnog....
    3. ... ???

Što da radim??
    Iskreno, trenutno mi je najvažnije da sve bude OK sa bebicama, a ostalo ćemo nekako...
    A opet, bit ćemo obitelj sa petero djece, svaka naknada dobro je došla.
    Napominjem da smo oboje visoko obrazovani i da ovo ni u snu nisam očekivala.....

POmoć!!!

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Priča je slijedeća:
    Ugovor na određeno ističe mi 31.01.
    Isti se produživao od 4. mjeseca uvijek po tri mjeseca. Kada sam priopčila da sam trudna, obećano mi je da će se Ugovorom riješiti moj status.
    Danas sam dobila obavijest da isti neće biti produljen. Porodiljni bi trebala otvoriti sa 07.02.
    Uložila sam žalbu, jer jedan od teh. direktora koji me i zaposlio, tvrdi da je došlo do nesporazuma i da će sutra riješiti moj status.
    ako ovo nemaš napismeno, možeš se slikati...sve je to rekla-kazala
    imaš Ugovor na određeno i poslodavac nije u prekršaju ako ti ga ne produži...

Ukoliko mi ne produže Ugovor:
    1. .....postajem nezaposlena, i do 07.02. mogu dobivati naknadu, poslije toga pa do rođenja djeteta (onih kao 45 dana) neću dobivati ništa, poslije prijave djeteta (kod mene blizanke) mogu dobivati naknadu kao nezaposlena u iznosu od cca 1.660,00 kn? Do kada? Do godine dana? Do tri godine (s obzirom na 4 i 5 djete i blizance)?
    2. ..... Da li se ja mogu prijaviti kod drugog poslodavca na tih 7 dana (odnosno tada bi ostala raditi do onih 28 dana prije termina), prekinuti kompikacije pa da mi prava ostaju? ( naknada od 100% plaće koju sam primala prije otvaranja komplikacija, 2.660,00 drugih 6 mjeseci, 1.660,00 do treće godine?)
    3. .... nešto treće???
    1. naknada je do treće godine djeteta 1663,00 Kn (tj. nešto kraće)...neznam jel još uvijek vrijedi da ti obračunaju RD do prve godine više s obzirom da imaš dovoljno staža u zadnje dvije godine
    2. za prebaciti se kod drugog poslodavca trebala bi prvo prekinuti komplikacije, ali ti je HZZO jako postrožio kriterije te bi ovo mogli shvatiti kao namjerno zapošljavanje u svrhu veće naknade i kazniti te s totalnim ukidanjem naknade i novčanom kaznom (upravo danas bilo na radiju da se novčane kazne primjenjuju od 1.1.2014)

Ukoliko mi produže Ugovor:
    1. .... pa ga otkažu za tri mjeseca, u tom slučaju sam već na porodiljnom i bebe su rođene, što tada? Ostajem bez 100% naknade i dobivam naknadu za nezaposlene?
    2. .... i budu fer pa mi ga produljuju za cijelo vrijeme porodiljnog....
    3. ... ???
    1.onda rodiljni (prvih 6 mjeseci) dobivaš kao zaposlena, a dalje kao nezaposlena

Napominjem da smo oboje visoko obrazovani...
    to što si VSS i dalje nema nikakve veze ako imaš Ugovor na određeno koji se uvijek može ne produžiti...
    Posljednje uređivanje od Boxica : 22.01.2014. at 22:00

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A da li, ako korigiramo datum poroda prema nalazima UZV i porodiljni počinje prije 31.1. odnosno isteka Ugovora imam pravo na svoju plaću prvih 6 mjeseci?
    Mislim, nosim blizance, i prema UZV su za nekih 10 dana veći nego prema datumu zadnje manstruacije.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Andreja, ne znam te pravne detalje ali tu smo ako nas trebate

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju

Članak 51.

.....
    .....(3) Za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti i komplikacija u vezi s trudnoćom i porodom iz članka 39. točke 6. ovoga Zakona, korištenja prava na rodiljni dopust i prava na rad u polovici punoga radnog vremena iz članka 39. točke 7. ovoga Zakona te prava na dopust za slučaj smrti djeteta iz članka 39. točke 8. ovoga Zakona osiguraniku koji koristi jedno od navedenih prava pripada pravo na naknadu plaće i nakon prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom do isteka korištenja istog prava.
    ....
    ovisi kad će ti prestati radni odnos , za vrijeme dok si na komplikacijama ili na rodiljnom dopustu, imaš pravo na novčanu naknadu do kraja korištenja tog konkretnog prava.
    nakon toga imaš pravo kao nezaposlena majka

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AndrejaMa,
    datum rođenja djeteta ne možeš ti korigirati već ga korigira ginekolog ako smatra da isti nije točan.
    Ako, ovaj rodiljni dopust (45 dana prije termina) otvoriš dok si još uvijek zaposlena (dakle, i ako ti poslodavac produži ugovor za barem 1 mjesec), onda ćeš rodiljni dopust odraditi kao zaposlena osoba, a obračunat iznos cijene sata za bolovanje iskoristit će se i kod obračuna rodiljne naknade, samo što iznos naknade neće biti limitiran.

No, ako se dogodi da ti ipak ne produže ugovor, te da ti ginekolog nije otvorio rodiljni dopust, tada će ti bolovanje trajati do termina poroda a nakon toga ćeš zahtjevati tzv. rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada.
    ALI, da bi to ostvarila MORAŠ se nakon odjave od strane poslodavca, odmah, odnosno u roku od 30 dana prijaviti na burzu (HZZ) i na zdravstveno osiguranje (HZZO). Istekom ovog roka nećeš moći napraviti prijavu na burzu i zdravstveno i propast će ti sva prava.
    Također, kao registrirana nezaposlena osoba, pravo na rodiljnu poštedu od rada zahtjevaš od HZZO u roku od 30 dana od dana poroda kako bi ti ista bila obračunata od poroda. Kašenjenjem u podnošenju zahtjeva za istu, ova potpora će biti otvorena i obračunata od dana podnošenja zahtjeva, a ne retroaktivno od poroda.
    Kao nezaposlenoj osobi, visina potpore iznosi 1663 kune mjesečno a kao majci blizanaca ista traje do navršene 3. godine života djece.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i još nešto....
    kao nezaposlenoj osobi koja eventualno stječe pravo na naknadu za nezaposlene, ista će biti isplaćena NAKON isteka rodiljne i roditeljske poštede. Više o tome - http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10130

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    AndrejaMa,
    datum rođenja djeteta ne možeš ti korigirati već ga korigira ginekolog ako smatra da isti nije točan.
    Ako, ovaj rodiljni dopust (45 dana prije termina) otvoriš dok si još uvijek zaposlena (dakle, i ako ti poslodavac produži ugovor za barem 1 mjesec), onda ćeš rodiljni dopust odraditi kao zaposlena osoba, a obračunat iznos cijene sata za bolovanje iskoristit će se i kod obračuna rodiljne naknade, samo što iznos naknade neće biti limitiran.
    Pa upravo sam na to i mislila, ginekolog bi mogao korigirati termin poroda na temina poroda na temelju UZV, tada bi mi ovih 45 dana prije termina upalo prije ovog 31.1. ( a ne 7.2. kao sada) dakle rodiljni bih otvorila dok je Ugovor važeći, te bih tako dobivala naknadu u visini plaće koju sam imala, a ne kao nezaposlena.
    Mislim da je razlika velika i za nas vrlo bitna....

Još se ne mogu oteti dojmu neprofesionalnosti i neljudskosti, a kad je trebalo preko ljeta raditi i prekovremene i ne ići na GO i slično, tada su se pozivali na profesionalnost i korektan odnos....

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja sam bila u sličnoj situaciji tako da te totalno razumijem.
    meni su prije odlaska na porodiljni rekli da će mi produžiti Ugovor, i nisu. ali ne bi ja ništa rekla na to, samo da su me ljudski nazvali i rekli mi da se situacija promijenila. nego su sve to prebacili na kolegicu! ma fuj.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

cocolina, i što si napravila?

Mislim kod mene se radi o 7 dana ....

a da sam znala prije, kad sam odlazila na komplikacije i kad su mi kao i tebi obećali da neka mirno spavam već bih nekako razumjela i eventualno negdje drugdje pokušala raditi još par mjeseci (ja sam teško podnosila rad od 10-12 sati i vikende, a sve u nadi da će se dobro dobrim vratiti) i jednostavno sam bila preumorna uz blizanačku trudnoću i troje djece kod kuće, trebala sam na mirovanje ( slao me ginekolig već od prvog dana jer imam i godina te mi piše u dokumetaciji da radim na svoju odgovornost, ali sam radila do 5. mjeseca trudnoće)...

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

meni je opca praksa otvorila rodiljni 45 dana prije termina na osnovi uzv procjene jer je tako bilo za mene povoljnije (razlika uzv procjene i termina prema zadnjoj m je bila 7 dana). Na kraju se mali i rodio prema uzv terminu.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Uspjela sam se dogovoriti sa poslodavcem!!!!
    Hvala svima na odgovorima i potpori!!!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
    Uspjela sam se dogovoriti sa poslodavcem!!!!
    Hvala svima na odgovorima i potpori!!!

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ću smao čestitati i na uspješnom dogovoru s poslodavcem a posebno na blizankama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lijepo da možeš u miru dočekaš svoje male djevojčice

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

odlicno

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

imam pitanje vezano uz komplikacije pa ako ima ko iskusan da je to prošao molim da mi pomogne....evo ovako zaposlila sam se trudna...naravno to onda nisam znala u firmi sam radila 4 mjeseca sad u petak mi je istekao ugovor no ja sam 2 dana prije isteka ugovora otvorila komlikacije jer su mi cure tako preporučile pošto sam znala da mi nebudu produžili ugovor...još nisam predala papire za komplikacije jer u firmi još nisam ništ dobila.pa me sad zanima kaj i kak dalje,dali budem imala kakvu naknadu i kolko pošto budu mi na poslu dali samo prosjek plače za 10 i 11 mj.....i kakva bude porodiljna naknada...evo ako ima ko iskustva molim pomoč!HVALA

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

To što si otvorila kompikacije neće ti baš puno pomoći. AKo ti nisu produžili ugovor, moraš se prijaviti na HZZO kao nezaposlena i dok si na komplikacijama imaš pravo na iznos poštede od rada cca 1.600,00. Onda kad kreneš na rodiljni (45 dana prije termina) do rođenja djetata nećeš dobiti ništa, a nakon rođenja djeteta opet kao nezaposlana poštedu od rada u iznosu od cca 1.600,00 do godine dana.
    Pokušaj se dogovoriti sa poslodavcem, evo ja sam uspjela.... jer njih to ništa ne košta....ali požuri ako te nisu odjavili....

I najbolje ti je da se raspitaš u ispostavi HZZo-a kojoj pripadaš, ili na centralni broj.

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

To što si otvorila kompikacije neće ti baš puno pomoći. AKo ti nisu produžili ugovor, moraš se prijaviti na HZZO kao nezaposlena i dok si na komplikacijama imaš pravo na iznos poštede od rada cca 1.600,00. Onda kad kreneš na rodiljni (45 dana prije termina) do rođenja djetata nećeš dobiti ništa, a nakon rođenja djeteta opet kao nezaposlana poštedu od rada u iznosu od cca 1.600,00 do godine dana.
    Pokušaj se dogovoriti sa poslodavcem, evo ja sam uspjela.... jer njih to ništa ne košta....ali požuri ako te nisu odjavili....

I najbolje ti je da se raspitaš u ispostavi HZZo-a kojoj pripadaš, ili na centralni broj.
    več su me odjavili...nisu htjeli ni čuti za to da mi ugovor produže... a dali sad ja se mogu prijaviti na zavod za zapošljavanje i primati neku naknadu od njih pošto imam 14 mjeseci neprekidnog staža?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

...ali požuri ako te nisu odjavili....
    nema toga više...od 1.1.2014. prijave i odjave za radni odnos od potpisivanja/isteka Ugovora se moraju izvršiti u roku od 24 sata...znači da je već odjavljena
    Posljednje uređivanje od Boxica : 03.02.2014. at 20:01

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •