mozda nisan dovoljno dobro trazila, ali nisan ga vidila nigdi za kupit...a i ne znan koji je dobar tako da bi garant falila. imate kakav receptic za mene
mozda nisan dovoljno dobro trazila, ali nisan ga vidila nigdi za kupit...a i ne znan koji je dobar tako da bi garant falila. imate kakav receptic za mene
e ovo i mene zanima. jer nema nista bolje od cevapa sa kajmakom. poslije sama letargija.
Ja sam ga vidjela u Kauflandu. Mislim da ga nije lako napraviti, pogotovo ne doma...
ne znam kako se pravi, ali ima za kupit onaj srpski koji je pakovan u drvenoj bacvici, a ima i u plasticnoj plitkoj kutijici.
teško ćeš sama napraviti kajmak.
za kajmak treba skupljati one kožice sa mlijeka (i to kad su prilično debele) i slagati jednu na drugu. i tako danima.
okani se toga i kupi u dućanu ili na tržnici.
imala je Sirela (ne znam ima li sada), ali u Konzumu se može kupiti mala drvena kačica s kajmakom.
za kajmak ti treba pravo domace mlijeko, koje se uzvari na laganoj vatri i pusti da se na vrhu stvori kajmak (kora o kojoj govori apri) i bas tako kao sto rece..slaze sejedan na drugi....
Dugotrajno ali izvodljivo.
Zar kod vas na pijaci ne prodaju kajmak?
ovaj inustrijski, kupovni...obicno nije onaj pravi kajmak kkav treba biti
joj njam, evo ogladnih![]()
naspes slatko nekuhano mlijeko u serpu, te stavis u frizider da se odvoji masnoca od mlijeka. Poslije toga serpu izvadis iz frizidera i jedno jedan dan drzis vani dok se ne uhvati ona debela kozica na mlijeku. To ti je kajmak. :D
Ali, pazi. Ponovo moras vratit serpu u frizider kako bi se stislo.
Tako se pravi i sirutka ili surutka.![]()
e da , to san i mislila... hebiga, neman domaceg mlijeka a mogu mislit kako bi uspilo od ove kemije sta prodaju pod kravlje mliko..apricot prvotno napisa
njojza, nisan ni gledala na pazaru...vidis, mogla bi.
znaci, od onih iz ducana je najbolji _________?
zaboravile ste reći da treba jedno 100 litara mlijeka![]()
uuuuu snorki, svida mi se ovo... provat cu! kako mislis slatko mlijeko-ali triba dodavat jos secera
slatko mlijeko je obično mlijeko, a kiselo mlijeko je kiselo.
morate svi naučiti bosanski!
treba ti 100 l mlijeka, ako ti treba 50 kg kajmaka.
Sa litra mlijeka obicno dobijes malo manje od loncica ili solje kajmaka.
Moja nana je to obicno tako pravila, pa znam. A sveki pravi ovako kao sto je Njojza napisala i to je pravi kajmak, ali ti stvrano za to treba mnogo mlijeka.
Ako vam treba za dorucak, ili malo da okusite, najbolji je ovaj recept moje nane. Ona je uvijek od seljaka narucivala mlijeko i onda pravila kajmak i kiselo.![]()
luce, ja znam "dalmatinski".
ali kajmak nije dalmatinski specijalitet, pa eto... upotrebljavaju se bosanski izrazi.
![]()
ja vam uporno govorim da je najbolje da dodjete ovdje na cevape a moze i na cevape s kajmakom![]()
a najbolji kajmak je onaj s pijace ili ti s placa
a onaj pakovani iz samoposluge nije.
ali ja kajamk kupujem samo kod provjerenih osoba
snorki i apri ne pisu o istom.
nije isti kajmak sa kuhanog i ne kuhanog mlijeka.
onaj koji ide po cevapima nije kuhan, tj mlijeko nije i nije ga neki problem napraviti samo sto jako lako postane gorak pa na to treba paziti.
Bez frizidera: svjeze, ne kuhano, ne grijano i ne hladeno mlijeko staviti dan ili dva da se ukiseli. na vrh se podigne masnoca, kad je skines to je kajmak. Ispod je kiselo mlijeko a jos ispod sirutka.
Koliko mlijeka ti treba zavisi od toga koliko je masno ali za pocetak mozes probati sa 3 litre. da ti ne bude zao ako negdje nesto ne krene kako treba.
Btw, cak ako nesto i ne uspije zacas slozis kakvu pitu od toga.![]()
kakav secer :?luce2006 prvotno napisa
slatko mlijeko je obicno mlijeko, a kiselo jogurt, kefir ili sl.![]()
ja najvise volim kefir. Zna li neko recept?
Mislim da Davor zna i da je negdje vec pisao.
skorup, slojevi, soljenje... i na kraju ni nalik na užički :?
Tajne su zato da se čuvaju.
podsjeti me kada sam prije 100 godina sa starcima i bratom bila na zlatiborskoj pijaci. Pijacar nam je onako s noza nudio uzicki sir da probamoDavor prvotno napisa
A da je fantazija- jeste! Obozavam sve sireve, kajmake, povlake... tj. mlijecne proizvode.
A i Travnicki je odlican :D
Travnicki sir i pole krompira iz vruce rerne![]()
Vjerojatno se prije radi o mješavini kultura (bakterijskih) koje žive u tim kacama za čuvanje kajmaka.Davor prvotno napisa
cure moje za kajmak koji se koristi sa cevapima niuje nikakva umjetnost da se napravi
to uopšte ne mora biti pravi, ali ovaj koji se koristi u vecini cevabdzinica u sarajevu recept je slijedeci:
2 kg mladog sira (dukat ima odlican)
1 kg putera
oko 250 gr masla - zvijezda
to je osnovna mjera ali vi mozete i manji omjer uzeti
to se sve lijepo mikserom izmiksa i to je to
uz cwevape super
i sve to posoliti po zelji
dobar tek
jao vidi recept u ove sitne sate
:D
kopi-pejst
zgembo, vjerojatno si nam otkrila jednu dobro čuvanu tajnu. Zamišljam si kakvog okusa i izgleda je taj "kajmak" i zaključujem da je upravo to supstanca koja se prodaje zapakirana na tržnici.
Dakle, pravi kajmak je još uvijek pravi kajmak![]()
ajme- potjera mi sline na ustaDavor prvotno napisa
![]()
Kefir ti je i najbolji od svih tih fermentiranih mliječnih proizvoda jer sadrži žive prirodne probiotike koji blagotvorno djeluju na crijevnu floru i općenito probavni trakt.snorki prvotno napisa
Inače, kefir se pravi od običnog mlijeka uz pomoć male bijele gljivice. Ja je imam i ima je dosta ljudi, pa se probaj raspitati među poznanicima da ti netko da komadić. Gljivica, inače, raste u tom mlijeku. Postupak je taj da se mlijeko zagrije do ključanja, pa ga se pusti da se ohladi na temperaturu tijela, ulije se u nemetalnu posudu ( ne emajliranu!), dakle - u staklenu, plastičnu ili porculansku, stavi se isprana gljivica i ostavi 24 sata stajati. Najbolje je to učiniti navečer, pa sutra navečer popiti napravljeni kefir, a gljivicu staviti u novu količinu mlijeka. Važno je paziti da se gljivicu ne dodiruje ničim metalnim - dakle za rukovanje s njom koristiti plastičnu žlicu. Gljivica će tako rasti i nakon nekoliko dana morat ćeš komadić odrezati ( plastičnim nožem) i baciti ili nekome pokloniti, a ostaviti sebi dio.
Eto, nadam se da sam pomogla.
kod nas se na pijaci prodaje i slani kajmak kojeg često mozetet dobit i u čevabdžinicama uz ćvape, a pravi se ovako:
istu količina feta sira i maslaca/margarina dobro umutiti i to je to![]()
slani kajmak
drži se u frizu dobro zatvoren
dobar je i u vrućem somunu sa posoljenim paradajzom![]()
Malo off topic, ali uhvati me smijeh i moram dodati - vi to dalmatinski, bosanski...kad bi tek ja počela čakavski onda stvarno nitko ništa ne bi razumio![]()
. Dalmatinski je majka prema čakavskom.
![]()
![]()
![]()
![]()
Oprostite, morala sam....![]()
![]()
![]()
![]()
Ma imaš ga na svakom kantunu i u svakom malo većem dućanu (kerum, konzum, tommy) meni je ok od petrovog sela u dućanu i imaš dobrih na velikom pazaru na nathodniku di su oni zatvoreni kiosci. al daleko ni jedan nije sličan bosanskom
hrvatski se jezik sastoji od tri narječja: štokavskog, kajkavskog i čakavskog.iridana2666 prvotno napisa
Čakavsko se narječje dalje dijeli po različitim kriterijima, a između ostalog i regionalnim.
vjerujem da si na to mislila, iridana.
ljudi, s tim kajmakom ste kod mene pokrenuli bujicu osjecaja..naime, prije 3.5 mjeseca sam sjedila Kod Zelje na bascarsiji i jela prave, sarajevske cevape s pravim sarajevskim kajmakom...uf..nakon toga, nijedni cevapi nisu cevapi...ispricavam se OT...
...ps-a Uzicki kajmak? Ima ga za kupiti u Metrou...
aaa bakice na placu?