Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: kako napravit kajmak

  1. #1
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno kako napravit kajmak

    mozda nisan dovoljno dobro trazila, ali nisan ga vidila nigdi za kupit...a i ne znan koji je dobar tako da bi garant falila. imate kakav receptic za mene

  2. #2
    Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    215

    Početno

    e ovo i mene zanima. jer nema nista bolje od cevapa sa kajmakom. poslije sama letargija.

  3. #3
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Ja sam ga vidjela u Kauflandu. Mislim da ga nije lako napraviti, pogotovo ne doma...

  4. #4
    lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    split
    Postovi
    306

    Početno

    ne znam kako se pravi, ali ima za kupit onaj srpski koji je pakovan u drvenoj bacvici, a ima i u plasticnoj plitkoj kutijici.

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    teško ćeš sama napraviti kajmak.
    za kajmak treba skupljati one kožice sa mlijeka (i to kad su prilično debele) i slagati jednu na drugu. i tako danima.
    okani se toga i kupi u dućanu ili na tržnici.
    imala je Sirela (ne znam ima li sada), ali u Konzumu se može kupiti mala drvena kačica s kajmakom.

  6. #6
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    za kajmak ti treba pravo domace mlijeko, koje se uzvari na laganoj vatri i pusti da se na vrhu stvori kajmak (kora o kojoj govori apri) i bas tako kao sto rece..slaze sejedan na drugi....
    Dugotrajno ali izvodljivo.
    Zar kod vas na pijaci ne prodaju kajmak?
    ovaj inustrijski, kupovni...obicno nije onaj pravi kajmak kkav treba biti

    joj njam, evo ogladnih

  7. #7

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    naspes slatko nekuhano mlijeko u serpu, te stavis u frizider da se odvoji masnoca od mlijeka. Poslije toga serpu izvadis iz frizidera i jedno jedan dan drzis vani dok se ne uhvati ona debela kozica na mlijeku. To ti je kajmak. :D

    Ali, pazi. Ponovo moras vratit serpu u frizider kako bi se stislo.
    Tako se pravi i sirutka ili surutka.

  8. #8
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    teško ćeš sama napraviti kajmak.
    za kajmak treba skupljati one kožice sa mlijeka (i to kad su prilično debele) i slagati jednu na drugu. i tako danima.
    okani se toga i kupi u dućanu ili na tržnici.
    e da , to san i mislila... hebiga, neman domaceg mlijeka a mogu mislit kako bi uspilo od ove kemije sta prodaju pod kravlje mliko..
    njojza, nisan ni gledala na pazaru...vidis, mogla bi.
    znaci, od onih iz ducana je najbolji _________?

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    zaboravile ste reći da treba jedno 100 litara mlijeka

  10. #10
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    uuuuu snorki, svida mi se ovo... provat cu! kako mislis slatko mlijeko-ali triba dodavat jos secera

  11. #11
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    zaboravile ste reći da treba jedno 100 litara mlijeka
    ma daj :?

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    slatko mlijeko je obično mlijeko, a kiselo mlijeko je kiselo.
    morate svi naučiti bosanski!

  13. #13
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    slatko mlijeko je obično mlijeko, a kiselo mlijeko je kiselo.
    morate svi naučiti bosanski!
    aj ti nauci dalmatinski

  14. #14
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    odo pravit cevape a kajmaka nigdi

  15. #15

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    treba ti 100 l mlijeka, ako ti treba 50 kg kajmaka.

    Sa litra mlijeka obicno dobijes malo manje od loncica ili solje kajmaka.
    Moja nana je to obicno tako pravila, pa znam. A sveki pravi ovako kao sto je Njojza napisala i to je pravi kajmak, ali ti stvrano za to treba mnogo mlijeka.
    Ako vam treba za dorucak, ili malo da okusite, najbolji je ovaj recept moje nane. Ona je uvijek od seljaka narucivala mlijeko i onda pravila kajmak i kiselo.

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    luce, ja znam "dalmatinski".
    ali kajmak nije dalmatinski specijalitet, pa eto... upotrebljavaju se bosanski izrazi.

  17. #17
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ja vam uporno govorim da je najbolje da dodjete ovdje na cevape a moze i na cevape s kajmakom

    a najbolji kajmak je onaj s pijace ili ti s placa
    a onaj pakovani iz samoposluge nije.

    ali ja kajamk kupujem samo kod provjerenih osoba

  18. #18
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    njojza, daleko je sarajevo...bi rado!

  19. #19

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Amsterdam
    Postovi
    546

    Početno

    snorki i apri ne pisu o istom.

    nije isti kajmak sa kuhanog i ne kuhanog mlijeka.

    onaj koji ide po cevapima nije kuhan, tj mlijeko nije i nije ga neki problem napraviti samo sto jako lako postane gorak pa na to treba paziti.

    Bez frizidera: svjeze, ne kuhano, ne grijano i ne hladeno mlijeko staviti dan ili dva da se ukiseli. na vrh se podigne masnoca, kad je skines to je kajmak. Ispod je kiselo mlijeko a jos ispod sirutka.

    Koliko mlijeka ti treba zavisi od toga koliko je masno ali za pocetak mozes probati sa 3 litre. da ti ne bude zao ako negdje nesto ne krene kako treba.


    Btw, cak ako nesto i ne uspije zacas slozis kakvu pitu od toga.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj luce2006 prvotno napisa
    uuuuu snorki, svida mi se ovo... provat cu! kako mislis slatko mlijeko-ali triba dodavat jos secera
    kakav secer :?
    slatko mlijeko je obicno mlijeko, a kiselo jogurt, kefir ili sl.

    ja najvise volim kefir. Zna li neko recept?

  21. #21

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Amsterdam
    Postovi
    546

    Početno

    Mislim da Davor zna i da je negdje vec pisao.

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    skorup, slojevi, soljenje... i na kraju ni nalik na užički :?
    Tajne su zato da se čuvaju.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    skorup, slojevi, soljenje... i na kraju ni nalik na užički :?
    Tajne su zato da se čuvaju.
    podsjeti me kada sam prije 100 godina sa starcima i bratom bila na zlatiborskoj pijaci. Pijacar nam je onako s noza nudio uzicki sir da probamo A da je fantazija- jeste! Obozavam sve sireve, kajmake, povlake... tj. mlijecne proizvode.
    A i Travnicki je odlican :D
    Travnicki sir i pole krompira iz vruce rerne

  24. #24

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    skorup, slojevi, soljenje... i na kraju ni nalik na užički :?
    Tajne su zato da se čuvaju.
    Vjerojatno se prije radi o mješavini kultura (bakterijskih) koje žive u tim kacama za čuvanje kajmaka.

  25. #25
    zgembo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    sarajevo
    Postovi
    69

    Početno kajmak

    cure moje za kajmak koji se koristi sa cevapima niuje nikakva umjetnost da se napravi
    to uopšte ne mora biti pravi, ali ovaj koji se koristi u vecini cevabdzinica u sarajevu recept je slijedeci:
    2 kg mladog sira (dukat ima odlican)
    1 kg putera
    oko 250 gr masla - zvijezda
    to je osnovna mjera ali vi mozete i manji omjer uzeti
    to se sve lijepo mikserom izmiksa i to je to
    uz cwevape super

  26. #26
    zgembo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    sarajevo
    Postovi
    69

    Početno kaljmak

    i sve to posoliti po zelji
    dobar tek

  27. #27
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    jao vidi recept u ove sitne sate
    :D
    kopi-pejst

  28. #28
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    zgembo, vjerojatno si nam otkrila jednu dobro čuvanu tajnu. Zamišljam si kakvog okusa i izgleda je taj "kajmak" i zaključujem da je upravo to supstanca koja se prodaje zapakirana na tržnici.
    Dakle, pravi kajmak je još uvijek pravi kajmak

  29. #29
    Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,593

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    skorup, slojevi, soljenje... i na kraju ni nalik na užički :?
    Tajne su zato da se čuvaju.
    ajme- potjera mi sline na usta

  30. #30
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj snorki prvotno napisa
    kakav secer :?
    slatko mlijeko je obicno mlijeko, a kiselo jogurt, kefir ili sl.

    ja najvise volim kefir. Zna li neko recept?
    Kefir ti je i najbolji od svih tih fermentiranih mliječnih proizvoda jer sadrži žive prirodne probiotike koji blagotvorno djeluju na crijevnu floru i općenito probavni trakt.
    Inače, kefir se pravi od običnog mlijeka uz pomoć male bijele gljivice. Ja je imam i ima je dosta ljudi, pa se probaj raspitati među poznanicima da ti netko da komadić. Gljivica, inače, raste u tom mlijeku. Postupak je taj da se mlijeko zagrije do ključanja, pa ga se pusti da se ohladi na temperaturu tijela, ulije se u nemetalnu posudu ( ne emajliranu!), dakle - u staklenu, plastičnu ili porculansku, stavi se isprana gljivica i ostavi 24 sata stajati. Najbolje je to učiniti navečer, pa sutra navečer popiti napravljeni kefir, a gljivicu staviti u novu količinu mlijeka. Važno je paziti da se gljivicu ne dodiruje ničim metalnim - dakle za rukovanje s njom koristiti plastičnu žlicu. Gljivica će tako rasti i nakon nekoliko dana morat ćeš komadić odrezati ( plastičnim nožem) i baciti ili nekome pokloniti, a ostaviti sebi dio.
    Eto, nadam se da sam pomogla .

  31. #31
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    kod nas se na pijaci prodaje i slani kajmak kojeg često mozetet dobit i u čevabdžinicama uz ćvape, a pravi se ovako:
    istu količina feta sira i maslaca/margarina dobro umutiti i to je to
    slani kajmak
    drži se u frizu dobro zatvoren
    dobar je i u vrućem somunu sa posoljenim paradajzom

  32. #32
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Malo off topic, ali uhvati me smijeh i moram dodati - vi to dalmatinski, bosanski...kad bi tek ja počela čakavski onda stvarno nitko ništa ne bi razumio . Dalmatinski je majka prema čakavskom.
    Oprostite, morala sam....

  33. #33

    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Split
    Postovi
    118

    Početno

    Ma imaš ga na svakom kantunu i u svakom malo većem dućanu (kerum, konzum, tommy) meni je ok od petrovog sela u dućanu i imaš dobrih na velikom pazaru na nathodniku di su oni zatvoreni kiosci. al daleko ni jedan nije sličan bosanskom

  34. #34

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Malo off topic, ali uhvati me smijeh i moram dodati - vi to dalmatinski, bosanski...kad bi tek ja počela čakavski onda stvarno nitko ništa ne bi razumio . Dalmatinski je majka prema čakavskom.
    Oprostite, morala sam....
    hrvatski se jezik sastoji od tri narječja: štokavskog, kajkavskog i čakavskog.
    Čakavsko se narječje dalje dijeli po različitim kriterijima, a između ostalog i regionalnim.
    vjerujem da si na to mislila, iridana.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    ljudi, s tim kajmakom ste kod mene pokrenuli bujicu osjecaja..naime, prije 3.5 mjeseca sam sjedila Kod Zelje na bascarsiji i jela prave, sarajevske cevape s pravim sarajevskim kajmakom...uf..nakon toga, nijedni cevapi nisu cevapi...ispricavam se OT...

    ...ps-a Uzicki kajmak? Ima ga za kupiti u Metrou...

    aaa bakice na placu?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •