Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: zastoj mlijeka nakon 9 mj. dojenja

Datum pristupanja
    May 2013

Početno zastoj mlijeka nakon 9 mj. dojenja

Pozdrav, molila bih pomoć oko bolne dojke, mislim da je riječ o zastoju. Beba ima devet mjeseci, većinom je dojena jer žlicu baš ne prihvaća. Dojim ga na zahtjev i po danu i po noći (po danu imamo 6-8 podoja, a po noći tko zna koliko jer cica i spavajući.)

Pred jedno dva tjedna prvi put mi se jako napunila desna dojka, stvorila su se velike bolne krvge (iste kao u počecima dojenja kada sam imala problema sa viškom mlijeka, ali nikada nije došlo do zastoja niti upale.). Unatoč tome mlijeko mi nije curilo vani (inače izlazi i kada dojke nisu pune, trošim jastučiće ko luda). Nakon što sam podojila bebu i izdojila se do kraja, prošlo je.

Međutim, danas popodne ista priča. Dojka me počela jako boliti (ne samo na dodit, nego i dok samo sjedim.) Bol je počela ići i prema ramenu. Ovaj put ne mogu napipati konkretnu kvrgu, ali osjećam bol u gornjoj strani. Sada sam podojila bebu (drugi put za redom na desnoj strani) i dojka se cijela smanjila, ali bol je i dalje tu.

Nema promjene u boji, nisu crvene. Nemam temperaturu.

Unazad neko vrijeme (ne mogu točno reći kada, ali cca 1-2 tj) primjetila sam da tu bradavicu prekrviva kao tanka bijela opna koja se ne da oguliti (ne točkice, nego baš opna). Pred par dana dobila sam ragadu, dosta veliku. U početku sam mislila da me mali ugrizao, ali onda sam skužila da to ne može jer je ragada sa gornje strane, a on ima samo donje zubiće. Naravno, ragada jako boli, naročito kada on počinje vući.

Inače nisam smanjivala dojenje niti radila išta šta bi uzrokovalo nakupljanje. Moram ipak priznati da više ne pazim na pravilo tri sata nego, kako čestp dojim pa zaboravim koju sam stranu zadnju dala, određuje to na opip.

Također nisam primjetila da maleni ima bijele nakupine u ustima.

Što i kako dalje?

Hvala na savjetu.

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da dodam, cijelo popodne, dok ne dojim, osjećam bolni let down, ali mlijeko ne curi. Sa lijeve strane, mekana dojka bez bolova, a u jastučiću mlijeka.

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ispravak, ipak imam temperaturu. Došla nagla slabost i fibra Za sada nije velika...

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Najbolje ti je da uzmes list kupusa kojeg si lagano istukla sa baticem i stavis gakao oblog na bolnu dojku. Vjerojetno je pocetak mastitisa. I bitno je da izdojis tu dojku ukoliko je prebolno ako je beba na njoj.
    Mozda isto tako nije lose da odes lijecniku. Meni je lijecnik pripisao anitibiotike koje mogu uzeti ako pocne mastitis i uz koje mogu dojiti. Na srecu, nikada mi nisu bili potrebni.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za sada, probaj režim - između podoja hladni oblozi ili oblozi od svježeg kupusa (vanjski listovi, malo ih namlati batom za meso da omekšaju) ili čak, napuni lonac/lavor hladnom vodom pa se nadvij nad njega i uroni dojku unutra pa vidi pšaše li ti tako više.
    Prije podoja se, ako stigneš, istuširaj dosta toplom vodom ili napuni bocu s toplom vodom (što toplijom, ali ne toliko da se ozljediš) i dok dijete siše, drži malo tu toplu bocu na mjestima koja te bole. Dok dijete siše, možeš otvorenim dlanom kružnim pokretima masirati dojku od prsa prema bradavici - ovo će te boljeti, ali nastavi svejedno.
    Nakon podoja opet hladno.

Dok te boli, uvijek nudi prvo tu dojku koja ima zastoj.

Probaj nekako dijete namjestiti (u akrobatski položaj ) da ti bradom masira bolno mjesto dok siše, ako je ikako moguće. Ako nije, dlanom kako sam već napisala.
    Ako imaš osjećaj da ti baš ne ide mlijeko iako dijete siše dobro, stavi dijete na leđa da legne i ti se postavi četveronoške iznad njega i pusti da dojka padne djetetu u usta i tako doji (sisanje + gravitacija bi trebali isprazniti dojku).

Što se tiče opne na bradavici, probaj blizu areole i bradavice stisnuti dojku kao da se želiš izdajati. Vidiš li kao nekakav mjehurić bijeli koji se napne, mlijeko koje je kao ispod prozirnog čepa?
    Ako vidiš, onda bi bilo dobro da namočiš bradavicu fiziološkom otopinom (ili slanom vodom - 2 dl vode, 1-2 žličice soli) i nakon što držiš malo na bradavici, probaj istrljati malo grubljim ručnikom. Moguće je da imaš blister koji je zatvorio izlaz pa se u tom dijelu dojke neki kanalić zaštopao.

Što se tiče temperature, ako nisi osjetljiva i nema kod djeteta već pokazane osjetljivosti, smiješ paracetamol.
    U sljedećih 24-48 sati bi ti ovim režimom trebalo biti bolje. Ako ti ne bude u tom periodu bolje ili ako ti u bilo kojem trenutku postane puno lošije opće stanje (pod tim ne mislim ako ti još naraste samo temperatura, a ti si ok općeg stanja, nego da si baš cijela puno lošije) ili da vidiš crvene trake/crte po dojci od bolnog mjesta okolo ili da primijetiš da se blister zagnojio, trebala bi otići liječniku da te pregleda.
    Kojem god da odeš, naglasi da dojiš i želiš nastaviti tako da ti daju prikladnu terapiju, ako će trebati.

Nadam se da će ti savjeti pomoći i da ćeš uskoro biti bolje.
    Ako sad dijete ni siše, odmah stavi hladne obloge ili uroni dojku u vodu.
    Sretno i javi se.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

BusyBee, super si sve napisala. ja bi jos zeljela nesto dodati, kad sam rodila, apotekarka mi je prodala ulje cajevca i rekla neka se kupam umjesto tusiranja i neka pomijesam sa medom u zlici par kapi cajevca i stavim u kadu. Da ce to sprijeciti bilo kakve upale. Poslusala sam, i hvala Bogu, stvarno nisam imala nikakvih infekcija. Vrijedi pokusati i to

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Hvala vam na savjetima

Općenito sam danas bolje, nemam temperaturu, ali se generalno ipak loše osjećam. Ova desna dojka mi više nije natečena već je ispražnjena (mlohava) ali i dalje je bolna. Stavljam hladne obloge/kupus.

Ne vidim blister nigdje.

Pitanje: hoću li i dalje nuditi začepljenu stranu uvijek prvu obzirom da se smekšala ali i dalje boli?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probaj još par puta nuditi prvo onu koja je imala problem.
    Moguće je da te boli jer je bilo upaljeno i nadraženo i da će s vremenom stati.
    Kad se budeš tuširala, uzmi malo sapuna na ruku i prijeđi rukom cijelu dojku - pod sapunom ćeš osjetiti i najsitnije čvoriće, ako ih ima (čisto da znamo za dalje).

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Busy Bee, u mom slučaju ti si life savior (vjerojatno se ne sjećaš, ali prošlo proljeće/ljeto pomagala si mi oko dojenja jer maleni nije htio sisati /distoni sindrom i mala porođajna težina/ a evo sada opet!

Uglavnom, sada se već bolje osjećam, kupus i hladni oblozi su mi pomogli, nemam povišenu temp., a desna je samo blago crvenija i otečena u odnosu na lijevu. Ovu i dalje dajem prvu. Manje boli, osim tijekom dojenja. Onda je baš gadno. Nisam za sada napipala nikakvu kvržicu.

Znam da to nitko ne može reći preko foruma, ali dobro bi mi došao savjet oko odlaska liječniku. Je li potrebno? Nisam baš tip koji voli često ići doktoru i stvarati paniku oko sitnica, ali me brine što se ovaj zastoj ponavlja drugi put u par tjedana (pri čemu je ovaj put gore nego prošli). Ragada ne prolazi pa se pitam jel možda nešto ušlo kroz nju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sjećam se, kako ne, ipak sam ja kavoljupka.

Prvo ovo:
    a desna je samo blago crvenija i otečena u odnosu na lijevu.
    Lijeva je normalna?
    Ili je lijeva manje crvena i manje otečena?
    Jer ja sam skužila da je lijeva skroz ok.

Kako njeguješ ragadu?
    Izbjegavaj sintetičke jastučiče, odjeću, nemoj nositi grudnjak ako je moguće, probaj zračiti dojku čim više. Možeš nakon podoja namazati čistim lanolinom ili čistim uljem nevena (ne one namirisane verzije, čisto ulje). Možeš je ispirati fiziološkom (ili slanom vodom doma napravljenom) i onda namazati.
    Često nudi dojku da dijete nije pregladno jer onda žustrije siše. Pazi da je položaj dobar i hvat isto.

Ako si sve ovo radila i ranica ne zaraste u sljedećih 7-10 dana a da i dalje sve ovo radiš i/ili se ponovi situacija s otečenom dojkom, temperaturom, onda bi svakako morala otići liječniku.

Što se tiče zastoja, spavaš li na toj strani češće nego na drugoj ili možda nosiš dijete na toj strani ili je bilo kako ta strana opterećenija nečim (stišće te grudnjak, nosiš torbu na toj strani, ... bilo što što radi pritisak na tu stranu, a na drugu ne)? To bi isto mogao biti uzrok ponovljenog zastoja.

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Lijeva je normalna

Ragadu samo namažem mlijekom i ostavim da se osuši na zraku. Ali zapravo mi uopće ne prolazi. Naime, tek sam jučer zapravo shvatila da je to ragada a ne ugriz. Cijelo vrijeme otkad se pojavila (cca 10ak dana) sam mislila da me malac ugrizao (iako bi to bilo čudno obzirom da ima samo donje zube a ragada je sa gornje strane bradavice). Kad se on rodio nisam imala ragade, a ranice od ugriza (koje mi je napravio kad su počeli zubići) bi zarasle kroz koji dan. Tako da očito moram promijeniti režim njegovanja

Od sinoć ne nosim grudnjak (inače nosim onaj za dojenje bez žice), a spavam kako na koju stranu. Zapravo ne nosim ništa teško ili na tu stranu stvaram pritisak (a da je drugačije nego na lijevoj). Sve isto. Osim te ragade koja je samo na desnoj strani.

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače ga dojim stvarno često. (čitaj kao novorođenče, svaka 2-2,5 sata. očito nadoknađuje nedostatak sisanja kad je bio novorođenče :D :D )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probaj sad ovaj rezim njege kako sam ti napisala. Ako ne prodje, a pojavi se i svrab/peckanje i/ili duboka bol u dojci tijekom ili izmedju podoja, onda cemo sumnjati i na gljivice.
    Ti s ok, nisi mozda nedavno pila antibiotik, nemas vaginalnu gljivicnu, dijete je om, usta nemaju sedefast odsjaj, jezik nema bijele naslage, guza nije neobicno crvena?

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

BusyBee, ja sam super. Nisam uzimala antibiotike niti imam infekciju rodnice. Beba je isto ok. Jezik nije bijel niti iša.

Za sada sve super prolazi. Mazanje lanolinom je već počelo davati ploda pa vidim da ragada počinje zarastati. Nadam se da je je to to i da više neće biti zastoja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odlično.

Platica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Zene moje hvala Bogu na vama!
    BusyBee ja sam se sinoc probudila sa istim simptomima kao salica_kave, takodjer beba doji kao i nezina vec 9 mj. Jutros od 2-5h sam pokusavala izdojiti izdajalicom, tusirati tolpom vodom, lagano masirati, nema sta nisam, mlijeko nece vani nikako, cica ko bomba i pocel ajako bolit vec oko 6h. Bebaca stavljala non stop da doji, a on ko za inat nece pa nece. Kada sam jutros oko 7h upalila kompjuter da nadjem kakav savjet, kad ono naslov bas koji mi treba! I da, imala sam bijelu opnu na gornjem dijelu bradavice (gornji dio cice mi je bio ogroman, pun cvorova, bolan za ispalit), i lagano je istrljam i probijem i mlijeko krene van!!!! O Boze hvala ti pomislim, hvala za ove zene sa iskustvom, spasila sam se! I evo jos uvijek lagano curka na tu rupicu iako sam izdojila, iako nisam nista spavala, odjednom sam zivnula

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

bok svima. nova sam na forumu i neznam kamo zapravo pisati. voljela bih reći svoj problem pa da me netko usmjeri kamo treba.
    imam bebu od 6 mjeseci i izdajamo se uspjesno cijelo vrijeme. prije par tjedana počelo me probadati u lijevoj dojci. bol nije konstantna vec se pojavi jednom dnevno i traje par sekundi. bradavice su mi velike od početka i često poprime ljubičastu boju. neznam je li to od izdajanja ili cega drugoga. prije cca 3 tjedna imala sam 2 dana temperaturu oko 38, 39i tad mi se smanjila kolicina mlijeka. temperatura kako došla, tako prošla. bez ikakvih drugih bolova i smetnji. i kolicina mlijeka mi se vratila u normalu. jedino što mi se tih dana, sad se više ne sjecam jel to bilo prije temperature ili kad je ona prestala, pojavila mi se tvrda masa u lijevoj dojci, u gornjem vanjskom dijelu. pod prstima mogu popipati malene kvržice koje ne nestaju. u početku je bilo toga malo,a sad se oteklina tj ta tvrda masa i kvrzice povecavaju. to traje vec3 tjedna. is početka skoro neprimjetno, sad vec veće. bolova u dojci nema. stavljam listove kupusa, masiram i stavljam tople obloge. možda ne radim pravilno. neznam. imam 26 godina i otkako sam rodila imam emocionalnih problema ničim izazvanim. odjednom sam opsjednuta bolestima, i mojim i tuđim i djetetovim. bolesti nalazim tamo gdje ih nema. a pogoršalo se kad sam saznala da je jedno dijete obolilo od raka. sad sam počela čitati o raku dojke i procitala kako se i to najcesce javlja u lijevoj dojci u gornjem vanjskom kvadrantu uz tvrdu masu nepravilna oblika. znam da paničarim. tješim se da je upala dojke, zastoj mlijeka, čak sam čitala o nekim gljivicnim infekcijama. ipak sam mlada, znam da to rijetko pogađa tako mlade osobe, i tješim se da to sve ima samo veze s dojenjem tj izdajanjem. zanima me vase mišljenje i unaprijed se ispričavam zbog dužine ovog posta. hvala vam puno!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Djurdja, najvjerojatnije je rijec o zacepljenim kanalicima. Izdajas li bas cijelo vrijeme, ili nudis i dojke bebi?

U svakom slucaju je bitno razbiti te kvrzice. Preporuca se topli oblog neposredno prije podoja (ili izdajanja, ako samo izdajas) i onda masaza tih kvrzica u smjeru prema bradavici. Masaza moze biti neugodna, ali stisni zube i pritisni i 'potjeraj' prema bradavici. Nakon podoja (izdajanja) stavi hladni oblog i/ili list kupusa.

Ako dojis, nudi bebi podoje sto cesce i svakako pokusajte isprobati razne polozaje. Ponekad pomaze polozaj nogometne lopte, a zapravo najbitnije da pokusate naci neki nacin da je bebina brada usmjerena prema tim mjestima gdje su kvrzice tako da za vrijeme sisanja bradom masira to podrucje.

Zastoj stvarno ponekad dolazi i zbog stresa pa se pokusaj opustiti koliko mozes. Moze biti i da nastaje preko noci, ako spavas na trbuhu ili cesto u jednom te istom polozaju koji pritisce bas ta mjesta.

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

pa cijelo vrijeme se izdajam, a dijete cika jako rijetko. interesantno je da me čak ni ne boli. mora li to boljeti?? tek kad sam se počela masirat me počelo. tako da neznam je li od masiranja ili nečeg drugog. dosta sam pod stresom u zadnje vrijeme, jučer sam čak i temperaturu imala 37,7 i spustila ju lekadolom. jeli to možda mastitis ili nešto drugo? inace i malo kašljucam i nos mi curi tako da mislim da temperatura možda i nije bila od dojke. uočila sam da mi se oteklina pruža na vrh dojke, uz korijen i tamo ima podosta melenih kvržica (mjehurića) nekih. preko noći sam na preporuku stavila laneno sjeme prokuhano u mlijeku i oteklina je na pola splasnula. hvala vam puno, najljepša!!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •