Pozdrav, molila bih pomoć oko bolne dojke, mislim da je riječ o zastoju. Beba ima devet mjeseci, većinom je dojena jer žlicu baš ne prihvaća. Dojim ga na zahtjev i po danu i po noći (po danu imamo 6-8 podoja, a po noći tko zna koliko jer cica i spavajući.)
Pred jedno dva tjedna prvi put mi se jako napunila desna dojka, stvorila su se velike bolne krvge (iste kao u počecima dojenja kada sam imala problema sa viškom mlijeka, ali nikada nije došlo do zastoja niti upale.). Unatoč tome mlijeko mi nije curilo vani (inače izlazi i kada dojke nisu pune, trošim jastučiće ko luda). Nakon što sam podojila bebu i izdojila se do kraja, prošlo je.
Međutim, danas popodne ista priča. Dojka me počela jako boliti (ne samo na dodit, nego i dok samo sjedim.) Bol je počela ići i prema ramenu. Ovaj put ne mogu napipati konkretnu kvrgu, ali osjećam bol u gornjoj strani. Sada sam podojila bebu (drugi put za redom na desnoj strani) i dojka se cijela smanjila, ali bol je i dalje tu.
Nema promjene u boji, nisu crvene. Nemam temperaturu.
Unazad neko vrijeme (ne mogu točno reći kada, ali cca 1-2 tj) primjetila sam da tu bradavicu prekrviva kao tanka bijela opna koja se ne da oguliti (ne točkice, nego baš opna). Pred par dana dobila sam ragadu, dosta veliku. U početku sam mislila da me mali ugrizao, ali onda sam skužila da to ne može jer je ragada sa gornje strane, a on ima samo donje zubiće. Naravno, ragada jako boli, naročito kada on počinje vući.
Inače nisam smanjivala dojenje niti radila išta šta bi uzrokovalo nakupljanje. Moram ipak priznati da više ne pazim na pravilo tri sata nego, kako čestp dojim pa zaboravim koju sam stranu zadnju dala, određuje to na opip.
Također nisam primjetila da maleni ima bijele nakupine u ustima.
Što i kako dalje?
Hvala na savjetu.