Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
Vidim da je zara unijela zabunu.
Ja je nisam spomenula u smislu branda ili konzumerizma.

Spomenula sam je u kontekstu primjera dostupnih lanaca, koji su jako pojeftinili odjeću i učinilo ono što je prije bilo dostupnost samo nekima, dostupnost masama. A da bi to bilo dostupno masama netko je radio ne 9-18, nego 15 sati dnevno i petkom i svetkom.
A mi ćemo kao konzument birati jeftino, dakle birat ćemo hm i zaru a ne muru.

Pa onda možemo razumijeti da će i drugi birati tako. Pa ako proizvodimo muru, a mislimo da je nepravedno, žalosno i tužno, da drugi radje uzimaju zaru, razumjeti ćemo možda zašto drugi kupuju zaru. Jer i mi sami tako postupamo, kad možemo birati.
Pa vidiš šta nam s njom napravi, počupasmo se skoro radi tih naočala

Šalim se ja malo, u biti sve ovo što je tu spomenuto u kontestu zare spada pod ovaj naš današnji stil, način ili kako god već, života.

U ovom smislu u kojem ti ovdje sada pojašnjavaš na što si točno mislila oko zare i sličnih lanaca dovoljno se sjetiti samo ne tužnih, ne jadnih, nego bešćutnih uvijeta i života tih ljudi koji za nas na zapadu šiju tu nesretnu robu ne samo za zaru, već i za sve one zgodne i jeftine stvarčice i igračke koje se nađu u lidlu i aldiu.

Nema kupovina ili ne kupovina u zari nikakve veze sa karijerizmom ili statusom, ja se grozim markirane odjeće danas, ne zato što mi se ne sviđa, baš suprotno, nego iz razloga što su sve te marke od zare do adidasa uprljane znojem i suzama ljudi, pretežno žena i majki, a često i djece, koje rade danonoćno u tim tvornicama za bijedu od koje svom trogodišnjem sinu mjesečno ne mogu kupiti ni 100g mesa, žive u kartonskim šupama na blatnim i punim fekalija ulicama, u bijedi jednog uličnog štakora.

I to je samo majušni dijelić onoga što je snimljeno i što je procurilo u javnost, kleli su se da će poboljšati uvijete svi ti lanci, do danas se ništa nije promjenilo, i svi smo svjesni toga, i dalje kupujemo u tim lancima, jer skoro da više i nemaš izbora. I onda pričamo o borbi za prava žena i ostalim borbama koje se vode za humani i dostojan život, netko je ovdje spomenuo dvostruke kriterije, i od kuda oni, pa evo ulaze nam na mala vrata. S jedne strane nam je muka od toga kako ti jadni ljudi ćive, a sa druge strane kupujemo u zari i podržavamo time da ti ljude nastave tako bijedno živjeti da bi mi imali majcu iz zare.

Nema to sve puno smisla, rekla sam već izmanipulirani smo do te mjere da više ni ne kužimo kada nas se manipulira, i to mi odrasli, kod djece, šta uopće pričati, oni su tek postala ciljana grupacija. Sve je to na žalost povezano i duboko isprepletno, jedno vuće drugo, i niti ne nastaje niti opstaje jedno bez drugoga.