Page 9 of 11 FirstFirst ... 7891011 LastLast
Results 401 to 450 of 503

Thread: kako se kaže u slavoniji a kako u dalmaciji ove riječi- POMOČ HITNO

  1. #401
    mrkvica05's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    916

    Default

    Pohani kruh (još ako se pospe sa šećerom - njami).

    A hladetina? Mi smo doma govorili i dželadija.

  2. #402
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    a kad je dečka mama kući pitala šta je snaš Maca danas pravila za ručak, odgovorio je "salate i buva"


    tashunice, i ja kažem kulin i kirvaj!
    ako tu i tamo kažem kulen, to mi je zbog pretjeranog utjecaja osječko baranjske županije


    e, je li tko od vas govorio krizban?

  3. #403
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    A tu u Vž sam čula izraz "ići na stranu" (ići na zahod). Deda u ljekarni traži nešto jer ga stalno tera na stranu

  4. #404
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Zlevka može biti i digana
    joj, digano
    germtajg, germtajg! kad sam bila mala govorila sam germutajg.

  5. #405
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    a tko je ovdje jeo šato?

    joooooj to mi je nešto najnajljepše iz djetinstva, a moja djeca to nisu nikad probala jer nisam dovoljno hrabra

  6. #406
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    hladetnia: pače
    germtajg njam,
    a šato je najela i najlea jer sam slabokrvna bila.

  7. #407
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    e, vidiš, moja je susjeda govorila pače, ja sam mislila da je to kod nje utjecaj ukrajinskog podrijetla.
    mi smo govorili sulc, a moja đakovština veli lučevine.

  8. #408
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    sulc se radi samo od dunja

  9. #409
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Pače, da. Al ne volim.
    Bazlamaca je od psenicnog.

  10. #410

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    sulc se radi samo od dunja
    Tu je sulc hladetina, nikakve dunje.

    Dunje se još kažu gunje.

  11. #411

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Furunu ste prekočile - peć na drva.

  12. #412
    bijelko's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Istra
    Posts
    983

    Default

    i kod nas su pače i pohani kruh
    i krispan kod starijih

    preskočile ste simplu uz onaj vanjlig, to je ona pletena košara u koju moja mama stavlja kruh prije nego ga stavi u krušnu peć

    sad sam se sjetila i sepeta, imamo jednog tatinog ujaka koji ih još uvijek radi

  13. #413
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ma nisam mislila da se dunje zovu sulc, vec zele od njih LOL

  14. #414
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    e, pa vidiš da je žele sulc, šta ima veze je li od dunja ili svinjske njuške

  15. #415
    bijelko's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Istra
    Posts
    983

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    ajme, nabrojale ste sva brašnasta jela koja mi je radila pokojna baka, i nijedno nisam pretjerano voljela jedino što niste spominjali su veliki valjušci, tijesto punjeno kockicama starog kruha i skuhano u juhi. pa poslije toga knedle. Can you say HCLF?
    a granatir?
    bomba, ja stavim slanine i ubijemo se

  16. #416
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Moja baka je znala radit nešto kao valjuške/šufnudle koji su išli uz dinstano kiselo zelje, ne mogu se sjetiti kako se zovu, a niti recept ne znam... a to mi se sad tako jede ...

  17. #417

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    ma nisam mislila da se dunje zovu sulc, vec zele od njih LOL
    Skužila sam ja da misliš na žele od dunja.

    Zar nije žele od dunja kitnkes (iliti sir od dunja)?

  18. #418
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    e, pa vidiš da je žele sulc, šta ima veze je li od dunja ili svinjske njuške
    tccccc vidis da je slatko sulc, a ovo on njuska i sl. pače (a patke vidjelo nije )

  19. #419
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    o da, i granatir! navodno se to kuhalo vojnicima prije dugačkog marša

    moj tata kaže krizban (netko pita gore)

  20. #420
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by Švrćo View Post
    Skužila sam ja da misliš na žele od dunja.

    Zar nije žele od dunja kitnkes (iliti sir od dunja)?
    sulc se dobije samo kuhanjem dunja, koja je puna pektina, pa od vode dobijes zele, a kitnkeze se radi sa samom dunjom, tj. plodom.
    barem u mojoj kuci. ja ne radim ni jedno, ljencina
    Last edited by spajalica; 30.01.2014 at 10:32.

  21. #421
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Ovo je bas edukativan topic. Ja sva neka prigorska cistunka u govoru :D U mojoj uzoj i siroj obitelji smo svi rodeni i odrasli u krugu od 15ak kilometara. Sve do mog sukundjeda.

    Kod nas je hladetina=mrzletina, a vinograd=gorice (da ne pricamo samo o hrani, treba to i zalijati).

  22. #422
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    eno je!
    spajka, sulc = žele
    neka tebi tvoga sulca od dunja, nemam niš protiv.

  23. #423
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hladetina je u mojoj obitelji "supa koja mrda" kako je govorio tad petogodišnji sin naših obiteljskih prijatelja.

  24. #424
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    tako je, zele je zele, a haldetine je hladetina

    OT: biokemijski hladentina je od kolagena, a zele je od pektina

  25. #425

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Može uzeti i sulc od svinjske njuške (i nogica), što se mene tiče. Ja i tako to ne volim. Ni dunje.

  26. #426
    paid's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    južno južnije
    Posts
    795

    Default

    Quote Originally Posted by littletunafish View Post
    ovi iz metkovića kažu da oni imaju najveće pravo reć kako se nešto zove jer samo oni to u hrvatskoj sade
    tako im je i paradajz/poma - kavada.

    u splitu se dinja (žuto) zove "cata".a lubenica "dinja"
    U Metkoviću sigurno nije ni kavada ni paradajz nego nam je rajčica-pomidora..Te su riječi iz susjedne BIH.

    A za dinju i lubenicu potpisujem već rečeno...

    lubenica-dinja
    dinja- bostan

    U mog muža koji je odrastao 10 km od mene Dinja-pipun

  27. #427
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    Moja baka je znala radit nešto kao valjuške/šufnudle koji su išli uz dinstano kiselo zelje, ne mogu se sjetiti kako se zovu, a niti recept ne znam... a to mi se sad tako jede ...
    To su kroketi od krumpirova tijesta. Znači, napraviš šufnudle i onda ih ispečeš/pofrigaš na masnoći. Mljac. Sad znam šta ću raditi za vikend za ručak.

  28. #428
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Moj bivši je hladetinu zvao lučenje. S kratkim naglaskom na u.

  29. #429
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    marta na srecu ja putujem, inace mislim da bi jela samo razna tjesta.

  30. #430
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    a yebiga sada
    ok, žele je žele, hladetina je hladetina, a sulc je hladetina. dobro sad?

  31. #431
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default



    trebamo si organizirat vikend nostalgije u kuhinji. ja ću spremiti koljivo i taške/tačke.

  32. #432
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    mi smo isto govorili pekmez-taške, evo, ja se sva topim od miline.
    a šufnudle...

  33. #433
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    u koljivo idu i orasi, sta ne? ja to jako volim, sa slagom mljac.

    adio, morala sam naci neki razlog zasto je ovo od dunja samo sulc. a drugo pace. vidis da sam nasla razumno objasnjenje LOL

  34. #434
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Mislim da ih moja sveki zove tačkrle. I obavezno pekmez od šljiva. Moram ju podsjetiti da ih jaaaako volimo

  35. #435
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    spajalice, u koljivo ide kuhama pšenica, med, orasi, grožđice i cimet po mom receptu. I onda to sve samelješ i ubiješ se sa šlagom.

  36. #436
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    To su kroketi od krumpirova tijesta. Znači, napraviš šufnudle i onda ih ispečeš/pofrigaš na masnoći. Mljac. Sad znam šta ću raditi za vikend za ručak.
    Ne nisu kroketi jer ih nije frigala ...

  37. #437
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    Ne nisu kroketi jer ih nije frigala ...
    Kuhala ih je? Postoje i knedle od dizanog tijesta koje se ukuhaju u kiseli kupus.

  38. #438
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ovo od dunja šta je baš od dunja je kotonjada (službeno - sir od dunja).

    A u paradižot mogu ić keksi, i ne moraju. Albert keksi, kaže Dika

  39. #439
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Kuhala ih je? Postoje i knedle od dizanog tijesta koje se ukuhaju u kiseli kupus.
    To bi moglo biti to .. imaš recept?

  40. #440

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post


    trebamo si organizirat vikend nostalgije u kuhinji. ja ću spremiti koljivo i taške/tačke.
    Popodne radim paradižot. Nikad ga nisam radila, moja djeca to još nisu jela .

  41. #441
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    Quote Originally Posted by martinaP View Post
    Ne, u bele žgance ide pšenično brašno.
    tu si mislila na krumpirove žgance

    a bijeli žganci se rade od bele kuruze

  42. #442
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    a tko je ovdje jeo šato?

    joooooj to mi je nešto najnajljepše iz djetinstva, a moja djeca to nisu nikad probala jer nisam dovoljno hrabra
    ne kužim, pa šato se kuha, i obični (s mlijekom) i vajnšato ...

    Bit će da si mislila na špurglano jaje, sirovo, sa šećerom + kap ruma

  43. #443
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    fala jelena, vec sam mislila da sam se opet osramotila, kao sa ikavicom

  44. #444
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    ne kužim, pa šato se kuha, i obični (s mlijekom) i vajnšato ...

    Bit će da si mislila na špurglano jaje, sirovo, sa šećerom + kap ruma
    to se u slavoniji zove sato, to nekuhano.

  45. #445
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Ajme, koliko smo toga pojeli. A moja djeca, jadnanebila, jedva da smiju prst umociti u smjesu za kolace : paranoik:

  46. #446
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    To je žbativeno ili žbaćeno jaje.
    Sjećam se kad nam mikser nije radio pa je mama rekla da će nam na ruke žbatit (valjda smo se baš bili zaželili, ne sjećam se konteksta). Sestra je taman išla vani pa je pitala hoće li to bit gotovo dok se ona vrati. Mama umrla od smijeha :D
    Ja sam svojima dala da probaju, ali njima nije drago, preslatko im je. Ja kradem od kolača redovito!

  47. #447
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    ja sam zadržala običaj da je sastavni dio pravljenja kolača taj da dijete obliže svaku posudu, ko se boji salmonele još

  48. #448

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    tu si mislila na krumpirove žgance

    a bijeli žganci se rade od bele kuruze
    Ne znam što je bela kuruza?

    Kod moje sveki se kuhaju s bijelim pšeničnim brašnom, u vodi koja je ostala nakon kuhanja krumpira (krumpir se izvadi van).

  49. #449
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

  50. #450
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    kod mene se šato ne kuha, samo sirova jaja sa šećerom

Page 9 of 11 FirstFirst ... 7891011 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •