Pokazuje rezultate 1 do 50 od 120

Tema: Tko bi od nas donirao j.s.? Tko bi donirao spermu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Da...čast iznimkama, ali motivacija je:
    1. potrebita bliska osoba
    2. novac
    3. iskustvo u MPO
    Trebala bi neka stvarno ogromna kampanja da to pokrene i izvan kruga nabrojenih.

rahela, kod anonimne donacije nema mehanizma za kontrolu eventualnog susreta brata i sestre. To bi se dalo svesti na minimim na način da se spoji donora iz Osijeka i primatelja donacije iz Dubrovnika. Na malom području kao što je HR, hm...nije baš lako izvedivo, ako uzmemo u obzir da se kod donacije gleda da obje strane imaju istu krvnu grupu i slične fizičke karakteristike. Za muške je relativno lako, spermiji dobro podnose smrzavanje pa se može organizirati transport, ali s jajnim stanicama je kompliciranije. Možda da sklopimo sa susjednim državama ugovor o razmjeni gameta, samo za to bismo svi trebali imati slične i uređene zakone.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Da...čast iznimkama, ali motivacija je:
    1. potrebita bliska osoba
    2. novac
    3. iskustvo u MPO
    Trebala bi neka stvarno ogromna kampanja da to pokrene i izvan kruga nabrojenih.
    Moram priznati, budući da se ipak radi o hormonalnoj stimulaciji i punkciji (nisam u MPO vodama pa samo zamišljam kako to točno izgleda ) da bi i mene na tu akciju nagnala vjerojatno situacija br. 1.

Citiraj bmaric prvotno napisa Vidi poruku
    ovo što pišete o doniranju stanica nekom vama bliskom je nepotrebno pisati, jer se to i tako ne može... ali ok, svako ima svoje mišljenje.

moram komentirati tu neke stvari (nek mi nitko ne zamjeri)...
    doniranje nekoj bliskoj osobi bi sigurno tek dovelo do "problema", jer biste to dijete viđali često i sigurno biste ga gledali jednim (velikim) dijelom kao svojim. zavoliš dijete prijatelja koje često viđaš, a kamoli dijete za koje znaš da je iz tvojih stanica.
    Mislim da mi to ne bi bio problem. Mislim da bih prema tom djetetu imala osjećaje kao prema nećaku. Naravno da bi mi bilo stalo do njega, ali ne bi mi bilo na kraj pameti da ga na bilo koji način "svojatam".

Citiraj bmaric prvotno napisa Vidi poruku
    što se tiče općenito donacije stanica (bez obzira anonimna ili neanonimna) ja je osobno gledam kao i svaku drugu donaciju. kada donirate krv, bubreg ili sl. to isto više nije vaše, bez obzira što je nekad bilo u vašem tijelu. ne želim da me pogrešno razumijete... ne želim omalovažavati ljudski život, koji je za mene najsvetije na svijetu, ali onog trenutka kada doniram, ja se odričem svojih stanica i one više nisu moje...

ne znam, možda ja ovako razmišljam, jer sam inače "humanitarka".... ali poštujem sva mišljenja i stavove ovdje, samo sam eto morala reći što mislim na ovo sve.
    Za mene, razlika je u tome što kad dajem krv ili bubreg radim to da bih spasila nečiji život. Ako dajem js, dajem je da bi se stvorio novi život. Na neki način je vjerojatno iracionalno, ali bih voljela znati da je tom djetetu dobro.

Što se tiče pitanja ne-anonimnosti donora, ipak mislim da bi o tom pitanju trebali odlučivati sami donori i roditelji djeteta. Jasno mi je da će teško zaživjeti pod ovim uvjetima, pogotovo među donorima s motivacijom novčane naknade.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Moram priznati, budući da se ipak radi o hormonalnoj stimulaciji i punkciji (nisam u MPO vodama pa samo zamišljam kako to točno izgleda ) da bi i mene na tu akciju nagnala vjerojatno situacija br. 1.

Mislim da mi to ne bi bio problem. Mislim da bih prema tom djetetu imala osjećaje kao prema nećaku. Naravno da bi mi bilo stalo do njega, ali ne bi mi bilo na kraj pameti da ga na bilo koji način "svojatam".

Za mene, razlika je u tome što kad dajem krv ili bubreg radim to da bih spasila nečiji život. Ako dajem js, dajem je da bi se stvorio novi život. Na neki način je vjerojatno iracionalno, ali bih voljela znati da je tom djetetu dobro.

Što se tiče pitanja ne-anonimnosti donora, ipak mislim da bi o tom pitanju trebali odlučivati sami donori i roditelji djeteta. Jasno mi je da će teško zaživjeti pod ovim uvjetima, pogotovo među donorima s motivacijom novčane naknade.
    potpisujem sve. zato sam i rekla da bih to napravila za nekog koga znam.
    ovako mi bockanje i bol ubija altruizam

za novac ne bih donirala jer mi je to bezveze. nije donacija ako uzmem novac (iako sam htjela uzeti sendvič uz vađenje krvi )

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem sve. zato sam i rekla da bih to napravila za nekog koga znam.
    ovako mi bockanje i bol ubija altruizam

za novac ne bih donirala jer mi je to bezveze. nije donacija ako uzmem novac (iako sam htjela uzeti sendvič uz vađenje krvi )
    Koliko sam ja shvatila, tamo gdje postoje banke sperme i js, u pravilu se "donacija" plaća, a donori su mladi ljudi, studenti, koji si žele malo popuniti budžet. Takve sam priče čula u studentsko doba i navodno se za js negdje vani dobiva sasvim pristojna lova. Prilično je iluzorno očekivati da će se donacije stizati iz plemenitih pobuda. Pogotovo ako je poželjno da su donori mladi. Davanje krvi je ipak nešto drugo. Ne vjerujem da tu promocija i osvješćivanje javnosti puno pomogla. Najrealnije mi izgleda podjela motivacije koju je napisala Argente, s tim da bi onih pod 2, s motivacijom zarade, ipak vjerojatno bilo najviše. I mislim da bi bilo u redu da se omogući da to bude anonimno. Ne brine me toliko ni mogućnost upoznavanja brata i sestre kako je već rečeno, isto se tako mogu sresti djeca koja ne znaju tko su im pravi roditelji. Eventualno se to može rješavati pomoću neke šifre koju bi negdje u papire upisali djetetu kad se rodi

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

lijepi pozdrav svima!
    nova sam ovdje i imam isto kao i vi problem ,naime meni i MM bi trebala donacija spermija jer je kod njega dijagnosticirana bolest koja se zove klinfeterov sindrom i nema ni jednog pokretnog spermija, kod mene policistični jajnici ali uz određeno liječenje mogla bih ostati trudna. mi smo u braku već 9 godina i sad smo odlučili da bez obzira na njegovo stanje želimo imati obitelj, tj. on želi da ja rodim dijete.
    ima li tu netko ko bi anonimno ili ne donirao spermu i pomogao nam da imamo toliko željeno dijete?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •