Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
Ali kako ti iznaš šta stoji iza nečije odluke? I tko ima pravo to procjenjivati? Po meni, pravo je svake žene da odluči: da li će roditi ili ne, kako će roditi (vaginalno, carski, u bolnici, doma), da li će dojiti, bez da joj netko kroz edukaciju nameće svoje izbore. Svatko se treba educirati koliko želi i onda donijeti svoje odluke. Ali ako ležiš u krevetu, a neka živčana sestra ti vrišti da moraš dojiti, jer inače pedijatar nju poziva na red, nije edukacija.
pa naravno da edukacija nije živčana sestra koja vrišti da moraš dojiti. ali ako si u baby-friendly rodilištu, što podrazumijeva pro-dojenje, naravno da će te pokušati educirati o benefitima dojenja prije nego što ti uvale bromergon. a već sam napisala što educiranje je, a što nije, kao i da se ne provodi u 3 min. edukacija nije nametanje izbora, kako ti pišeš. i nakon nje izbor postoji. ali u rodilištu s titulom baby-friendly ona mora postojati - zato i ima titulu. i treba postojati jer dojenje ipak je najbolja opcija, a većina toga nije svjesna. i zbog te većine treba educirati - ne zbog one mame koja trenira za maraton ili ne želi obješene cice ili štogoddrugo i njezina je odluka da neće dojiti nepovratna, već zbog one koja misli sve ono što sam navela u par postova iznad. a takvih je masu. zbilja misliš da im svima treba odmah dati lijekove za prekid laktacije? da im prethodno ne treba dati znanje i srušiti mitove kojima ih se filalo čitav život? i zbilja misliš da bi svaka žena trebala odlučiti hoće li roditi vaginalno ili CR? ja sam se užasavala vaginalnog poroda iz više razloga - godinama trpim strašne bolove, imala sam groznu operaciju zbog koje mi je trudnoća bila pakleno bolna i pomisao na još boli me paralizirala. a baš zbog te operacije je CR bio zadnja opcija jer je sljedeća operacija jako rizična. jesu meni dr-i svejedno trebali prepustiti taj izbor? nije sve crno-bijelo i nekada je potrebno procjenjivati i vagati i tuđe odluke.