Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: streptokok = šarlah?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno streptokok = šarlah?

Pedica mi nema baš vremena ni volje objasniti...
    Dakle, stariji sin (6 god.) je dobio osip oko usta i grlo mu je bilo upaljeno. Nađen streptokok u grlu i nosu. Bez temperature, jezik normalan, po tijelu nikakav osip. Pitam ju jel to šarlah ona kaže da je zbog tog osipa oko usta. 10 dana Klavocina.
    Sad je mlađi (2,5 god) zakurio 38,4 uz jaki kašalj, odma ga odvela pedici, grlo mu je malo crveno, ima upalu uha i konjuktivitis ali i streptokok u grlu i nosu. 10 dana Zinnata (alerg. je na penicilin) Nema osip oko usta ali mu dermatitis divlja i javlja mu se neko crvenilo, onako kao zažareno na cijeloj podlaktici.
    Jel onda i to šarlah? Tj. dali streptokok automatski uzrokuje šarlah ili kako to ide?
    Posljednje uređivanje od koksy : 31.01.2014. at 16:23

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Šarlah uzrokuju sojevi streptokoka koji imaju sposobnost lučenja streptokoknog pirogenog egzotoksina. Ospa kod šarlaha se obino javlja na spoljašnjim stranama trupa i unutrašnjim stranama ruku. Izgled kože se opisuje kao opaljena suncem.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

E pa to je ono što mene zbunjuje. Stariji nikakve druge simptome nema osim upaljenog grla i tog osipa oko usta. Niti jedan drugi uobičajeni simptom šarlaha. Mlađem sam baš sad pogledala i nema više crvenila na ruci a bilo mu je baš tako, kao opaljeno suncem. Ima samo čudan osip, slično urtikariji ali nije, na guzi i jednoj ruci kod zgloba. Al on je atopičar pa je meni normalno da reagira tako kad je bolestan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne mora bit sarlah ako nema drugih simptoma, tipicnih za sarlah. I moja starija je lani dobila temperaturu uz osip po trbuhu, bris grla pozitivan na streptokok ali pedijatrica je rekla da nije sarlah.
    Manja koja je isto atopicar razboljela se tjedan dana kasnije, isto je imala osip ali je kod nje bris grla bio cist, a promjene na kozi bile su reakcija na temperaturu...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sarlah , ili NEsarlah. Svejedno . Uzrocnik je isti. Terapija takoder.
    E, sad , da li je dr. stvarno prepoznala osip ili samo nagada obzirom na ostale parametre , ne bih znala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •