Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: za Valentinovo se vrapci žene ..........

Datum pristupanja
    May 2006

Početno za Valentinovo se vrapci žene ..........

Ne znam koliko vas poznaje ili njeguje tradiciju prema kojoj se u noći uoči Valentinova žene vrapci i onda ujutro nakon svadbe djeca ispod drveta ili u živici gdje je bila svadba nalaze "ostanjke" kojima se beskrajno vesele.
    Kod mene taj običaj potječe od moje bake (koja je to sačuvala od svog djetinjstva). Uvijek bi me na Valentinovo poslala da u živici potražim "ostanjke" od svadbe koja je bila te noći. Pripremila bi mi malo suhog sira, lješnjake, orahe, koji kolačić ili keksić, čokoladicu, malo soka ...... To me uvijek jako veselilo i to je za mene uvijek bio i ostao jedini pravi običaj za Valentinovo. Uopće se ne palim na ovu konzumersku furku.
    I ja svojoj djeci priređujem isto. Bartol je jutros bio oduševljen. Još smo mu sinoć pričali o tome da će se vrapci noćas ženiti i da ćemo ujutro ići pogledati je li im šta ostalo poslije svadbe. Ujutro dok smo se budili vrapčići su uistinu živahno živkali i mi smo pričali kako im je još uvijek veselo na svadbi i da ćemo odmah poslije doručka ići provjeriti je li svadba završila i je li im šta ostalo. U međuvremenu sam na jednu granu u našem ukrasnom grmlju pred kućom objesila jednu vrećicu (od vrapčića), a deda je još ispod ostavio malu drvenu tamburicu, jednu malu flašicu do pol' punu vode i neku šarenu čašicu gore, još neke vlakiće za koje B zna da inače idu kao ukras na tortu tak' da je to sve skupa super izgledalo. Malo je lice sjalo kad je to vidjelo.
    Još smo za klince u vrtiću malo dalje ostavili jednu košaricu s čokoladnim torticama (vrapci su mislili i na njegove frendove, jer smo zadnjih dana, nakon bolesti, imali malo problemcica s odlaskom u vrtic ....).
    Inače, baka mi je pričala da kad je ona bila mala išlo se tražit "ostanjke" i crvene čižmice. A crvene čižmice su zapravo bile dječje nožice koje su se zacrvenjele dok su na valentinovsko jutro trčale oko živice (jer u to vrijeme dječja obuća i nije uvijek bila baš najbolja).
    Jel' ima možda još netko nekakve običaje ovog tipa vezane uz taj dan?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas mi se svidja ovaj obicaj. Kakva lijepa uspomena.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aaaa sto nisi jucer to napisala

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...ipak nije zapadnjački potrošački mentalitet smislio valentinovo...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...ipak nije zapadnjački potrošački mentalitet smislio valentinovo...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Krasan običaj! A iz kojih krajeva dolazi taj običaj?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja je baka iz Posavskih Brega (okolica Ivanić Grada), ali danas sam prosurfala na tu temu i našla još jedan članak koji opisuje identične običaje iz pitomačkog kraja. S druge strane moj muž Slavonac o tome nije imao pojma.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ni mi nismo imali o ovome pojma. Krasan običaj!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I u Međimurju je slično "ftičeki se ženiju" - ostavljaju djeci slatkiše sakrivene po dvorištu pa ih onda traže i beskrajno se vesele.

Ali moraju biti sitnice, ono - Životinjsko carstvo maksimalno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Joj, baš krasno.
    Šteta što nam nisi prije rekla

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas simpaticno! nisam za ovo znala, premda su mi roditelji medimurci. moram to upriliciti slijedece godine!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    I u Međimurju je slično "ftičeki se ženiju" - ostavljaju djeci slatkiše sakrivene po dvorištu pa ih onda traže i beskrajno se vesele.

Ali moraju biti sitnice, ono - Životinjsko carstvo maksimalno.
    I kod nas isto. Meni je deda pričal da se "ftičeki ženiju" dok se još kod nas nije ni znalo ove sve gluposti oko valentinova. Isto je bila fora da dobiš crvene čizmice ako ideš bos po snijegu da vidiš ftičeke

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ovo je tako super!! Strašno mi je drago da postoje takvi zgodni običaji, svakako ćemo to iduće godine primjeniti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovo mi se puno više sviđa od ovog forsiranog potrošačkog valentinova

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

zasto nisi prije napisala

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super običaj, frend (Međimurac) nam je pričao o tome jer MM nije vjerovao da to ima korijene i kod nas, samo na drugačiji način (isto kao što brije da je Halloween isključivo američki blagdan i ne vjeruje mi da sam kao dijete kod bake na selu dubla bundeve noć prije Sisveta ).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

baš zgodno, volim narodne običaje :D
    Halloween mi je OK i u suvremenoj varijanti, a Valentinovo bez veze (ne volim ni rezano cvijeće ni parfeme)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

daj nas na ovo podsjeti na vrijeme slijedeće godine...nema veze što sam na moru... i ovde ima vrabaca...

baš lipo....

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj hm prvotno napisa
    S druge strane moj muž Slavonac o tome nije imao pojma.
    U Slavoniji momak curi poklanja jabuku za Valentinovo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajme kako sam se raznježila, topim se...

Ja sam isto iz Međimurja i moja je baka uvijek obilježavala "ftičeki se ženiju". Ispekla bi kolače - uvijek iste. Zaboravila sam kako se zovu - zna li možda netko? "Suhi" (bez kreme), dugoljastog oblika, sa izbrazdanom površinom koja je izgledala baš kao da su je ftičeki svojim kanđicama grebali. Stavila bi ih u vrt, a mi bismo djeca išli tražiti što su nam "ftičeki ostavili". Koje je to ushićenje bilo, koji mistični doživljaj!
    Običaj je, na žalost, zamro u generaciji mojih roditelja... ali, došlo je vrijeme da se isprave neke pogreške!

Inače, čestitam ja MMu jučer Valentinovo (štosa radi), a on će mrtvo-hladno:

"Ja ti slavim samo Kolede (21.12.) i Krijesove (21.06.).
    Novokomponirani i konzumeristički praznici me ne interesiraju."

E, pa vidim da ga moram malo educirati (on je iz Dalmacije, kod njih nije bilo sličnog običaja).

A i sebe - jer nisam uopće povezala ftičeke i Valentinovo...

hm, stvarno ti hvala na otvaranju ove teme!

--
    Jerko 2001, Tonka 2003, Relja 2005

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i ja sam s bakom (zagorje) pekla keksiće ptičicama za sv. valentina

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

veli moja mama da je i kod njih postojalo ovo vjerovanje o ptičjoj ženidbi, samo što je bio vezan za blagdan Grgureva, a ne Valentinova

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    (isto kao što brije da je Halloween isključivo američki blagdan i ne vjeruje mi da sam kao dijete kod bake na selu dubla bundeve noć prije Sisveta ).
    Pa da, ja kad sam bila mala nisam imala pojma kaj je to Halloween ali sam jedva čekala da deda iz tikve izreže neku strašnu facu i da ju stavimo van na ogradu :D Kod nas su te izrezane tikve zvali "svečari"

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    (isto kao što brije da je Halloween isključivo američki blagdan i ne vjeruje mi da sam kao dijete kod bake na selu dubla bundeve noć prije Sisveta ).
    Pa da, ja kad sam bila mala nisam imala pojma kaj je to Halloween ali sam jedva čekala da deda iz tikve izreže neku strašnu facu i da ju stavimo van na ogradu :D Kod nas su te izrezane tikve zvali "svečari"
    I mi smo ko klinci izrezivali bundeve i pravili baba Lucu koja se stavljala ispred kapije noć uoči sisveta kako bi rastjerala zle duhove da ne uđu u dvorište. I sad to radimo...i Sonja uživa.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

daj nas na ovo podsjeti na vrijeme slijedeće godine...nema veze što sam na moru... i ovde ima vrabaca...

baš lipo....
    da, stvarno, daj nas podsjeti slijedece godine! obecajes?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moji su iz Zagreba vec generacijama i isto smo kao klinci isli na vrt po kosaricu koju su nam ostavile pticice jer su se zenile za Valentinovo. Nadogradnja je bila da je to zato sto smo ih hranili cijelu zimu pa je ovo njihova zahvala.
    Kosarica je ujutro kad bi se probudili visila na drvetu, a u nju bi baka stavila doma peceno pecivo, sunkicu, kolace, malo vina i sl.
    Bas mi je drago da si me podsjetila na taj obicaj. Slicno je trazenju jaja i darova po vrtu na Uskrs ujutro.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podižem temu da vas podsjetim da stiže Valentinovo i da se uskoro vrapci žene .................

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Krasno, prvi put čujem za ovaj običaj! Kakvo olašanje i oduševljenje za protivnicu modernog Valentinova

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

a ja čitam i mislim: kad su Valentinovo prebacili na 10.02. :plavusha:

baš lijep običaj!! ni ja ne volim moderno Valentinovo.. nemamo vrt, ali imamo balkon pa ću na balkonu ostavit nešto sa "svadbe"..

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Prekrasan običaj! Pripremit ću ostanjke sa svadbe!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod nas je bilo malo drugacije, baka je uvijek pricala da ptice zebice ostavljaju ostatke sa svadbe ali po njih moras ici bos, nerijetko je sniijeg za Valentinovo. Poanta je da su zebice ustvari ozebline koje dobijes u potrazi...Ne bas lijep obicaj, srecom nisam nikad pokusavala traziti te ostatke...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ova me tema vratila u djetinjstvo - kod nas u Podravini bio je poznat taj običaj....

Baka i deda pričali da su ONI išli bosi po svadbene kolače, u svom djetinjstvu. (Ne sjećam se da sam ikada ja išla bosa u duboki snijeg, samo sam probala staviti nogu... )

Djeci se tada govore "Na Valentinovo se ptičice žene, imaju svate, a ako dođete po kolače koje ostave u grmlju, dobit ćete i crvene čizmice!" Naravno, kad hodaš bos po snijegu nekoliko minuta, noge ti se zacrvene i dobiješ "čizmice", ali nisu prave...

Moja baka je pekla za Valentinovo jednostavne kifle s pekmezom - baš bih ih mogla i ja:

Kifli za Valentinovo

Tijesto
    cca 3/4 kg brašna (pola glatkog, pola oštrog, obično prosijem)
    na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo
    na vrh noža soli
    1 margarin (250 g)
    1 kiselo vrhnje punomasno

Od toga se umijesi glatko tijesto. Ja obično ne stavim sve brašno odmah, nego ostavim možda četvrtinu, pa dodajem malo pomalo dok ne dobijem odgaovarajuću kvalitetu tijesta.

Tijesto se razvalja na daski, izreže na kvadrate i puni crnim pekmezom od šljiva (oblikuju se kifli ili "košarice").

Peče se na oko 220oC dok malo ne porumeni. Poslije se može posipati šećerom u prahu s mirisom vanilije.

Napomena: u tijesto se može staviti žlica šećera, ali nije potrebno. Pekmez je obično dovoljno sladak...

Dobar tek!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljudi, koje veselje jutros, kad su u dvorištu našli doručak. Pojeli su ga slasnije nego bilo koji drugi dan.
    Ispekla sam im puterice i od njih napravila male sendvičke. U male bočice sam im nalila soka od naranče. Svaki je imao zapakirana još dva McVities keksa, jednu štangicu Kinder čolokade i jedan kikić.
    Čak je uz to bila i jedna mini košarica u obliku srca s dvije vrećice kikića za vrtićko društvo (nije uobičajeno da se u vrtiću jedu slatkiši, osim u ovako iznimnim prilikama, pa sam pripremila, jer sam znala koje će im to dodatno veselje biti).
    I još su se stvarno čule ptičice kad smo išli vam tražit' "ostanjke" i iz toga se razvila i priča - kako im je bilo, kak' su bili veseli, jesu li dugo plesali ........
    Poslije vrtića još idemo baki i dedi, jer je deda u svom dvorištu pripremio i cijelu scenografiju (to nismo mogli ujutro prije vrtića, pa sam dogovorila za popodne). Deda ostavi i mini instrumente (frulu, tamburicu, cimbule, def ....), ispijene bočice od piva ili kakvog mini alkohola i soka, namrvljeni kruh ......... i naravno, "ostanjke" koje onda klinci pokupe. Još se sjećaju od lani i jedva čekaju popodne da vide kak' bu to kod bake i dede.

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    aaaa sto nisi jucer to napisala

aaaaaaaaaaaaaaaaa, da si bar............

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podsjećam vas da je sutra Valentinovo, a da se noć uoči Valentinova vrapci (ptičice) žene ......
    Treba pripremiti ostanjke sa svade i pronaći ih ujutro ..........

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vidim da nitko nije primijetio da sam jučer podigla temu kako bih vas podsjetila dase za Valentinovo vrapci žene.

Kod nas je jutros opet bilo veselo. Svi su se na brzinu i veselo digli, spremili (umili, obukli) i izjurili van u snijeg tražiti kaj je za njih ostalo od svadbe.
    Za svakog je bio sendvičak, u maloj bočici sokić od jabuke, jedna mala čoksica, par grancereale keksića i dva DM bombončića + još dvije mini košarice ukrašene srčekim s kikićima za vrtić i školu.
    Kad su sve to pronašli i oni su cvrkutali ko mali vrapčići i u slast pojeli doručak koji su im mali vrapčići pripremili. Silno ih veseli taj običaj, a i meni je puno draži od konzumentskog Valentnova.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nemam sape ništ peći jer se oporavljam od boleštine, pa je moj ovogodišnji doprinos bio sveden na izvlačenje kutije božićnih kolača iz leda.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja sam pročitala!
    I baš mi je dobro sjelo sve skupa, jer već par dana ostavljamo vrapcima kruh na terasi. Čak smo za to sklepali i neku poslužilicu od daščica. Moji četverogodišnjaci su i čavliće zabijali i baš su si bili velike face. Jako su ponosni kako su oni dobri prema ptičicama i pomažu im da se ne smrznu od gladi. Zato sam im jučer rekla za ovaj tvoj običaj i da im možda ujutro vrapci ostave nešto, a mi ćemo i dalje njima ostavljati kruh i zrnje. Zaključili su da je to baš super da se tako mijenjamo
    Sinoć sam im ispekla male okrugle biskvitiće i prošvercala van da ih nađu pa im je to bio doručak.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ovo je
    Predivan obicaj za koji prvi put cujem.
    Jako mi se svidja i jedva cekam sljedece Valentinovo da razveselim klince na taj nacin!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sutra je Valentinovo, pa vas podsjećam da se pripremite!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Hvala!

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

hm, super je tema i super što podsjećaš.
    mi ćemo na godinu imati mališana pa bismo mu mogli tako nešto prirediti nek' se raduje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

baš zgodno

hvala, ovo je prva godina da vidim

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Super mi je ovaj običaj. Kao klinci smo na valentinovo išli kod freendice koja je imala vrt i tražili sakrivene slatkiše. Ove godine smo na lođi postavili kućicu za ptice i svaki dan im ostavljamo sjemenke, pa sam ispričala klincima da se sjenice i vrapci žene (nama dolaze sjenice) i sutra će oko kućice pronači slatkiše. Nadam se da ih neće ptice pojesti prije.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Sretno vam valentinovo. Probudio sam se u pola 5 da bi stigao na katamaran,idem do Zadra zeni kupit nesto lijepo

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Preslatko!
    Bilježim si temu, u nadi da će mi iskočiti sljedeću godinu kad Smjehuljica bude kužila malo više.
    Za sad samo hranimo i pomno promatramo ptičice.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod nas budu buhtli, ali popodne.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Baš zgodno!
    Šteta da nisam vidjela jučer!
    hm, podigni nam i iduće godinu ovu temu.

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

lijep običaj! tek sad prvi put vidim temu tako da ću se pripremit za slijedeću godinu. hvala ti hm.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi djeci zakopamo slatkiše ili kakvu sitnicu u snijeg (oni misle da to zakopaju ptice sa svojim nogicama). Ako nema snijega objesimo na drvo ili sakrijemo među grmlje u vrtu.
    Oni se jako vesele traženju poklona svake godine.
    Prošle godine su sat vremena prekopavali dvoriše malim lopaticama da bi pronašli što su im ptice ostavile

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •