Ne znam koliko vas poznaje ili njeguje tradiciju prema kojoj se u noći uoči Valentinova žene vrapci i onda ujutro nakon svadbe djeca ispod drveta ili u živici gdje je bila svadba nalaze "ostanjke" kojima se beskrajno vesele.
Kod mene taj običaj potječe od moje bake (koja je to sačuvala od svog djetinjstva). Uvijek bi me na Valentinovo poslala da u živici potražim "ostanjke" od svadbe koja je bila te noći. Pripremila bi mi malo suhog sira, lješnjake, orahe, koji kolačić ili keksić, čokoladicu, malo soka ...... To me uvijek jako veselilo i to je za mene uvijek bio i ostao jedini pravi običaj za Valentinovo. Uopće se ne palim na ovu konzumersku furku.
I ja svojoj djeci priređujem isto. Bartol je jutros bio oduševljen. Još smo mu sinoć pričali o tome da će se vrapci noćas ženiti i da ćemo ujutro ići pogledati je li im šta ostalo poslije svadbe. Ujutro dok smo se budili vrapčići su uistinu živahno živkali i mi smo pričali kako im je još uvijek veselo na svadbi i da ćemo odmah poslije doručka ići provjeriti je li svadba završila i je li im šta ostalo. U međuvremenu sam na jednu granu u našem ukrasnom grmlju pred kućom objesila jednu vrećicu (od vrapčića), a deda je još ispod ostavio malu drvenu tamburicu, jednu malu flašicu do pol' punu vode i neku šarenu čašicu gore, još neke vlakiće za koje B zna da inače idu kao ukras na tortu tak' da je to sve skupa super izgledalo. Malo je lice sjalo kad je to vidjelo.
Još smo za klince u vrtiću malo dalje ostavili jednu košaricu s čokoladnim torticama (vrapci su mislili i na njegove frendove, jer smo zadnjih dana, nakon bolesti, imali malo problemcica s odlaskom u vrtic ....).
Inače, baka mi je pričala da kad je ona bila mala išlo se tražit "ostanjke" i crvene čižmice. A crvene čižmice su zapravo bile dječje nožice koje su se zacrvenjele dok su na valentinovsko jutro trčale oko živice (jer u to vrijeme dječja obuća i nije uvijek bila baš najbolja).
Jel' ima možda još netko nekakve običaje ovog tipa vezane uz taj dan?