Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Makrobiotičari-postrojte se!

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Makrobiotičari-postrojte se!

Zanima me koliko nas ima, koliko dugo se već tako hranite, što vam paše, a što ne...
    Ja sam se počela hraniti prema načelima makrobiotike još prije trudnoće (2005.), ali sam u trudnoći prestala jer nisam mogla vidjeti tofu, seitan, alge i ostalo. Nakon trudnoće sam se imala potrebu vratiti i sada mi paše više nego ikada. Organizam mi se pročistio, skinula sam svih 10 kg nakupljenih od trudnoće, imam energije za sve, prehladim se samo od klime ...
    Koju literaturu koristite? Ja obožavam sve knjige Jadranke Boban Pejić, a trenutno čitam knjigu Michia Kushia 'Makrobiotika- put zdravlja, sreće i mira'.
    Kakva su vaša iskustva?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo koristili načela makrobiotike dobre 3 godine. I bili smo apsolutni puritanci u tome. Zamislite 3 godine bez sve loše hrane, ali čak i bez rajčice, krumpira i kruha!

Rezultat: Zdravlje - savršenstvo! 3 godine bez ijedne viroze (čak štoviše, činilo nam se da ljudi glume te virozice jer nam nije bilo jasno kako se tako često razbolijevaju)... ikakvih zdravstvenih problema, energija prštala na sve strane.

Kako smo prestali: Milka s keksima je pokrenula lavinu drugih vrsta milki, a druge vrste milki pokrenule lavinu mozart kocki, a sve to zajedno nam je ubilo volju da se trudimo dalje sa onim nakuhavanjima silnim.
    Kako sam ja intenzivnije počela raditi, tako sam sve manje kuhala, prešli smo na lošije vegetarijanstvo pazeći samo na prehranu djeteta, a na našu ne.
    Rezultat: Evo nam među "virotičarima", umornim gotovo stalno, te ja sa automatskih 10 kg više nego ranije.

U svakom slučaju, makrobiotika je vrijedna truda. Tj. zdravlje je vrijedno truda makrobiotike.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa

U svakom slučaju, makrobiotika je vrijedna truda. Tj. zdravlje je vrijedno truda makrobiotike.
    anita...potpisujem!!!!!

ja sam makro vec 4 godine, decko vec 10 god. a nila od samog zacetka!!!!!

savrseno smo zdravi ali nilu zezaju cijepljenja pa se jadnica mala uvijek razboli nakon cjepiva.....(citam na tone literatura o tome ali nista nisam pametnija jer novca nemam za privatno cuvanje do skole!!!!! ) to je jedino sto nas muci, ali makrobiotika je zakon zdravlja!!!!! ako je pravilno upotrebljavamo.....

jel izasla knjiga J.B.Pejić o prehrani djecice u bio&bio ducanima????

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Anita, totalno te kužim. Bila sam na moru sa starcima preko uskršnjih praznika i jela par dana meso. Ajme, koja greška! Počelo je sa glavoboljom, nastavilo sa lošom probavom. Sada više ne radim takve 'izlete'. Meso i mlijeko sam zaboravila, ali tu i tamo napravim mali izletić u slatke vode...
    Cure, svaka čast na puritanskoj izdržljivosti. Ja se trudim!
    Sutra je promocija knjige o prehrani djece u Makronovi! Ja imam staro izdanje. Ne znam da li se knjiga već može kupiti.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ta knjiga je skroz drugačija ili je samo novo izdanje? Ja također imam prvo.

Joj, Anchi.. meni je tako žao što sam dopustila da mi se percepcija izmijeni tako da mi više nije toliko važno zdravlje! Te 3 godine nisu bile godine odricanja! Mi smo bili apsolutno motivirani činiti najbolje za sebe... ali nakon one milke postalo je odricanje.... i tako je ta tranzicija nastupila. :/

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kako ste naučile kuhati po makrobiotici? iz knjiga, tečajeva? same? bojim se da ne počnem griješiti previše, ali malo koketiram s makrobiotikom već godinama. međutim, puno češće koketiram s nutellom

pitam. ti tečajevi su (dok sam bila u zg) bili grozno skupi, sumnjam da bih i sad imala para.... ne znam, ajde savjetujte

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Thalia - mislim da ne možeš puno pogriješiti ako imaš par dobrih knjiga! Ja imam od aveline kushi onu debelu zelenu (anchi pomoć!!), osnovnu gdje mi sve piše kako se što i koliko i s koliko vode kuha. Pa hrana za život od z.pejića i to je super osnova!

Meni tečajevi nisu potrebni za ništa. Samouka sam po prirodi. Vjerujem da je s mnogima tako.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ta zelena knjiga od A. Kushi je Velika makrobiotička kuharica. Ja je ne preporučujem za početak. Za početak je super Hrana za život od Pejića. Također je izdana zbirka knjižica sa receptima koje se mogu kupiti u bio&bio. Zovu se: Proljeće(najnovija, zakon!), Žitarice, Tofu, Seitan, Alge, Složenci... Tečajevi su skupi, ali vrijede novaca. Moja prijeteljica je išla u školu kuhanja u Makronovi i stvarno je oduševljena. Ako si možete priuštiti, uplatite si Makrovikend u Makronovi. Mislim da je oko 300 kn.
    Anita, zašto se ne pokušaš vratiti?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

anchi, ja nisam u zagrebu tako da bi me tečaj došao više od 300 kn

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

he he zanimljivo, i meni se u trudnoći zgadila makrobiotička hrana, tempeh mi se još uvijek toliko gadi da mi je mučno kad pomislim na njega. Imala sam već dogovoren termin kod Z. Pejića da mi da savjete o prehrani u trudnoći, a onda sam navalila na Buco sir.

Čitala sam slična iskustva po nekim makrobiotičarskim forumima, bila je jedna Amerikanka koja je u trudnoći dobila užasnu želju za nekakvim prženim ribljim štapićima koje je stalno jela kao dijete, pa sam ja to povezala sa svojim Buco sirom. Ona je imala nekakvu teoriju o povezanosti trudnoće i djetinjstva, a ja sam pak bila sigurna da se kod mene radilo o tome da sam ipak makrobiotičku prehranu doživljavala kao odricanje - a kad sam ostala trudna očito sam se osjetila slobodna da se ne moram odricati.

Inače, tečajevi su dragocjeni jer se jako puno sazna, dobije se baš jedno sistematično znanje o pripremi svih grupa hrane. Nije odmah potrebna škola kuhanja, Makrovikend je super, a ima još jedan jako dobar tečaj - Makrobiotikom do zdravlja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo, baš vas čitam, i kontam si..jel mi možete reći koliko mjesečno izdajete za makrobio. hranu u usporedbi sa "običnom"? I kako se priviknuti na taj okus?

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Švedica prvotno napisa
    Evo, baš vas čitam, i kontam si..jel mi možete reći koliko mjesečno izdajete za makrobio. hranu u usporedbi sa "običnom"? I kako se priviknuti na taj okus?
    U početku mi se činilo da na klopu trošim astronomske cifre. Trebalo je na baviti sve te začine, ulja, žitarice, alge... Kad sam izdvojila novce za to sve, sada vidim da me takva prehrana ne košta ništa više nego standardna, čak i manje jer ne kupujem više meso i mliječne proizvode. Bio voće i povrće je nešto skuplje od onog iz Konzuma, ali se isplati (i zbog zdravlja i okusa).
    Baš sam za Uskrs od firme dobila bon za Konzum od 400 kn i uvalila ga mami. Ona je meni dala keš, a ja otišla u lov u Zrno, kod Sever i bio&bio.
    Što se okusa tiče, makro prehrana je punijeg i nježnog okusa na koji se brzo privikneš. Uopće nije bljutava i fuj kako mnogi misle... MM je pravi gurman koji sada uživa u mojoj kuhinji! :D

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

na baviti - nabaviti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam makro od prve trudnoće, no nisam puritanac.

Cure jedu isto makro no ako zažele nekaj drugo to je ok (shtevi ne dolaze u ozir, a I. je mespžderka). To je najbolja kombinacija s obziro da ja MM tradicionalist i odbija sve novitete u prehrani.

Završila sam školu kuhanja i mogu samo reći da vrijedi svake lipe. Iz gušta idem na razno razne radionice, posebno volim kad gostuju strane kuharice.

A danas je promocija Prirodno i zdravo za bebe i djecu, i Anita to je prošireno izdanje, i Mirtić je u njemu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da nastavim....

Za početnike preporučam knjigu Hrana za život od Pejića, Avelinina knjiga mi dođe ko' bestseler, njena kuhinja se puno više naslanja na japansku tradiciju koja je meni ma koliko se trudila - strana. No knjiga je prepuna drugih korisnih informacija.

Za one koji žele prodrijeti u srž makrobiotike preporučama Zen makrobiotika od G. Oshawa. On je pionir makrobiotike i pravi vizionar, knjiga se čita u jednom dahu.

Makrovikend su dobro uloženi novci a cijena je oko 500 kuna.

Ja se guštam na Hvar u 10 mjesecu. Prijavila sam se da volontiram u kuhinji. To je još jedna stepenica dalje u mom iskustvu.

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam isto imala puritansku fazu manje od godinu dana kada sam bila na porodiljnom s prvim djetetom, otprilike kao što su Anita i Anchi pisale, bila sam puna energije, kile su se istopile, ten zablistao, boleštine otišle....
    E onda je prošao porodiljni i krenula jurnjava... sve sam manje kuhala...uskakalo je svega i svačega...

U ovoj trudnoći sam imala razne faze, jedna je bila kada sam podnosila i jela samo miso juhu, seitan, rižu i blitvu....danima.

Zapravo mi je najlakše ako uopće ne jedem mliječne proizvode i slatko.Ako jedan dan pojedem malo, drugi malo više i treći već kopam po smočnici.

Hrana za život je i po meni najbolja za početak a dobra je i ona dječija Kuham i jedem zdravo. Meni su seminari i Škola kuhanja u Makronovi dosta pomogli jer sam mogla vidjeti i probati gotovo jelo, a da su skupi-jesu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni je makrobiotika samo tendencija i izvor inspiracije i stila...

imam jadrakinu (stro izdanje) prirodno i zdravo za bebe i djecu i bila na kretkoj radionici u veljaci dok sam bila u zagrebu...
    vise od samih recepata meni je to bilo bolje i estetski te duhovno vise ispunjavajuce nego neka dobra kazalisna predstava...
    promatrati njezine ruke dok kuhaju i barataju s namirnicama je pravi izvor inspiracije...
    nacin na koji prica o hrani i kuhanju kao pretakanju ljubavi za nase najblize u hranu - je TO!

dakle, nisam za postrojavanje ali makrobiotici - dubok naklon!!

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    Ja se guštam na Hvar u 10 mjesecu. Prijavila sam se da volontiram u kuhinji. To je još jedna stepenica dalje u mom iskustvu.
    Ajme, blago tebi! Tko zna kad ću ja na Hvar... Možda 2015 kada sva djeca koju planiram izroditi ne budu više na cici.
    Ja idem danas na prezentaciju knjige u Makronovu. Baš se veselim da vidim Mirtu u knjizi!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Puritanske faze su mi vrlo rijetke ali osnova mog i MM-ovog kuhanja je već dugi niz godina makrobiotika.
    Makronovine radionice vrijede novca koji se za njih daje. Ja sam jedno kraće vrijeme volontirala u njihovom restoranu i to je stvarno gušt!

Što se tiče privikavanja na taj okus, mislim da je fama da makrobiotika mora biti bljutava. Doduše, nisu svi talentirani za kuhanje pa početnički pokušaji često nisu neka fantazija okusa.

Meni je super što AA obožava klopu iz Makronove i ako nema apetita, dovoljno je kupiti mu njihovu platu.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Dakle, u četvrtak sam bila na prezentaciji Jadrankine knjige i bilo nam je super! Vidjeli smo Maru i njene preslatke cure! Mirta je preslatka u knjizi! Naravno da sam morala kupiti i ovu knjigu... Planetopija mi može podići spomenik... U zadnje vrijeme trošim ogromne količine novaca na knjige. Cure, ima li tko za posuditi Odrastanje Kaina?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam osnove kuhanja naučila i z knjige od A. Kushi, no malo sam pobjegla svemu u trudnoći pa se nisam strogo držala nejedenja kruha i krompira. Sad kako se još navikavamo na princezu koja nam je stigla prije dvatjedna, nisam stroga u režimu prehrane.
    Makrobiotika je zakon, meni je pomogla da riješim problem s kožom u samo 6 mjeseci i da alergiju na ambroziju dovedem u povremeno kihanje.

Vidjeh da se spominje Za bebe i djecu, od JBP, pa da se pohvalim kako se tamo može vidjeti i moja Mia...
    Inače ja sam radila dizajn. Sad sam prepotentna al ne mogu odoljeti da se ne hvalim...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tko će me pozvati na ručak

nikad nisam jela ukusniju hranu nego prije 10 tak godina u jednom makrobiotičkom pansionu ( sada više ne postoji )

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Vidjeh da se spominje Za bebe i djecu, od JBP, pa da se pohvalim kako se tamo može vidjeti i moja Mia...
    Inače ja sam radila dizajn. Sad sam prepotentna al ne mogu odoljeti da se ne hvalim...
    Mogu samo reći vauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :D i svaka čast!
    Maria, možeš k nama na ručak!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

maria odi u Makronovin restoran, kuhar je pravi as

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bome, ako se ne varam, vikend-tecaj (onaj osnovni) je u makronovi kostao 700 i nesto kuna. bila tamo, vidjela, kushala.

jako bih voljela prijeci na taj vid ishrane, al me izludjuje njihov nacin kuhanja. ne volim kuhati, pa me pomisao da moram nesto umakati vece prije i da moram po 2 sata provoditi u kuhinji baca u lagan ochaj. a tko bi se i odrekao lindt kuglica :/ za neke wakamedakame-alge

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Citiraj LeaB prvotno napisa
    Mogu samo reći vauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :D i svaka čast!
    Hvala!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    maria odi u Makronovin restoran, kuhar je pravi as
    vidi ti nje ,negostoljubive

sigurno si čitala topic o šlapama

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

nisam makrobiotičar, ali mi je ta hrana fantastično ukusna - uopće ne kužim otkud fama da je to nešto bljutavo. jedno vrijeme smo imali ured blizu makronove i tamo smo jako, jako često jeli - bilo je fantastično i uvijek smo MM i ja pričali kako bi bilo dobro imati njihovog kuhara - kod kuće
    tko zna, možda i ja jednog dana krenem u makrobiotičke vode

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    nisam makrobiotičar, ali mi je ta hrana fantastično ukusna - uopće ne kužim otkud fama da je to nešto bljutavo.
    malo banaliziram, al ak si navucen/a na secer, mononatrijglutamat i sl. sigurno ti nece biti fino...
    pa makar ti zlatko pejic, Himself, carobirao oko tebe...
    no, isto tako, prijmjetila sam da cak i ljudi koji jedu meso ali se relativno zdravo hrane - nemaju nis protiv dobrog makrobiotickog rucka... dapace...

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Slažem se s Lucky day. MM poslušno jede sve što skuham, ali se tu i tamo požali da mu fali okusa...
    Joj, cure, moram vam se požaliti. Bio mi je rođendan ovih dana i od sveki sam dobila predivnu sacher tortu koju obožavam. Naravno, smazala sam dvije šnite, a kad navečer glavobolja za poludit... Mislim da ću i ja u puritance jer se sada moram liječiti rižom od ovakvih izleta...

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ima li aktualnih makrobiotičara? Mi se tek ufuravamo (ponajprije zbog jednog zdravstvenog problema) i stvarno nije jednostavno uklopiti toliko kuhanja u raspored... Npr. večere prema knjizi "Hrana za život" - po 6-7 jela u jednom obroku, uf to nam ne uspijeva...

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja malenkost bi samo rekla da ne treba toliko jela u jednom obroku,

pogotovo ako se radi o zdravstvenom problemu.

I još jedan dobronamjeran savjet: duuuuugo žvakanje

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja dugo koketiram Prije par godina, kad me je zainteresirala makrobiotika, nabavila sam jednu knjigu pa drugu pa treću…u početku mi se činilo neuhvatljivo i nemoguće sve popamtiti i prilagoditi, ali da se. Samo treba ući u "štos".

Dugo se spremam na Makrovikend. Imam i prilično svijež mail od njih (odgovor na moje upite).

Ono s čim ne koketiram, već sam stvarno u vezi je većinom organska hrana. Od začina preko mrkve do žitarica, brašna, tjestenine.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj berlinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li aktualnih makrobiotičara? Mi se tek ufuravamo (ponajprije zbog jednog zdravstvenog problema) i stvarno nije jednostavno uklopiti toliko kuhanja u raspored... Npr. večere prema knjizi "Hrana za život" - po 6-7 jela u jednom obroku, uf to nam ne uspijeva...
    Prošla sam većinu tečajeva i dvogodišnju školu sa praksom u Makronovi, ali ne smatram se makrobiotičarem. Ako i inače kuhaš, ovo je samo drugačiji pristup kuhanju. Ubrzo ćeš se uvjeriti da za isto ili čak kraće vrijeme napraviš čudo jela. Ipak ako se netko želi osloniti na makrobiotičku prehranu kao pomoć kod ozbiljnijih zdravstvenih problema, nužno je osim osobne osnovne informacije, odlaziti na konzultacije kod makrobiotičkih zdravstvenih savjetnika.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Ja dugo koketiram Prije par godina, kad me je zainteresirala makrobiotika, nabavila sam jednu knjigu pa drugu pa treću…u početku mi se činilo neuhvatljivo i nemoguće sve popamtiti i prilagoditi, ali da se. Samo treba ući u "štos".

Dugo se spremam na Makrovikend. Imam i prilično svijež mail od njih (odgovor na moje upite).

Ono s čim ne koketiram, već sam stvarno u vezi je većinom organska hrana. Od začina preko mrkve do žitarica, brašna, tjestenine.
    To što koristiš kvalitetne namirnice već ti je više od pola uspjeha. Otiđi na Makrovikend i strikno slijedi upute o izboru, načinu i pripremi obroka.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    To što koristiš kvalitetne namirnice već ti je više od pola uspjeha. Otiđi na Makrovikend i strikno slijedi upute o izboru, načinu i pripremi obroka.
    Ovo boldano je vjetar u leđa Jako se radujem Makrovikendu, imam puno nedoumica i pitanja, a voljela bih otići i na individualno savjetovanje kod g. Pejića, prije toga moram proći jednodnevni tečaj koji baš on vodi "Makrobiotikom do zdravlja".

Voljela bih da mi on izradi plan prehrane prema mom zdravstvenom stanju.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ovi koji su bili na tečaju, jel bilo govora i sjeckanju povrca? Toga se uopce ne drzim, nekako mi je besmisleno.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

nije totalno besmisleno, ali nije ni nužno
    teoretski cilj je uravnotežiti jin i jang namirnice
    ima smisla na dva načina:
    1) sam čin rezanja povrća svaki put s pažnjom je vrsta meditacije koja djeluje i na onog tko reže i na krajnji obrok
    2) kada se hrana priprema za organizam koji je jako iscrpljen ili energetski neuravnotežen, ima beneficija u tome da je ona što uravnoteženija i cjelovitija, što se rezanjem i kuhanjem pokušava postići. izvan tih stanja, mislim da je za organizam dobra raznolikost i nepravilnost i promjena i štogod

inače: godinama učila makrobiotiku u makronovi i u shiatsu školi. dok sam bila bolesna prakticirala sam ju strože, a sada od nje koristim samo osnovne postavke (kvaliteta namirnica, svjesnost o utjecaju pripreme na njih, prilagođavanje lokalno, sezonski, zdravstveno) uklopljene u neki vlastiti mix stil prehrane.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Mene su tečajevi (prije 20 godina) u Makronovi približili kuhanju. Niti mi se dalo (kuhala je mama) niti sam pravo znala kako obraditi i pripremiti obrok. Između svega zapamtila sam zgodnu izjavu jedne gostujuće kuharice, koja je rekla da u kuhinju treba ulaziti opušteno, u udobnoj odjeći i posvećeno samo tome poslu. Naravno da je to zaposlenim ženama danas ponekad nemoguće. I kada odustanem od cijele te makrobiotičke priče, rado se sjećam dana kada sam u jutro kuhala miso juhu i jutarnje kaše, odlazila utorkom u nabavku domaćeg tofua i sl.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Ovi koji su bili na tečaju, jel bilo govora i sjeckanju povrca? Toga se uopce ne drzim, nekako mi je besmisleno.
    Da bilo je... osim ovog što je rutvica rekla, važno je zeleno lisnato povrće rezati po "žilama", paziti na veličinu i oblik... zimi veći, deblji komadi... ljeti tanji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •