Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Kosevo ili Opca? 2.dio

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Pa zdravo MimiB,
    evo ja sam se porodila na ginekologiji bolnice Kosevo...
    Porod spontani,bez dripa (objektivno sve je islo brzo), sa vrlo malom epiziotomijom (par unutrasnjih savova, sivenih resorbujucim koncem)

Muz prisustvovao porodu (bez predhodne najave, jednostavno pitao "mogu li i ja sa njom" kad smo dosli u bolnicu)...uvijek kazem da mi je to bio faktor sigurnosti...znala sam da je on tu, da budno prati sta se desava, i da nece dozovoliti da se desi nesto lose( u smislu da mi neko kaze nesto lose, ili da npr ne mogu dozvati babicu), masirao mi je krsta u trudovima, vlazio usne mokrim rucnikom....i hiljadu jos stvari za koje nisam ni znala koliko su vazne

Beba je svo vrijeme (nekih 12 sati koliko sam ukupno bila u bolnici) bila sa mnom u boxu (u jednom boxu dvije porodilje i njihove bebe)...dolazile su doduse sestrice i tvrdile kako bi joj bilo bolje negdje "tamo" jer je toplije i da se ja trebam odmoriti....nisam se dala zbuniti, adrenalin me sibao pa niti sam bila umorna niti pospana....samo zeljna da je gledam beskonacno dugo

Nisam cula da negdje u BiH postoji kada za porode...

Eto toliko o tvojim pitanjima.....

Sto se tice srece ....mislim da je to fakat bitan faktor (bar sto se tice Koseva, a prema iskustvima drugih).....jer koliko ja znam ljekari "ne upadaju" jedni drugima u dezure, tj. ako porod krene nakon 19h poradja te onaj koji je dezurni....
    Mislim da je bitno o tome razmisliti ,i mozda da odes na koji pregled u bolnicu (kod preporucenog ljekara) prije poroda, razgledas malo, raspitas se iz prve ruke sto te intresuje....

Mnogo srece tebi i nasem sarajliji Thomasu...

MimiB

Početno

Makano, hvala puno, sve sto si napisala mi je pomoglo. Vjerovatno mi je pomoglo vise da procitam o jednom pozitivnom iskustvu za koje se nije trebalo boriti krvlju i znojem, nego i same informacije. Posto sam u prih 4-5 mjeseci procitala sve sto sam mogla da nadjem o trudnoci, presla sam na porod, bebe i dojenje (Preporucujem knjigu "Sto da ocekujete dok cekate bebu", ja je imam u engleskoj verziji, mada sam cula da je ni ovdje nije tesko naci)... Onda sam prije nekoliko dana, shvativsi da sam na pragu 7og mjeseca, pocela pomalo da panicim jer jos ne znam gdje cu da rodim. Bila sam sva srecna kad sam nasla ovaj topic (Rodu sam vec neko vrijeme iscitavala) i provela par dana citajuci postove i zapisujuci bitne podatke, razmisljajuci gotovo samo o tome

Onda jutros... trenutak mudrosti... Toliko je mnogo vaznije da smo i ja i MM pripremljeni, naoruzani teorijom, sa jasnom predstavom sto zelimo ali ne i slijepo insistirajuci na bilo cemu. Pri tome mislim vaznije u poredjenju na neke stvari koje se ne mogu planirati a cesto ni kontrolisati.

Ipak je vrlo umirujuce znati da ce MM moci da bude tamo i da se necu morati odvajati od svoje bebe koju vec jedva cekam da vidim.

za sve cure i nadam se da uzivate u svojim trudnocama i bebama

P.S. sve dodatne informacije o porodilistima su naravno vise nego dobrodosle (ok, nije me bas skroz prosla panika)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Eh,eh MimiB,
    prag 7-og mjeseca je suvise,suvise,suvise rano da pocnes panicariti
    Uzivaj.....misli pozitivno.....

Gledaj, imas dvije dobre bolnice u opciji, a pomisli samo da su se nase nane(bake) poradjale u kucama, same ili su im pomagale samo babice ili zene koje su vec imale djecu......

Reci cu ti i ono sto je meni rekao MM kad bih mu dosla isprestravljena pricama o porodu..."6 milijardi ljudi je na ovoj planeti i svi su na manje-vise isti nacin rodjeni....to je prirodno, to je nesto sto zelimo....i da je bas toooliko strasno ne bi postojale porodice sa vise djece!"

Sama kazes da si procitala sve sto si stigla, znas okvirno sta te ceka(koliko god bolilo proci ce!), muz ce biti uz tebe....jos odluci biti prisebna, slusati upute babice i ljekara u toku poroda....a znas da ce ti nagrada za taj trud biti da vidis konacno svoju bebu....i eto ti formule uspjeha

Zato....setaj, pjevaj, plesi, posalji muza po sladoled u ponoc, vodi ljubav, smij se......i za tili cas ce stici mali, raspjevani sladoledoljubac koji ce te popiskiti svaki put kad mu skines pelenu.....

MimiB

Početno

E skroz si u pravu, i meni je to doslo iz ..... u glavu. Sve ce biti kako treba, samo se treba opustiti i uzivati u sadasnjem trenutku. Niposto ne smijem dozvoliti da od briga o porodu zaboravim da uzivam u trudnoci! A stvarno ima u cemu da se uziva! Osjecam se povlasteno zbog sveg zadovoljstva koje imam iz svoje "uloge". A znam da ce biti sve bolje. Naravno, nije ni bas sve med i mlijeko, ali sustina je ta...

A iskustva drugih, koliko nekad uznemiravaju, mogu i da umire i pripreme... Ja sam cula toliko razlicitih scenarija da sam svjesna da je sve moguce ali i prirodno. Treba samo znati prilagoditi se situaciji, a prilagodjavanje mi je mozda i najveca vrlina (pored skromnosti, naravno ).

Hvala na rijecima podrske i mudrosti, to je sigurno i najbolja svrha ovakvih foruma...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

MimiB, samo da te pozdravim :D Ja sam u 6-tom mjesecu i isto tako me "more" različite misli Još uvijek nisam odabrala bolnicu, mada mislim da će to ipak biti Vojna, jooooj, ne znaaaaam
    Hajde, uživaj, piskaraćemo ovdje i dobiti male bebe, ma super
    p.s. Ja već tamanim sladoled, nisam normalna

MimiB

Početno

Zdravo i tebi Arielle!

Stvarno je tesko odluciti izmedju ove dvije bolnice, mislim da kad bi imali neki sistem pozitivnih i negativnih bodova za uporedjivanje, bilo bi tu negdje isto. Na kraju sve sve zavisi od toga sto su tebi prioriteti. Ja sam htjela da pitam doktora gdje bi se on porodio ..... U sustini, kao sto smo vec zakljucile, to i nije od tolike vaznosti kao neke druge stvari... sladoled na primjer ili smrznute visnje u mom slucaju

A cakulati sa drugim trudnicama je stvarno super, tek sad vidim koliko. Sjutra prvi put idem na vjezbe u Skerlicevu. Jedva cekam!

Kad je tebi termin? znas li pol?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MimiB prvotno napisa
    Zdravo i tebi Arielle!

Stvarno je tesko odluciti izmedju ove dvije bolnice, mislim da kad bi imali neki sistem pozitivnih i negativnih bodova za uporedjivanje, bilo bi tu negdje isto. Na kraju sve sve zavisi od toga sto su tebi prioriteti. Ja sam htjela da pitam doktora gdje bi se on porodio ..... U sustini, kao sto smo vec zakljucile, to i nije od tolike vaznosti kao neke druge stvari... sladoled na primjer ili smrznute visnje u mom slucaju

A cakulati sa drugim trudnicama je stvarno super, tek sad vidim koliko. Sjutra prvi put idem na vjezbe u Skerlicevu. Jedva cekam!

Kad je tebi termin? znas li pol?
    Meni je termin 09.08.2006. , mada je po UZV 27.07.
    Curica malena je u tibi
    Jooj, zavidim ti što se vježbi tiče, ja sam taman bila ugovorila vježbe u novom sportskom centru na Dobrinji, ali mi je doc zabranio bilo kakve vježbe-posteljica mi je nisko
    I tako ti ja provodim dane sjedeći na poslu, pa u kući
    Što se bolnica tiče, nekako bih radije u Opštu/Vojnu, mislim da imaju ipak malo bolje uslove što se tiče smještaja, tate mogu prisustvovati porodu, mada mislim da nisam objektivna pri procjeni, ipak će to bolje reći recimo neka žena koja se porađala u obje bolnice Meni je veoma bitno da imam svoj WC i da nisam sa još 59 žena u sobi :/ Ma nemam pojma, još ću razmisliti
    A mogla bih ja te tvoje smrznute višnje da "nabacam" po mom sladoledu, jeee, ideja je rođena

MimiB

Početno

Mmm... smrznute visnje na sladoledu, ima tu nesto 8)

I ja nesto sve vise naginjem Vojnoj, mislim da cu se definitivno odluciti za tamo samo ako dobijem potvdu da MM moze biti samnom sve vrijeme poroda, i da beba moze biti samnom u sobi. Oboje je moguce na Kosevu, kao sto je Makano potvrdila. I meni je Prisustvo muza ubjedljivo najveca stavka. Jos jedan razlog vise za Vojnu je i sto sam negdje ranije na ovom topicu procitala misljenja o izgleda svakom doktoru i babici u porodilistu, i sve babice su pohvaljene (samo za jednu je receno da je malo kruta ali ako si ti fina prema njoj, i ona se malo "otopi"...tako sam bar shvatila). Vecina doktora je takodje dobila pozitivne ocjene (osim nekog "balvana" kog pominju i nekog koji je malo grub ali ipak dobar). To mi se stvarno cini ogroman plus za Vojnu. Eto dotle sam ja otprilike stigla sa svojom odlukom... Posto izgleda da cu prije tebe, cuces i o mom iskustvu. Mada nije iskljuceno da cemo biti "tu negdje" s obzirom da sam ja stigla 2 nedjelje kasnije (inducirano), a MM cak 3 (takodje inducirano).

Sto se tice tvoje dijagnoze ne bih se jos previse brinula. Tvoj uterus ce da raste jos puno, a obicno se rastom placenta podigne. Takav je bar samnom bio slucaj. A jeste bezveze sto su ti ogranicene aktivnosti. Mada ne treba ni pretjerivati u nekretanju; pogotovo ako sjedis puno, mala setnja svakodnevno samo pomaze... Vrlo je moguce da ce ti i vec na sljedecem pregledu reci da se placenta podigla i da bi mogla pomalo vjezbati (osim ako ti dok nije neka panicarka :/ )

Eto tako se ja veceras raspisah... Idem po koju visnju sad... a mozda imam i sladoled...

tebi i tvojoj curici

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

drage moje,
    evo i ja sjedoh tek sad za ovaj moj racunar. elem, otidjoh ja u vojnu i nakon ta 24 sata donesoh kuci jednu slatku curicu od 3250 i 52 cm koja je bila u maminih ukupno 10 kila dobivenih. Jos dvije manje i eto me ponovo na mojoj visegodisnjoj tezini od prije poroda! Molim, aplauz!
    Dakle, ukratko: Za ta 24 sata upoznala sam tri smjene. Mene je porodio dr Miseljic(ekstra lik, mlad, zabavan, kao i cijela ekipa). I ostali su bili OK. Masic pogotovo. Imala sam minimalan rez(moze se proci i bez reza-dvije cure su bile sa mnom) cak i da ih ne molite, sivanje pravo boli, porod je piece of cake, u dva truda izadje u par minuta, epiziotomija se ne osjeti ali rana kasnije boli. Ali, zato sam se mazala kantarionovim uljem koje je odlicno i za hemoride i brzo mi je proslo, nikavih problema nisam imala cak ni sa stolicom. Sto se mene tice, sad ce me Zullu napast, ha-ha-ha... ja sam bila zadovoljna tretmanom. Mislim, nije sad da poradjate princa ali u biti ljubazni su koliko trebaju biti. Sve smo bile same u sobi iako su sobe dvokrevetne, opcenito opet bih u vojnu, ipak je drugacije kad su tu samo 2-3 rodilje dnevno. Ali imajte na umu da cete imati mnogo bolju paznju i odnos osoblja ako se ne derete, ne vristite, ne gubite i ne dozivate i zive i mrtve. Meni licno su vjezbe disanja puno pomogle, svo vrijeme sam pravilno disala nisam gubila snagu na dozivanje mame i na kraju bila pohvaljena!
    MimiB, ne treba ti nikakva potvrda za muza, ali budi spremna da ti muz moze uci samo u radjaonu tih par minuta samog poroda. Sve dok se ne otvoris 10 cm si u sobi, obilazi te dr i sestra, tu ti muz ne moze biti, a ni poslije poroda, a beba je s tobom cijelo vrijeme osim dva sata nakon poroda. I tacno je to da ti mogu dolaziti na vrata i donositi sta ti god treba u svako doba dana.
    Usput, ponesite vise paketa vir 80 ulozaka i svoj wc papir ne zaboravite.
    Ne znam, meni je sve ostalo u lijepom sjecanju...
    Ako imate sta konkterno pitati, pitajte, odoh sad mijenjat pelene!
    Pozdrav i ne zaboravite "mora izaci"-moja recenica dok sam jos bila trudna iz nekog posta gore.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cestitam kajra to je prava cura .....doji li?.....i pljes,pljes za kilograme :D Meni je poslije poroda ostalo 5 kg, ali otislo u prvih pet mjeseci dojenjem..(a otkako puze i pokusava hodati ne trebam ni fitnes lol)....oblacim svu odjecu od prije trudnoce

P.S.MM je bio svo vrijeme uz mene....mozda cure da ipak pitate i utvrdite sve, da ne bi bilo iznenadjenja

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa mogla bih ja skoknuti i do Koševa da se raspitam :/ Je li to nije bilo gužve, pa su ti pustili muža da bude sa tobom čitavo vrijeme ili su ga pustili tek tako? Znaš li kakva su im zvanična pravila?
    Čula sam da je dr Bukvić na Koševu zakon 8) , e sada sam definitivno u dilemi :?

MimiB

Početno

kajra, cestitam :D i na tvojoj curici i na kg, a najvise na porodu kao lijepom sjecanju! To sigurno puno zavisi od nas, i mislim da na svaki takav porod treba gledati i kao na veliku licnu zaslugu porodilje...

Tvoje iskustvo je veoma ohrabrujuce. Osim onog za prisustvo muza. A mislim da cu svakako uskoro otici na pregled u vojnu, posto mi je trenutno to favorit, pa cu pitati doktora... Arielle, javi i ti kad nesto saznas.

Imam par pitanja. Da li su ti stavili ctg, kada i koliko si ga imala? Jasi li mogla da se kreces uopste i da li si imala izbor polozaja?

Trenutno se ne mogu nicega vise sjetiti, a bice tu jos...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pardon, zaboravila sam da čestitam Kajri na curici
    Sreeetnooo i da bude živa, zdrava i sretna :D :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MimiB prvotno napisa
    kajra, cestitam :D i na tvojoj curici i na kg, a najvise na porodu kao lijepom sjecanju! To sigurno puno zavisi od nas, i mislim da na svaki takav porod treba gledati i kao na veliku licnu zaslugu porodilje...

Tvoje iskustvo je veoma ohrabrujuce. Osim onog za prisustvo muza. A mislim da cu svakako uskoro otici na pregled u vojnu, posto mi je trenutno to favorit, pa cu pitati doktora... Arielle, javi i ti kad nesto saznas.

Imam par pitanja. Da li su ti stavili ctg, kada i koliko si ga imala? Jasi li mogla da se kreces uopste i da li si imala izbor polozaja?

Trenutno se ne mogu nicega vise sjetiti, a bice tu jos...
    Kada se vratiš iz pohoda na Vojnu bolnicu, molim te da me obavjestiš kako je bilo

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala puno na cestitkama
    CTG su provjeravali svaki sat, kad su dolazili u obilaske. Mozes se normalno kretati, kroz hodnik, sobu, lezati(na lijevom boku), sjediti, cucati kako god. Samo nemojte, zive bile, to vrijeme sjediti na mobitelu i svu familiju u BiH i sire nazivati i pricati kako ste u prodjajnim mukama! Stavite telefon na silent, mozete ga tiho koristiti, slati poruke. Ovo je jedna od stvari na koju su sestre alergicne. Mislim, nije ni u redu, slozicete se.
    Na pregled se mozes javiti bilo kojem doktoru, on ce te voditi do kraja. Pred termin ici cete svaki 4 dan(ctg) a ako predjete termin svaki 2 dan. I kad vas uhvate trudovi, poradja vas ko je tad dezurni. Nema ubacivanja jedan drugom u smjenu. Bar koliko sam ja upoznata. I jos nesto, bitno za ovaj nas mentalitet-ne ocekuju "kicenje", bar ja nisam stekla utisak. Rade za tu svoju platu, ali kao sto rekoh u nekim prihvatljivim granicama.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Airelle prvotno napisa
    Pa mogla bih ja skoknuti i do Koševa da se raspitam :/ Je li to nije bilo gužve, pa su ti pustili muža da bude sa tobom čitavo vrijeme ili su ga pustili tek tako? Znaš li kakva su im zvanična pravila?
    Čula sam da je dr Bukvić na Koševu zakon 8) , e sada sam definitivno u dilemi :?
    Ne znam kakva su zvanicna pravila, ali tu noc su prozvali "fabrika beba", 14 poroda prije mene ( znaci od 19h, kada pocinje dezurstvo, do 0,30h ujutro kad je moj porod zavrsio).....MM su pustili bez problema, a kako sam ja vec bila otvorena 5 na 6cm nisam lezala u pripremi, vec smo odmah isli u salu. E sad, kako je on bio uz mene bili smo u maloj sali, sami nas dvoje i babica. U toj sali je jedan stolic za porod, koji su mi podigli u polusjedeci polozaj. Opet kazem da mi je u tom periodu i bilo vazno da je MM tu, jer mi je pomagao masiranjem krsta, pomaganjem da se okrenem u drugi polozaj, vlazenjem usana mokrim peskiricem, i sl.

Fakat ne mogu da vjerujem da sam ja tolika sretnica da se sve to izdesava samo meni......vjerujem da se moze dogovoriti prisustvo muza

Ma najbolje je raspitati se iz prve ruke....direktno u bolnici

Mene je porodio dr Boris Nikulin i bio je super. Par puta sam pitala kako napreduje otvaranje pa me pitao zelim li drip uz napomenu da sve super brzo ide i da bas i nema potrebe,kako mi je vodenjak bio ocuvan nije ga dirao do spontanog pucanja, za epi kasnije nije pitao, ali je tako mala da vjerujem da je ne bi radio da nije trebalo.Dao mi je upute kako da postavim bradu na prsa, uhvatim se za potkoljenice i tiskam ("kao da kakis" i bukvalno je tako ). Rekao mi je da mogu da vristim, ali da opet nema potrebe i bolje da snagu trosim na tiskanje. Fakat nije bilo potrebe. Nakon sto su mi bebu stavili na prsa, doktor je lagano opipao stomak, ustanovio da se posteljica vec odljustila i trazio jos jedan napon da je porodim. Sve je bilo gotovo za nekih manje od dva sata (dosla u bolnicu malo prije 11 navecer, porodila se u oo30 ujutro).
    Moje iskustvo poroda je pravo lijepo, ali gdje se poroditi ipak same biramo!
    Kosevo ne izgleda ni najmanje lijepo, zidovi, namjestaj, wc... sve je to prahistorijski.....i meni je to bio shock, narocito nakon lijepe i uredne privatne ordinacije u kojoj sam vodila trudnocu.....zato mislim da je neophodno otici u bolnicu prije poroda i vidjeti malo izbliza kako stvari stoje.....
    virtuelni za kajrinu bebu

Sorry, zbog duzine posta......

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

Cestitke Kajra na malom bebichu
    bas mi je drago da ti je bilo ok i da je sve proslo fino.
    Nazalost, meni je taj staff njihov bio fakat oduran i neljubazan. Meni su cak zabranili unos mobilnog, tako da muzu nisam mogla javiti za bebu cak 5 sati. I to sam uspjela tako sto sam neku zenu koja je nazvala u sobu zamolila da pozove mog muza na telefon i da mu javi. Jer on jadnicak nije znao smije li nazvati na broj koji sam mu ostavila, pa je cekao da ja njega pozovem, sto naravno nije bilo moguce. Tako da sam ono pravo isfrustrirana bila. Ma, nebitno majke mi, bitno je sto prije izaci iz tih bolnica i doci kuci ))

oki furam..mali se javlja

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad smo već kod "kićenja", mojoj kumi je prije mjesec dana (Felix editirala ime) u Vojnoj tražio novac, i to otvoreno (porodio ju je na carski i to nije bio njen doktor, zadesio se u toj smjeni). Ne bih dalje

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

Svi uzimaju novac. Necu navoditi imena, od mene su dvojica cak hajrovala. Ali korupcija u zdravstvu je stvar koju ne trebamo ovde ni spominjati, njima na cast..

Nego, da ne otvaram novu temu, posto smo se svi fino ovde okupili
    Trebam malog voditi na prvi sistematski, ali ne bih u Dom zdravlja, jer zaista necu da uhvatim ja ili on neki gripozni virus cekajuci u njihovoj ambulanti u onoj guzvi.
    Pa da li neko zna solidnog pedijatra u privatnoj praksi ili nekoj od poliklinika u Sarajevu.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cula sam da je dr Mira Ademovic pocela raditi privatno (cini mi se negdje na Grbavici), pa se mogu raspitati ako zelis (ako ti je ona OK)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

ma nemam pojma ko je ta Mira Ademovic? Jesi li ti isla njoj? Ima li neko iskustva s njom, da je vodio dijete kod nje.
    Za sad nisam pronasla nikoga, mislila sam da malog vodim na taj prvi sistematski u onu polikliniku Sanasa..pa ne znam. Vise bi volila kad bi mi neko bas preporucio nekog pedijatra, ipak je drugacije kad je vec neko imao iskustvo dobro s nekim pedijatrom.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

zullu, a zar nije pravilo da moramo ici u dom zdravlja, radi kartona, vakcina i sta ja znam cega jos?
    Prosvijetlite me. Pogotovo sto mogu refundirat privatne racune.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

Pa ocito jeste, mada sam mislila da su se stvari donekle promijenile, ali jok, jer se vakcine moraju obaviti u javnim zdr.institucijama. Ma bezveze mi je to skroz, kao da mi karton ne moze voditi i privatna klinika.
    Ovako cu zdravo dijete odvesti u cekaonicu doma zdravlja, gurati se i guzvati, cekajuci svoj red i ne do Bog vratiti se sa ko zna kakvim virusima natrag.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

zullu, zaboravih ti napisati Mira je stara doktorica, radi u Kumrovcu(radila ako nije penzionisana), vrlo popularna, mene je mama njoj vodila(kolegice). Znam da dolazi i kuci.
    Kojem Domu pripadas po mjestu stanovanja?
    Eh da, odvojene su ti cekaonice za bolesnu i zdravu djecu. Uvijek su 2 doktorice u smjeni jedna za bolesne jedna za zdrave, redovne kontrole, vakcine itd.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

Pa nekako i zdrav razum govori da ih moraju razdvojiti, ali posto pripadam Kumrovcu, od njih tamo me nista ne bi iznenadilo pa i to da imaju jednu cekaonicu :/

Provjericu da li ta dokt. Mira radi jos u Kumrovcu, kada odvedem malog na vakcinu, moguce je da jos radi, ako nije presla u priv.praksu, sto bi bilo super, onda bi ga mogla voditi privatno njoj.
    anyway, thnx na info-u

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zullu...telefon kod dr. Mire u Kumrovcu je 521 294, pa provjeri kad je tamo. Mozes se poslije dogovoriti s njom za privatne preglede, a vakcinaciju moras obavljati u drzavnim institucijama jer je to u nadleznosti drzave. I ne boj se infekcija. Dojencad su mnogo otpornija na infekcije od nas...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

eh hvala ninet
    pokusacu je dobiti na ph

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

evo jos jedne sarajke..ma nije vala kao da imas da biras izmedju dva extra opremljenja porodilista.. ja sam se porodila u kosevu, jer me je tamo vodio doktor, ali sam isto kao i ti cula da u vojnoj nemaju bas neke opreme tako da nedaj Boze bebe i mame salju u kosevo...ali cuj gdje god se porodis vazno je da imas stelu sto je danas vise nego i normalno tako da te ljudi malo pripaze iskreno meni se kosevo nije svidjelo i rekla sam da cu drugo dijete roditi u novo otvorenom porodilistu jer se tamo trebaju preseliti do 2007 godine. nek je tebi sretno i samo jos nesto mira i dalje radi u kumrovcu ja sam malog vodila njoj i super je cak je i MM nosio puno pelene kada je imao problema sa stolicom (bijela stolica od (kršitelj koda)a) i ona je stvarno super podnjela cinjenicu da joj neko donosi punu pelenu, a ja sam isla onom linijom bolje pelena nego ja i beba u punoj cekaonici tako da je to super. I kada rodis mozes ih zvati na telefon i pitati i najvece gluposti jer se ona svaki puta javi kada je trazis bar je tako bilo prije godinu. i mene je porodio Nikulin i bas me je pripazio joj ja svasta izmjesah jer citam sve pa da pofatam

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Sorry Zullu sto ne odgovorih odmah....malo sam u guzvi, sutra putujemo (prvi pu sa bebom u avion), al evo....Mira Ademovic je meni super pedijatrica...mi ne pripadamo Kumrovcu, ali njoj ona prima svu novorodjencad do 2. mjeseca starosti, bez obzira na lokaciju.....moja beba je imala novorodjenacku zuticu, pa je ona kontrolisala (izbjegli smo bolnicu, hvala Bogu). Kako smo bili vrlo zadovoljni zamolili smo je da tu i dalje vodimo bebu i pristala je.
    Sto se tice vakcina ja sam uvijek insistirala da moja beba prima acelularne (fino pitam koje imaju) i nisam nikada imala problema, a kao sto kajra rece zdrava djeca su odvojena od bolesne.
    Osim toga, u Kumrovcu se nalazi centar za dojenje (za sve koji imaju problema; imaju elektricnu pumpu, sestrice koje pokazu kako staviti bebeu na dojku, kako koristiti obloge za omeksavanje dojki, i sl.), a na otpusnom pismu poslije poroda pise obavezno se tamo javiti.

Pozdrav beri.....

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

e, nova informacija je da Mira ide u penziju u maju. Otvara privatnu ordinaciju na Grbavici. Kad dodjem do broja javicu.
    Makano, de malo pojasni ovo oko vakcina i biranja!? Kakva je to acelularna?
    Bera, pozdrav :D
    a i za infortmaciju svima ostalima, vojna sad ima svu opremu i inkubatore i sve sto treba. Norveska vlada donirala.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Klasična vakcina je suspenzija mrtvih bacila, onakvih kakvi jesu....cijelih, a acelularna vakcina, je sacinjena od pojedinih dijelova bakterije i posebno pročišćena. Kod acelularnih je bolja zastita uz manju pojavu komplikacija od klasične vakcine.
    Kad odvedes bebu, naglasi da zelis acelularnu i reci da ces posebno platiti...Nama nisu davali acelularnu komponentu iz DTP, jer je Mira rekla da je vakcina koju imaju skroz OK i da nisu zabiljezene nus pojave...

I novopecene mame.....uz cestitke na bebacima vas pozivam da se preselite na 0-1 i Da se predstavimo podforume...Da vas malo vidimo

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, lijepo vas molim da budete oprezne s objavljivanjem imena medicinskog osoblja u vezi s ilegalnim aktivnostima (kao sto je uzimanje mita). ne zelimo neugodne situacije, zar ne?
    opcenito bi bilo dobro da imenovanje medicinskog osoblja ostavimo za privatne poruke.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja nisam objavila ime doktora, već samo nadimak A ne razumijem zašto bi iko imao problema (osim samog doktora) :? Čisto sumnjam da će sada dotični doktor iz Sarajeva da tuži vas ovdje zbog mog natpisa :/
    Kako god, neću više 8) , ali je sramota što se takve stvari kriju i o njima se ne smije govoriti javno...

ally05

Početno

Na Kosevo ili Opca 1. dio, Kajra napisa:

"Pardoniram, slucajno smo se zabetonirale ovdje jer priznacete, Rodin portal bas i nije primijenjiv za nas u BiH, evo recimo o porodilistima. nemojte me pogresno shvatiti ali cisto sumnjam da bi u pauzi trudova mogli staviti pod nos nasim doktorima plan poroda koji se nalazi na portalu!? Ipak sam ja dijete dva doktora specijalista...
    to sto se mozda ne javljamo na postove vezane za dojenje i njegu bebe ne znaci da nismo iscitale tekstove s portala a i sire (knjige, stranice na engleskom itd...), mozda neko nema vremena ili afiniteta za postanjem.
    "

S tim da vidim da dosta forumasa dijeli to misljenje, mozete posjetiti i http://www.bebano.com - Bosansko-hercegovacki porodicni portal.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •