Pa zdravo MimiB,
evo ja sam se porodila na ginekologiji bolnice Kosevo...
Porod spontani,bez dripa (objektivno sve je islo brzo), sa vrlo malom epiziotomijom (par unutrasnjih savova, sivenih resorbujucim koncem)
Muz prisustvovao porodu (bez predhodne najave, jednostavno pitao "mogu li i ja sa njom" kad smo dosli u bolnicu)...uvijek kazem da mi je to bio faktor sigurnosti...znala sam da je on tu, da budno prati sta se desava, i da nece dozovoliti da se desi nesto lose( u smislu da mi neko kaze nesto lose, ili da npr ne mogu dozvati babicu), masirao mi je krsta u trudovima, vlazio usne mokrim rucnikom....i hiljadu jos stvari za koje nisam ni znala koliko su vazne
Beba je svo vrijeme (nekih 12 sati koliko sam ukupno bila u bolnici) bila sa mnom u boxu (u jednom boxu dvije porodilje i njihove bebe)...dolazile su doduse sestrice i tvrdile kako bi joj bilo bolje negdje "tamo" jer je toplije i da se ja trebam odmoriti....nisam se dala zbuniti, adrenalin me sibao pa niti sam bila umorna niti pospana....samo zeljna da je gledam beskonacno dugo
Nisam cula da negdje u BiH postoji kada za porode...
Eto toliko o tvojim pitanjima.....
Sto se tice srece ....mislim da je to fakat bitan faktor (bar sto se tice Koseva, a prema iskustvima drugih).....jer koliko ja znam ljekari "ne upadaju" jedni drugima u dezure, tj. ako porod krene nakon 19h poradja te onaj koji je dezurni....
Mislim da je bitno o tome razmisliti ,i mozda da odes na koji pregled u bolnicu (kod preporucenog ljekara) prije poroda, razgledas malo, raspitas se iz prve ruke sto te intresuje....
Mnogo srece tebi i nasem sarajliji Thomasu...![]()