Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Opet to željezo

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Opet to željezo

Bili smo na sistematskom za jaslice i kaže pedijatrica hemoglobin je 112 -obavezno željezo!
    Pila ga je već kao beba od 8mj. neke 4 boce Ferruma. Ne jede meso ali se trudim nadomjestiti, međutim pedijatrica me uvjerila da je taj hemoglobin iz mesa nenadoknadiv :? i dala nam ovaj put Legofer jer su joj od Feruma i dan danas crni zubići, a zdravi su.
    Molim vas da mi preporučite nekakve biljne preparate da popravimo tu krvnu sliku. Čitala sam o zel. magmi, spirulini, zanima me da li je bolje davati u prahu ili mrviti kapsule. Čula sam i za nekakve napitke od cikle i za zeleni med.
    Ne želim joj davati Legofer jer me strah da će joj teško padati na želudac, a i zubići će opet tamniti.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uz pretpostavku da ste vegetarijanci (kao i mi) samo konstatiram da je teško bez mesa postići "normalne" vrijednosti željeza. S druge strane, te "normalne" vrijednosti su dobivene na uzorku mesojedne populacije. Imati "normalno" željezo je simptom svakodnevne mesojedne prehrane - i ništa drugo.
    Dobre vrijednosti postižu se tamnim svježim voćem i raznim suhim voćem u prehrani.

(ako ni to nije dovoljno, testovi se pokažu izvrsnima ako se par dana prije testiranja uzme pripravak sa željezom)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, Davore, skroz si me ostavio u pozi češkanja po glavi. Nemam pojima o medicini, zbilja sam tu totalni analfabet, ali nije mi je jasno da se vrijednosti nečega u krvi dobivaju prosjekom, te su najbolje vrijenosti prosječne vrijednosti? Ono, ne zna se šta je optimalno za organizam, pa se uzme prosjek????

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne znam jedete li jaja... ako da, uz ono sto je davor napisao, zumanjak je vrijedan izvor zeljeza a zeljezo iz njega se navodno jos bolje apsorbira ako uz obrok u koje dodate tvrdo kuhani zumanjak pije neki vocni sok npr. narancin...

sto se bilja tice, u zelenjavi ima dosta zeljeza ali se,navodno, tesko apsorbira pa je treba jesti u stvarno velikim kolicinama... i cula sam za trik za bolju apsorpciju - ne kombinirati direktno sa mlijecnim proizvodima (sto se cesto radi sa spinatom-doda se mlijeka ili vrhnja u njega)... tj. ako uopce jedete mlijecne proizvode..

i btw, ima jako puno mesojedne djece koja su slabokrvna... ja sam bila takvo dijete... i moj brat i mm, takodjer...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Točno.
    Treba imati u vidu da se većina današnjih "znanja" iz medicine i nutricionizma oslanjaju na istraživanja stara preko 100 godina i da se neka ozbiljna evaluacija niti neće tako skoro dogoditi. Tek tu-i-tamo koji pedijatar nešto pročita sa strane pa vrijednosti testova protumači u kontekstu prehrambenih navika djeteta. Sličan je i odnos prema dojenju.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sudeći po tome kako je velika većina razvijenog svijeta pretila, boluje od raznoraznih srčanih bolesti, začepljenja žila.....pa kakav je to onda prosjek????

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prosječan
    Uostalom, uz niže vrijednosti željeza ide i nešto bolji imunitet. Pri tome ne mislim na vrijednosti ispod 100

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi nismo vegeterijanci, mada nismo ovisni da jedemo meso svaki dan. Moja kćer naprosto ne guta meso, malo prožvače i to je to. U svakom slučaju pokušati ću sa suhim voćem, lećom, ciklom... Ima 2 god. i ne voli kad joj nudim neku novu hranu, ali nastojati ćemo. Pedijatrica mi je čak rekla da mi dijete zbog nedostatka željeza loše spava, obzirom da sam joj se požalila kako još nije prespavala noć, a ni mi skupa s njom. Ona je inače društvena, vesela, mala brbljavica. Prije ovog vađenja krvi bila je prehlađena, a tu sam negdje pročitala da zato hemoglobin može pokazati nižu vrijednost.

Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

daj joj piti sok od crnog ribizla,borovnice i cikle,to ti je super.Moje cure pile kad su bile bebaći mali i tak se navikle da i dandanas piju tamne sokove.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •