Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 132

Thread: kad kalup za kolače nije sa skidajućim stranicama

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default kad kalup za kolače nije sa skidajućim stranicama

    imam predivan kalup u obliku srca
    ali, još je iz razdoblja kad valjda nisu bili smislili one kojima se skida okvir

    ima danas tih srcolikih, ali je ružan oblik srca, pa mi se ne kupuje

    e, sad...
    ja bih pravila srcolike kolače, ali ne znam kako da ih kasnije izvučem, a da se ne polome
    i kako da stavim kremu, pa poslije sve izvadim u jednome komade

    ima li tko kakav tip and trick?

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    da probaš s papirom za pečenje?
    namastiš kalup i utabaš papir dobro na dnu i okolo po stranicama, da se ne izgubi oblik srca i ostaviš dovoljno papira da viri pa pomoću tih vrhova lagano izvadiš biskvit.
    Mislim da bi tako prošla i tekuća krema, samo moraš čekati da se baš dobro stisne prije nego vadiš.

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    bliži se valentinovo
    obloži papirom za pečenje ( u 1 komadu ) , kad budeš vadila nek ti netko pomogne ,
    znači uzmete taj papir na 4 mjesta i polako izvučete

    p.s klook je bila brža , dok sam ja smišljala kako objasniti........
    Last edited by dalmatinka; 09.02.2014 at 08:02.

  4. #4
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Nikako. Bisvit moraš izvaditi iz kalupa i onda ga završiti filovanjem i ukrasavanjem.

  5. #5
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Pratim, imam kalup medvjeda.
    Nikad korišten it istog razloga i.lijenosti da pokušam.
    Ali dok sam razmišljala o tome, planirala sam iskrojiti posebno papir za stranice, posebno za dno, jako namjestiti, ostaviti na toj podlozi za dno 'tregere', trakice koje bi kasnije služile da može malo povući, ako zapne.
    Ne bi oblagala jednim komadom, onda uvijek bude malo zguzvano.

  6. #6
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    Nikako. Bisvit moraš izvaditi iz kalupa i onda ga završiti filovanjem i ukrasavanjem.
    Tocno. Takvi su prevideni samo za pecenje podloge.

  7. #7
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Hocu reci da se osobno ne bih zafrkavala sa kombinacijama .Profi slasticari imaju pravi pribor i zbog toga kolaci izgledaju kako izgledaju, i to je to.
    Last edited by sirius; 09.02.2014 at 08:14.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja sam mislila ispeći
    pa izvaditi biskvit da ga "istreniram" prije stavljanja kreme
    pa staviti papir za pečenje, ali ispod njega - špagu za izvlačenje (ko kad sanduk u raku spuštaju, Bože mi oprosti)
    onda na papir vratiti biskvit, pa kremu
    pa u hladnjak
    pa izvlačenje pomoću špaga

    ili napraviti kremu koja je konkretnija od ganachea i omazati, kako AM kaže

  9. #9
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Pratim, imam kalup medvjeda.
    Nikad korišten it istog razloga i.lijenosti da pokušam.
    Ali dok sam razmišljala o tome, planirala sam iskrojiti posebno papir za stranice, posebno za dno, jako namjestiti, ostaviti na toj podlozi za dno 'tregere', trakice koje bi kasnije služile da može malo povući, ako zapne.
    Ne bi oblagala jednim komadom, onda uvijek bude malo zguzvano.
    TOČNO sve ovo je izašlo i iz moje glave
    (nisam vidjela prije pisanja svog odgovora)

  10. #10
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    ja tortu srce uvijek radim sa parfe kremom. kupovnom. ona se da dobro oblikovat, ne curi a i da se izrezati i modeliradi ak malo pobegne
    osim ak ti vjera ne brani kupovnu i još k tome parfe kremu
    hehe
    uglavnom
    tamni biskvit
    bijela parfe
    gore čokoladna glazura
    (od)uvijek prolazi

  11. #11
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Koliko će to sve skupa biti mekano? Ovisi o receptu. Ja bih se prije odvazila obloziti dno i stranice papirom pa ju iskrenuti naopako čvrsto držeći tacni. Prije nego vadila na način koji opisujes. Bojim se da bi pošlo po zlu. Ali ako ti ne smeta da se nešto urusi tu ili tamo, probaj. Mene bi pojelo.
    Inače, oblik torte i tako još finalno "moraš dobit" kod srca. Doradit, zagladiti. Ovih par puta što sam radila srce morala sam se potruditi da slici na srce.

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    a kakva je krema u pitanju.

    ako ti vera ne brani, ja bi napravila biskvit po standardima, a onda izrezala kak treba popprečki, pa u srce isrcala srceod papira i stavila na dno ( može papir i sa strane), na to dio kreme , pa dio biskvita, krema i biskvit do kraja. kad se sve dovoljno stisne prošla bi lagano s štapićem za roštilj da se sve odkelji stavila tanjur na kalup i okrenula, ponekad treba i lupnuti kalup s druge strane. odkeljila papire, i onda dovršila s šlagom, glazurom ili nećim trećim.

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Ili napraviš Zvoninu tortu pa nemaš muke s kremom. Samo preliješ čokoladom.
    Kakogod bilo, sretno!

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    kakogod=kako god
    Last edited by Val; 09.02.2014 at 09:03.

  15. #15
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Nisam čitala druge odgovore, ali imam kalup medvjeda koji se ne rastavlja.
    Ovako:
    - za biskvit stavim papir za pečenje dolje i po stranicama
    - kad se malo pohladi izvadim ga iz kalupa, tako da ga preokrenem, odljepim papire, operem kalup
    - budući da u njemu često radim jogurt tortu, ona ne ide bez kalupa, uzmem prijanjajuću foliju i obložim cijeli kalup
    - na foliju uguram biskvit i onda zalijem kremom
    - ubacim u frižider i kad je totalno stisnuto izvadim van (obično preko noći ostavim)
    - ili preokrenem, ili polako dižem foliju u zrak (2 osobe), jer ostavim višak folije da visi van

    Sa srcem bi trebalo biti puno lakše, jer medvjed ima puno sitnih dijelova (ruke, noge, vrat, uši,...).

  16. #16
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Sad vidim dio drugih odgovora. Za dno izrežem papir na točan oblik, a za stranice izrežem duuuuugu traku i stavljam na stranice.
    Papir "iz jednog komada" stavljam samo u kvadratne kalupe. Uzmem veliku plahtu papira i zarežem na spojevima stranica, pa se tu lijepo preklopi.

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    da, tako sam mislila, sa prianjajućom folijom

    znači, fercera
    super
    hvala

  18. #18
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    da, tako sam mislila, sa prianjajućom folijom

    znači, fercera
    super
    hvala
    Ide to bez frke, samo pazi da lijepo obložiš s folijom.

  19. #19
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ih, pa sjećaš se moje torte za prvi zrinov rođendan
    tako sam je napravila
    stavila prianjajuću foliju u staklenu posudu

  20. #20
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Joj da, pa onda sve znaš.

  21. #21
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    maherica improvizacije nas cima

  22. #22
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    maherica improvizacije nas cima
    Baš.

  23. #23
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma nije
    mislila sam da hakat ima neki trik
    tipa... napraviš vakuum silikonskim kalupom pa povučeš

    ono, nešto što meni ne bi palo na pamet

    a, još više, da mi kažete kako je ovo što meni pada - izvedivo
    a ne da gostima srcoliku tortu poslužujem u čašama
    ne u srcastom obliku

  24. #24
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Možeš probati s gumom za odštopavanje wc - a.

  25. #25
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Lol.

    Anemona, okreneš tortu koja gore ima kremu? Zbunj..

  26. #26
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    štos je u tome da treba obrnuto slagati tortu

  27. #27
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Imam i ja takav kalup! Veeeliko srce.
    Radila sam (dvaput) tortu badem biskvit-ljesnjak biskvit (bez brasna), a gore krema ala ganache ali se izmiksa.
    Izrezala sam po vanjskom rubu srce od masnog papira, taman malo vece od unutarnjeg, namastila i zalijepila. Onda sam bocne stranice oblijepila sirokim trakama masnog papira. Izaslo je bez problema na protvan, odlijepila papire, pa prekobicnula na tacnu i obukla u kremu. Zagladila, usminkala i voila!

  28. #28
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    štos je u tome da treba obrnuto slagati tortu
    Ovaj dio fali.
    Ako radim tortu koju ću okrenuti, onda radim obrnuto. To mi je idealno za jogurticu. Tako se puno lakše vadi nego kad je vučete van.

  29. #29
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Dodatak: jogurt torta je vrlo, vrlo čvrsta kad se stvrdne, nju se može bez frke tako okretati. Nije svaka torta za takav manevar.

  30. #30
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    slaganje obrnutim redom je super i za sve kaj ide i u frizer, radila ja davno neke stvari na temu toga, sad to ne radim, jel mi to nema ko jesti ( mislim imam, ali mi je bezveze da drugi gledaju, a da jedan jede)

    može se naravno i raditi drugačije ali tada treba imati neparan broj biskvita, a onda naknadno smisliti kako obući tortu.

  31. #31
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    uh, vi ste već napredne kuharice

    ja bih voljela da ta torta u petak bude crvena
    znači, na dno kalupa bi trebao ići kompot od višanja zakuhan s galo gustina
    hoće li mi biti lijepo glatko ako budem radila naopačkom metodom?

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    a ne možeš li posle samo premazati s sličnom smjesom?

  33. #33
    Dragonfly's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    677

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Pratim, imam kalup medvjeda.
    Nikad korišten it istog razloga i.lijenosti da pokušam.
    Ali dok sam razmišljala o tome, planirala sam iskrojiti posebno papir za stranice, posebno za dno, jako namjestiti, ostaviti na toj podlozi za dno 'tregere', trakice koje bi kasnije služile da može malo povući, ako zapne.
    Ne bi oblagala jednim komadom, onda uvijek bude malo zguzvano.
    Mojca, napravila sam upravo ovako kako si napisala, oba puta uspjelo.
    Apricot, sa srcem bi trebalo biti još lakše, samo napravi dugačke trakice od papira za pečenje, ne u jednom komadu. Kad je bilo gotovo, kalup pokrila velikom drvenom daskom za rezanje, preokrenula ga (uz maminu pomoć) i ispalo je super, nigdje nije puknulo.

    Evo fotke:
    http://public.fotki.com/Dfly/svatara-1/sp-a0574.html

  34. #34
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    wow!
    mrak!

  35. #35
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    ja se sjecam svoje bake koja je imala jednu rajnglu, lonac - plitki (one plave radnicke boje)
    i to je bio kalup za torte
    dobro bi ga namastila i pobrasnila, i biskviti su bez problema ispadali van

  36. #36
    Dragonfly's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    677

    Default

    I da, zaboravila sam napisati, izvadila sam biskvit, prerezala ga napola, opet napravila trakice od masnog papira, vratila donji dio biskvita u kalup, stavila dvije file unutra (kolač od griza vanilija/čokolada), stavila gore biskvit, okrenula i izvadila tortu iz kalupa, stavila glazuru i to je to. Kad stavljaš trakice u kalup, pazi da se malo preklapaju, bolje se vadi.
    Izgleda komplicirano, ali stvarno nije problem.
    Pis of kejk.

  37. #37
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ako je krema dovoljno gusta, ne treba filati u kalupu.

  38. #38
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    jel ja jedina ne koristim kalupe kojima se skidaju stranice?
    ne posjedujem takve.
    prije bi pekla tako da bi namastila putrom kalup (obicno vatrostalni), kasnije sam pocela koristiti papir. kad bi bila raspolozena, krojila bi ga.
    kad izvadim biskvit iz pecnice, okrenem ga odmah prije nego se ohladi. tad biskvit ispada bez beda van.

  39. #39
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nije uopće poanta u biskvitu
    već u kremi
    lako je izvaditi biskvit

    ali, ako imaš kremu tipa ganache, ne možeš izvaditi biskvit, pa omazati kremom
    te rjeđe kreme se lijevaju u sam kalup i vade se kad se dobro ohladi i stisne

    to je meni problem
    što točno znam koji kolač želim napraviti
    a krema je rijetka... pa, kao jogurt (i rjeđa) dok se ne stisne

  40. #40
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    moja ganache je cvrsta i oblikujem ju kako mi pase

  41. #41
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nisam reka da je ganache, nego kao ganache
    rijetka je kao smjesa za palačinke

    ali, ok, ja nisam tako spretna kuharica, moja ganache je isto rijetka, nikako se ne može mazati već se lijeva
    gusta je kao liker od jaja

  42. #42
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    kad bi radila markizu (a nju bi radila tako da se od biskvita napravi kao bacva s poklopcem) radila bi tako da bi izvadila biskvit iz kalupa, izrezala ga, u kalup stavila najlon, vratila biskvit (dijelove), napunila kremom, stavila u frizider da se stisne i pomocu vrece izvadila sve van.

  43. #43
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    znam da nije kao tvoj, ali ja se ne bi zahebavala s trakicama
    metro

  44. #44
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    znam da nije kao tvoj, ali ja se ne bi zahebavala s trakicama
    metro
    Potpis.

    Šteta truda, vremena i sastojaka ako na kraju ne bude dobro, a kalup je dugoročna investicija i uvijek dobro dođe.

  45. #45
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    eh
    pa čemu bi onda forum služio?!
    tc, tc, tc...

    baš smo lijepo porazgovarale

    žene, da vi vidite taj kalup... koji prekrasan oblik
    savršen <3

  46. #46
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    pa slikaj ga pa cemo vidjeti.
    ja imam neki u oblku zvijezde, poklonila mi frendica, jer joj nisam dala jesto krancle, pred bozic, koje je moj muz ponudio, a ja dreknula NEEEEEEEEEE DAAAAAAAAAAAAAAAAM.
    i danas me zezaju na taj racun, ali mi se nije dalo provesti jos jedan dan da bi ispekla i namazala pekmezom isti.
    no da se vratim na temu. ja nemam pojma sta bi u tom kalupu ispekla, a kamoli kako bi vadila.
    pa mi ovo daje ideje, no ja nemam ni tortu koju bi radila.
    ja samo gledam sta bi jela, jer sam gladna

  47. #47
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    mene sad stvarno zanima, kakvo je to Ipak srce koje je tebe toliko osvojilo! Sigurno ima neku čaroliju, a nećeš nam reći, od koje su kolači savršeni

  48. #48
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Uvijek možeš napraviti običnu okruglu tortu, a tom svaršenom obliku pomoći turpije i šmirg-papira dobro naoštriti rubove, pa ti on posluži kao model za izrezivanje.

  49. #49
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    kad je apri u pitanju ona bi napravila dobar kalup po kojem bi narpavila to savrseno srce.
    kod mene bi bilo dobro da ispadne bilo sto. sad me sram idem se kako ja izrezem kolace.

  50. #50
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    žene, da vi vidite taj kalup... koji prekrasan oblik
    savršen <3
    ma znam da jest, ko i plava rajngla strine iz bosne.
    ali pusti to, i tako bi ti rezanje trakica ubilo svaki sentiment.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •