Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
Teška srca potpisujem ovo. Slažem se s pedagogicom. Dala si djetetu vjetar u leđa za daljnje manipulacije.... No, mala je još - probaj ponovno iduće godine.
Mislim da ponekad ipak pretjerujemo s tim "manipulacijama". Kao da će djeca postati svjetski manipulatori, ako povremeno popustimo.
Curica ima 3,2 godine, mama je doma, nije im bitno da je u vrtiću, može biti s njom doma i doviđenja. Neka uživaju.
Pa nije taj vrtić ultimativni cilj, da ili djeca idu ili će biti manipulatori i propalice.

Uopće se ne bojim daljnjih manipulacija. Kao i kod svega u odgoju djeteta popustiš kod onog što ti nije bitno, zahtjevaš bitno i gotovo.
Što znače te daljnje manipulacije?
Ako mayato curica zaplače u školi mayato će je ispisati?
Ma možeš si misliti.

Neke stvari su nam bitne, neke nisu.
Meni je vrtić na kraju ispao potpuno nebitan i nikome ništa, mala škola mi je bitna i tako sam ju od prvog dana predstavljala djetetu. Nikada nije rekao ni slova da ne ide.

I ponavljam kao i na mnogo drugih tema, nije Zagreb cijela Hrvatska. Da, u Zgb. večina djece ide u vrtić, u ostaloj Hr nije tako. Evo vam primjer moje okoline. Sadašnji obveznici, na 16 djece iz male škole u razredu će ih doči 10 iz vrtića. Eto, takav je omjer. I to mi smo "grad" pa "puno" djece ide u vrtić.
U mjestu do, kumina curica ide u 1. razred - 2 djece je iz vrtića, ostali nisu nikad išli.

Ponavljam "vjetar u leđa manipulacijama" je za mene isprazna fraza, jer svaki roditelj dopusti manipulaciju gdje može, a ne dopusti gdje ne može. Treba birati bitke i dopustiti da nekome drugome vrtić nije presudan, da može i bez njega.